«Όχι το ίδιο λάθος με την Εθνική!»

«Όχι το ίδιο λάθος με την Εθνική!»

«Όχι το ίδιο λάθος με την Εθνική!»

bet365

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Αργύρης Πεδουλάκης, αναλύει στο gazzetta.gr το αγωνιστικό πλάνο του «τριφυλλιού» στη σεζόν που αρχίζει σήμερα (16.00) στο Ρέθυμνο και χρησιμοποιεί πολύ προσεκτικά τη λέξη «πρέπει»!

Η ανακοίνωση της συμφωνίας με τον Περιστεριώτη τεχνικό, πριν από περίπου 15 μήνες (στις 2 Ιουλίου του 2012), έγινε δεκτή με σκεπτικισμό στις τάξεις των φιλάθλων του Παναθηναϊκού, περισσότερο λόγω της διαδοχής του πιο επιτυχημένου προπονητή (Ομπράντοβιτς) στην ιστορία της ομάδας και λιγότερο λόγω ενστάσεων για την αξία του έμπειρου coach και πρώην παίκτη των “πρασίνων” (1986-92).

Ο Αργύρης Πεδουλάκης, μαζί με τον “rookie” πέρυσι, πρόεδρο της “πράσινης” ΚΑΕ, Δημήτρη Γιαννακόπουλο (ο οποίος τον επέλεξε), αναγκάστηκε να “χτίσει” μία ομάδα με συνολικά 14 νέους παίκτες (μαζί με τις αλλαγές που “ανέβασαν” αρκετά το αρχικό budget) και καινούρια φιλοσοφία και μετά από μία μεταβατική πορεία στο πρώτο μισό της σεζόν, από τον Φεβρουάριο και μετά οι “πράσινοι” έκλεψαν την παράσταση σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Κατέκτησαν το Κύπελλο, κερδίζοντας στον τελικό τον Ολυμπιακό, έφτασαν μία ανάσα από την πρόκρισή τους φάϊναλ-φορ της Ευρωλίγκα, βγάζοντας το λάδι στην Μπαρτσελόνα και στα πλέϊ-οφ, νίκησαν δύο φορές στο Στάδιο “Ειρήνης και Φιλίας” τους δις πρωταθλητές Ευρώπης και επανέκτησαν τα πρωτεία στις εγχώριες διοργανώσεις.

Όλα αυτά, είχαν την υπογραφή του 49χρονου τεχνικού, που στην πιο δύσκολη αποστολή της καριέρας του, βαθμολογήθηκε με άριστα, δέκα με τόνο! Η σεζόν που αρχίζει σήμερα (16.00) στο κλειστό «Μελίνα Μερκούρη» του Ρεθύμνου, στο νοκ-άουτ προημιτελικό με την τοπική ομάδα, είναι η χρονιά της επιβεβαίωσης και με δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός ενισχύθηκε σε όλες τις θέσεις με φερέλπιδες και έμπειρους ποιοτικούς παίκτες, ο πήχης αν δεν ανεβαίνει, τουλάχιστον πρέπει να σταθεροποιηθεί. Το gazzetta.gr συνομίλησε με τον τεχνικό του Παναθηναϊκού και σας παρουσιάζει πως ο ίδιος αντιμετωπίζει τη νέα μεγάλη πρόκληση της καριέρας του...

- H σεζόν που αρχίζει, είναι η δεύτερη που σας βρίσκει στον πάγκο του Παναθηναϊκού... Η πρώτη ξεκίνησε με μεγάλες δυσκολίες και τελείωσε όχι απλά επιτυχημένα, αλλά ξεπερνώντας κάθε προσδοκία... Στον αθλητισμό λένε ότι είναι πιο δύσκολο να μείνεις στην κορυφή από το να φτάσεις... Υπό αυτή την έννοια, η νέα χρονιά είναι πιο απαιτητική και πιο δύσκολη για την ομάδα σας;

«Πέρυσι υπήρχε μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι η ομάδα διαλύεται. Ο Παναθηναϊκός όχι μόνο δεν διαλύθηκε αλλά έκανε κάτι, που μάλλον είναι εκτός λογικής! Επανέκτησε την απόλυτη κυριαρχία του στην Ελλάδα, κατακτώντας το “νταμπλ” και παρέμεινε πολύ ανταγωνιστικός στην Ευρωλίγκα, απέναντι σε πολύ δυνατές ομάδες! Τώρα το τι θα γίνει φέτος, δεν μπορούμε να το ξέρουμε... Έχουμε μπροστά μας έναν “μαραθώνιο”, ειδικότερα στην Ευρωλίγκα και το πιο σημαντικό απ' όλα είναι να είμαστε υγιείς! Αν δεν έχουμε προβλήματα τραυματισμών και είμαστε όλοι μαζί, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι σοβαρό! Είδαμε πέρυσι την Μπαρτσελόνα που τελείωσε το Top-16 με ρεκόρ 22-2, αλλά στη συνέχεια έχασε κάποιους παίκτες που της “χάλασαν” την “χημεία” που είχε βρει, με αποτέλεσμα να μην τελειώσει τη χρονιά όπως θα ήθελε, τόσο στο φάϊναλ-φορ όσο και στους τελικούς της ACB...»

- Η περυσινή χρονιά στην Ευρωλίγκα, με το νέο σύστημα διεξαγωγής και τους περισσότερους αγώνες, λειτούργησε κάτι σαν “μάθημα” για τις ομάδες που έχουν υψηλούς στόχους και θέλουν να πρωταγωνιστήσουν, με την έννοια ότι έχουν επιλέξει να “χτίσουν” πολύ γεμάτα ρόστερ;

«Νομίζω ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες που έχουν βλέψεις πρωταθλητισμού, πάντα επεδίωκαν να έχουν βάθος στο ρόστερ τους, το ίδιο και ο Παναθηναϊκός. Απλά, από πέρυσι δεν μπορούσαμε να το κάνουμε, λόγω της νέας πραγματικότητας... Η Ελλάδα περνάει κρίση και αυτό έχει αντίκτυπο και στον επαγγελματικό αθλητισμό... Από 'κει και πέρα, σίγουρα η περυσινή σεζόν αποτέλεσε μία διδακτική εμπειρία για την αντιμετώπιση της μεγάλης αυτής διαδρομής, ωστόσο, για την ώρα και λόγω των προβλημάτων που είχαμε με τις απουσίες των αρκετών παικτών, λόγω τραυματισμών, ασχολούμαστε περισσότερο με το πρώτο μέρος της σεζόν... Λόγω της τιμωρίας της έδρας μας, σε όλον τον 1ο γύρο θα παίξουμε εκτός έδρας και χωρίς έναν πολύ σημαντικό παίκτη για μας, όπως είναι ο Ρόκο (σ.σ.: Ούκιτς), οπότε, πρέπει να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι και να μην κοιτάμε μακριά και να βλέπουμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά...»

- Η αγωνιστική φιλοσοφία του Παναθηναϊκού θα είναι η ίδια με πέρυσι;

«Πέρυσι αντιμετωπίσαμε κάποια προβλήματα στα γκαρντ, κυρίως επειδή τραυματίστηκε ο καλύτερός μας παίκτης! Εδώ και χρόνια το ελληνικό μπάσκετ και κατ' επέκταση ο Παναθηναϊκός, έχει συγκεκριμένη αγωνιστική δομή και σκέψη... Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε το λάθος που έκανε η Εθνική ομάδα, που άφησε στην άκρη το αμυντικό κομμάτι και υιοθέτησε ένα πιο επιθετικό και γρήγορο στυλ παιχνιδιού... Σε όλους αρέσει το θεαματικό μπάσκετ, αλλά δεν φέρνει πάντα επιτυχίες... Εμείς θα μείνουμε πιστοί, έχοντας τον Διαμαντίδη, στο σκεπτόμενο μπάσκετ! Όταν θα επιστρέψουν όλοι, θα έχουμε μεγαλύτερο βάθος, επομένως δεν θα κάνουμε τόσες “κοιλιές”, όσες είχαμε πέρυσι στο επιθετικό κομμάτι...»

- Με δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός είναι “καταδικασμένος” κάθε χρόνο να πρωταγωνιστεί, φέτος ο πήχης ανεβαίνει; Νιώθετε την πίεση ότι πρέπει να διατηρήσετε τα κεκτημένα και να ανέβετε άλλο ένα σκαλοπάτι;

«Θα σας εξηγήσω πως το βλέπουμε... Τόσο ο παίκτες μου, με προεξάρχοντες τους πιο έμπειρους, όσο και το τεχνικό επιτελείο, καταλαβαίνουμε ότι αθλητισμός, πόσο μάλλον ο πρωταθλητισμός δεν έχει δεδομένα! Το να πούμε ότι “πρέπει το ένα, πρέπει το άλλο...”, δεν έχει νόημα! Αυτό το πληρώσαμε πολύ ακριβά και σ' αυτό βοήθησε και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα η δική σας, των δημοσιογράφων εννοώ, στην προσπάθεια της Εθνικής ομάδας στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ! Η πλειοψηφία του Τύπου έγραψε ότι “είμαστε το φαβορί, πάμε για μετάλλιο κλπ”... Καλό θα είναι, πριν φτάσεις στο... μετάλλιο, να έχεις στο μυαλό σου τι θα κάνεις με τις ομάδες που θεωρείς ότι είναι υποδεέστερες... Το ίδιο έγινε και με την Εθνική Νέων, που είχε ένα αήττητο σερί (σ.σ.: 6-0), πριν καλά-καλά προκριθεί στους “8” και στην Ελλάδα, βιαστήκαμε να την βγάλουμε πρωταθλήτρια Ευρώπης... Ήταν κρίμα γιατί τα παιδιά άξιζαν να φτάσουν πιο ψηλά...»

- “Δεν πρέπει” δηλαδή φέτος για τον Παναθηναϊκό;

«Αφήστε με να καταλήξω και θα σας απαντήσω... Εμείς, έχοντας αυτές τις εμπειρίες, δεν θα κάνουμε το λάθος να προεξοφλήσουμε που θα φτάσουμε, πολύ απλά γιατί δεν το ξέρουμε... Έχουμε να διανύσουμε μία μεγάλη απόσταση και αυτό που μπορούμε να υποσχεθούμε στον κόσμο μας, είναι ότι θα αγωνιζόμαστε και θα παλεύουμε σε κάθε παιχνίδι... Αν είμαστε υγιείς, τότε μπορούμε να πετύχουμε πράγματα... Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος, είναι ότι δεν παίζουμε μόνοι μας! Το μπάσκετ έχει και αντίπαλο και υπάρχουν ομάδες με πολύ μεγαλύτερα budget από μας... Δεν υπάρχει τίποτε δεδομένο... Εμείς στην Ελλάδα έχουμε μάθει να θεωρούμε κάποια πράγματα αδιαπραγμάτευτα, αλλά η κοινωνικοοικονομική κατάσταση στη χώρα μας, απέδειξε το αντίθετο... Κάποιοι θεωρούσαν ότι οι συντάξεις τους ήταν δεδομένες... Αποδείχτηκε ότι δεν ήταν... Άρα εμείς ξεκινάμε μ' αυτό τον μπούσουλα... Ξέρουμε ότι δεν είμαστε πλέον η ομάδα που μαζί με την ΤΣΣΚΑ ψώνιζε πρώτη στην ευρωπαϊκή αγορά... Έχουμε αυτογνωσία, ξέρουμε ότι είμαστε πιο πίσω και ότι θα πρέπει να παλέψουμε για την καθημερινότητά μας...»

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα