Η «μάχη» των προπονητών (pics)

Φάνης Παναγιώτου
Η «μάχη» των προπονητών (pics)

bet365

Οι παίκτες είναι οι πρωταγωνιστές, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τους προπονητές. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τους 24 τεχνικούς του Eurobasket της Σλοβενίας (4-22/9).

Ντούσαν Ίβκοβιτς, Μπόζινταρ Μάλκοβιτς και Μπόγκνταν Τάνιεβιτς είναι μερικά από τα ονόματα που ξεχωρίζουν. Υπάρχουν, όμως, ακόμα ορισμένοι σημαντικοί προπονητές όπως ο Μάικ Φρατέλο, ο Σιμόνε Πιανιτζιάνι, ο Βενσάν Κολέ ή ο «δικός» μας Αντρέα Τρινκιέρι. Η «μάχη» των πάγκων αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον στο Eurobasket της Σλοβενίας και το gazzetta.gr τους 24 προπονητές.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Μάικ Φρατέλο

Από τον Φεβρουάριο του 2011 ο Μάικ Φρατέλο βρίσκεται στο... τιμόνι της εθνικής Ουκρανίας και ουσιαστικά αποτελεί τον σταρ της ομάδας. Ο πολύπειρος coach (γεννημένος το 1947) έχει πλούσια θητεία στο NBA (Ατλάντα Χοκς, Κλίβελαντ Καβαλίερς, Μέμφις Γκρίζλις) και αναμφίβολα είναι από τους πιο σημαντικούς προπονητές που θα βρεθούν στο Eurobasket της Σλοβενίας.

Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ Τζόι Προύντι

Η Μ. Βρετανία δεν έχει υψηλές βλέψεις στο Eurobasket της Σλοβενίας, ωστόσο η παρουσία του Τζόι Προύντι στον πάγκο της είναι σημαντική. Ο τεχνικός της Μ. Βρετανίας εργάζεται από το 2002 ως assistant coach στον «μαγικό κόσμο» του NBA και συγκεκριμένα έχει βρεθεί στους Σπερς, τους Μάβερικς, τους Μπλέιζερς και τους Καβαλίερς, ενώ από φέτος θα εργάζεται στους Μπρούκλιν Νετς.

ΓΑΛΛΙΑ Βενσάν Κολέ

Παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει έρθει το Χρυσό που αναζητούν οι Γάλλοι τα τελευταία χρόνια, ο Βενσάν Κολέ συνεχίζει στον πάγκο της ομάδας από το 2009. Ο 50χρονος προπονητής έχει εργαστεί στη ΛεΜαν, τη Βιλερμπάν και το Στρασβούργο, έχει κατακτήσει τοπικά πρωταθλήμα, ωστόσο του λείπει η διάκριση με την εθνική ομάδα. Σίγουρα ο Κολέ δεν είναι το μεγάλο όνομα, απολαμβάνει, όμως, της εμπιστοσύνης των ανθρώπων της εθνικής Γαλλίας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Φρανκ Μεντζ

Η ομάδα της Γερμανίας βρίσκεται σε φάση... ανανέωσης και στο πλαίσιο αυτό έχει στον πάγκο της τον Φρανκ Μεντζ. Πρόκειται για προπονητή που δεν έχει παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο, ωστόσο τα φετινά στάνταρ της Γερμανίας είναι χαμηλά, λόγω της απουσίας του Νοβίτσκι, επομένως δεν υπάρχουν απαιτήσεις από τον 49χρονο τεχνικό, ο οποίος βρίσκεται στην ομάδα από τον Δεκέμβριο του 2012.

ΙΣΡΑΗΛ Αρίκ Σίβεκ

Έμπειρη παρουσία στον πάγκο του Ισραήλ. Ο 55χρονος προπονητής εργάζεται σε ομάδες του Ισραήλ (και όχι μόνο...) από το 1983, ενώ στην τεχνική ηγεσία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας βρίσκεται από το 2009. Σίγουρα, λοιπόν, γνωρίζει καλά τους παίκτες του και αυτό μόνο θετικό μπορεί να είναι για το Ισραήλ.

ΒΕΛΓΙΟ Έντι Κάστελς

Πρόκειται ίσως για τον καλύτερο coach της χώρας. Ο Κάστελς δεν είναι το μεγάλο όνομα, ωστόσο εργάζεται αρκετά χρόνια σε ομάδες του Βελγίου (Άντβερπ, Οστάνδη, Σαρλερουά), ενώ στον πάγκο της εθνικής βρίσκεται από το 2005. Αυτό σημαίνει πως γνωρίζει καλά το υλικό που έχει στη διάθεση του και μπορεί να το αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΒΟΣΝΙΑ Άτσο Πέτροβιτς

Ο προπονητής της Βοσνίας έχει το... δύσκολο έργο να βάλει... φρένο στον Μίρζα Τελέτοβιτς, προκειμένου ο τελευτάιος να μην παίρνει τραβηγμένες ενέργειες. Ο αδερφός του αδικοχαμένου Ντράζεν Πέτροβιτς είναι αρκετά έμπειρος και αποτελεί σημαντική προσωπικότητα στον πάγκο της Βοσνίας, έχοντας μεταξύ άλλων δουλέψει και στην εθνική Κροατίας αλλά και ομάδες όπως η Τσεντεβίτα.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ Γιόνας Καζλάουσκας

Ο Γιόνας Καζλάουσκας είναι από τους πιο έμπειρους προπονητές που θα βρεθούν στο Eurobasket. Ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού έχει δουλέψει στη Ζαλγκίρις, τη Λιέτουβος Ρίτας, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας αλλά και στην Εθνική Ελλάδας και την Εθνική Κίνας. Έχει κάτσει στον πάγκο και της Λιθουανίας στο παρελθόν και παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει... χαλάσει κάπως τη φήμη του, ο 58χρονος θα είναι μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στη Σλοβενία.

ΠΓΔΜ Άλες Πίπαν

Ο Σλοβένος είναι από τους πιο γνωστούς προπονητές και σίγουρα αποτελεί σημαντικό «όπλο» για την ΠΓΔΜ. Ο Άλες Πίπαν έχει δουλέψει στην εθνική Πολωνίας, την εθνική Σλοβενίας, ενώ έχει παραστάσεις και από το υψηλότερο συλλογικά επίπεδο, καθώς είναι προπονητής στην Ολίμπια Λουμπλιάνα.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ Λούκα Παβίσεβιτς

Ο πρώην προπονητής του Πανιωνίου εργάζεται από το 2011 στο Μαυροβούνιο και έχει δείξει καλά δείγματα γραφής. Παράλληλα, είναι προπονητής στη Ροάν, ενώ έχει εργαστεί και στην Άλμπα Βερολίνου. Συνεπώς, διαθέτει παραστάσεις και παράλληλα θεωρείται από τους καλούς τεχνικούς της γενιάς του.

ΣΕΡΒΙΑ Ντούσαν Ίβκοβιτς

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσωπικότητα του επερχόμενου Eurobasket και δεν χρειάζεται ιδαίτερες συστάσεις. Στον πάγκο της Σερβίας κάθεται από το 2008 και αυτό θα είναι το τελευταίο τουρνουά για τον πρώην τεχνικό του Ολυμπιακού, ο οποίος για ακόμα μια χρονιά δεν θα βασιστεί στα μεγάλα ονόματα αλλά στα... δικά του παιδιά.

ΛΕΤΟΝΙΑ Άιναρς Μπαγκάτσκις

Ο Λετονός coach είναι αρκετά έμπειρος, καθώς μεταξύ άλλων έχει εργαστεί στη Ζαλγκίρις Κάουνας (πήρε πρωτάθλημα Λιθουανίας), ενώ από τη νέα σεζόν θα βρίσκεται και στην Ευρωλίγκα με τη Μπουντιβέλνικ. Έχει αρκετές παραστάσεις και σε επίπεδο, καθώς από το 2011 κάθεται στον πάγκο της εθνικής Λετονίας.

ΠΟΛΩΝΙΑ Ντιρκ Μπάουερμαν

Ο Γερμανός είναι επίσης από τους καλούς και έμπειρους προπονητές του Eurobasket. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στην εθνική ομάδα της πατρίδας, ενώ σε συλλογικό επίπεδο έχει κάτσει στους πάγκους των Απόλλων Πάτρας, Δάφνη, Μπάμπεργκ, Μπάγερν Μονάχου και Λιέτουβος Ρίτας. Είναι δεδομένο ότι οι Πολωνοί ποντάρουν πολλά στην παρουσία του Μπάουερμαν.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ Μπόζινταρ Μάλκοβιτς

Μαζί με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς αποτελούν τους πιο έμπειρους προπονητές της διοργάνωσης. Εννοείται πως δεν χρειάζονται συστάσεις, καθώς έχει πλούσια παρουσία στους πάγκους τόσο σε συλλογικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Η παρουσία του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για τη διοργανώτρια Σλοβενία.

ΙΣΠΑΝΙΑ Χουάν Ορένγκα

Ο Χουάν Ορένγκα έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να οδηγήσει ξανά στην κορυφή την ομάδα της Ισπανίας. Το ζήτημα, όμως, είναι πως πρόκειται για προπονητή χωρίς παραστάσεις, αφού τα τελευταία χρόνια εργαζόταν στην ομάδα U20 της Ισπανίας. Υπάρχουν παράλληλα και οι απουσίες, με αποτέλεσμα το έργο του άπειρου Ορένγκα για να γίνεται εξαιρετικά δύσκολο. Σε συλλογικό επίπεδο δεν έχει παρά ελάχιστες εμπειρίες με την Εστουδιάντες...

ΚΡΟΑΤΙΑ Γιάσμιν Ρέπεσα

Ακόμα ένας έμπειρος προπονητής στο Eurobasket της Σλοβενίας. Ο Γιάσμιν Ρέπεσα έχει δουλέψει μεταξύ άλλων στη Μάλαγα, τη Τσιμπόνα, τη Τσεντεβίτα και τη Ρόμα, κάτι που συνεπάγεται πως έχει παραστάσεις από υψηλότερο συλλογικό επίπεδο. Δεν του λείπουν, όμως, οι εμπειρίες ούτε από το επίπεδο των εθνικών ομάδων, καθώς από το 2005 (με ένα μικρό διάλλειμα δύο ετών...) βρίσκεται στον πάγκο της Κροατίας.

ΤΣΕΧΙΑ Πάβελ Μπουντίνσκι

Πρόκειται για τον νεότερο προπονητή που θα εμφανιστεί στη Σλοβενία. Παρά το γεγονός αυτό, βρίσκεται στην εθνική ομάδα της Τσεχίας από το 2007 και εργάζεται ως head coach εδώ και μερικούς μήνες, κάτι που συνεπάγεται πως γνωρίζει καλά το υλικό του. Δεν έχει, όμως, παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο.

ΓΕΩΡΓΙΑ Ιγκόρ Κοκόσκοφ

Ο Σέρβος προπονητής εργάζεται από το 2000 ως assistant στο NBA (Κλίπερς, Πίστονς, Σανς και από φέτος στους Καβαλίερς) με αποτέλεσμα να έχει αρκετές εμπειρίες και παραστάσεις. Στην εθνική Γεωργίας βρίσκεται από το 2008, κάτι που συνεπάγεται πως γνωρίζει καλά και από διοργανώσεις όπως το Eurobasket.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ Χένρικ Ντέτμαν

Ο Φινλανδός coach έχει εργαστεί σε γερμανικές ομάδες αλλά και στη γαλλική Ντιζόν. Έχει παραστάσεις αλλά δεν πρόκειται για κάτι εξαιρετικό, αφού έτσι και αλλιώς η Φινλανδία δεν έχει υψηλές βλέψεις στο Eurobasket της Σλοβενίας.

ΕΛΛΑΔΑ Αντρέα Τρινκιέρι

Ο Ιταλός τεχνικός δεν είναι άγνωστος, καθώς έχουν γραφτεί πολλά από την ημέρα που ανέλαβε την Εθνική Ομάδα. Το έργο του και η δουλειά που κάνει φάνηκαν στην Καντού και πλέον έχει την ευκαιρία να αποδείξει πως μπορεί να εργαστεί και στο υψηλότερο επίπεδο. Εκτός από την Ελλάδα, έχει αναλάβει την τεχνική ηγεσία και της Ούνικς Καζάν, επομένως γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η καριέρα του βρίσκεται σε άνοδο...

ΡΩΣΙΑ Βασίλι Καράσεφ

Ο Βασίλι Καράσεφ (άλλοτε παίκτης του Ηρακλή) ανέλαβε την ομάδα μετά τα όσα έγιναν με τον Φώτη Κατσικάρη. ο Ρώσος δεν διαθέτει μεγάλη εμπειρία ως πρώτος προπονητής, καθώς έχει εργαστεί μόλις μια χρονιά στην Τριούμφ ως head coach. Ως παίκτης έχει παραστάσεις, ωστόσο το έργο του αναμένεται εξαιρετικά δύσκολο...

ΙΤΑΛΙΑ Σιμόνε Πιανιτζιάνι

Ακόμα ένα προπονητής που δεν είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό. Διαθέτει παραστάσεις από υψηλότερο επίπεδο και με τη Σιένα έδειξε εξαιρετικά δείγματα γραφής. Στη Φενέρ, όμως, απέτυχε και πλέον καλείται να διορθώσει τα κακώς κείμενα με την εθνική Ιταλίας, στον πάγκο της οποίας βρίσκεται από το 2009.

ΣΟΥΗΔΙΑ Μπράντλεϊ Σκοτ Ντιν

Ο τεχνικός της εθνικής ομάδες της Σουηδίας εργάζεται μερικούς μήνες στο συγκεκριμένο πόστο. Δεν διαθέτει παραστάσεις από υψηλό επίπεδο και τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στον πάγκο της Άαλσταρ του Βελγίου.

ΤΟΥΡΚΙΑ Μπόγκνταν Τάνιεβιτς

Εμβληματική μορφή της εθνικής Τουρκίας και πολύ έμπειρος προπονητής. Έχει δουλέψει μεταξύ άλλων στη Φενέρ, την Ολίμπια Μιλάνο, τη Μπουντούτσνοστ και τη Μπολόνια, ενώ έχει πολλές παραστάσεις σε εθνικό επίπεδο, καθώς ήταν προπονητής της Γιουγκοσλαβίας, της Ιταλίας (1997-2000) και για 6 χρόνια της Τουρκίας, πριν αναλάβει ξανά φέτος το συγκεκριμένο πόστο. Πέρασε προβλήματα υγείας αλλά συνεχίζει στην Τουρκία και σίγουρα έχει την εμπειρία να οδηγήσει μακριά την ομάδα του.

 

Τελευταία Νέα