Εθνική, η πιο σπουδαία αφορμή

Εθνική, η πιο σπουδαία αφορμή

Shake n' Bake Shake n' Bake
Εθνική, η πιο σπουδαία αφορμή

bet365

Η Εθνική έχει καλή ομάδα και ο Δομήνικος σας προετοιμάζει για τις μέρες που έρχονται.

Η μέρα ξημερώνει. Η ανυπομονησία μεγάλη. Η Ελλάδα θα έπαιζε την Αμερική κι εγώ το πίστευα ότι θα την κερδίζαμε. Είμαστε όλοι στο υπόγειο του σπιτιού στο οποίο μεγάλωσα. Τη θέση του είχε πάρει και ο πρώτος μου σκύλος, ο Αλέκος. Ήταν το γούρι μας. Τότε ήταν 2006. Τώρα είναι 2019. Και ο Αλέκος δεν είναι πια μαζί μας. Όπως μαζί μας δεν είναι και εκείνη η περίοδος της ζωής μου. Όλη η παρέα στην φοιτητική της φάση. Κάτι που συνηθίζω να λέω είναι ότι ανησυχούμε για τον τελικό μας θάνατο αλλά δεν ανησυχούμε τόσο για τον καθημερινό μας. Τα σχολικά μου χρόνια πέθαναν στα 17 μου. Τα φοιτητικά μου αργότερα. Τα νεανικά σύντομα. Αν αντιληφθούμε την αξία που έχει η κάθε μέρα, δεν θα φτάσουμε στο σημείο να δυστυχούμε για τον χρόνο που δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Γιατί δεν θα έχουμε αφήσει τα χρόνια να πάνε χαμένα.

Τα παιχνίδια της Εθνικής είναι απλώς αφορμές. Αλλά οι αφορμές, όμως, έχουν τόση σπουδαιότητα. Με αφορμή το γεγονός ότι υποστηρίζουμε την ίδια ομάδα, μπορούμε να βρεθούμε όλοι μαζί στον ίδιο χώρο και να κάνουμε κάτι παρέα. Δεν παίζει ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο Άρης, ο ΠΑΟΚ. Έχουμε όλοι κοινό συναίσθημα. Θα χαρούμε όλοι μαζί και θα στεναχωρηθούμε όλοι μαζί. Είμαστε για λίγες στιγμές ενωμένοι.

Επίσης έχουμε πάθος. Πόσο σπουδαίο είναι το πάθος! Μία μέρα ενός μεγάλου παιχνιδιού είναι μία μέρα με συναίσθημα. Μία μέρα που θα κάνει την καρδιά μας να χτυπήσει πιο γρήγορα, που θα μας κάνει να ακούσουμε την ένταση της φωνής μας, που θα κάνει τη γροθιά μας να σφίξει μέχρι να κοκκινίσει. Αυτές δεν είναι οι μέρες που κάνουν τη ζωή να αξίζει;

Αυτές τις μέρες τις αγαπάω πάρα πολύ. Όσοι μας ξέρουν από το Shake n' Bake ξέρουν ότι είμαι Celtics. Και έχω το παράπονο ότι θα λάτρευα να είναι Celtics όσοι περισσότεροι γίνεται από τα αγαπημένα μου πρόσωπα για να μπορώ να μοιραστώ το συναίσθημα μου. Το κοινό συναίσθημα είναι από τις ωραιότερες αισθήσεις στη ζωή μας. Αυτές τις μέρες, λοιπόν, της Εθνικής, αυτό το έχω.

Το είχα όταν ήμουν το '95 και το '98 στο ΟΑΚΑ μαζί με τον μπαμπά μου και τ' αδέρφια μου. Όταν φωνάζαμε ρυθμικά και τσαντισμένα «Λιετούβα, Λιετούβα». Μια χαζομάρα και μισή αλλά το κάναμε παρέα. Το είχα το 2004 όταν ταξίδεψα στον ημιτελικό του Euro για να δω το παιχνίδι με την Τσεχία. Πάλι μαζί με αγαπημένα πρόσωπα. Κι όταν μπήκε το γκολ του Δέλλα για λίγα δευτερόλεπτα νόμιζα ότι αυτό δεν είναι κανονική ζωή. Κραυγές και αγκαλιές με γνωστούς και αγνώστους. Για να καταλάβετε, όταν σκέφτομαι εκείνη τη στιγμή, νομίζω ότι είχε παραπάνω χρώμα από το κανονικό. Σαν παραμύθι. Σαν διονυσιακή έκσταση. Και το 2005 στα γενέθλια μου ήμασταν πάλι σ' εκείνο το υπόγειο. Και ο Αλέκος ήταν ακόμα εκεί. Και οι αγαπημένοι μου άνθρωποι. Είχαμε party εκείνο το βράδυ. Μήτσο, μου έφτιαξες τη βραδιά. Ή θα ήταν ένα πολύ μελαγχολικό party ή μια μέρα που θα θυμάμαι για πάντα. Διάλεξες το δεύτερο. Τόσα παιχνίδια δημιουργούν ωραίες ιστορίες. Αν ο Γιάννης έβαζε το τρίποντο από το κέντρο κόντρα στην Ισπανία νομίζω θα είχαμε κατεδαφίσει το προηγούμενο σπίτι του αδερφού μου.

Όλοι θυμάστε που ήσασταν και πως νιώσατε στα μεγάλα παιχνίδια της Εθνικής. Όλοι της γενιάς του '87 ξέρουν που ήταν ακριβώς την ώρα των παιχνιδιών. Θυμάστε ακριβώς το συναίσθημα. Θυμάστε ποιοι ήταν γύρω σας. Είναι όλοι τώρα εδώ; Τα σπίτια είναι ίδια; Μπορεί από τότε να πέθανε η νιότη σας, να πέθανε μια σχέση σας, να πέθανε ένα σπίτι σας. Με την έννοια ότι τελείωσε για πάντα.

Όμως το ζήσατε. Είναι εκεί στο μυαλό σας. Μία ανάμνηση. Μέρος της ευτυχίας μας εξαρτάται από τις μνήμες μας. Γι' αυτό η προτροπή μου από αυτό το κείμενο είναι η εξής:

Το Παγκόσμιο ξεκινά. Και η Εθνική θα έχει μεγάλα ματς. Μην αφήσετε τίποτα μικρό να σας χαλάσει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε τέτοιες αναμνήσεις. Δεν πειράζει αν έχει ζέστη, αν αργήσει το delivery, αν έχετε μαλώσει για κάτι ασήμαντο. Μαζευτείτε με όσους αγαπάτε και ζήστε το. Ζήστε το με πάθος. Το μέτριο είναι για τους μέτριους. Δεν είμαστε «ώριμοι μεγάλοι» αν μπλοκάρουμε το συναίσθημα. Είμαστε χαζοί. Γελάστε, φωνάξτε, συγκινηθείτε, στεναχωρηθείτε. Είμαστε όλοι παρέα.

Φέτος πολλές ιστορίες θα είναι λόγω ώρας αγώνων από τις δουλειές σας. Αν η διάθεση σας είναι σωστή, ακόμα κι αν το μόνο που μπορείτε είναι να το ακούσετε ραδιοφωνικά όπως τις παλιές εποχές, οι ιστορίες σας θα είναι υπέροχες.

Όλα τελειώνουν. Ότι σήμερα σας φαίνεται σταθερό, μεταβάλλεται. Και το μόνο που μένει είναι το συναίσθημα που νιώσατε με όσους αγαπάτε. Στιγμές. Όταν παρουσιάζονται, να πέφτετε πάνω τους με φορά, όπως έκανε ο Αλέκος όταν εμείς στριγγλίζαμε σαν παλαβοί στο υπόγειο του σπιτιού που μεγάλωσα.

Δομήνικος

Shake n' Bake Social Media

facebook | twitter | instagram

Shake n' Bake Podcast

spotify | itunes | mixcloud | youtube

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Shake n' Bake
Shake n' Bake

Το Shake n' Bake είναι ένα ελληνικό μπασκετικό podcast που βρίσκεται φέτος στην τέταρτη season του. Μία δημιουργία του Δομήνικου και του Μάνου, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2016. Μία εκπομπή από δύο φίλους του αθλήματος, με έμφαση στον μαγικό κόσμο του NBA. Από τη δημιουργία του και έπειτα έχει εξελιχθεί σε μία μπασκετική κοινότητα που μετράει χιλιάδες μέλη στα social media.

Ο Μάνος έχει σπουδάσει Νομική στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Παρίσι. Είναι Chicago Bulls και... Ολυμπιακός!

Ο Δομήνικος έχει σπουδάσει μάρκετινγκ στην Πάντειο και στην Αγγλία ενώ τώρα παράλληλα με την εργασία του σπουδάζει σκηνοθεσία. Είναι Boston Celtics και... Παναθηναϊκός!