«Τι... παλτό είναι αυτός που πήραμε» (pics & vid)

Κωνσταντίνος Μελάγιες
«Τι... παλτό είναι αυτός που πήραμε» (pics & vid)

bet365

Με αφορμή τη συμπλήρωση 13 χρόνων από τον θάνατο του Αλφόνσο Φορντ, ο Μιχάλης Υφαντής (αρχηγός του Παπάγου) εξιστορεί άγνωστες και ανέκδοτες ιστορίες του Αμερικανού.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2004 η είδηση προκάλεσε σοκ και το οποίο εν συνεχεία μετατράπηκε σε μούδιασμα. Δεν υπήρχε φίλος του μπάσκετ που να μην απολάμβανε τις παραστάσεις του Αλφόνσο Φορντ στα παρκέ. Επίσης άπαντες γνώριζαν πως τον ταλαιπωρούσε η λευχαιμία κι εκείνη τη μέρα ένας από τους καλύτερους σκόρερ στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ αποφάσισε να ανέβει στα ουράνια.

Το gazzetta.gr αντί των γνωστών και δεκάδων αφιερωμάτων που έχουν γίνει προς τιμήν του αποφάσισε να δώσει το λόγο σε έναν άνθρωπο που τον ζούσε καθημερινά.

Ο Μιχάλης Υφαντής, αρχηγός του Παπάγου στον οποίο αγωνίστηκε ο «Αλ» παίρνει το λόγο και γράφει άγνωστες και ανέκδοτες ιστορίες του Αλφόνσο Φορντ.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΕΝΙΚΟ

«Ήταν μεγάλη τιμή που ήμουν αρχηγός αυτής της ομάδας και συμπαίχτης αυτού του τεράστιου παίχτη που πέρασε από τα ελληνικά παρκέ. Θυμάμαι να τον χαρακτηρίζει ο Βασίλης Σκουντής «τελευταίο Γκάλη», διότι βάδισε στα χνάρια του Νικ. Ο Αλ βγήκε τέσσερις φορές -και με τρεις διαφορετικές ομάδες- πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος: το 1996-97 στην παρθενική και οργιώδη παρουσία του με τον Παπάγου σκόραρε κατά μέσο όρο 23.9 πόντους, το 1998-99 (κι αφού έμεινε έξω για μια σεζόν, λόγω της ασθένειας του) με τον Σπόρτιγκ είχε 22.7, ενώ το 1999-2000 και το 2000-01 με το Περιστέρι έβαζε 22.7 και 24.1 αντιστοίχως».

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΤΟ ΜΠΙΛΙΑΡΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Δεν ξέρω αν υπήρχε τότε επαγγελματικό μπιλιάρδο, αλλά ο Αλ ήταν καταπληκτικός. Πολλές φορές που δεν είχαμε πρωινή προπόνηση ή μετά από απογευματινές, πηγαίναμε και παίζαμε. Με τις ώρες. Αμερικανικό και με κέρδιζε 8/10 φορές. Τις δύο που κέρδιζα τρελαινόταν. Ήταν πολύ καλός στο αμερικάνικο μπιλιάρδο. Με είχε βάλει να αγοράσω και στέκα μάλιστα.

«ΤΙ ΠΑΛΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΗΡΑΜΕ»

Η προετοιμασία μας είχε ξεκινήσει και βρισκόμασταν ήδη στο Μέτσοβο. Ο Μίσσας μας είχε ενημερώσει πως την επόμενη μέρα θα ερχόταν ο Φορντ, ο νέος μας Αμερικανός. Το επόμενο απόγευμα εμφανίστηκε στη μέση της προπόνησης. Δεν έκανε. Μετά το τέλος μπήκε και έκανε σουτάκια μόνος του. Ειλικρινά μιλάω στα 10 σουτ που έκανε είχε χάσει τα 9 και τα 4 είχαν βρει μόνο ταμπλό.

Μου λέει ο Λιμνιάτης, «άσ' τον, από ταξίδι είναι».

Στις δύο πρώτες προπονήσεις του έτρωγε τάπες από τον Νικ Γιαννόπουλο και τα airball συνεχίζονταν. Μιλάω με τον Λιμνιάτη και λέμε, «μ@#@κα τι παλτό πήραμε. Να πούμε στον Μίσσα τίποτα να τον αλλάξει».

ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ ΚΑΙ ΚΥΝΗΓΑΓΕ ΤΟΝ ΛΙΜΝΙΑΤΗ

Κάποια στιγμή αποφασίσαμε να κάνουμε ένα εσωτερικό τουρνουά 1on1. Θα παίζαμε όλοι με όλους στους 7 πόντους και ο τελικός στους 11. Με τα πολλά βρέθηκαν στον τελικό Λιμνιάτης και Φορντ. Ο Αλ έπαιζε άμυνα με τα «μπούνια». Ο Λιμνιάτης που δεν είχε το σουτ στο φόρτε του, ό,τι έριχνε έμπαινε μέσα και το σκορ ήταν 10-9 υπέρ του. Είχε μαζευτεί όλη η ομάδα κι έβλεπε. Κάνει μία πιρουέτα ο Γιώργος και σκοράρει. Πανηγύρισε σαν τρελός. Ο Αλ άρχισε να τον κυνηγάει στο «σαλούν» και τον τράβαγε με το ζόρι να παίξουν ρεβάνς. Του τράβαγε το σορτσάκι και τον παρακάλαγε για ρεβάνς. Έξυπνος ο Γιώργος δεν έπαιξε γιατί ήξερε τι θα συνέβαινε.

ΕΚΑΝΕ ΠΛΑΚΑ ΣΤΑ ΒΑΡΗ ΣΤΟΥΣ ΨΗΛΟΥΣ

Μια μέρα στο Μέτσοβο είχαμε μέγιστη μέτρηση στα βάρη. Οι ψηλοί μας τότε ήταν ο Κόστνερ, ο Ρόμπινσον (Βέλγος) και ο Νικ Γιαννόπουλος. Θηρία όλοι τους. Έκαναν βάρη μόνοι τους αυξάνοντας συνεχώς τα κιλά. Ο Φορντ στον απέναντι πάγκο τους κορόιδευε. Σήκωνε μόνο τη μπάρα, χωρίς κιλά και έκανε πως τα σήκωνε με δυσκολία. Ο Κόστνερ του είπε, «εσύ δε μπορείς οπότε μη γελάς».

Πήγε εκεί και τους είπε «όσα κάνετε θα κάνω περισσότερα». Θυμάμαι πως έκαναν 2-3 επαναλήψεις στα 140 κιλά. Έβαλε 150 κιλά κι έκανε οκτώ επαναλήψεις! Δεν μπορούσε κανείς να το πιστέψει.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ 91 ΠΟΝΤΟΙ

Το πρόγραμμα τα είχε φέρει έτσι που τα Χριστούγεννα είχαμε εντός έδρας Ηρακλή και Περιστέρι επειδή άλλαζε ο γύρος. Ο Μίσσας μας πίεζε. Ο Αλ ήταν σε χριστουγεννιάτικη διάθεση και δεν είχε κέφια για πολλά πολλά. Με τον Ηρακλή έβαλε 44 και με το περιστέρι 47. Νικήσαμε μόνο τον Ηρακλή όμως.

«ΘΑ ΣΚΟΡΑΡΩ 40 ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΟΥΤ»

Στον πρώτο γύρο έβαζε 30 πόντους με ντράιβ. Δε σούταρε σχεδόν ποτέ. Μόνο διείσδυσή έκανε. Τον πιάνουμε και του λέμε να σουτάρει γιατί τον έχουν διαβάσει οι αντίπαλοι και θα έχει πρόβλημα. Τσαντίστηκε που του είπαμε ότι θα έχει πρόβλημα και μας είπε εκείνη τη στιγμή «στον δεύτερο γύρο θα σκοράρω 30 μόνο με σουτ». Κι έτσι έγινε αφού περιόρισε τα ντράιβ, σούταρε συχνά και σκόραρε με την ίδια ευκολία.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα