Το εύκολο καλάθι με τον... Καλάθη!

Το εύκολο καλάθι με τον... Καλάθη!

Γιώργος Κούβαρης
Το εύκολο καλάθι με τον... Καλάθη!

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για το φιλικό του Παναθηναϊκού με την Ούνικς, το πρόβλημα που υπάρχει χωρίς την παρουσία του Νικ Καλάθη, ενώ στέκεται και στις σκέψεις του Πασκουάλ όσον αφορά τα πρόσωπα και τα σχήματα εν όψει της νέας σεζόν.

Όπως είχε πει κάποτε ο Στιβ Γιατζόγλου «όταν πανηγυρίζεις τις νίκες στα φιλικά παιχνίδια, είναι το ίδιο με το να σε... χαϊδεύει η αδερφή σου και να σου αρέσει!»

Όπερ και σημαίνει ότι τα αποτελέσματα των φιλικών αναμετρήσεων, ειδικά σε περίοδο προετοιμασίας, δεν έχουν καμία απολύτως σημασία. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να γνώρισε την ήττα από την Ούνικς Καζάν στο πρώτο παιχνίδι με την παρουσία του κόσμου του ωστόσο τον Τσάβι Πασκουάλ ουδόλως τον απασχόλησε το αποτέλεσμα. Εντάξει, όλοι θέλουν να νικούν, ακόμα και στο... υποθαλάσσιο σκάκι που λέει ο λόγος, αλλά η ουσία του πράγματος από το συγκεκριμένο φιλικό ήταν άλλη.

Οι μεγαλύτερες διοργανώσεις στη Vistabet. Παίξε νόμιμα με προσφορά ημέρας* στο Ολυμπιακός – Αστέρας Τρίπολης. *Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις (21+).

Αφενός η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νέα αποκτήματα και αφετέρου κατά πόσο και σε τι βαθμό, έχουν αφομοιώσει οι παίκτες τα plays που θέλει να εφαρμόσει ο Καταλανός τεχνικός. Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα με τη σειρά.

Σίγουρα οι «πράσινοι» έδειξαν σημάδια κούρασης από την προετοιμασία, σίγουρα είναι ανέτοιμοι ακόμα, αλλά κάποια πράγματα που έχει στο μυαλό του ο Τσάβι Πασκουάλ ήταν ξεκάθαρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρασαν πολλή ώρα στην ίδια πεντάδα οι Κέι Σι Ρίβερς και Ματ Λοτζέσκι, με τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού να χρησιμοποιείται στο «τρία» και τον Ρίβερς στο «δύο». Στο δεύτερο δεκάλεπτο λειτούργησε πάρα πολύ καλά το συγκεκριμένο δίδυμο αλλά στη συνέχεια τα «βαριά» πόδια και η κούραση έκαναν την εμφάνισή τους με αποτέλεσμα να πέσει κατακόρυφα η απόδοση και των δύο Αμερικανών.

Βέβαια υπάρχει μια σημαντική παράμετρος. Ο Ντένμον, η φυσική θέση του οποίου είναι το «δύο», έπαιξε αρκετά στον «άσο» και μάλιστα τα πήγε αρκετά καλά. Οι 6 ασίστ το μαρτυρούν από μόνες τους αφού «έστησε» (τουλάχιστον) τρεις φορές το pick n' roll μαζί με τον Ζακ Όγκουστ. Η πίεση στην μπάλα ήταν ένα ακόμα στοιχείο που θέλησε να παρουσιάσει ο Παναθηναϊκός ώστε να έχει το εύκολο καλάθι στο ανοικτό γήπεδο. Σε δυο-τρεις περιπτώσεις το έκανε με τον Ρίβερς, δείγμα της πρόθεσης που υπάρχει για το γρήγορο μπάσκετ που θέλει να παίξει (όπως και ο ίδιος το είπε) ο Τσάβι Πασκουάλ.

Όμως, από τη στιγμή που ο Ντένμον δεν είναι πλέι μέικερ, ο Μποχωρίδης δείχνει ότι χρειάζεται ακόμα παιχνίδια για να αποκτήσει ρυθμό και αυτοπεποίθηση, ο Λεκαβίτσιους θα είναι στα «πιτς» μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου και ο Καλαϊτζάκης τώρα κάνει τα πρώτα του μπάνια στα... άπατα, ο κλήρος θα πέσει και πάλι στον Νικ Καλάθη.

Ο αρχηγός των «πρασίνων» αναμένεται να είναι και πάλι εκείνος που θα καθορίζει τις τύχες του Παναθηναϊκού, τόσο στην άμυνα, όσο (και πολύ περισσότερο) στην επίθεση. Βέβαια θα παίξει τεράστιο ρόλο η κατάσταση στην οποία θα παρουσιαστεί μετά το «γεμάτο» Eurobasket και το πόσο... βενζίνη θα έχει απομείνει στο ρεζερβουάρ του. Ο ίδιος είπε στον Μίσσα (σύμφωνα με την μαρτυρία του προπονητή) ότι δεν... καταλάβαινε τίποτε απολύτως!

Με τον τρόπο τον οποίο έχει δομηθεί ο φετινός Παναθηναϊκός, ο Καλάθης θα είναι ακόμα περισσότερο ο «key factor» της ομάδας, ειδικά στον τομέα της δημιουργίας. Άλλωστε η απουσία «άσου» στο ματς με την Καζάν ήταν οφθαλμοφανής αφού υπήρχαν στιγμές που έληξαν τα 24 δευτερόλεπτα, ενώ κάποιες άλλες φορές η πάσα δινόταν στα 2-3 δευτερόλεπτα πριν από το 24άρι, με αποτέλεσμα το σουτ να ήταν της... απελπισίας.

Πάντως ο καλός Καλάθης μπορεί να έχει και... διψήφιο αριθμό ασίστ κατά μέσο όρο, αφού υπάρχει ο Όγκουστ που μπορεί να παίξει εξαιρετικά το pick n' roll (σ.σ. τα τρία εύστοχα από τα πέντε που είχε εντός παιδιάς ήταν με αυτόν τον τρόπο και ύστερα από συνεργασία με τον Ντένμον), οι Ρίβερς-Λοτζέσκι που θα «αγκυροβολήσουν» περιμένοντας να «εκτελέσουν» έξω από τα 6.75 μέτρα, ενώ οι Γκέιμπριελ, Σίνγκλετον και Αντετοκούνμπο θα περιμένουν τη μπάλα κάπου στην... στρατόσφαιρα για καταστάσεις dive in με κάρφωμα.

Αυτές όμως είναι σκηνές από τα «προσεχώς» και από τα όσα θα μπορεί να κάνει ο Παναθηναϊκός με τον Νικ Καλάθη στην πεντάδα. Χωρίς τον Νικ θα πρέπει να βάλουν... πλάτη τα υπόλοιπα combo guard στην δημιουργία, ενώ φυσικά, παραμένει η αγωνία στις τάξεις των «πρασίνων» για τον Λούκα Λεκαβίτσιους, ο οποίος δεν έχει κάνει ακόμα ούτε μία προπόνηση με την ομάδα. Αν και στην θεωρία είναι... αριστούχος, όπως λένε εντός των τειχών.

Ο Ματ Λοτζέσκι φάνηκε σε καλή φυσική κατάσταση ωστόσο χρειάζεται και εκείνος χρόνο μέχρι να βρει τα πατήματά του. Γιατί το σουτ, το... έχει και το απέδειξε δύο φορές (από τις τρεις που εκτέλεσε με καλές προϋποθέσεις περιμένοντας την μπάλα σε σύνολο πέντε σουτ).

Ο Μάρκους Ντένμον μπορεί να μην πήρε πολλές προσπάθειες, αλλά έδειξε ότι μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικός και στις δύο θέσεις των γκαρντ. Μπορεί να παίξει πολύ καλά το pick n' roll, να πασάρει αποτελεσματικά, αλλά και να σουτάρει με καλά ποσοστά από την περιφέρεια. Μάλιστα δεν διστάζει να πάρει τις προσπάθειες όταν η μπάλα «καίει» όπως και έκανε στο συγκεκριμένο ματς. Ασχέτως αν το ένα σουτ -και το πιο κρίσιμο- βρήκε στο σίδερο.

Ο Ζακ Όγκουστ, όσο αγωνίστηκε το πρόσημο ήταν κάτι παραπάνω από θετικό! Ο Ελληνοαμερικανός σέντερ έδωσε στον Παναθηναϊκό δύναμη στο «ζωγραφιστό» και απέδειξε ότι μπορεί να «τελειώσει» τις φάσεις χρησιμοποιώντας άριστα το κορμί του. Στις βολές θέλει λίγο δουλειά, κάτι που αποτελεί προσωπικό του βραχνά από τις εποχές του Νοτρ Ντέιμ (είχε 61% σε σύνολο 128 αγώνων και 48% τη σεζόν 2013-14).

Ο 'Ιαν Βουγιούκας έδειξε να είναι λίγο βαρύς ακόμα, να έχει αδυναμία στην άμυνα, ωστόσο μπορεί να πάρει τη μπάλα στο χαμηλό post και να παίξει με πλάτη στο καλάθι. Στο συγκεκριμένο ματς «έφθειρε» τους ψηλούς αν και δεν πήρε αρκετές προσπάθειες.

Ο Ντίνος Μήτογλου ήταν η ευχάριστη έκπληξη στα 3:41 που αγωνίστηκε απέναντι στην Ούνικς με αποκορύφωμα ένα φόλοου κάρφωμα ύστερα από χαμένη βολή! Επιπλέον πήρε και τρία ριμπάουντ, βάζοντας δυνατά το κορμί του μέσα στις φάσεις.

Αντίθετα στα ρηχά κινήθηκε η «παλιοσειρά» του Παναθηναϊκού στην... εναέρια κυκλοφορία, με τους Σίνγκλετον (κατά πρώτο λόγο) και τους Γκιστ, Γκέιμπριελ (κατά δεύτερο) να είναι... άλλοι παίκτες. Δείγμα της έλλειψης σωστής δημιουργίας από την απουσία του Καλάθη.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα