Το μπάσκετ είναι όπως το αμπέλι!

Μιχάλης Λεάνης Μιχάλης Λεάνης
Το μπάσκετ είναι όπως το αμπέλι!

bet365

O Mιχάλης Λεάνης γράφει για το πως ο Ολυμπιακός έφτασε να διεκδικεί την είσοδό του στην τετράδα και ο Παναθηναϊκός να αγωνίζεται να μπει στην οκτάδα

Πως φτάσαμε ως εδώ;

Ο Ολυμπιακός να διεκδικεί την είσοδό του στην τετράδα και ο Παναθηναϊκός να αγωνίζεται να μπει στην οκτάδα;

Το μπάσκετ είναι όπως το αμπέλι! Στον τρύγο όλες οι ρόγες στα τσαμπιά ίδιες φαίνονται. Τι γεύση έχουν όμως; Γλυκιά ή ξινή;

100% Επιστροφή* χρημάτων στον αγώνα Ρεάλ Μαδρίτης – Σοσιεδάδ! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Και η γεύση εξαρτάται από το τι έσπειρες τι καλλιέργησες και πως φρόντισες να καλλιεργηθεί η ποικιλία. Στην καλλιέργεια φτιάχνεται το αμπέλι!

Έτσι είναι και οι ομάδες στο μπάσκετ. Εκεί που πρέπει να διαλέξεις 5 βασικούς και όχι 11 από τους 20!!!

Οι ομάδες δομούνται κατά την διάρκεια της προετοιμασίας. Δομούνται με τις επιλογές στα πρόσωπα , στις θέσεις στους ρόλους. Τον χειμώνα και την άνοιξη μόνο κοουτσάρεις.

Άντε να κάνεις και κανα δυο προσθήκες. Έως εκεί…

Στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι έχτισαν σωστά και όπως όλα δείχνουν η ομάδα κοουτσάρεται και σωστά!

Στον Παναθηναϊκό εδώ και καιρό διορθώνουν τα λάθη τους με λάθη με μόνο τους κριτήριο προφανώς την κατάκτηση εγχώριων τίτλων.

Όχι ότι δεν αποτελεί κριτήριο ένας εγχώριος τίτλος αλλά αποκλειστικό κριτήριο για τον Παναθηναϊκό δεν μπορεί να αποτελεί όταν μάλιστα δεν συνοδεύεται με κάτι περισσότερο , όταν η ομάδα έχει 6 χρόνια να πατήσει στην τελική φάση της Ευρωλίγκας!!!

Δεν μπορούν να υπάρχουν πολλοί αφελείς σε μια ομάδα με 6 ευρωπαϊκούς τίτλους ώστε να πιστεύουν πως:
- ο χαρακτήρας της ομάδας δεν έχει αλλοιωθεί τα τελευταία χρόνια, το ίδιο και το μέταλλο
- η αναμέτρηση με την ΤΣΣΚΑ αποτέλεσε δείγμα γραφής
- οι συγκεκριμένοι παίκτες θα μεταμορφώνονται σε παικταράδες κάθε φορά που ο Ρίκι Πιτίνο θα τους διηγείται μια ιστορία με τον Μπιλ Ράσελ τα χρόνια που κοουτσάρισε τους Σέλτικς.

Ο κόουτς γνωρίζει πολύ καλά πως παίζεται το άθλημα στην Αμερική. Για τις ιδιαιτερότητες της ευρωπαϊκής του εκδοχής χρειάζεται χρόνος. Φάνηκε εξάλλου και στον ντέρμπι! Πόσος χρόνος; Ο ίδιος ξέρει!

Αλλά το κρίσιμο ερώτημα δεν έχει να κάνει μόνο με τον χρόνο προσαρμογής του Πιτίνο αλλά τι μπορεί να κάνει ο κόουτς , πόσο μπορεί να μεταμορφώσει προς το καλύτερο μια ομάδα που τις λείπουν τουλάχιστον τρείς βασικοί παίκτες.

Ένας άσσος για να ξεκουράζει σωματικά και ψυχικά τον Καλάθη , αλλά πραγματικός άσσος που να σουτάρει μετά από ντρίπλα, ένας σουτέρ στην περιφέρεια και ένας σέντερ στο ζωγραφιστό!

Αντίθετα στον Ολυμπιακό , το πρόσεξαν το αμπέλι! Δεν πήραν… αμπελοφιλόσοφο αλλά προπονητή έμπειρο και μάλιστα πολλαπλών χρήσεων. Το τελευταίο έχει την σημασία του για την …βρώμικη δουλειά!

«Το φάουλ δεν είναι καλή άμυνα. Έχει αρχίσει να γίνεται δημοφιλές στην Ευρώπη ότι το φάουλ είναι ο τρόπος άμυνας. Είναι λάθος Δώσαμε έμφαση και παίξαμε έξυπνη άμυνα χωρίς φάουλ»

Τάδε Έφη Μπλάτ. Συμφωνείς ή διαφωνείς μαζί του αυτή είναι η μπασκετική του φιλοσοφία.

Όταν η μουρμούρα έπεφτε σύννεφο για την soft σε γενικές γραμμές αμυντική συμπεριφορά της ομάδας είχα γράψει ότι αποκλείεται να δούμε τον Ολυμπιακό να παίζει ξύλο , πως καμία ομάδα του Μπλάτ δεν μπήκε ποτέ σ’ αυτήν την λογική.

Έξυπνη άμυνα σημαίνει κοιτάζω να αφαιρέσω ενέργεια από τον αντίπαλο έχοντας τον συνέχεια σε κίνηση σε εγρήγορση ώστε η κούραση να αποτυπώνεται και στον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνει τις επιθέσεις του δηλ με όσο το δυνατόν λιγότερο καθαρό μυαλό.

Το ότι οι ερυθρόλευκοι φιγουράρουν στην 5η θέση μάλλον σημαίνει ότι τόσο η στρατηγική όσο και η εμπέδωση του νέου τρόπου από μεριάς παικτών, βρίσκονται σε καλό επίπεδο.

Μπλάτ Νο 2: «Δεν αλλάξαμε το DNA της ομάδας. Οι ηγέτες δεν άλλαξαν, οι Σπανούλης, Πρίντεζης, Παπανικολάου και Μάντζαρης είναι κομμάτι του DNA. Ηγούνται στα αποδυτήρια και στο παρκέ».

Αυτό θα το θυμάστε γιατί το έγραφα και το ξαναέγραφα -λες και με είχαν βάλει τιμωρία- εδώ και ένα χρόνο και ακόμα πιο έντονα μετά την λήξη της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου.

Το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα αλλά οι ρόλοι. Ότι δεν γίνεται παίκτες να προσπαθούν να ερμηνεύσουν περισσότερα απ’ αυτά που επιβάλλει ο ρόλος του.

Και ο ρόλος κάθε παίκτη έχει να κάνει με τις ικανότητες του στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο . Ούτε με τις ικανότητες των προηγούμενων ετών , ούτε με αυτές που θα μπορούσε άγνωστο πότε και πως να επιδείξει!

Φέτος που ο Μπλάτ είναι από μόνος του ένας ολόκληρος μπασκετικός οργανισμός οι ρόλοι μοιράστηκαν και ξεκαθαρίστηκαν.

Οι ερυθρόλευκοι έχουν πάρει παιχνίδια, από την παλιά φουρνιά, όπως το ντέρμπι , άλλα από την συνεργασία των δυο φουρνιών (αναφέρω ως παράδειγμα αυτό με την Ρεάλ) και άλλα από την νέα φουρνιά όπως αυτά με την Μακάμπι και την Εφές!

Το ότι οι Σπανούλης, Πρίντεζης, Παπανικολάου και Μάντζαρης είναι κομμάτι του DNA είναι κι’ αυτό ένας ρόλος!!!

Ο Μπλάτ ήξερε εξαρχής ότι έρχεται σε μια δύσκολη ομάδα με απαιτήσεις και πολλές προσωπικότητες. Με παίκτες διεθνείς που δύσκολα κάθονται για ώρα στον πάγκο.

Αυτό που τον ενδιέφερε λοιπόν περισσότερο ήταν να γίνει αποδεκτή η φιλοσοφία των ρόλων χωρίς να χαλάσουν οι ισορροπίες.

Ο Μπλάτ πειραματίστηκε με πρόσωπα και καταστάσεις γιατί είχε την προσωπικότητα να το πράξει αλλά κυρίως γιατί του το επέτρεπαν οι συνθήκες όπως αυτές διαμορφώθηκαν την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο.( Αποκλεισμός φαιναλ φορ και χαμένοι εγχώριοι τίτλοι).

Τα πειράματα όμως δεν θα σταματήσουν ακόμα και αν έλθει νέος γκαρντ.

Θα συνεχιστούν για όλη την χρονιά , αφού στο μυαλό του κόουτς η χρονιά καταγράφεται ως μεταβατική!

Θα συνεχιστούν αδιαλείπτως μέχρι να διαπιστώσει σε απόλυτο βαθμό πόσο ψηλά μπορούν να φτάσουν, από την μια, οι προσωπικές του επιλογές και από την άλλη ο παραδοσιακός κορμός της ομάδας έχοντας πλέον αφομοιώσει την φιλοσοφία των ρόλων στο νέο τρόπο παιχνιδιού! Έχοντας δομήσει την βάση θα αποφασίσει με ποιους θα συνεχίσει!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!