«H Eλλάδα θα είναι στο βάθρο»

Γιάννης Ράμμας
«H Eλλάδα θα είναι στο βάθρο»

bet365

Ο Χάικο Σάφαρτζικ είπε στο gazzetta.gr τα αυτονόητα για Ελλάδα, Eurobasket 2013 & VSpan, πριν παραπέμψει τους... λιποτάκτες στον Ντιρκ Νοβίτσκι.

Η Ελλάδα πανηγύρισε το απόλυτο των νικών στο τουρνουά Euro Tour 2013 του Στρασβούργου κι έναν εκ των θυμάτων της ήταν κι η Γερμανία. Το gazzetta.gr άδραξε την ευκαρία και συνομίλησε με τον Χάικο Σάφαρτζικ λίγες ώρες έπειτα τη μοναδική νίκη της Γερμανίας (10/8), στην οποία με 21 πόντους κατ' αποκλειστικότητα με τρίποντα (7/12τρίπ.) βοήθησε στο 63-73 σε βάρος της Κροατίας του Ρόκο-Λένι Ούκιτς του Παναθηναϊκού.

Ο 29χρονος PG της Μπάγερν Μονάχου δεν ξέφυγε της πεπατημένης σε θέματα όπως ποια η τύχη της Ελλάδος στο προσεχές Eurobasket της Σλοβενίας (4-22/9), απέναντι σε ποιες ομάδες θα δώσει μάχη για τα μετάλλια ή ως μελλοντικός αντίπαλός του μέχρι πού είναι ικανός να φτάσει ο Ολυμπιακός της νέας αγωνιστικής περιόδου. Τη διαφορά έκανε η συμβουλή του ή καλύτερα η υπόδειξή του σε όλους όσοι προτιμούν οτιδήποτε άλλο απ' το να φορέσουν τη φανέλα με το εθνόσημο. Ο συμπατριώτης του κι ίσως ο κορυφαίος Ευρωπαίος NBAer όλων των εποχών βάσει διάρκειας κι επιτυχιών, ο Ντιρκ Νοβίτσκι, τον βοήθησε, έστω κι απ' την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αυτή τη φορά.

-Χάικο, να υποθέσω πως κρατάς το κινητό τηλέφωνο με το αριστερό χέρι, αφού το δεξί ακόμα είναι ζεστό απ' τα 7/12 τρίποντα;
Ναι, κάπως έτσι (γέλια). Το τρίποντο ήταν η μοναδική διαθέσιμη επιλογή μου στο παιχνίδι. Δεν υπήρχε τρόπος να φτάσω στο καλάθι, η Κροατία έκλεινε τους διαδρόμους. Σημασία έχει ότι νικήσαμε, έστω και σε φιλική αναμέτρηση.

-Σε τι κατάσταση είδες τον Ρόκο-Λένι Ούκιτς; Μπορεί να δώσει συνέχεια στην επιτυγχημένη χρονιά του τον Παναθηναϊκό; Η στατιστική του (8π. με 2/8 σουτ, 2ρ., 4ασ., 1λ. σε 17:33) λένε την αλήθεια;
Δε γνώριζα τη στατιστική του, πριν μου τη μεταφέρεις. Αλλά, για να πω την αλήθεια, στο παρκέ κατάφερε και αναπλήρωσε την αστοχία του. Δε μου φάνηκε κουρασμένος απ' τις προηγούμενες συμμετοχές του. Δημιούργησε για τους συμπαίκτες του κι η παρουσία του βοήθησε την Κροατία να μειώσει απ' τους 23 πόντους.

-Μία ημέρα νωρίτερα (9/8) η Γερμανία αντιμετώπισε την Ελλάδα (52-80). Παρά τις απουσίες της λόγω τραυματισμών (βλ. Μπουρούσης, Σπανούλης & Καϊμακόγλου), πώς την είδες μέσα απ' το παρκέ;
Η Ελλάδα έδειξε πολλά καλά στοιχεία κι ας μην ήταν πλήρης. Κατ' εμέ θα είναι μία απ' τις ομάδες των μεταλλίων, προβλέπω πως θα είναι στην πρώτη 3άδα.

-Ποιες θα είναι οι άλλες δύο χώρες; Ή δεν υπάρχουν φαβορί με όλη τη σημασία της λέξεως;
Η Ισπανία πάντα είναι δυνατή, υπάρχει κι η Γαλλία. Νομίζω πως μαζί με την Ελλάδα είναι οι πιο δυνατές ομάδες της διοργάνωσης. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει και μία ομάδα-έκπληξη, αλλά η Ισπανία, η Γαλλία και φυσικά η Ελλάδα έχουν το προβάδισμα στα προγνωστικά.

-Τη Γαλλία (σ.σ. ήττα 74-66 στς 9/8 στην πρεμιέρα του τουρνουά) θα την αντιμετωπίσετε και στον α' όμιλο του Eurobasket μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία, το Ισραήλ, το Βέλγιο και την Ουκρανία. Με ποιον στόχο θα ταξιδέψετε στη Σλοβενία;
Νομίζω πως δε μπορούμε να έχουμε μακροπρόθεσμους στόχους. Η καλύτερη επιλογή είναι να προχωρήσουμε βήμα-βήμα, να κοιτάξουμε μία προς μία τις αναμετρήσεις μας στον όμιλο και να συνεχίσουμε από εκεί. Σίγουρα ένας εκ των στόχων μας είναι η πρόκριση στη δεύτερη φάση των ομίλων. Αν τα καταφέραμε, κάτι που το ελπίζω, θα πρέπει να με ξαναρωτήσεις.

-Η Γερμανία δεν έχει στη διάθεσή της τον Ντιρκ Νοβίτσκι. Όπως πολλές ομάδες θα στερηθούν τις υπηρεσίες αρκετών δικών τους μεγάλων ονομάτων, αλλά πολλοί εξ αυτών δεν είναι τραυματίες. Πιστεύεις πως ο συμπατριώτης σου αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για όλους όσοι απαρνιούνται τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματά τους; Κι ας μην είναι παρών τώρα.
Ο Ντιρκ είναι το τέλειο παράδειγμα για το πώς κανείς πρέπει να αντιμετωπίζει την εθνική ομάδα του. Με εξαίρεση την άρνηση των Μάβερικς κι έναν τραυματισμό του, ποτέ δεν είπε «όχι». Το 2011 επέστρεψε στην εθνική Γερμανίας παρότι είχαν προηγηθεί περίπου 100 αναμετρήσεις με τους Μάβερικς μέχρι την κατάκτηση του τίτλου στο ΝΒΑ. Kάθε φορά ερχόταν γεμάτος ενέργεια και διάθεση κι έφευγε χωρίς παράπονο. Όλα αυτά χωρίς ποτέ να ήμαστε ανάμεσα στα φαβορί για μετάλλιο. Πλέον έχει συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας του και πρέπει να φροντίσει το σώμα του, αλλά ανέκαθεν αποτελούσε παράδειγμα προς μίμηση.

-Εσύ είναι αναπόσπαστο μέλος της Γερμανίας απ' το 2009, οπότε η χρονιά σου είναι γεμάτη. Απλώς το τέλος του Eurobasket θα σε βρει στη Μπάγερν Μονάχου έπειτα μία 2ετία στην Άλμπα Βερολίνου. Οι υποχρεώσεις παραμένουν οι ίδιες, αφού η βαυαρική ομάδα θα είναι παρούσα στην Ευρωλίγκα. Πώς αντιλαμβάνεται η ομάδα την παρθενική παρουσία της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, έστω και μέσω wild card;
Σίγουρα η Ευρωλίγκα είχε τους λόγους της και μας έδωσε τη wild card. Αλλά δεν αποτελεί και τόσο μεγάλη έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς την εξέλιξή της τα τελευταία χρόνια. Η Μπάγερν Μονάχου είναι ένας τεράστιος σύλλογος και μπορεί να εξελιχθεί σε ανερχόμενη δύναμη και στο μπάσκετ. Θα δούμε. Για την ώρα, ακόμα είναι νωρίς να πούμε οτιδήποτε. Ας δούμε τι θα καταφέρουμε τη νέα χρονιά, μέχρι πού θα φτάσουμε και πόση-Η Γερμανία δεν έχει στη διάθεσή της τον Ντιρκ Νοβίτσκι. Όπως πολλές ομάδες θα στερηθούν τις υπηρεσίες αρκετών δικών τους μεγάλων ονομάτων, αλλά πολλοί εξ αυτών δεν είναι τραυματίες. Πιστεύεις πως ο συμπατριώτης σου αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για όλους όσοι απαρνιούνται τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματά τους; Κι ας μην είναι παρών τώρα. θα είναι η διάρκειά μας. Πάντως, μου ήταν εύκολο να υπογράψω για 2 χρόνια.

-Στον όμιλό σας στην Ευρωλίγκα βρίσκεται κι ο Ολυμπιακός. Περίμενες να κάνει το back to back και μέχρι πού προβλέπεις πως μπορεί να φτάσει;
Το καλοκαίρι του 2012 άλλαξε προπονητή και λίγοι περίμεναν ότι θα έκανε το repeat. Αλλά να που το συζητάμε. Άρα απαγορεύονται οι προβλέψεις. Το σίγουρο είναι πως με τον Βασίλη Σπανούλη στην ομάδα μπορεί και πάλι να φτάσει ψηλά. Η ανανέωση της συνεργασίας μαζί του ήταν η πιο σημαντική κίνηση του καλοκαιριού.

-Εσύ δεν περίμενες την αναμέτρηση στο Σ.Ε.Φ. για να βρεθείς στην Ελλάδα και πέρασες κάποιες ημέρες εδώ...
Ναι, ήρθα στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές διακοπές μου. Έκατσα δύο εβδομάδες. Πήγα στην Κρήτη και στην Αθήνα. Πέρασα καταπληκτικά. Η Ελλάδα ανέκαθεν ήταν φιλόξενη ως χώρα.

-Εφόσον υπέγραψες 2ετές στη Μπάγερν Μονάχου, να υποθέσω πως θα εξακολουθήσεις να περνάς τα σύνορα μόνο για διακοπές;
Mάλλον, ναι. Κι εννοείται πως θα ξανάρθω στην Ελλάδα!

 

Τελευταία Νέα