Ο δρόμος περνάει από μέσα

Ο δρόμος περνάει από μέσα

Ο δρόμος περνάει από μέσα

bet365

Ο Γιάννης Ντεντόπουλος αναλύει πόσο κρίσιμες για τον μεταγραφικό σχεδιασμό του Παναθηναϊκού είναι οι εξελίξεις που αφορούν την τριπλέτα Σίνγκλετον-Ρίβερς-Τζέιμς και πόσο πιο επικίνδυνη μπορεί να εξελιχθεί η φετινή αποστολή του Πασκουάλ.

Παίξε νόμιμα στην Sportingbet με επιστροφή στοιχήματος στο Αγγλία U21 – Γερμανία U21, αν ο Μπέικερ σκοράρει το πρώτο γκολ (21+).

Μέχρι στιγμής, η μοναδική κίνηση του μπασκετικού Παναθηναϊκού που ολοκληρώθηκε, είναι η - για τρία χρόνια - επέκταση της συνεργασίας με τον Κένι Γκάμπριελ. Έναν παίκτη ο οποίος αποκτήθηκε μεσούσης της περασμένης περιόδου, για να καλύψει το κενό που άφησε ο τραυματισμός του Γκιστ και στην πορεία αποδείχθηκε πολύ πιο χρήσιμος από τον Ντεμέτριους Νίκολς, τον οποίο άλλωστε εκπαραθύρωσε από το ελληνικό ρόστερ.

Τον Γκάμπριελ μπορεί κανείς να τον χαρακτηρίσει και “κλειδί” στην εξέλιξη των τελικών του πρωταθλήματος. Ειδικά από την στιγμή που ο Τσάβι Πασκουάλ αποφάσισε να τον κατεβάσει στο “τρία” και να αλλάξει το αμυντικό του πλάνο (όχι παγίδες στον Πρίντεζη και αλλαγές στα σκριν). Η συνεισφορά του εκτοξεύθηκε. Έμοιαζε παράδοξο αλλά ο Γκάμπριελ, αν και φημιζόταν περισσότερο για τις επιθετικές του αρετές, τελικά βοήθησε περισσότερο στην άμυνα.

Παράλληλα, η εμπλοκή στις περιπτώσεις του Μάντζαρη και του Σλούκα, μπορεί να μην έφερε ουσιαστικά αποτελέσματα, ωστόσο δημιούργησε την αίσθηση ότι το οικονομικό δεν θα είναι το πρόβλημα. Λογικά και εφόσον τα ποσά αυτά δεν κυκλοφόρησαν ως επικοινωνιακό παιχνίδι, αλλά παραμένουν διαθέσιμα, οι “πράσινοι”, θα έχουν το περιθώριο να διαλέξουν από το πάνω ράφι.

Μοιραία, η ευθύνη θα μεταφερθεί πλέον στις πλάτες του Πασκουάλ. Ο Καταλανός, με τον αέρα της κατάκτησης του νταμπλ, έχει και το δικαίωμα, αλλά κυρίως το χρόνο να κάνει τις δικές του επιλογές. Πέρυσι ανέλαβε ενώ είχε ξεκινήσει η σεζόν και απλά κλήθηκε να διαχειριστεί αποφάσεις του προκατόχου του. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο,φέτος, το έργο του, εκ των πραγμάτων θα είναι πολύ πιο δύσκολο.

Κι ο βαθμός δυσκολίας του μεγεθύνεται, όχι για έναν, αλλά για τρεις λόγους:
α. Γιατί ξεκινά να υπερασπιστεί το νταμπλ και κυρίως να εκπληρώσει το απωθημένο της πρόκρισης σε ένα final4 της Euroleague, μετά από πέντε σερί απουσίες.
β. Γιατί δεν θα μπορεί να επικαλεστεί αυτό το ( τόσο βολικό, όσο και πραγματικό) άλλοθι ότι δεν έφτιαξε εκείνος το ρόστερ, και
γ. Γιατί οι βασικές περσινές επιλογές του Πεδουλάκη, ειδικά στις θέσεις των ξένων αποδείχθηκαν “λίρα εκατό”.

Πόσο καλύτερους;

Κατά την προσωπική μου άποψη και κρίνοντας και από τους παίκτες που άφησε (ο Τσάβι) στην Μπαρτσελόνα, πολύ αμφιβάλω αν ο ίδιος θα μπορούσε να είχε διαλέξει καλύτερους.

- Θα μπορούσε άραγε να βρει καλύτερο ψηλό από τον Κρις Σίνγκλετον, ο οποίος ήταν μακράν ο σκληρότερος, ο σταθερότερος και άρα ο πολυτιμότερος σε ολόκληρη τη σεζόν;

- Υπήρχε πιο έτοιμο “τριάρι” από τον Κέι Σι Ρίβερς, ο οποίος εκτός των άλλων είχε γράψει χιλιόμετρα σε επίπεδο πρωταθλητισμού;

- Ή μήπως ο Μάικ Τζέιμς- με τα συν και τα πλην του- δεν αποδείχθηκε βασικός συντελεστής σε όλη την πορεία και ειδικά στις δυο τελευταίες νίκες των τελικών, ειδικά χάρη στην ικανότητά του να περνάει τους προσωπικούς του αντιπάλους όποτε θέλει;

Την περσινή τελική εξάδα των ξένων συμπλήρωναν, ο Τζέιμς Γκιστ, ο οποίος εκτός από αγωνιστικούς λόγους, έχει και συναισθηματικούς να θελήσει να μείνει στο “τριφύλλι” που τον στήριξε στις δύσκολες στιγμές(απαγορευμένες ουσίες, τραυματισμός), ο Τζέιμς Φελντέιν ο οποίος έχει συμβόλαιο για έναν ακόμη χρόνο και ο Κένι Γκάμπριελ στον οποίο αναφερθήκαμε πιο πάνω.

Οι ανάγκες

Την ίδια ώρα, οι ανάγκες των “πρασίνων”, ειδικά για να διεκδικήσουν με μεγαλύτερες αξιώσεις μια πιο πειστική ευρωπαϊκή πορεία, είναι ξεκάθαρες:
α. 'Ένας καθαρόαιμος πλέι μέικερ, με ικανότητα στο μακρινό σουτ, ώστε να καλύπτει ή να συμπληρώνει τον Νικ Καλάθη.
β. Ένα “τριάρι” με οντότητα να μπορεί να ξεκουράζει τον Ρίβερς , αφού ήδη συμφωνήσαμε ότι ο Χαραλαμπόπουλος θέλει άλλου είδους χειρισμό για να εξελιχθεί, και
γ. Ένας αθλητικός ψηλός για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις μάχες των αιθέρων πάνω από τη στεφάνη, για να καλύψει την αδυναμία στα ριμπάουντ και να σπρώξει ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει πρωτοκλασάτους αθλητικούς σέντερ της Euroleague.

Προσπαθώντας να συνδυάσουμε όλα τα παραπάνω δεδομένα, καταλήγουμε σε μια συνάρτηση με μπόλικες άγνωστες παραμέτρους: Ποιοι από τους βασικούς ξένους της σεζόν που τελείωσε θα αποφασίσουν να παραμείνουν; Πόσες και ποιες από τις τρεις βασικές ανάγκες, που παρουσιάσαμε νωρίτερα, μπορούν να καλυφθούν επαρκώς από την Ελληνική αγορά; Κι αν όχι , τότε ποιοι από τους ξένους, που ήδη ανήκουν στο πράσινο ρόστερ, είναι πιο εύκολο να θυσιαστούν;

Το πιο ξεκάθαρο συμπέρασμα είναι ότι οι παρεμβάσεις του Πασκουάλ δεν μπορούν να είναι δραματικές, εφόσον, τελικά παραμείνει αυτούσια η τριπλέτα Σίνγκλετον, Ρίβερς. Άντε να “κόψει” τον Φελντέιν για να ψάξει για το back up του Καλάθη. Άντε και να σκεφτεί να μην ανανεώσει τον Γκιστ για να αναζητήσει τον ψηλό που συζητάγαμε.

Αντίθετα θα είναι μια τελείως διαφορετική η συζήτηση που θα αρχίσουμε να κάνουμε, αν η συγκεκριμένη τριπλέτα “σπάσει”. Πιο μεγάλη, ίσως και ανεπανόρθωτη, ζημιά θα είναι να αποφασίσει ο Σίνγκλετον τραβήξει σε άλλες Πολιτείες και μικρότερη αν ο Τζέιμς επιμείνει ότι δεν συμφωνεί με όσα έχει ακούσει ως τώρα. Σε κάθε περίπτωση, εκεί παίζεται, αυτή τη στιγμή, το πιο κρίσιμο μεταγραφικό παιχνίδι του Παναθηναϊκού, από την έκβαση του οποίου θα εξαρτηθούν και τα επόμενα βήματα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Ντεντόπουλος
Γιάννης Ντεντόπουλος