Αλλαγές στους κανονισμούς!

Gazzetta team
Αλλαγές στους κανονισμούς!
Η Α1 και η Ευρωλίγκα δεν θα έχουν τους ίδιους κανονισμούς διαιτητσίας. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τις... διαφορές!

Λιγότερες από 15 ημέρες απομένουν για το πρώτο τζάμπολ της Ευρωλίγκας 2013-2014 και από φέτος στη διοργάνωση θα υπάρχουν αλλαγές στους κανονισμούς διαιτησίας… Το πρωτάθλημα της Α1 και η Ευρωλίγκα δεν θα έχουν πλέον τους ίδιους και το gazzetta.gr φέρνει στο φως τις αλλαγές που θα υπάρξουν και τις διαφορές που θα προκύψουν…

Διαβάστε αναλυτικά τις διαφορές των κανονισμών μέσω του λογαριασμού του Βασίλη Παπαθεοδώρου στο twitter (@fullgazzia):

1η αλλαγή: Όταν υπάρχουν διεκδικήσεις μεταξύ αντιπάλων ή σφηνώσει η μπάλα, θα γίνεται τζάμπολ! Αυτό δηλαδή που γινόταν και παλιότερα, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον το... βελάκι που έδειχνε ποια ομάδα θα έχει την κατοχή της μπάλας.

2η αλλαγή: Όταν ο προπονητής καλεί τάιμ άουτ είναι υποχρεωμένος να διευκρινίζει αν είναι των 30 δευτερολέπτων ή του ενός λεπτού! Ο κάθε προπονητής δικαιούται τρία τάιμ άουτ του ενός λεπτού και δύο των 30 δευτερολέπτων.

3η αλλαγή: Ο προπονητής έχει τρία τάιμ άουτ στο δεύτερο ημίχρονο. Στο τελευταίο δίλεπτο του αγώνα θα έχει δύο... Αυτό συνεπάγεται πως αν δεν έχει πάρει το τρίτο, το... χάνει!

4η αλλαγή: Κάθε τεχνική ποινή είναι ΜΙΑ βολή και η μπάλα απ' έξω. Όχι δύο όπως θα είναι στην Α1! Αν παίκτης πάρει δύο “Τ” αποβάλλεται.

5η αλλαγή: Air ball play. Τι σημαίνει αυτό; Αμυνόμενος που στέκεται στη διακεκομμένη γραμμή κάτω από το καλάθι δεν θα πάρει ποτέ επιθετικό φάουλ ακόμα κι αν είναι ακίνητος, δεχθεί διείσδυση και πέσει πάνω του επιτιθέμενος. Aρκεί ο επιτιθέμενος να είναι στον αέρα και να σουτάρει ή πασάρει! Ο κανονισμός αυτός ίσχυε, πλέον όμως ακόμα και να ακουμπά η φτέρνα του αμυντικου στη γραμμή θεωρείται ότι είναι εντός άρα δεν υπάρχει επιθετικό...

Η τελευταία αλλαγή αφορά την προστασία της "επίθεσης". Για να μη στέκονται δηλαδή κάτω από το καλάθι αμυνόμενοι με μόνο στόχο το επιθετικό φάουλ.

Υπάρχει και... ελληνικό παρασκήνιο στην υπόθεση. Συγκεκριμένα, στην οδηγία που μοιράστηκε στους διεθνείς διαιτητές για τις τεχνικές ποινές υπάρχει μια φωτογραφία. Του Δημήτρη Διαμαντίδη, με το γεγονός να μη σημαίνει απολύτως τίποτα και να μην αποκλείεται να είναι συμπτωματικό, καθώς σε κάθε κανονισμό υπάρχει μια φωτογραφία (Δείτε το tweet που ακολουθεί...).

Το σημαντικό είναι πως η Ευρωλίγκα...τρέχει μπροστά, καθώς οι ίδιοι κανονισμοί θα εφαρμοστούν και από τη FIBA, αλλά μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Μέχρι τότε, στην Α1 οι κανονισμοί θα είναι όπως τους… ξέρουμε!