Ελαφρύς ίσκιος, άβολα παπούτσια

Ελαφρύς ίσκιος, άβολα παπούτσια

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Ελαφρύς ίσκιος, άβολα παπούτσια

bet365

O Nίκος Παπαδογιάννης επισημαίνει τα κενά του νέου Παναθηναϊκού και αναρωτιέται αν υπάρχει ζωή πίσω από τους Σίνγκλετον, Γκιστ, Καλάθη.

Οι δύο αγώνες του τουρνουά «Αλεξάντερ Γκομέλσκι» ήταν, για τον Παναθηναϊκό, ένα χρήσιμο καμπανάκι. Δεν χρειάστηκε να συγκρουστεί με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας για να μετρήσει τις δυνάμεις του.

Οι αναμετρήσεις με μία ομάδα από το δεύτερο ράφι (την ελλιπή Χίμκι) και μία από το τρίτο (τη Νταρουσάφακα) χρησιμοποιήθηκαν από τον Τσάβι Πασκουάλ ως πρόβα τζενεράλε και βρήκαν την ομάδα ελλιποβαρή.

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να βρίσκεται πιο μπροστά από τον «αιώνιο αντίπαλο» που θα αντιμετωπίσει στο εντός των τειχών ντέρμπι της 8ης Οκτωβρίου, αλλά έχει πολλή ανηφόρα μπροστά του, στο ευρωπαϊκό μονοπάτι.

Ίσως χρειαστούν ακόμη και διορθωτικές κινήσεις, αφού η ομάδα είναι περίεργα δομημένη και …ελαφρώς ανισόρροπη.

Στην πρεμιέρα της Εuroleague, σε δύο εβδομάδες, τον περιμένει η Μπαρτσελόνα στο σπίτι της. Η υπόθεση δεν σηκώνει χωρατά.

Το κραυγαλέο πρόβλημα του Παναθηναϊκού είναι η κατακόρυφη πτώση της ποιότητας πίσω από το αρχικό σχήμα του, στις «μπροστινό» θέσεις. Το ήδη ισχνό περυσινό rotation των τριών πρωτοκλασάτων ψηλών απογυμνώθηκε με τη φυγή του Μπουρούση.

Ο Πασκουάλ δείχνει να ποντάρει όλες τις μάρκες του στο δίδυμο Γκιστ (στο «5» πλέον) και Σίνγκλετον, με ολίγη από Γκέιμπριελ, ολίγη από Βουγιούκα και …ολίγιστη από τους δύο Έλληνες ψηλούς που αποκτήθηκαν φέτος.

Οι Μήτογλου-Όγκαστ θα χρειαστεί να σκληραγωγηθούν στο ελληνικό πρωτάθλημα πριν πατήσουν ευρωπαϊκό παρκέ. Ο Ίαν είναι, όπως και το όνομά του, μισός Γ-ιάν-νης.

Ο Σίνγκλετον δείχνει σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι πέρυσι τέτοιες μέρες (όταν μιλούσε τα αγγλικά με κινεζική προφορά), αλλά τα 25-30 λεπτά των φιλικών μεταφράζονται σε 30-35 στα επίσημα παιχνίδια.

Η εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία του Γκιστ κλονίστηκε, κάπου ανάμεσα στους τραυματισμούς, στην ηλικία και στα εξωγηπεδικά του προβλήματα.

Τι θα συμβεί εάν κάποιος από τους δύο κλατάρει; Ποιος από τους υπόλοιπους θα φορέσει τα άβολα παπούτσια;

Ακόμα και τώρα που η frontline είναι πλήρης, το ριμπάουντ φαίνεται πολύ δύσκολη υπόθεση (58-80 στα δύο παιχνίδια της Μόσχας) και η «πράσινη» παρουσία στις ρακέτες αλαφροΐσκιωτη.

Το έτερο στοίχημα του Παναθηναϊκού είναι η απεξάρτηση από τον αναντικατάστατο Νικ Καλάθη, ο οποίος έπαιξε 98, ολογράφως ενενηνταοχτώ, λεπτά, στα τρία τελευταία φιλικά.

Και μετά μας έφταιγε ο Μίσσας!

Πέρα από καλαμπούρια, που πονάνε κιόλας, το έλλειμμα δημιουργίας από οποιανδήποτε άλλη θέση πέρα από το «1» αγγίζει τα όρια του εξωφρενικού.

Χρησιμοποίησα γενίκευση («θέση 1» αντί για «Καλάθης») επειδή αναμένεται οσονούπω η επιστροφή του ρολίστα Λεκάβιτσιους, ο οποίος όμως θα είναι ρεζέρβα του Νικ και όχι παρτενέρ του.

Πέρα από ένα πεντάλεπτο στο ματς με τη Νταρουσάφακα, ο Πασκουάλ προτίμησε να δοκιμάσει τον Παππά σε ρόλο οργανωτή, παρά να δώσει ευκαιρίες στον καθαρόαιμο πόιντ-γκαρντ Μποχωρίδη.

Όπως έγραψα και στο ξεκίνημα, προτίμησε να μετατρέψει αυτά τα φιλικά σε γενική πρόβα, παρά να προβεί σε πειραματισμούς.

Ο Καλάθης είναι φορμαρισμένος και γεμάτος αυτοπεποίθηση, αλλά δεν πρόκειται να αντέξει αυτόν τον ρυθμό άλλους 8 μήνες σερί.

Το περυσινό του ντεφορμάρισμα εκτροχίασε για μεγάλο χρονικό διάστημα τον Παναθηναϊκό και παραλίγο να του στερήσει το πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι-οφ της Euroleague.

Ήδη, στα τελευταία λεπτά του σημερινού αγώνα, ο Καλάθης δεν μπορούσε να σηκώσει τα χέρια του από την κούραση.

Βεβαίως, το βασικό σχήμα του Παναθηναϊκού είναι ρωμαλέο και ικανό να δρομολογήσει μεγάλες νίκες. Στις θέσεις «2» και «3» οι λύσεις είναι πολλές και ποικίλες, ιδίως όταν προστεθεί στην εξίσωση και ο πάντοτε χρήσιμος Θανάσης Αντετοκούνμπο.

Ο Ντένμον ξεκίνησε τη σεζόν άγνωστος μεταξύ αγνώστων, αλλά έχει σπάνια επαφή με το καλάθι και σκοράρει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Χθες πέτυχε 5/6 τρίποντα και μπουμπούνιζε σαν δαιμονισμένος, αλλά σήμερα έβαλε 4 δύσκολα καλαθάκια χωρίς να βρει το χέρι του από μακριά.

Ο Λοτζέσκι και ο Ρίβερς δεν χρειάζονται συστάσεις, αλλά η διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι ότι δεν υπάρχει κανένας «πλάγιος» γκαρντ με ικανότητες στην επικουρική οργάνωση του παιχνιδιού.

Σύμφωνοι, δεν ήταν ακριβώς οργάνωση αυτό που πρόσφερε στον Παναθηναϊκό του 2016-7 ο Μάικ Τζέιμς, αλλά τουλάχιστον έπαιζε με τη μπάλα στα χέρια, δημιουργούσε προϋποθέσεις, έδινε ανάσες στον Καλάθη και μοίραζε και μερικές ασίστ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.