Batman Forever! (vid, pics)

Batman Forever! (vid, pics)

Batman Forever! (vid, pics)

bet365

Στιγμές ζωής δεν είναι όλες όσες έχουμε ζήσει αλλά όσες θα θυμόμαστε στο μέλλον και ο Αντώνης Φώτσης έζησε αμέτρητες από αυτές στον Παναθηναϊκό. To gazzetta.gr θυμάται τις... πτήσεις του Batman!

Στις 20 Aπριλίου 2000 και λίγες μέρες μετά τον εορτασμό των 19ων γενεθλίων του, ο Aντώνης Φώτσης ζούσε το...εφηβικό του παραμύθι με την κατάκτηση της Euroleague στο κλειστό της Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη. Ήταν η στιγμή που ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε παραδεχτεί πως «ο Φώτσης είναι το μεγαλύτερο ταλέντο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Περιμένω τα επόμενα χρόνια να κάνει φοβερά πράγματα και να παίξει εκπληκτικό μπάσκετ». Έπειτα, λοιπόν, από 17 χρόνια κι αφού μεσολάβησαν 10 πρωταθλήματα, έξι Κύπελλα, τρεις τίτλοι Euroleague και το triple-crown του 2009, ο 36άχρονος φόργουορντ αποχωρεί από τον Παναθηναϊκό γεμάτος στιγμές και συναισθήματα!

Ο Φώτσης γεννήθηκε την 1η Απριλίου 1981 και είναι γιος του βετεράνου μπασκετμπολίστα Βαγγέλη Φώτση. Η μητέρα του ήταν Ρωμιά, γεννήθηκε στη Χάλκη (Χεϊμπελί αντά) και είχε τουρκική υπηκοότητα. Αυτός, ακριβώς, ήταν και ο λόγος που ο ίδιος κίνησε τις διαδικασίες ώστε να αποκτήσει το τουρκικό διαβατήριο, πραγματοποιώντας την επιθυμία της μητέρας του που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή. Τα πρώτα μπασκετικά βήματα τα έκανε στου Ζωγράφου με τη φανέλα του Ηλυσιακού, αρχίζοντας την καριέρα του ως πόιντ γκαρντ! Εκεί έμεινε για μια χρονιά (1996-97) πριν φορέσει για πρώτη φορά τα πράσινα του Παναθηναϊκού που τον απέκτησε σε ηλικία 18 ετών.

Αρχικώς είχε μικρό χρόνο συμμετοχής στα πρώτα δυο πρωταθλήματα με τους «πράσινους» αλλά εξελίχθηκε σε παίκτη-κλειδί για την κατάκτηση της EuroLeague στο Final 4 της Θεσσαλονίκης. Ένα χρόνο αργότερα, έγινε βασικός παίκτης του «τριφυλλιού, που έφτασε ως τον τελικό της Suproleague στο Παρίσι, αλλά ηττήθηκε από την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Το 2001 κέρδισε τον τίτλο του «καλύτερου Νέου Παίκτη» στο ελληνικό πρωτάθλημα κι εν συνεχεία έγινε πικ στο Νο.47 του Draft από τους Βανκούβερ Γκρίζλις. Στη μοναδική του σεζόν στο NBA έπαιξε σε 28 παιχνίδια για τις «αρκούδες» τη σεζόν 2001-02, με μέσο όρο 3.9 πόντους και 2.2 ριμπάουντ, σε κάθε παιχνίδι. Μάλιστα έκανε career high με 21 πόντους κόντρα στους Ορλάντο Μάτζικ, στις 19 Ιανουαρίου 2002.

Ο «Batman» επέστρεψε στον Παναθηναϊκό τη σεζόν 2002-03 κι εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους της ομάδας του με 14.5 πόντους και 5.5 ριμπάουντ στην Euroleague. Κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας κόντρα στον Άρη και το ελληνικό πρωτάθλημα στη σειρά των τελικών με την ΑΕΚ, εκεί όπου έκανε τάπα στο μπάσιμο του Κρίσπιν στη λήξη της παράτασης στο Game 4. Εν τέλει οι «πράσινοι» πανηγύρισαν τον τίτλο με 3-1 νίκες. Έπειτα από τη δεύτερη θητεία του στον Παναθηναϊκό, ο Φώτσης φόρεσε τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης που έφτασε ως τον τελικό του Eurocup, χάνοντας όμως τον τίτλο από τη Χάποελ Ιερουσαλήμ με 83-72. Πάντως οι «Blancos» κέρδισαν το ισπανικό πρωτάθλημα το 2005 στους τελικούς με την Τάου. Στην πρώτη του σεζόν στην Ισπανία μέτρησε 12.7 πόντους στη regular season και 14.4 πόντους στα playoffs ενώ τη δεύτερη χρονιά είχε 7.2 πόντους και 3.5 ριμπάουντ σε 16 αγώνες στην Euroleague.

Το 2005 πήρε το ταλέντο του και μετακόμισε στη Ρωσία για λογαριασμό της Ντιναμό Μόσχας, έχοντας στο πλευρό του τον Λάζαρο Παπαδόπουλο. Μάλιστα κατέκτησε το Eurocup νικώντας στον τελικό τον Άρη με 73-60. Έπειτα από έναν χρόνο έφτασε στους προημιτελικούς της Euroleague, όπου έχασε από τον μετέπειτα πρωταθλητή Ευρώπης, Παναθηναϊκό με 2-0 νίκες. Το 2008, επέστρεψε στον Παναθηναϊκό, έχοντας απορρίψει την πρόταση του Ολυμπιακού. Ήταν το δεύτερο comeback του στο «τριφύλλι» με το οποίο κατέκτησε το triple crown το 2009 ίσως στην πληρέστερη ομάδα που παρουσίασε ο Παναθηναϊκός ever! Την επόμενη χρονιά ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρωτάθλημα κόντρα στον Ολυμπιακό με 3-1. Έναν χρόνο αργότερα ο Φώτσης εξελίχθηκε σε πρωταγωνιστή στον ημιτελικό του Final 4 της Euroleague κόντρα στη Σιένα μαζί με τον Νικ Καλάθη. Στον πέμπτο τελικό του πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό, πήρε την ομάδα από το χέρι, μετά τον τραυματισμό του Δημήτρη Διαμαντίδη και με 6/6 τρίποντα, 1/1 δίποντα, 2/2 βολές ήταν ο MVP για τον Παναθηναϊκό που στέφθηκε πρωταθλητής.

Τον Ιούλιο του 2011, υπέγραψε στην Αρμάνι Μιλάνο για δυο χρόνια αντί 1.5 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Έπαιξε στο All Star Game με την ομάδα των ξένων ενώ στο διάστημα της παραμονής του στην Ιταλία είχε στο πλευρό του τον μετέπειτα συμπαίκτη του στον Παναθηναϊκό, Γιάννη Μπουρούση. Το 2013 επέστρεψε στους «πράσινους» για τρίτη φορά. Εξήγησε, δε, πως «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που επιστρέφω στον Παναθηναϊκό. Για μένα είναι πάρα πολύ ιδιαίτερο, γιατί δεν νιώθω ότι επιστρέφω σε οποιαδήποτε ομάδα, αλλά στην οικογένειά μου. Εδώ είναι η οικογένειά μου. Θα κάνω τα πάντα να βοηθήσω να πάμε ψηλά σε Ελλάδα και Ευρώπη». Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, κατέκτησε φέτος το double κι έπειτα από το πρωτάθλημα στο ΣΕΦ ο Φώτσης διεμήνυσε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται και τη νέα σεζόν, νικώντας και τον χρόνο! Φαίνεται, λοιπόν, πως θα το κάνει με άλλη ομάδα από αυτήν με την οποία κατέκτησε 19 τίτλους κι έζησε αμέτρητες στιγμές ζωής.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα