Ζούρος: «Όλοι έβαζαν στοίχημα ότι δεν θα επιβιώσω»!

Ζούρος: «Όλοι έβαζαν στοίχημα ότι δεν θα επιβιώσω»!

Ζούρος: «Όλοι έβαζαν στοίχημα ότι δεν θα επιβιώσω»!

bet365

Τι έγινε πραγματικά με τον Νίκο Παππά; Πως αντιμετωπίζει πλέον το... αξέχαστο ματς με τη Νιγηρία στο Προολυμπιακό και πως θα αντιδράσει αν παίξει με την Ελλάδα στο Eurobasket; Ο Ηλίας Ζούρος στο gazzetta.gr.

Σε διάσταση με όσους επιλέγουν να πωλούν το προφίλ τους, ο Ηλίας Ζούρος είναι ένας συνειδητοποιημένος και μεθοδικός τύπος που παραμένει ρεαλιστής και λογικός, καθαρός και συγκροτημένος, επιδεικνύοντας ουκ ολίγες... πρωτιές στο βιογραφικό του.

Μοναδικές Στοιχηματικές Αποδόσεις, Άμεσες Αναλήψεις & Καλύτερη Εξυπηρέτηση (21+)!

Το 2011 ανέλαβε τη Ζαλγκίρις κι έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής ομάδας εξωτερικού που συμμετέχει στην Euroleague. To 2012 συμφώνησε με την Αναντολού Εφές κι έγινε ο πρώτος συμπατριώτης μας που ανέλαβε ανδρική ομάδα στην Τουρκία. Πλέον θα γίνει ο πρώτος Έλληνας χεντ κόουτς σε πάγκο ξένης εθνικής ομάδας σε Eurobasket αφού η ομοσπονδία της Γεωργίας του εμπιστεύτηκε ένα ιδιαίτερο φιλόδοξο project που θα κορυφωθεί στο προσεχές Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα!

Ο Ζάζα Πατσούλια τον χαρακτήρισε πρόσφατα μέντορά του, ο Τορνίκε Σενγκέλια ζήτησε την παραμονή του για πολλά χρόνια στον πάγκο της εθνικής Γεωργίας και ο 51άχρονος προπονητής μίλησε στο gazzetta.gr λίγες ώρες πριν από το τζάμπολ του Eurobasket για τη νέα πρόκληση, δικαιολόγησε την αποτυχία στο Προολυμπιακό τουρνουά σε εκείνο το… αξέχαστο ματς με τη Νιγηρία ενώ ξεκαθάρισε την κατάσταση σε ό,τι αφορά τον Νίκο Παππά και το σκηνικό με τη χειραψία στο ΟΑΚΑ.

Σχολίασε, δε, την προσπάθεια της Εθνικής ομάδας και εξήγησε τον λόγο που δεν έχει συμφωνήσει ακόμα με κάποιον σύλλογο.

«Ο Πατσούλια είναι το μεγάλο ερωτηματικό»

Τρία τουρνουά προετοιμασίας, ισάριθμες απονομές για την εθνική Γεωργίας πριν από τους επίσημους αγώνες. Τι θα έλεγες, λοιπόν, σε κάποιον που σκέφτεται να παίξει το… σπίτι του στην ομάδα σου στο Eurobasket;
«Θα έλεγα, απλώς, να είναι συγκρατημένος διότι η Γεωργία είναι μια ομάδα που προσπαθεί να διατηρηθεί σε καλό επίπεδο. Δυστυχώς η χώρα δεν έχει μεγάλη "δεξαμενή" παικτών προκειμένου να γίνουν εύκολα οι επιλογές για την εθνική, ιδιαίτερα φέτος που υπάρχει η έλλειψη ενός πολύ μεγάλου παίκτη όπως είναι ο Σανικίτζε, ο οποίος καλύπτει δυο θέσεις, έχει τεράστια αθλητικότητα, παίρνει ριμπάουντ, γενικώς μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς στο παιχνίδι. Έχουμε, επίσης, την απουσία του Μπουρτζανάντζε, ο οποίος έδινε ανάσες στο βασικό 4άρι μας, τον Σενγκέλια. Ο Ζάζα Πατσούλια είναι ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό διότι προέρχεται, μεν, από μια καλή χρονιά στο ΝΒΑ με τους Ουόριορς αλλά δεν έχει κάνει προπονήσεις. Ουσιαστικά ακολούθησε την αποστολή στο Τελ Αβίβ με δυο προπονήσεις, αντιμετώπισε πρόσφατα ένα πρόβλημα τραυματισμού και πραγματικά μένει να αποδειχθεί κατά πόσον θα μπορέσει να προσαρμοστεί γρήγορα, να δέσει με τους υπόλοιπους και να προσφέρει αυτά που μπορεί με βάση την ποιότητά του, χωρίς ταυτόχρονα να αλλάξει τις ισορροπίες».

Πως βιώνεις, λοιπόν, την εμπειρία της εθνικής Γεωργίας από τον Φεβρουάριο του 2016;
«Είμαι χαρούμενος διότι πέρσι ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια και είχαμε την χαρά να προκριθούμε στο Eurobasket ως πρώτοι στον όμιλο των προκριματικών απέναντι, μάλιστα, σε ένα πολύ καλό Μαυροβούνιο! Φέτος η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική αφού έχουμε μπροστά μας το Eurobasket όπου συμμετέχουμε σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο. Αυτή η διαδικασία είναι μια μεγάλη πρόκληση, θα δούμε πως θα εξελιχθεί…»

«Δεν σημαίνει ότι ξέχασα το μπάσκετ»

Αν είχες μεγαλύτερη επαφή με τα social media, θα έβλεπες ότι ο κόσμος μιλάει ξανά με τα καλύτερα λόγια για σένα και τη δουλειά σου…
«Θα το θέσω διαφορετικά… Είμαι 31 χρόνια στα γήπεδα και νιώθω πραγματικά "γεμάτος" με αυτό που κάνω. Έχω περάσει από όλα τα στάδια, από προμίνι, μίνι, παιδικά, εφηβικά, μικρές κατηγορίες, βοηθός, πρώτος… Αυτό, λοιπόν, που προσπαθώ να κάνω όλα αυτά τα χρόνια είναι να δουλεύω αφοσιωμένος με πολλή αγάπη και μεράκι. Αν μπεις στη διαδικασία να ασχοληθείς με άλλα πράγματα, χάνεις την ουσία. Ασχολούμαι με το μπάσκετ 24 ώρες τη μέρα, έχω κάνει πάρα πολλά ταξίδια στην Αμερική κι έχω συμμετάσχει σε πολλές προετοιμασίες ομάδων του ΝΒΑ, προσπαθώ συνεχώς να βελτιώνομαι και να εξελίσσομαι. Οποιοσδήποτε προπονητής μπορεί να κάνει μια κακή χρονιά ή να φέρει ένα κακό αποτέλεσμα. Δεν σημαίνει όμως ότι ξαφνικά ξέχασα το μπάσκετ! Ακόμα και οι καλύτεροι προπονητές έχουν καλές και κακές στιγμές. Συμβαίνει…».

Η αποτυχία στο Προολυμπιακό έχει εξήγηση

Ό,τι συνέβη, δηλαδή, στο παιχνίδι με τη Νιγηρία, στο Προολυμπιακό τουρνουά. Εκείνος ο αποκλεισμός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει ρεαλιστική εξήγηση;
«Είναι λάθος να μιλάμε για ένα παιχνίδι χωρίς να βλέπουμε τις συνθήκες που αντιμετωπίσαμε και τις συγκυρίες. Ό,τι δηλαδή έγινε πριν από εκείνο το… τρίποντο και τον αποκλεισμό της Εθνικής. Κανένας, για παράδειγμα, δεν έχει πει ότι τότε κάναμε μόνο οκτώ προπονήσεις και μάλιστα οι τέσσερις έγιναν μόνο με οκτώ παίκτες! Ο Φώτσης είχε έλθει τραυματίας από την Ιταλία μαζί με τον Μπουρούση και τον Ζήση, οι οποίοι έπαιζαν τελικούς στη Serie A. Παίξαμε σε ένα τουρνουά στη Βραζιλία, το οποίο τελικά δεν ήταν η καλύτερη επιλογή γιατί μας ταλαιπώρησε πάρα πολύ. Πήγαμε, λοιπόν, στο Καράκας σε κακή ετοιμότητα. Ο Κουφός έλειψε, γενικώς ήταν μια περίεργη χρονιά. Αντιμετωπίσαμε τη Νιγηρία, μια πολύ αθλητική ομάδα, είχαμε μια κακή μέρα που μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ομάδα και χάσαμε για έναν πόντο. Ένας παίκτης (σ.σ. Νταγκουντούρο) που είχε ένα εύστοχο τρίποντο σε όλο το τουρνουά, το έβαλε με εμάς! Είναι λίγο άδικο γιατί μετά από εκείνο το αποτέλεσμα ακούστηκαν και γράφτηκαν διάφορα πράγματα για μένα σε επαγγελματικό επίπεδο και, κυρίως, στο ανθρώπινο. Πλέον τα έχω ξεπεράσει. Πολλές φορές έχω βρεθεί χαμηλά έπειτα από δυσκολίες όμως με τη δουλειά επανέρχομαι. Νομίζω ότι όλα αυτά τα χρόνια έχω δώσει τα διαπιστευτήριά μου στο εξωτερικό. Σε όποια ομάδα κι αν δούλεψα, το ευχάριστο είναι ότι με ήθελαν πίσω. Έχω ζήσει σπουδαίες εμπειρίες και δύσκολες καταστάσεις, με δύσκολους προέδρους που όλοι έβαζαν στοίχημα ότι δεν θα επιβιώσω»!

«Ο Παππάς δεν μπορούσε να παίξει την άμυνα που θέλαμε»

Τι ακριβώς ισχύει με τον Νίκο Παππά κι εσένα ως προπονητή στην Εθνική ομάδα; Διότι αμέσως μετά το περιστατικό με τη χειραψία στο «Ακρόπολις» αναφέρθηκε ότι στο… κρατάει επειδή δεν τον είχες καλέσει στο παρελθόν στην Εθνική.
«Αρχικά για να ξεκαθαρίσουμε κάτι… Δεν τον έκοψα από την Εθνική. Για να ξεκινήσουμε από τα βασικά, στην Εθνική γίνονται επιλογές παικτών. Εκείνο, λοιπόν, το καλοκαίρι του 2011 εγώ και οι συνεργάτες μου, ο Σωτήρης Μανωλόπουλος και ο Δημήτρης Πρίφτης, κρίναμε ότι ο Παππάς δεν μπορούσε να παίξει την άμυνα που θέλαμε να παίξουμε στο Eurobasket της Λιθουανίας. Δεν τον καλέσαμε και θεωρώ ότι δεν κάναμε λάθος. Αν θυμάσαι, τότε υπήρχαν παίκτες όπως ο Σπανούλης, ο Ζήσης, ο Βασιλειάδης στο "2", ο Παπανικολάου στο "3". Είχαμε τον Σλούκα, τον Καλάθη, πήραμε και τον Ξανθόπουλο γιατί δεν θεωρούμε τον Παππά καθαρό πλέι μέικερ. Ο Σπανούλης δεν ήλθε τελικά γιατί είχε πρόβλημα στο γόνατο όμως το αποτέλεσμα μας δικαίωσε! Η ομάδα δεν είχε το πλούσιο ρόστερ που είχε τις προηγούμενες χρονιές όμως άφησε εκτός της Σερβία, τερμάτισε έκτη και εξασφάλισε το δικαίωμα να διεκδικήσει τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες την επόμενη χρονιά. Στο Προολυμπιακό του Καράκας ήλθε ο Σπανούλης, ο Μάντζαρης, ο Σλούκας. Ο Παππάς δεν ήταν στα καλύτερά του ώστε να συμμετάσχει στην ομάδα. Δεν νομίζω ότι πρέπει να απολογηθώ για κάτι, ούτε φυσικά ένας παίκτης δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένο ότι θα παίξει στην Εθνική».

Στον Πανελλήνιο;
«Εκείνη την περίοδο μίλησα με τον τότε Γενικό Διευθυντή του Πανελληνίου, τον Ιάκωβο Φιλιππούση, και αποφασίσαμε να τον έχουμε στη 12άδα ώστε να πάρει χρόνο συμμετοχής. Κάλεσα τον Νίκο στο τηλέφωνο, μιλήσαμε, του εξήγησα ότι είχαμε ετοιμάσει ειδικό πρόγραμμα κλπ όμως έπειτα από μια εβδομάδα ο παίκτης πουλήθηκε στην Μπιλμπάο για 150.000 ευρώ. Ήταν μια κίνηση που αποφάσισε ο σύλλογος από τη στιγμή που είχε οικονομικό όφειλος. Έφυγε, λοιπόν, και έδωσε μια συνέντευξη όπου αναφέρθηκε εναντίον μου χωρίς να καταλάβω ποτέ τον λόγο! "Τώρα θα παίξω στην ACB, θα αποδείξω σε όλους ποιος είμαι" κτλ. Μετά από λίγες μέρες βρέθηκε όχι στην Α2 αλλά στην τρίτη κατηγορία της Ισπανίας. Ήταν έτοιμος να τα παρατήσει, ήθελε να κόψει τα μπάσκετ πριν επιστρέψει στην Ελλάδα για τον Κολοσσό. Δεν έχω κανένα πρόβλημα μαζί του, όλα αυτά τα χρόνια προσπαθώ να μην έρχομαι σε αντιδικίες με κανέναν, όπως επίσης δεν νομίζω να έχω δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα σε κανέναν. Δεν υπήρξε ποτέ καμία κακή συμπεριφορά δική μου απέναντι στον Παππά».

Γιατί μέχρι στιγμής παραμένεις χωρίς ομάδα σε συλλογικό επίπεδο;
«Η εθνική ομάδα, δυστυχώς, είναι ανασταλτικός παράγοντας για να δουλέψεις σε σύλλογο που απαιτεί να είσαι εκεί από την αρχή της προετοιμασίας. Φέτος έχασα μια πολύ καλή ευκαιρία με τη Χάποελ Ιερουσαλήμ και την Μπουντούτσνοστ. Η Χάποελ θα διεκδικούσε το President's Cup, τη διοργάνωση στην οποία παίζει ο πρωταθλητής με τον Κυπελλούχο στο Ισραήλ και έπρεπε να αρχίσει νωρίς την προετοιμασία της. Η Μπουντούτσνοστ θα συμμετάσχει σε ένα τουρνουά που θα διεξαχθεί φέτος για πρώτη φορά στην Αδριατική Λίγκα με τη συμμετοχή των κορυφαίων έξι ομάδων της ABA Liga (σ.σ. αντίστοιχο του Super Cup), το οποίο θέλει να διεκδικήσει. Αυτές οι δυο ομάδες με προσέγγισαν όμως δεν μπορούσαν να περιμένουν μέχρι να τελειώσω τις υποχρεώσεις μου με την εθνική Γεωργίας και να αρχίσω μετά».

Στα του Eurobasket, με τι θα είσαι ικανοποιημένος στο φινάλε;
«Το πρώτο πράγμα που θέλουμε είναι να περάσουμε στην επόμενη φάση. Αυτός είναι ο κύριος στόχος που έχει θέσει και η Ομοσπονδία. Η Γεωργία έχει προκριθεί δυο φορές στη φάση των 16. Την τελευταία φορά μάλιστα μετά από την πολύ καλή εμφάνιση του Μπουρούση απέναντι στην Ολλανδία, στην προ διετίας διοργάνωση! Το πρώτο μας μέλημα λοιπόν είναι να περάσουμε στα νοκ άουτ ματς και να αποδείξουμε ότι ανήκουμε στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Βέβαια δεν ξέρεις πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στην πορεία, με ποιον θα διασταυρωθείς, σε τι κατάσταση θα είναι η ομάδα σου τη δεδομένη χρονική στιγμή ενώ στην εξίσωση μπαίνουν επίσης η κόπωση και οι τραυματισμοί. Το να μπούμε, λοιπόν, στους "8" θα είναι πολύ μεγάλος άθλος».

«Ακόμα και ο Ομπράντοβιτς δεν πέτυχε στην εθνική»

Ποιο δύσκολο είναι να διαχειρίζεσαι έναν πρωταθλητή στο ΝΒΑ όπως ο Πατσούλια ή να συνεργάζεσαι με έναν εκκεντρικό πρόεδρο όπως ήταν ο Ρομανόφ στη Ζαλγκίρις;
«Είναι δυο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις. Ο ένας είναι το αφεντικό σου, ο άνθρωπος στον οποίο δίνεις λόγο και κινδυνεύεις ανά πάσα στιγμή να απολυθείς. Σε ό,τι αφορά τους παίκτες σταρ, πρέπει να βρεις την κατάλληλη χημεία ώστε να κρατήσεις ίσες αποστάσεις αλλά και να πάρεις το 100% ώστε να βγει κερδισμένη η ομάδα. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ διαφορετικό να είσαι προπονητής σε εθνική από το να κοουτσάρεις σύλλογο. Θα πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι αναμφισβήτητα ο πιο πετυχημένος προπονητής στην Ευρώπη, γνωρίζοντας την καθολική αποδοχή όμως δεν τα κατάφερε στην εθνική Σερβίας. Καλείσαι να διαχειριστείς 12 προσωπικότητες μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, δεν έχεις πολύ χρόνο να διορθώσεις πράγματα ενώ οι παίκτες δεν πληρώνονται, δεν είναι υπό την… απειλή των συμβολαίων και στην εθνική πρέπει να λειτουργήσει το φιλότιμο. Να τους δώσεις κίνητρο ώστε να παλέψουν μαζί και να πετύχουν κάτι».

Θα καταφέρει να… επιβιώσει η Εθνική Ελλάδας με βάση ό,τι προηγήθηκε στην προετοιμασία;
«Πρώτα απ’ όλα σέβομαι πολύ τον προπονητή της Εθνικής με τον οποίο μας συνδέουν πολλά χρόνια κοινής πορείας στον χώρο. Ο Κώστας Μίσσας ήταν ο δάσκαλός μου στην Γυμναστική Ακαδημία, και συμπαίκτης μου στο Ανδρικό του Πανιωνίου, όταν εγώ ήμουν 16 χρονών κι εκείνος βασικός πλέι μέικερ με αναπληρωματικό τον Γάσπαρη. Οι ισορροπίες της Εθνικής διαταράχθηκαν αρκετές φορές με κάποια γεγονότα όμως πλέον θεωρώ ότι υπάρχει ηρεμία και ο ένας είναι κοντά στον άλλον. Η Ελλάδα μπορεί να καταλάβει μια από τις θέσεις 1-2 στον όμιλό της ώστε να έχει καλύτερη τύχη στα χιαστί. Εξάλλου, πόσοι καλύτεροι ψηλοί υπάρχουν στην Ευρώπη από τον Μπουρούση; Πόσοι καλύτεροι φόργουορντ υπάρχουν από τον Πρίντεζη; Ο Σλούκας κατέκτησε την Euroleague με τη Φενέρ ενώ υπάρχουν ακόμα παιδιά με τεράστια εμπειρία όπως ο Παπανικολάου, ο Μάντζαρης, ο Καλάθης, ο Παπαπέτρου. Ο Παππάς έχει φοβερό επιθετικό ταλέντο. Γενικώς έχουμε παίκτες με σημαντικό ρόλο στις ομάδες τους και το θέμα είναι να βρεθεί χημεία».

«Θα δυσκολευτώ μόνο στον Εθνικό Ύμνο»

Πιστεύεις στη μοίρα;
«Πιστεύω στον Θεό. Πάρα πολύ. Όταν συνεχίσεις να πιστεύεις, πάντα κάτι καλό γίνεται. Το βίωσα σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, επαγγελματικές και προσωπικές. Άλλο ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή μου είναι η οικογένειά μου. Η γυναίκα μου και τα παιδιά μου ήταν πάντα δίπλα μου σε πάρα πολύ δύσκολες στιγμές».

Έχεις μπει, λοιπόν, στη διαδικασία να σκεφτείς ότι υπάρχει ενδεχόμενο η Γεωργία να αντιμετωπίσει την Ελλάδα στα χιαστί ματς;
«Αν έλθουν έτσι τα πράγματα, θα παίξω εναντίον της Ελλάδας. Τι να κάνουμε (γέλια); Είμαι επαγγελματίας και θα δώσω το 100% για την ομάδα που αντιπροσωπεύω. Η μόνη δύσκολη στιγμή για μένα θα είναι όταν ακουστεί ο ελληνικός Εθνικός Ύμνος. Όλα τα άλλα είναι εύκολα».

 

Τελευταία Νέα