Μόνο το transition δεν φτάνει

Μόνο το transition δεν φτάνει

bet365

Ο Γιάννης Ντεντόπουλος υποστηρίζει ότι η πολυμορφική Εθνική θέλει ακόμη δουλειά στο παιχνίδι μισού γηπέδου, γιατί αν δεν βελτιωθεί θα τα βρει σκούρα. Ο Ιβάνοβιτς εξέθεσε την ΑΕΚ.

Η Εθνική ευχαριστήθηκε το πρώτο της κανονικό φιλικό και το Μαυροβούνιο, στην πρώτη του φετινή εμφάνιση έδειξε ότι μπορεί να κλείσει «σπίτια» γιατί διαθέτει ορισμένους πολύ ποιοτικούς παίκτες. Υπό αυτή την έννοια κερδισμένοι βγήκαν από την πρεμιέρα του τουρνουά του Βελιγραδίου και οι δυο από τους …τρεις. Η μοναδική χαμένη ήταν η ΑΕΚ, που είδε πόσο «τσόγλανος» είναι ο Νίκολα Ιβάνοβιτς στον οποίο το περασμένο καλοκαίρι, με την επιμονή του Ζντοβτς, θέλησε να επενδύσει, όμως ξαφνικά στη μέση της σεζόν αποφάσισε να δώσει δανεικό στην Καπο Ντ’ Ορλάντο πληρώνοντας την διαφορά και τελικά να λύσει το διετές συμβόλαιο που είχε υπογράψει μαζί του για να τον αφήσει να πάει στην Μπουντούτσνοστ, προφανώς γιατί κάποιοι έκριναν ότι δεν «κάνει». «Κάνει δεν κάνει», αν έλειπε αυτός, η «γαλανόλευκη» μπορεί να κέρδιζε ευκολότερα, αλλά αυτό δεν ήταν καν το ζητούμενο.

Τσέλσι - Μπέρνλι με επιστροφή στοιχήματος*, αν ο Μοράτα σκοράρει το πρώτο γκολ (21+). * Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις.

Όλα όσα συνέβησαν, στο παρκέ της «Αλεξάντερ Νίκολιτς», ήταν για καλό. Ειδικά για την ελληνική ομάδα που κατάλαβε αυτό που συζητάγαμε πριν λίγες μέρες: είναι άλλο να παίζεις εντός και με Έλληνες διαιτητές και άλλο να παίζεις εκτός με ξένους, που δεν σφυρίζουν πριν ακόμη ο αντίπαλος σε ακουμπήσει. Μη μου πείτε ότι στην προσποίηση και στην χαρακτηριστική προσπάθεια που έκανε στο πρώτο ημίχρονο ο Κώστας Παπανικολάου στην δεξιά γωνία να κάνει προσποίηση και να πέσει πάνω στον αντίπαλο που πήδηξε, για να πάρει τρεις βολές, στην Πάτρα ή στο «Ακρόπολις» δεν θα τις είχε στο τσεπάκι;

Υπό αυτό το πρίσμα, η Εθνική έδειξε όσα ακριβώς μπορούσε να δείξει σε τούτη τη φάση της προετοιμασίας της και με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να κάνει την πρώτη του εμφάνιση μαζί με τους συμπαίκτες του. Και θετικά και αρνητικά.

Στα αρνητικά η τσαπατσουλιά με την οποία ξεκίνησε το παιχνίδι και η αδυναμία της να σπρώξει και να κάνει να νιώσουν άβολα δυνατοί και γρήγοροι ψηλοί της ποιότητας του Βούτσεβιτς και του Ντουμπλιεβιτς, ειδικά όταν οι κοντοί τους, τους βοηθούσαν με το κατάλληλο spacing.

Στα θετικά ότι το υλικό της την κάνει τόσο εύπλαστη και πολυμορφική όσο σπάνιες φορές στο παρελθόν. Υπήρξαν δυο σχήματα που χρησιμοποιήθηκαν την ώρα του αγώνα, που έδειξαν τρομερό ενδιαφέρον. Το ένα με τον Παπανικολάου στο «δυο» μαζί με τον Καλάθη στο «ένα», τον Γιάννη στο «τρία», τον Πρίντεζη «τέσσερα». Το δεύτερο, που φαίνεται ότι θα «φορεθεί» πολύ περισσότερο απ’ όσο φανταζόμαστε, ειδικά όταν χρειάζεται να αλλάξει η λογική αντιμετώπισης των “pick and roll”, με τον Αγραβάνη στο «πέντε», τον Θανάση στο «τέσσερα» και τον Γιάννη στο «τρία» , μαζί με τον Σλούκα και τον Παππά, που έκαναν σπουδαία δουλειά.

Το θετικότερο όμως όλων είναι ότι η παρουσία του Γιάννη αυξάνει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τις φάσεις που μπορούν να αποφέρουν κέρδος, με μεγαλύτερη σιγουριά. Αφήνοντας στην άκρη το (σχεδόν) νταμπλ-νταμπλ, ο άσος των «Μπακς» έδειξε ότι μπορεί να φανεί καταλυτικός , χωρίς να χρειαστεί να υπερβάλει. Ειδικά όταν ανοίγει το γήπεδο, ή όταν ξεκινάει με την μπάλα από ψηλά. Γιατί, στο low post, τα βρήκε λίγο σκούρα όταν έπεφταν πάνω του δυο και τρεις για να του κάνουν παγίδα. Είναι εξίσου σημαντικό ότι αρχίζει να αναπτύσσει κι έναν ειδικό κώδικα επικοινωνίας με τον Πρίντεζη, για τον απλούστατο λόγο ότι μπορούν να φτιάξουν μια συγκεκριμένη συνεργασία που δεν «κόβεται» λόγω της αντισυμβατικότητάς της. Μόλις ο “Greek Freak” πάει να επιτεθεί με πρόσωπο στο καλάθι και προφανώς, αναγκάζει την αντίπαλη άμυνα να στείλει βοήθεια πάνω ο «Πρι» περιμένει στη γωνία «οπλισμένος» για «πεταχτάρι». Η φάση αυτή κόβεται μόνο αν κάποιος από τους δυο αστοχήσει.

Εν κατακλείδι η Εθνική, είναι μια ομάδα που έχει μεγάλο χάρισμα στο επιθετικό και αμυντικό transition, αλλά εκεί που θα χρειαστεί να προσπαθήσει πολύ περισσότερο είναι στο «πέντε εναντίον πέντε» γιατί αν δεν βελτιωθεί και σε αυτό το κεφάλαιο, στο κρίσιμο «χιαστί» , πάλι θα τα βρει σκούρα. Σίγουρα βέβαια, όσο περνάει ο καιρός και οι ρόλοι γίνουν πιο ξεκάθαροι, συν ότι ο χρόνος ορισμένων παικτών αναγκαστικά θα περιοριστεί η χημεία μπορεί να βελτιωθεί, αρκεί εκείνοι που θα παίζουν λιγότερο από πέντε λεπτά να μη «στραβώσουν» όπως έγινε το 2015 και η ότι η απουσία του Γιάννη στην Κίνα, δεν θα της στοιχίσει όσο θα ήταν φυσιολογικό, επειδή μιλάμε για παίκτη που λόγω του ΝΒΑ, έχει συνηθίσει θα προσαρμόζεται.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Ντεντόπουλος
Γιάννης Ντεντόπουλος