«Οι Σουηδοί μας έδωσαν ρυθμό!»

«Οι Σουηδοί μας έδωσαν ρυθμό!»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Οι Σουηδοί μας έδωσαν ρυθμό!»

bet365

Ο πρώην αρχηγός της Εθνικής ομάδας, Μιχάλης Κακιούζης, αναλύει στο gazzetta.gr την πρεμιέρα της Ελλάδας κόντρα στη Σουηδία και καταθέτει τις πρώτες του εντυπώσεις από τους νεοφερμένους παίκτες του Ολυμπιακού.
Φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της Εθνικής ανδρών, λίγες μέρες πριν κλείσει τα 18 του χρόνια (8/11/1994) σε ένα φιλικό παιχνίδι με τη Γερμανία και την τίμησε δεόντως, διατελώντας για δύο χρόνια (2005-2007) αρχηγός του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, στο “χρυσό” Ευρωμπάσκετ του 2005, στο “αργυρό” Μουντομπάσκετ του 2006 και στην 4η θέση του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2007.
Με 116 διεθνείς συμμετοχές, με άλλα δύο χρυσά μετάλλια με την Εθνική παίδων (Πανευρωπαϊκό του 1993) και εφήβων (Παγκόσμιο του 2005) και με ουκ ολίγες διακρίσεις σε διασυλλογικό επίπεδο (σε επίπεδο ανδρών, αγωνίζεται από τα 16 του κι έχει παίξει συνολικά σε 12 ομάδες!), ο 36χρονος φόργουορντ, είναι από τους πλέον κατάλληλους να σχολιάσει την εικόνα των διεθνών στη νικηφόρα πρεμιέρα του 38ου Ευρωμπάσκετ. Το gazzetta.gr εντόπισε τον Μιχάλη Κακιούζη στο Καρπενήσι, όπου - εν αναμονή της εύρεσης ομάδας - συμμετέχει στην προετοιμασία του Ολυμπιακού και ο ίδιος δεν αρνήθηκε να καταθέσει τις πρώτες εντυπώσεις του από τους νεοαποκτηθέντες παίκτες των “ερυθρολεύκων”...
- Πως είδες την Εθνική ομάδα στην πρεμιέρα;
«Η δυναμικότητα της Σουηδίας δε νομίζω ότι βοηθάει στην εξαγωγή συμπερασμάτων! Η αντίπαλός μας ήταν τόσο κακή, που σε κάποιες φάσεις φαινόταν ακόμη δια γυμνού οφθαλμού, ότι η δική μας ομάδα παίζει άσχημα... Για ένα τόσο μεγάλο τουρνουά, όμως, είναι καλό να αντιμετωπίζει κανείς στην πρεμιέρα την πιο εύκολη ομάδα του ομίλου. Το πρώτο παιχνίδι κρύβει πάντα παγίδες, υπάρχει άγχος και το μυαλό των παικτών, συνήθως δεν είναι απελευθερωμένο, οπότε νομίζω ότι αυτό το παιχνίδι θα βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν έναν αγωνιστικό ρυθμό, που προοδευτικά και από παιχνίδι σε παιχνίδι, θα γίνεται καλύτερος. Θα ήταν τελείως διαφορετικό να παίζαμε με την Τουρκία ή την Ρωσία, έστω κι αν θεωρώ ότι είμαστε καλύτεροι, γιατί το όνομα αυτών των ομάδων αλλά και το επίπεδο τους, αν θέλεις, δεν θα μας επέτρεπε εφησυχάσουμε καθόλου. Δεν εννοώ ότι πήραμε αψήφιστα τους Σουηδούς, κάθε άλλο... Απλά, είναι λογικό να μπήκαμε με λιγότερο άγχος, γεγονός που μας βοήθησε να παίξουμε πιο ελεύθερα, να πειραματιστούμε κάποιες στιγμές χωρίς κόστος και το σημαντικότερο, να μην πανικοβληθούμε, επειδή στα πρώτα 7 λεπτά, είμαστε πίσω στο σκορ!»
- Θεωρείς δηλαδή ότι το πρόγραμμα είναι “κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας”;
«Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι θα σου τύχει κι εμείς απλά υποθέσεις κάνουμε, γιατί έτσι, μπορεί να σκεφτόταν και η Τουρκία, που πλέον, μετά την ήττα από την Φινλανδία, είναι αναγκασμένη να παίζει με την πλάτη στον τοίχο! Γενικά έγιναν πολλές εκπλήξεις στην πρεμιέρα, όπως η ήττα της Γαλλίας από τη Γερμανία και του Ισραήλ από τη Μεγάλη Βρετανία, ακόμη και η εύκολη νίκη της Γεωργίας επί της Πολωνίας, την οποία προσωπικά δεν περίμενα καθόλου, που είναι πραγματικά πολύ παρακινδυνευμένο να υποστηρίξεις κάτι εκ του ασφαλούς! Φαινομενικά και με βάση τα ονόματα των αντιπάλων μας, το πρόγραμμα φαίνεται ευνοϊκό, αλλά αυτό θα φανεί μέσα στο γήπεδο... Όταν παίζεις 5 αγώνες μέσα 6 μέρες, τότε πολλοί αστάθμητοι παράγοντες είναι πιθανό να παίξουν ρόλο, όπως οι τραυματισμοί και η συσσωρευμένη κούραση που μπορεί να βγει, οπότε καλύτερα να κρατάμε μικρό καλάθι...»
- Πάμε σε προσωπικό επίπεδο... Συνεχίζεις να παίζεις μπάσκετ στα 36 σου και για την ώρα κάνεις προετοιμασία με τον πρωταθλητή Ευρώπης στο Καρπενήσι...
«Αντέχω ακόμη και γι‘ αυτό συνεχίζω ακάθεκτος! Χαίρομαι πολύ που μου δίνεται η ευκαιρία να κάνω προετοιμασία με τους δις πρωταθλητές Ευρώπης και μάλιστα νομίζω ότι τους ταιριάζω, γιατί σε όλη μου την καριέρα έχω συνηθίσει να κάνω πρωταθλητισμό. Τόσο το επίπεδο, όσο και ο τρόπος που δουλεύει ο Ολυμπιακός μου δίνουν την ευκαιρία να διατηρηθώ σε πολύ υψηλό ρυθμό και γι‘ αυτό θέλω να ευχαριστήσω και τον προπονητή Γιώργο Μπαρτζώκα και τους αδελφούς Αγγελόπουλους, που έδωσαν από την αρχή την έγκρισή τους.»
- Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σου από το ρόστερ του Ολυμπιακού;
«Είναι μία ομάδα με πολλά νεαρά και καινούρια πρόσωπα. Με δεδομένο ότι λείπουν οι διεθνείς και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, δε νομίζω ότι μπορούμε να πούμε πάρα πολλά, γιατί ακόμη δεν έχουν καταλαγιάσει τα πρώτα “πιασίματα” από τις σκληρές προπονήσεις και τα τρεξίματα... Αυτό που βλέπω είναι ότι οι παίκτες δουλεύουν καθημερινά σε πολύ υψηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα να υπάρχει συνεχής ατομική και ομαδική βελτίωση. Όλοι όσοι βρίσκονται στον Ολυμπιακό, έχουν ποιότητα και είναι καλοί παίκτες. Ειδικότερα οι νεότεροι, ο Δημήτρης (σ.σ.: Αγραβάνης), ο Ιωάννης (σ.σ.: Παπαπέτρου) και ο Αντρέας (σ.σ.: Χριστοδούλου), το ‘χουν μέσα τους το μπάσκετ και με δουλειά, θέληση και πνευματική προετοιμασία, θα φτάσουν στο αγωνιστικό σημείο ετοιμότητας και θα βγάλουν στο γήπεδο το ταλέντο τους... Οι νέοι Αμερικάνοι δείχνουν πολύ πρόθυμοι να προσαρμοστούν στους ρόλους του, είναι πολύ καλοί δέκτες και όταν επιστρέψουν και οι διεθνείς, που μαζί με 2-3 πιο παλιούς, αποτελούν τον βασικό κορμό, τότε ουσιαστικά θα αρχίσει το “μοντάρισμα” της ομάδας. Ο Ολυμπιακός δείχνει ότι φτιάχνει μία ομάδα από την αρχή, με στόχο να παραμείνει και να εδραιωθεί για τα καλά στην κορυφή της Ελλάδας και της Ευρώπης...»
 

Τελευταία Νέα