Ιταλία - Ισραήλ 69-48 (vid)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ιταλία - Ισραήλ 69-48 (vid)

bet365

Η Ιταλία επικράτησε με 69-48 του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ κάνοντας επίδειξη δύναμης στον Β' όμιλο.

Ποιο ντέρμπι; Τα μεγάλα «πιστόλια» της Ιταλίας ανέλαβαν δράση και «εκτέλεσαν» τους Ισραηλινούς με 69-48 δείχνοντας από νωρίς τις διαθέσεις τους στον δεύτερο όμιλο του Eurobasket.

Αν το τρίποντο είναι ευλογία και κατάρα, στο πρώτο ημίχρονο, οι Ιταλοί είδαν και τις δύο όψεις του νομίσματος. Στην πραγματικότητα, βασίστηκαν στον συγκεκριμένο τομέα και ουσιαστικά ζούσαν και… πέθαιναν από την αποτελεσματικότητά τους στα τρίποντα. Έβαλαν τα σουτ στα πρώτα τέσσερα λεπτά και προηγήθηκαν με 13-5, έχασαν τρία διαδοχικά στα επόμενα (περίπου) δύο λεπτά και το Ισραήλ ισορρόπησε την κατάσταση (13-13).

Κάπου εκεί αποφάσισαν να βάλουν λίγη λογική στο παιχνίδι τους, πέραν την μπάλα στη ρακέτα κι έτσι ξέφυγαν με 25-15 (11:30) αλλά και με 30-20 (16’). Οι εμπνεύσεις του Όμρι Κάσπι έδωσαν το σύνθημα της αντεπίθεσης στους Ισραηλινούς, σε συνδυασμό με το θερμό κοινό, μείωσαν στο καλάθι (30-28), αλλά δύο τρίποντα του Μάρκο Μπελινέλι κράτησαν μια μικρή διαφορά (36-32) για τους Ιταλούς στο ημίχρονο οι οποίοι είχαν 6/15 προσπάθειες τριών πόντων.

Η 3η περίοδος αποδείχθηκε καταλυτική στην εξέλιξη του αγώνα. Οι οκτώ συνεχόμενοι πόντοι από τον Λουίτζι Ντατόμε έδωσαν στους Ιταλούς προβάδισμα οκτώ πόντων (44-36, 24’). Με την ιταλική άμυνα προσαρμοσμένη πάνω στον Κάσπι, οι Ισραηλινοί δεν είχαν τρόπο αντίδρασης και η διαφορά έφτασε έως και στα επίπεδα των 12 πόντων (51-39), 30 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη της περιόδου.

Με την πίεση να βαραίνει ακόμη περισσότερους τους Ισραηλινούς και την Ιταλία να ευστοχεί σε πέντε προσπάθειες τριών πόντων, η κατάσταση απλοποιήθηκε στην τελευταία περίοδο. Η διαφορά έφτασε έως και στα επίπεδα των 21 πόντων (69-48) λίγο μετά την είσοδο του αγώνα στα τελευταία τρία λεπτά με τους Άριελ Φιλόι, Μάρκο Μπελινέλι να δίνουν τη χαριστική βολή.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Διαφορά ποιότητας. Τόσο απλά. Συν του ότι η Ιταλία όταν χρειάστηκε το μακρινό σουτ για να κρατήσει τη διαφορά το είχε κυρίως από τον Μπελινέλι.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Σε επίπεδο προσώπων η τριάδα των Μπελινέλι-Ντατόμε-Μέλι πέτυχαν τους 46 από τους 69 πόντους της ομάδας τους. Σε επίπεδο αριθμών, οι Ιταλοί είχαν 13/27 τρίποντα έως το σημείο όπου το σκορ ήταν 69-48, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο δέχθηκαν μόλις 16 πόντους.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Οι… κοντοί. Ο Ντάνιελ Χάκετ έδειχνε φορμαρισμένος πριν το τουρνουά αλλά χθες ήταν εκτός κλίματος. Ομοίως και οι Οχαγιόν, Μέκελ. Ο πρώτος τελείωσε τον αγώνα με 0/5 σουτ και ο δεύτερος με 3/12. Κυρίως όμως δεν έδωσαν σύστημα στην ομάδα τους.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Το τρίποντο του Ντατόμε στα μισά της τελευταίας περιόδου έστειλε τη διαφορά στο +14(60-46) για τους Ιταλούς κι έκοψε τα… πόδια των Ισραηλινών.

ΑΦΑΝΗΣ «ΗΡΩΑΣ»: Ο Νικολό Μέλι έκανε όλη τη βρώμικη δουλειά, μάζεψε πολλά ριμπάουντ και δεν είναι τυχαίο πως πλησίασε double double (9π., 10ρ.).

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Οι Ιταλοί έκαναν λάθη με ευκολία και η αναλογία μεταξύ ασίστ-λαθών () δείχνει το πρόβλημα στη δημιουργία. Το Ισραήλ ας αλλάξει το… manual. Ίσως ήταν το άγχος της πρεμιέρας, η πίεση επειδή οι αγώνες γίνονται στο Τελ Αβίβ, αυτό που έπαιξε πάντως δεν ήταν μπάσκετ.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Στα μέσα της 3ης περιόδου, η απόπειρα του Λιόρ Ελιγιάχου να καρφώσει στα… μούτρα του Κουζέν αποδείχθηκε κακή επιλογή γιατί ο Ιταλός σέντερ τον εξέθεσε στον αέρα.

Τα δεκάλεπτα: 21-15, 36-32, 51-41, 69-48

 

Τελευταία Νέα