Το ισπανικό ΝΒΑ, η μαϊμού του Μπλατ και το φιλί στον Παπαλουκά!

Το ισπανικό ΝΒΑ, η μαϊμού του Μπλατ και το φιλί στον Παπαλουκά!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Το ισπανικό ΝΒΑ, η μαϊμού του Μπλατ και το φιλί στον Παπαλουκά!

bet365

To 38ο Ευρωμπάσκετ συνεχίζεται και ο Βασίλης Σκουντής ξεπαγώνει τις αναμνήσεις και τις εικόνες του από τις προηγούμενες 13 διοργανώσεις στις οποίες υπήρξε αυτόπτης μάρτυς.

35ο Ευρωμπάσκετ
(3-16 Σεπτεμβρίου 2007, Γρανάδα, Σεβίλλη, Πάλμα ντε Μαγιόρκα, Αλικάντε, Μαδρίτη/ Ισπανία)
Στο βάθρο: 1. Ρωσία, 2. Ισπανία, 3. Λιθουανία. Η Ελλάδα τέταρτη με 5 νίκες και 4 ήττες

Για τρίτη φορά στα χρονικά της διοργάνωσης και για δεύτερη μέσα σε μια δεκαετία το Ευρωμπάσκετ φιλοξενήθηκε στην Ισπανία που εκείνη την εποχή άρχισε να θεμελιώνει την επιγενόμενη κυριαρχία της. Έναν χρόνο νωρίτερα στη Σαϊτάμα η «φούρια ρόχα» είχε στεφθεί πρωταθλήτρια κόσμου και η διοργάνωση που φιλοξενούσαν στο σπίτι τους προσφερόταν για να στεφθούν πρωταθλητές Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Αμ δε!

Άλλος (Γκασόλ) είχε το όνομα λοιπόν κι άλλος (Χόλντεν) τη χάρη! Στον ημιτελικό οι Ισπανοί νίκησαν την Ελλάδα, ενώ οι Ρώσοι έβγαλαν νόκ άουτ τους Λιθουανούς, ωστόσο το ξεδόντιασμα της αρκούδας αποδείχθηκε μια πολύ δύσκολη και εντέλει ανέφικτη δουλειά! Λίγο προτού ηχήσει η κόρνα της λήξης, ο JR Xόλντεν σκόραρε για το 60-59, στη συνέχεια αστόχησε ο Πάου Γκασόλ και το όνειρο των Ισπανών κατέληξε σε έναν εφιάλτη που προκάλεσε αποπληξία εντός κι εκτός παιδιάς!

Οι Ρώσοι, με προπονητή τον Ντέηβιντ Μπλατ αναρριχήθηκαν στον θρόνο της Ευρώπης για πρώτη φορά, μετά τον διαμελισμό της Σοβιετικής Ένωσης. Είχαν κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο το 1993 στο Μόναχο και το χάλκινο το 1997 στη Βαρκελώνη, ενώ το 2003 και το 2005 περιορίσθηκαν στην όγδοη θέση.

Λίγες μέρες πριν από την έναρξη του Ευρωμπάσκετ οι Ρώσοι είχαν υποστεί μια ταπεινωτική και συντριπτική ήττα από τους Γάλλους. Ο Μπλατ δεν την ξέχασε, την αποθήκευσε στον σκληρό δίσκο του και τη χρησιμοποίησε ως κίνητρο για να... τσιγκλίσει τον εγωισμό των παικτών του πριν από τον προημιτελικό: σε εκείνο το ματς η Ρωσία επιβλήθηκε των «τρικολόρ» με 75-71 και ο σεσημασμένος για τις ατάκες του, Μπλατ είπε ότι «τόσο καιρό τώρα αισθανόμουν ότι μια μαϊμού καθόταν στο σβέρκο μου, αλλά ευτυχώς την ξετίναξα από πάνω μου και απόψε θα κοιμηθώ άνετα»!

Δύο χρόνια μετά τον θρίαμβο στο Βελιγράδι και δώδεκα μήνες μετά την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο Μουντομπάσκετ, η ελληνική ομάδα έμεινε ένα σκαλί κάτω από το βάθρο, αλλά η χειρότερη εξέλιξη ήταν ότι από αυτό το Ευρωμπάσκετ και πέρα άρχισε η δαιμονοποίηση των Ισπανών που κρατά μέχρι τώρα. Στον μικρό τελικό η Εθνική ηττήθηκε από τη Λιθουανία σε ένα ματς που σημαδεύτηκε και από την ...περίεργη τεχνική ποινή, την οποία δέχτηκε ο Λάζαρος Παπαδόπουλος προτού αρχίσει το δεύτερο ημίχρονο!

Οι πέντε αλησμόνητες «εικόνες» μου

-Μετά τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τον Ντράγκαν Σάκοτα η σκυτάλη της τεχνικής ηγεσίας της Σερβίας πέρασε στα χέρια του Ζόραν Σλάβνιτς. Ο πλέι μέικερ της μεγάλης εθνικής ομάδας των «πλάβι» στη δεκαετία του ’70 (και πρώην προπονητής του Ηρακλή) είχε στο πλάι του έναν άλλο μεγάλο θρύλο, τον Ντράζεν Νταλπάγκιτς και αυτό το δίδυμο δημιουργούσε συνειρμούς με το ένδοξο παρελθόν, αλλά τζίφος. Οι «πλάβι» απέτυχαν παταγωδώς σε αυτή τη διοργάνωση και λίγο καιρό αργότερα επέστρεψε στον πάγκο ο Ντούσαν Ιβκοβιτς, ενώ ο Σλάβνιτς κατήγγειλε ότι τον «έστησαν»!

-Εκτός από την ήττα ο ημιτελικός της Ελλάδας με την Ισπανία άνοιξε το γαϊτανάκι της βεντέτας ανάμεσα στις δύο ομάδες. Πρωτοστάτης της Εθνικής σε αυτό το ματς ήταν ο Βασίλης Σπανούλης με 24 πόντους, ενώ στην αντίπερα όχθη ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο σημείωσε 23. Το ματς κρίθηκες τις λεπτομέρειες και σημαδεύτηκε από αρκετές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους παίκτες, μάλιστα σε μία από αυτές μάλωσαν σαν τα κοκόρια ο Διαμαντίδης και ο Ναβάρο. Κατά την προσφιλή συνήθεια του ο «La bomba» προσποιήθηκε ότι τον κτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα (sic), οι διαιτητές παρασύρθηκαν, ο Διαμαντίδης τσατίστηκε και πάνω στην αναμπουμπούλα που επεκτάθηκε και στην εξέδρα, κάποιοι θερμόαιμοι Ισπανοί φίλαθλοι μας την έπεσαν στην εξέδρα του Τύπου. Ενας Έλληνας δημοσιογράφος έβγαλε από την τσέπη του χαρτονομίσματα των 50 ευρώ και τα ανέμιζε επιδεικτικά προς τους διαιτητές, με αποτέλεσμα να γίνει ο κακός χαμός! Μετέδιδα εκείνο τον αγώνα για την ΕΡΤ και υπό το κράτος της φασαρίας και των απειλών βρεθήκαμε σε δύσκολη θέση και για μερικά δευτερόλεπτα -μέχρι να αποκατασταθεί η τάξη- αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε τη μετάδοση!

-Ο αγώνας της Εθνικής με τη Σερβία στη Γρανάδα μύριζε μπαρούτι από την αρχή και δυστυχώς επιβεβαίωσε τους φόβους. Το (κάκιστο από ποιοτικής πλευράς, αλλά) θρίλερ κρίθηκε υπέρ της ελληνικής ομάδας στην παράταση με πρωταγωνιστές από τη μια πλευρά τον Δήμο Ντικούδη κι από την άλλη τον Μίλαν Γκούροβιτς, αλλά τα... καλύτερα τα φύλαγε για το τέλος ο Ντάρκο Μίλιτσιτς. Λίγα λεπτά μετά τη λήξη του ματς , εν μέσω ενός παραληρήματος, ο Σέρβος σέντερ επιτέθηκε κατά πάντων, με χυδαίες εκφράσεις που στρέφονταν εις βάρος των διαιτητών και εμμέσως της ελληνικής ομάδας, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί για τη συμπεριφορά του.

-Εκτός από την ισχύ των Ρώσων, που με το δίδυμο Κιριλένκο-Χριάπα κάλυψαν τη ρακέτα και την έκαναν να μοιάζει με ναρκοπέδιο, στον τελικό οι Ισπανοί είχαν επίσης να καταπολεμήσουν την αλαζονεία και τη βεβαιότητα τους ότι θα αναδειχθούν πρωταθλητές. Ο κόσμος θεωρούσε βέβαιη την επικράτηση τους, ήδη είχαν κλειστεί αίθουσες για τα πάρτι, ενώ στην κορύφωση της έπαρσης που καλλιεργήθηκε (και) από τα Μέσα Μαζικής ενημέρωσης, η ισπανική ομάδα χάρη σε ένα λογοπαίγνιο παραλληλίστηκε με το ΝΒΑ. Από τη μια πλευρά το λεγόμενο «Ε-νιε-μπε-α» κι από την άλλη το σύνθημα «A por ellos” (που σημαίνει «ορμάτε τους», «φάτε τους» δημιούργησαν την ψευδαίσθηση ότι ο τελικός είχε κριθεί προτού καν αρχίσει κι αυτή η προσέγγιση των οικοδεσποτών αποδείχτηκε εγκληματική και επέφερε τη θεία δίκη! Το λάθος, πάντως, έμελλε να διορθωθεί μετά από δύο χρόνια στο Κατοβίτσε...

-Στην πολύ επιτυχημένη σειρά «Ελλάδα: οι μεγάλες ανατροπές» η Εθνική προσέθεσε άλλα δύο επεισόδια που κοσμούν το βιογραφικό της. Κόντρα στην Κροατία άρπαξε τη νίκη (81-78) χάρη στο τρίποντο του πέτυχε ο Βασίλης Σπανούλης στη λήξη, αφού προηγουμένως με μια επιδέξια προσποίηση «σκόρπισε» τον Ζόραν Πλάνινιτς. Ακόμη όμως δεν είχαμε δει τίποτε, καθότι ακολούθησε ο προημιτελικός με τη Σλοβενία στον οποίο η ελληνική ομάδα κατάφερε να ανατρέψει τη διαφορά των 16 πόντων, με την οποία βρέθηκε πίσω τέσσερα λεπτά πριν από τη λήξη και να πετύχει μια συγκλονιστική νίκη δίκην ριφιφί! Αυτό το απίστευτο και όμως... ελληνικό κατόρθωμα έφερε την υπογραφή και του Παναγιώτη Βασιλόπουλου (σε ρόλο αφανούς ήρωα, στο χαμηλό σχήμα των πέντε καμικάζι που χρησιμοποίησε ο Παναγιώτης Γιαννάκης), ενώ σφραγίστηκε από το λέι απ του Θοδωρή Παπαλουκά, ο οποίος «έγραψε» το 63-62. Δυο λεπτά αργότερα τον περίμενα στη μικτή ζώνη και με το που έφτασε εκεί για το λεγόμενο «flash interview», ξέφυγα από το πρωτόκολλο και πολύ το ευχαριστήθηκα. Του είπα «θα κάνω τώρα Θοδωρή, αυτό που θα ήθελε να κάνει όλη η Ελλάδα» και αμέσως σηκώθηκα στις μύτες των ποδιών μου και του έσκασα ένα φιλί στο μάγουλο!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3