Μείνε όπως είσαι, μην αλλάξεις τίποτα (2)...

Μείνε όπως είσαι, μην αλλάξεις τίποτα (2)...

bet365

Ο Σπύρος Καβαλιεράτος γράφει για τους τελικούς, τη δίκαιη επικράτηση του Παναθηναϊκού και το επόμενο βήμα του Ολυμπιακού.

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στην κορυφή της Ελλάδας, ο Ολυμπιακός είναι πρώτος στην Ευρώπη και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Αγωνιστικά τουλάχιστον, γιατί οι κάφροι τα διέλυσαν όλα και μας έκαναν να προσγειωθούμε στην ελληνική πραγματικότητα.

Οι πράσινοι ήταν καλύτεροι, ο Ολυμπιακός έχασε τον τίτλο, όμως για τους πιστούς οπαδούς του και όχι τους δήθεν υποστηριχτές του, το ζητούμενο είναι να μην διαλυθεί αυτή η παρέα, να μην απογοητευτούν οι Αγγελόπουλοι από το σκηνικό της ντροπής στο ΣΕΦ.

Πάμε, λοιπόν, στις έξι γρήγορες διαπιστώσεις μετά τη λήξη των τελικών, που αφορούν κυρίως τον Ολυμπιακό.

1. Ο Παναθηναϊκός πήρε δίκαια το πρωτάθλημα, ήταν καλύτερος στους τελικούς. Αξίζει συγχαρητήρια γιατί βελτιώθηκε σε σχέση με το ξεκίνημα της σεζόν, ενισχύθηκε ακόμα και λίγο πριν τα πλέι οφ. Το ήθελε περισσότερο, ήταν πιο ξεκούραστος, είχε κίνητρο. Άλλωστε το ότι έκανε δύο μπρέικ και τελείωσε τη σειρά με 3-0, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφισβήτησης.

2. Ο Ολυμπιακός δεν τελείωσε ιδανικά τη σεζόν, αλλά δεν μπορείς να θεωρείς αποτυχημένη μια σεζόν στην οποία ήρθε το τρίτο ευρωπαϊκό. Τώρα υπάρχει απογοήτευση, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε κάτι πολύ σημαντικό. Και για την επόμενη σεζόν, οι ερυθρόλευκοι θα κυκλοφορούν σε όλη την Ευρώπη ως πρωταθλητές Ευρώπης. Και στις αναδρομές που θα γίνονται σε μερικά χρόνια, το 2013 θα είναι γραμμένο με χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου. Και ίσως τώρα κάποιοι να λένε ότι το τμήμα μπάσκετ είναι το μοναδικό που δεν πήρε το πρωτάθλημα Ελλάδας, όμως απάντηση υπάρχει και μάλιστα πληρωμένη. Το τμήμα μπάσκετ είναι το πιο ξακουστό στην Ευρώπη, ο Ολυμπιακός δεν πήρε την Α1, αλλά είναι πρωταθλητής Ευρώπης. Για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν. Ποιο άλλο τμήμα μπορεί να υπερηφανεύεται γι αυτό. Και μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα έχει άξιο αντίπαλο, έχει απέναντι μια ομάδα που είναι έξι φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης.

3. Η συμπεριφορά των πρωταγωνιστών, δηλαδή των παικτών και των προπονητών, είναι μιας άλλης Ελλάδας. Αυτής που θέλουμε να βλέπουμε. Ο ηττημένος να παραδέχετα τον νικητή, ο νικητής να παίρνει δόξα από την αξία του ηττημένου. Τα συγχαρητήρια του Μπαρτζώκα, των συνεργατών του και των παικτών στα αποδυτήρια του ΣΕΦ, τα λένε όλα. Χωρίς να χρειάζονται περισσότερα λόγια.

4. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή για τον Ολυμπιακό είναι να υπάρξει καθαρή σκέψη για την επόμενη μέρα. Δεν είναι ώρα ούτε για αποφάσεις, ούτε για παρορμητικές κινήσεις. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να υπάρχει απογοήτευση, κυρίως από τη συμπεριφορά μερίδας οπαδών στο τελευταίο ματς. Κάποιοι που είχαν γυρίσει την πλάτη καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, δεν επέτρεψαν στην ομάδα τους να διεκδικήσει τη νίκη. Κι αν δεν μπορούσε, να χάσει με ψηλά το κεφάλι. Να φύγει από το ΣΕΦ με χειροκρότημα, όπως στον πρώτο τελικό; Γιατί ένα μήνα πριν, ο μπασκετικός Ολυμπιακός έβγαλε χιλιάδες οπαδούς στους δρόμους.

5. Ο Ολυμπιακός πρέπει να διατηρήσει τον κορμό που έχει και να ενισχυθεί. Ο τίτλος γράφει “μείνε όπως είσαι, μην αλλάξεις τίποτα”, αλλά αυτό δεν είναι το απόλυτο. Το βασικό ζητούμενο είναι να παραμείνει ο Σπανούλης, ο Χάινς και ο Λο, μαζί με τους ήδη έχοντες συμβόλαιο. Να αποκτηθούν παίκτες σε θέσεις κλειδιά, κυρίως στην φροντ λάιν. Λίγες και καλές προσθήκες χρειάζονται. Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά μια μεγάλη πρόκληση, να διατηρήσει τα σκήπτρα στην Ευρώπη για τρίτη συνεχόμενη σεζόν. Το μέλλον ανήκει στους ερυθρόλευκους, αρκεί να έχουν όρεξη και διάθεση οι Αγγελόπουλοι. Οσο για το πρωτάθλημα; Είναι ωραίο, είναι γλυκό, αλλά ο Ολυμπιακός (όπως και ο Παναθηναϊκός) είναι πολύ μεγάλα μεγέθη για κάτι τόσο μικρό. Εδώ και καιρό έπρεπε να είχαν φύγει, να είχαν κάνει κάτι διαφορετικό.

6. Οι πρόεδροι του Ολυμπιακού έχασαν και πάλι τη μάχη με την αλητεία, σε όλα τα επίπεδα. Ομως δεν πρέπει να υποκύψουν ούτε σε πιέσεις, ούτε σε εκβιασμούς. Να κάνουν ό,τι ακριβώς έγραφε και η ανακοίνωση πριν από τον τρίτο τελικό. “Ολυμπιακός έφτασε στην κορυφή της Ελλάδας και της Ευρώπης με το δικό του τρόπο και έτσι θα συνεχίσει, κάνοντας ξανά περήφανο τον κόσμο του”. Εδώ ταιριάζει περισσότερο το “μείνε όπως είσαι, μην αλλάξεις τίποτα”. Αφορά στη διοίκηση, στους Αγγελόπουλους.
Ας συνεχίσουν με το δικός τους τρόπο και κανείς δεν πρόκειται να πει κακό λόγο. Κι αν τελικά το κάνει, δεν θα αγαπάει το μπάσκετ και αυτή την ομάδα. Αν υπήρχε ένας τρόπος να βρεθεί γήπεδο που να χωράει μόνο όσους νοιάζονται για την ομάδα μπάσκετ, όσους την αγαπάνε στα εύκολα και στα δύσκολα, ο Ολυμπιακός θα είχε κάνει το πιο μεγάλο βήμα. Αλλά δυστυχώς, τέτοιο γήπεδο δεν υπάρχει.

Αυτές είναι οι πρώτες σκέψεις μετά το τέλος της σεζόν. Τα υπόλοιπα θα τα σχολιάσουμε από την Παρασκευή.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σπύρος Καβαλιεράτος
Σπύρος Καβαλιεράτος