Καλύτερα τώρα παρά μετά

Καλύτερα τώρα παρά μετά

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Καλύτερα τώρα παρά μετά
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει όσα είδε στο φιλικό του Ολυμπιακού με τη Μπεσίκτας και αναφέρει τι τον προβληματίζει και τι όχι...

Όταν οι προπονητές διακρίνουν κάποια μορφή χαλάρωσης στους παίκτες τους, αναζητούν μία αφορμή ώστε να ξεσπάσουν σε αυτούς και να τους «ταράξουν» κατά κάποιο τρόπο.

Οι λεγόμενες και τεχνητές κρίσεις δεν είναι συστατικό μόνο κατά τη διάρκεια της σεζόν, αλλά και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θα πρέπει να αισθάνεται τυχερός διότι δε χρειάστηκε να δημιουργήσει κάτι κατόπιν... τακτικής. Οι παίκτες τού έδωσαν απλόχερα όχι μία, αλλά πολλές αφορμές και νομίζω πως η όποια χαλάρωση θα είναι σύντομα παρελθόν.

Τα φιλικά είναι για να γίνονται λάθη μόνο που οι Πειραιώτες τα έκαναν μαζεμένα. Αν και μπορεί να έπεσαν βαριά όσα έγιναν στο τελευταίο λεπτό, αλλά είχαν γίνει αρκετά και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΔΟΚΙΜΕΣ

Οι απουσίες τριών περιφερειακών παικτών (Σπανούλης τενοντίτιδα, Παπανικολάου μικροεπέμβαση, Στρέλνιεκς κάκωση στον ώμο) ανάγκασε τον Σφαιρόπουλο να παίξει για αρκετή ώρα με δύο κοντούς. Πότε ήταν ο Μάντζαρης με τον Ρόμπερτς και πότε ο Τολιόπουλος με τον Μάντζαρη. Ανεξαρτήτως ζευγαριού ο Έλληνας διεθνής ήταν αυτός που έπαιζε στο «2».

Επίσης δύο φορές κατά τη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου είδαμε σχήμα με τρία φόργουορντ αφού ταυτόχρονα στο παρκέ βρέθηκαν οι Τόμπσον στο «2», Παπαπέτρου στο «3» και Αγραβάνης ή Πρίντεζης στο «4».

Κάποια σχήματα λειτούργησαν και κάποια, όχι. Από τη στιγμή που επρόκειτο για δοκιμές ουδόλως ενόχλησαν τον Σφαιρόπουλο.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

Αυτά που ενόχλησαν τον προπονητή του Ολυμπιακού ήταν τα λάθη και τα «λάθη».

Στα «λάθη» κυρίαρχο ρόλο παίζει η έλλειψη επικοινωνίας στην άμυνα. Οι παίκτες στο παρκέ οφείλουν να μιλούν μεταξύ τους, να ενημερώνουν τους συμπαίκτες τους για τα σκριν και τα κοψίματα και γενικότερα να επικοινωνούν ώστε να προλαβαίνουν καταστάσεις.

Στο γήπεδο δεν ήμουν, αλλά θεωρώ πως αρκεί μία ματιά στη άμυνα του διαστήματος 21 έως 25 για να πειστούμε. Ο Λίμα σκόραρε περπατώντας, ήταν τόσο μόνος του κάτω από το καλάθι που δεν το πίστευε ούτε ο ίδιος.

Μπορεί να είναι νωρίς για να έχουν εννοηθεί πλήρως οι αρχές της άμυνας του Γιάννη Σφαιρόπουλου, αλλά η επικοινωνία είναι το πρώτο πράγμα που ακούστηκε στο Μέτσοβο.

«ΤΕΜΠΕΛΙΚΑ» ΛΑΘΗ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Προσωπικά περισσότερο με ενόχλησαν τα δύο χαμένα αμυντικά ριμπάουντ (κατέληξε σε τρίποντο της Μπεσίκτας) παρά οι λανθασμένες επαναφορές που ακολούθησαν. Το ριμπάουντινγκ γενικότερα νομίζω πως θα είναι ένα από τα προβλήματα του χειμώνα, αλλά είδα τρεις παίκτες των Τούρκων να βουτάνε στο παρκέ και να παίρνουν τη μπάλα από «ερυθρόλευκα» χέρια.

Τα λάθη που ακολούθησαν θα τα χαρακτηρίσω «τεμπέλικα» και δεν έγιναν μόνο στο τελευταίο λεπτό. Έγιναν και νωρίτερα.

Πολλές λάθος πάσες προήλθαν από χαλαρότητα του πασέρ. Θυμάμαι μία του Παπαπέτρου μπροστά από τον πάγκο της Μπεσίκτας, θυμάμαι την επαναφορά του Μάντζαρη, μία ακόμη του Ρόμπερτς. Μόνο του Πρίντεζη η λάθος πάσα προήλθε από πίεση.

Η χαλαρότητα γενικότερα απαγορεύεται γιατί οι αντίπαλοι στην Euroleague θα τους τιμωρούν πριν το καταλάβουν.

Αυτά πάντως διορθώνονται και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ο χρόνος όμως πλησιάζει. Το ντέρμπι δε θα κρίνει τίποτα πέραν του κερδισμένου χρόνου ηρεμίας για τη νικήτρια ομάδα, αλλά η Euroleague ξεκινάει και σε αυτή κάθε αποτέλεσμα μετράει.

ΥΓ: Ο Μπράιαν Ρόμπερτς στα τρία σημαντικότερα φιλικά ματς έχει δείξει σπουδαία πράγματα, αλλά σε κανένα δεν έχει συνυπάρξει με τον Βασίλη Σπανούλη. Λογικά στο παιχνίδι Κυπέλλου 4 μέρες πριν το ντέρμπι θα παίξουν για πρώτη φορά μαζί (είχε συμβεί νωρίς με τη Νταρουσάφακα στο ΣΕΦ) και αυτό ίσως είναι πρόβλημα.

ΥΓ 2: Μου άρεσε αρκετά που οι Αμερικανοί του Ολυμπιακού έχουν πολιτική άποψη και την εκφράζουν χωρίς να γκρινιάξουν.

ΥΓ 3: Πολλές φορές λειτούργησαν άψογα στην επίθεση οι Πειραιώτες βγάζοντας ωραίες συνεργασίες και απλά αστόχησαν στο σουτ. Θα μπουν όμως...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.