«Δεν είναι σωστό να πάμε ως φαβορί»

«Δεν είναι σωστό να πάμε ως φαβορί»

Gazzetta team
«Δεν είναι σωστό να πάμε ως φαβορί»

bet365

Χαμηλούς τόνους κρατάει ο Βασίλης Σπανούλης εν όψει του Ευρωμπάσκετ, τονίζοντας ότι η Εθνική πρέπει να πάει ως αουτσάιντερ στη Σλοβενία.

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Βασίλης Σπανούλης στο «ΒΗΜΑ»

Για το κλίμα εν όψει Ευρωμπάσκετ: «Δεν πρέπει να ενθουσιαζόμαστε, αλλά ούτε και να απογοητευόμαστε εύκολα. Ανέκαθεν υπήρχε τρομερός ενθουσιασμός κατά την περίοδο των φιλικών αγώνων, που συνήθως έχουν θετική έκβαση για την ομάδα μας, και υπέρμετρη απογοήτευση όταν κάτι πηγαίνει στραβά στα επίσημα παιχνίδια. Επειδή ξέρουμε ότι για να φτάσεις ψηλά πρέπει να υπερπηδήσεις σημαντικές δυσκολίες, χρειάζεται την κατάλληλη στιγμή, στους κρίσιμους αγώνες, να δείξουμε ότι είμαστε πραγματική ομάδα για να κερδίσουμε τα παιχνίδια που πρέπει».

Για τους στόχους στο Ευρωμπάσκετ: «Θα πάμε με σταθερά βήματα και χαμηλά το κεφάλι. Ακούγονται πολλά για την ομάδα μας, αλλά πρέπει να πάμε ως αουτσάιντερ και συνειδητοποιημένοι. Δεν είναι σωστό να πάμε ως φαβορί. Οι δύο ήττες στη Γερμανία μάς έκαναν καλό. Μας προσγείωσαν ανώμαλα. Φανέρωσαν όλες τις αδυναμίες μας, απέδειξαν ότι δεν είμαστε άτρωτοι, κατέδειξαν ότι δεν είμαστε φαβορί και επιβεβαίωσαν ότι αν κάθε βράδυ δεν δώσουμε το 100% τότε η αποτυχία θα είναι δεδομένη».

Για τη σημασία της άμυνας: «Καλώς ή κακώς η ομάδα διαθέτει επιθετικό ταλέντο, αλλά την υψηλή διάκριση στο Ευρωμπάσκετ θα τη φέρει η άμυνα. Γι' αυτό πρέπει όλοι να θυσιάσουμε το "εγώ " στον βωμό της ομάδας, από τον πρώτο ως τον τελευταίο παίκτη. Πιστεύω ότι αν αυτή η ομάδα καταφέρει να παίξει σπουδαία άμυνα, τότε και μόνο τότε θα μιλάμε για μια ομάδα ικανή για το καλύτερο».

Για τους αντιπάλους της Εθνικής: «Όλες οι ομάδες είναι δυνατές. Στο ευρωπαϊκό μπάσκετ πλέον, αν δεν παίξεις στα όριά σου, δεν μπορείς να κερδίσεις κανέναν. Συγκεκριμένα στον όμιλό μας όλες οι ομάδες χρειάζονται προσοχή, από τη Σουηδία ως την Τουρκία. Χρειάζεται προσήλωση στον στόχο, όχι μεγάλες κουβέντες και ο καθένας να κάνει αυτό που χρειάζεται η ομάδα. Δεν χρειαζόμαστε ούτε το κάτι παραπάνω ούτε το παρακάτω. Η ομάδα χρειάζεται τον κάθε παίκτη για έναν συγκεκριμένο ρόλο. Δεν ξέρω τι κάνει ο κάθε παίκτης στον σύλλογο του. Ο καθένας πρέπει να φέρει εις πέρας την αποστολή που θα του αναθέσει ο προπονητής. Αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε καλύτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Τα μικρά πράγματα είναι πολύ σημαντικά και ψάχνουμε παίκτες για να κάνουν αυτά τα μικρά πράγματα. Δέκα ριμπάουντ, δέκα καλές άμυνες, δύο κλεψίματα, τρία κοψίματα, τρεις βουτιές στο παρκέ. Αυτά τα μικρά πράγματα ξεχωρίζουν μια μεγάλη από μια απλώς καλή ομάδα».

Για τη φιλοσοφία του Τρινκιέρι: «Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι δεν προσπαθεί να φτιάξει ένα ρόστερ με τους καλύτερους παίκτες, αλλά μια ομάδα με καλή χημεία. Τα παιδιά που κόπηκαν είναι εξαιρετικοί παίκτες και θα μπορούσαν κάλλιστα να βρίσκονται στην τελική δωδεκάδα, αλλά ο κόουτς λειτούργησε με το δικό του το μυαλό, δική του είναι η επιλογή, δική του και η ομάδα, αυτός κάνει ό, τι θέλει και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα σύνολο με σωστή χημεία και όχι απλώς να πάρει μαζί του τους καλύτερους παίκτες. Ο κόουτς Τρινκιέρι ζητεί πρώτα απ' όλα από εμάς να είμαστε μια αμυντική ομάδα, η οποία θα αντλεί την ενέργειά της μέσα από την αμυντική προσήλωση και αποτελεσματικότητα. Πρέπει να είμαστε μια πολύ σκληρή ομάδα και δίνει τεράστια έμφαση στους παίκτες που μπορούν να κάνουν καλά τα πολύ μικρά πράγματα. Διότι γνωρίζει ότι όλα τα άλλα αυτή η ομάδα τα έχει. Κι αν κάτι με κάνει αισιόδοξο γι' αυτή την Εθνική είναι η δίψα, το κίνητρο και το καλό κλίμα στα αποδυτήρια. Όλα τα παιδιά αγαπούν πάνω απ' όλα την ομάδα, νιώθουν υπερήφανοι ως μέλη της και όταν ξεκινάς από αυτή τη βάση όλα τα άλλα έρχονται από μόνα τους».

Για την παρουσία του στην Εθνική: «Η παρουσία στην Εθνική αποτελεί πρώτα τιμή και υπερηφάνεια και μετά δίψα για διάκριση. Πραγματικά αισθάνομαι ευλογημένος που μπορώ να εκπροσωπώ την πατρίδα μου μέσα από ένα άθλημα που λατρεύω και αγαπώ».

 

Τελευταία Νέα