Η ευκαιρία που περίμενε

Η ευκαιρία που περίμενε

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η ευκαιρία που περίμενε

bet365

Δύο πράγματα χαρακτηρίζουν τον Ντιμίτρις Μόραντ. Τα επιβλητικά καρφώματά του και το περίεργο στιλ του στην εκτέλεση βολών. Είναι ένας… underweight σέντερ καθώς δεν διαθέτει το βαρύ κορμί αλλά ισοσκελίζει αυτή την αδυναμία με το εντυπωσιακό άλμα του.

Το επίπεδο ικανότητας κάθε παίκτη αποτυπώνεται στο παρκέ και στην περίπτωση του 25χρονου παίκτη, εκεί θα φανεί αν θα εξασφαλίσει εγγυημένο συμβόλαιο στον Άρη. Η συμφωνία προβλέπει try out ενός μήνα κι εφόσον ικανοποιήσει τον Παναγιώτη Γιαννάκη θα υπογράψει διετές (1+1) συμβόλαιο. Τέτοιου είδους δοκιμασίες δεν είναι άγνωστες στον Αμερικανό υπό την έννοια ότι έχει υποβληθεί σε κάμποσες από δαύτες στην καριέρα του.

Ξεκινώντας από το άλμα, υπήρξε μέλος της ομάδας στίβου του Bishop High School στο Λας Βέγκας και μάλιστα είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο τόσο στο άλμα εις μήκος όσο και το τριπλούν. Καθόλου άσχημα για ένα παιδί το οποίο στα προεφηβικά του χρόνια κλήθηκε να διαχειριστεί και τελικώς να επιλύσει πρόβλημα συντονισμού όταν πατούσε (για να πηδήξει) με το αριστερό πόδι.

Στην πραγματικότητα δέχθηκε μεγάλη βοήθεια από τα μέλη της οικογένειας του. Για την ακρίβεια έχει επτά αδέρφια, τα περισσότερα μέλη της οικογένειας έχουν ύψος τουλάχιστον 1.85 μέτρα και ο άνθρωπος που ασχολήθηκε έντονα μαζί του ούτως ώστε να τον μάθει να ισορροπεί πριν τα άλματα ήταν ο κουνιάδος του, Μπρεντ. «Αν δεν ήταν ο Μπρεντ δεν πιστεύω ότι θα μπορούσα να ξεπεράσω το πρόβλημα και φυσικά να παίξω μπάσκετ», έχει πει ο ίδιος.

Το μπάσκετ ήταν η δεύτερη επιλογή μετά τον στίβο κι όταν διαπίστωσε ότι τα καταφέρνει αρκετά καλά… στρώθηκε στη δουλειά. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε το τεχνικό επιτελείο στο high school, ενώ ο Μόραντ εξελίχθηκε σε παίκτης-καταλύτης της ομάδας έχοντας 10.6 πόντους, οκτώ ριμπάουντ και τρία κοψίματα ανά αγώνα. Σύμφωνα με το rivals.com, δέχθηκε υποτροφίες από τα πανεπιστήμια των Memphis, San Diego, New Mexico αλλά επέλεξε το UNLV.

Στο πανεπιστήμιο του Λας Βέγκας ουσιαστικά έχασε την επαφή του με το μπάσκετ καθώς δεν είχε ρόλο στην ομάδα. Η… απόδραση από το UNLV έμοιαζε απαραίτητη και βρήκε καταφύγιο στο Florida Gulf Coast. Όταν έφτασε στη Florida οι προπονητές διαπίστωσαν ότι ήταν ένα ακατέργαστο (μπασκετικά) παιδί αλλά αποφάσισαν να επενδύσουν στα φυσικά χαρίσματά του και να του εμφυσήσουν την μπασκετική σκέψη. «(Στο Λας Βέγκας) μου πήραν την καρδιά κι ένιωθα ότι είχα πάψει να είμαι μπασκετμπολίστας», δήλωσε ο ίδιος αρκετά χρόνια αργότερα.

Στο Florida Gulf Coast βρήκε τον εαυτό του διότι ασχολήθηκε μαζί του το τεχνικό επιτελείο. Φέτος, αποφοίτησε με το πτυχίο στην επικοινωνιολογία και παράλληλα ως ο πιο εύστοχος παίκτης (στα δίποντα) στην ιστορία του πανεπιστημίου, 2ος στα επιθετικά ριμπάουντ, 6ος στα συνολικά ριμπάουντ και 2ος στα κοψίματα με 122. Στο τεχνικό επιτελείο του πανεπιστημίου βρίσκεται και ο Άαρον Μάιλς ο οποίος είχε περάσει από τον Άρη τη σεζόν 2009-10.

Στη διάρκεια της πανεπιστημιακής καριέρας του, ο Μόραντ αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού στο πόδι. «Για σχεδόν έναν χρόνο δεν μπορούσε να προπονηθεί στα επίπεδα που ήθελε αλλά δούλεψε κυρίως σε δύο τομείς. Στο timing του άλματος για τα επιθετικά ριμπάουντ και στην άμυνα. Και επέστρεψε», δήλωσε τον περασμένο Μάιο ο προπονητής του στο πανεπιστήμιο, Τζόι Ντούλεϊ.

Στην τελευταία του κολεγιακή χρονιά ο Μόραντ είχε 10.5 πόντους και 7.9 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Το ποσοστό ευστοχίας του στα δίποντα εκτοξεύτηκε στο 75.6%, προϊόν ασφαλώς των 96 καρφωμάτων του. Το πιο εντυπωσιακό στατιστικό στοιχείο ήταν η βελτίωσή του στις ελεύθερες βολές. Το στιλ του Μόραντ είχε σχολιαστεί έντονα στο τελευταίο March Madness καθώς… σουτάρει από τον θώρακα. Από το 43% της σεζόν 2015-16, πέρυσι είχε 62%!

«Στο πανεπιστήμιο έκανα άλματα και στην τελευταία μου χρονιά απέδειξα ότι δεν είμαι απλά ένας αμυντικός παίκτης αλλά ότι μπορώ να σκοράρω. Αυτό δεν έκανα στα δύο πρώτα χρόνια μου στο κολέγιο», είπε ο ίδιος. Βέβαια, ο Μόραντ αναδείχθηκε καλύτερος αμυντικός στο summer league του Eurobasket που έγινε φέτος το καλοκαίρι στο Γκόλντεν Στέιτ.

Τώρα προετοιμάζεται για την πρώτη ευρωπαϊκή εμπειρία του, νιώθοντας και την ευθύνη ενός οικογενειάρχη καθώς τον περασμένο Μάιο έγινε πατέρας.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα