Στο κυνήγι της γρήγορης επίθεσης

Στο κυνήγι της γρήγορης επίθεσης

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Στο κυνήγι της γρήγορης επίθεσης
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει όσα είδε στη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μακάμπι κι εστιάζει την προσοχή στη γρήγορη επίθεση που ψάχνει η ομάδα.

Γρήγορο Στοίχημα σε Κορυφαίες Αποδόσεις, Άμεσες Αναλήψεις (21+)!

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε με δύο νίκες ένα σημαντικό τουρνουά και του μένει ένα ακόμη επί τουρκικού εδάφους για να ολοκληρώσει τις ανεπίσημες υποχρεώσεις του. Μπορεί ο Ερυθρός Αστέρας να είναι ενδεχομένως η πιο αδύναμη ομάδα της Euroleague,αλλά η Μακάμπι την οποία νίκησε έχει στόχο να πρωταγωνιστήσει.

Όπως έχω χιλιοπεί στα φιλικά δεν παίζει το παραμικρό ρόλο το αποτέλεσμα. Άλλα πράγματα είναι αυτά που ενδιαφέρουν τους προπονητές.

Η νίκη αυτή καθεαυτή επί των Ισραηλινών δε σημαίνει τίποτα, ωστόσο πρόσφερε μία ένεση αυτοπεποίθησης λόγω της απουσίας τριών βασικών παικτών. Η παρουσία των Σπανούλη, Πρίντεζη και Παπανικολάου είναι ο βασικός πόλος αυτής της ομάδας, αλλά με το χθεσινό αποτέλεσμα οι υπόλοιποι απέδειξαν πως μπορούν (στο μέτρο του δυνατού) να ανταποκριθούν και να καλύψουν τους απόντες.

Οι τραυματισμοί είναι μέρος του παιχνιδιού και θα υπάρξουν. Για αυτό κι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έφτιαξε πιο γεμάτο ρόστερ σε σχέση με πέρυσι.

Να μπω σε μία διαδικασία να αναλύσω τη σημασία της άμυνας και το πόσο αυτή βοηθά να έρθουν εύκολοι πόντοι στην επίθεση, δεν έχει νόημα. Αφενός έχω αναφερθεί πολλάκις στο παρελθόν και αφετέρου ρίξτε μία ματιά στους 49 πόντους που δέχτηκαν στο πρώτο ημίχρονο και στους 33 του δευτέρου για να καταλάβετε.

Η αλλαγή αυτή οφείλεται στο κατσάδιασμα του Σφαιρόπουλου στο ημίχρονο.

Οι απουσίες των τριών βασικών θα ήταν μία πολύ καλή δικαιολογία για ενδεχόμενη δυσλειτουργία στην επίθεση, αλλά στην άμυνα; Ούτε καν. Άμυνα παίζουν όλοι. Μόνο που οι Πειραιώτες κόντρα στη Μακάμπι έπαιξαν μόλις για ένα ημίχρονο.

Στο άλλο υπήρχαν αρκετά κενά, κακή αντιμετώπιση στο pick ‘n’ roll και μπέρδεμα μετά την δεύτερη περιστροφή.

Υπό Κ.Σ (κανονικές συνθήκες που μάθαμε στη χημεία) αυτό θα ήταν λογικό γιατί η ομάδα είναι ελάχιστο χρόνο μαζί. Επειδή όμως στις 7-8 Οκτωβρίου υπάρχει ντέρμπι και στις 12 υπάρχει η Μπασκόνια, καλό είναι να διορθωθούν γρήγορα.

ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝ…

Ο Ολυμπιακός φέτος ψάχνει περισσότερο την γρήγορη επίθεση, αυτή κάτω από τα 10 δευτερόλεπτα κυρίως μέσω δευτερεύοντα αιφνιδιασμού. Μία απλή ματιά στα δύο παιχνίδια στο Ηράκλειο ήταν αρκετή για να καταλάβετε πως είτε κατέβαζε τη μπάλα ο Ρόμπερτς είτε ο Μάντζαρης ο εκάστοτε σέντερ πήγαινε και του έκανε σκριν εν κινήσει ώστε να βρει την άμυνα ευάλωτη.

Σε αυτό βοηθά πολύ η παρουσία του Ρόμπερτς ο οποίος τρέχει καλά την ομάδα.

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ σε μία ακόμη αναμέτρηση ήταν πολύ καλός με έντονα σημάδια βελτίωσης. Αυτό που με εντυπωσίασε όμως ήταν ο τρόπος που πάσαρε. Όταν παίρνει τη μπάλα την κρατάει ψηλά και έχει λόγω ύψους μεγάλο προβάδισμα στο να βρει το διάδρομο πάσας και να τη δώσει με τα δύο χέρια.

Η παρουσία του Γιώργου Μπόγρη ήταν ενθαρρυντική. Αρχικά θα πρέπει να κρίνετε τον Έλληνα σέντερ ως τρίτο ψηλό και όχι ως πρώτο. Δε στέκει δηλαδή, «τι τον πήραμε τον Μπόγρη αφού δεν μπορεί να σκοράρει 10 πόντους και να πάρει 6 ριμπάουντ».

Φυσικά και δεν μπορεί.

Τον τρίτο ψηλό τον θες για συγκεκριμένα μικρά πράγματα και κόντρα στη Μακάμπι τα έκανε καλά. Η ασίστ που δίνει στον Τιλί μόλις πέρασε στο παρκέ είναι η καλύτερη απόδειξη για το αν μπορεί να βοηθήσει ο Γιώργος Μπόγρης τον Ολυμπιακό ή όχι.

Ο Μπόγρης πάντως με το που μπήκε είχε επίδραση στο παιχνίδι και αυτό δείχνει πως είναι απόλυτα συγκεντρωμένος και έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία.

Θα ήθελα επίσης να σταθώ στον Χόλις Τόμπσον και στη μηχανική του σουτ του. Τελείωσε το ματς με 1/5 τρίποντα. Όλα ελεύθερα. Ο τρόπος με τον οποίο σουτάρει με πείθει πως είναι θέμα χρόνου να βάζει 2-3 σε κάθε αγώνα.

Καλό πάτημα, εμπιστοσύνη στο σουτ του, γρήγορο release της μπάλας. Σπάνια θα έχει 1/5 ελεύθερα.

ΔΕ ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝ…

Το δίδυμο ΜακΛιν, Τιλί έχασε πολλά ριμπάουντ. Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο ή όχι, αλλά η ταυτόχρονη παρουσία τους προβλημάτισε στο αμυντικό ριμπάουντ κόντρα στη Μακάμπι.

Γενικά τα 14 επιθετικά ριμπάουντ ήταν πρόβλημα.

Για την άμυνα του πρώτου ημιχρόνου τα είπα παραπάνω. Με τα μάτια να έπαιζαν δε θα είχαν δεχτεί 49 πόντους σε 20 λεπτά.

ΥΓ: Ο Βαγγέλης Μάντζαρης είχε 3 πόντους, 7 ριμπάουντ, 5 ασίστ, ένα κλέψιμο κι ένα λάθος. Μερικές φορές σκέφτομαι τι παίκτης θα ήταν ο Βαγγέλης αν είχε 10 πόντους μπόι…

ΥΓ 2: Κάτι με αγχώνει στον τραυματισμό του Κώστα Παπανικολάου. Πείτε το ένστικτο και μακάρι να διαψευστώ πανηγυρικά.

ΥΓ 3: Οι καινούριοι ξένοι του Ολυμπιακού έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ως προς τον χαρακτήρα τους. Αναφέρομαι σε εκτός μπάσκετ συζητήσεις μαζί τους…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.