Στον Ολυμπιακό έλειψε πέρυσι ένας «Στρέλνιεκς»

Στον Ολυμπιακό έλειψε πέρυσι ένας «Στρέλνιεκς»

Στον Ολυμπιακό έλειψε πέρυσι ένας «Στρέλνιεκς»
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει την άφιξη του Γιάνις Στρέλνιεκς, την αποχώρηση του Ντάνιελ Χάκετ και την αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του Ολυμπιακού.

Ο Ολυμπιακός μετά την εβδομάδα ανανεώσεων προχώρησε στην εβδομάδα μεταγραφών. Για τον Γιάνις Στρέλνιεκς και τι μπορεί να προσφέρει μέσα στο γήπεδο μίλησαν δύο άνθρωποι που τον ζούσαν καθημερινά. Τι ανάλυση να κάνω εγώ για έναν παίκτη τον οποίο αποθέωσε ο Ηλίας Καντζούρης (άμεσος συνεργάτης του Τρινκιέρι) και ο Νίκος Ζήσης;

Βέβαια δέχτηκα με ικανοποίηση την άποψή τους γιατί κι εγώ πάνω κάτω την ίδια είχα, απλά αυτοί με ενθουσίασαν ακόμη περισσότερο.

Λίγο πολύ τις ικανότητες του Λετονού τις είχαμε καταλάβει, αλλά εμένα μου άρεσαν δύο άλλες αναφορές τους.

Καθημερινά ειδικά στοιχήματα (21+).

Πρώτον η εκτενής αναφορά και των δύο ομιλητών στο υψηλό IQ που διαθέτει. Είναι σημαντικό να καταλαβαίνεις το παιχνίδι, να το «διαβάζεις» και να μην χρησιμοποιείς αποκλειστικά και μόνο το ένστικτό σου.

Σίγουρα κατά τη διάρκεια μίας αναμέτρησης κι αυτό (το ένστικτο) είναι χρήσιμο, αλλά δεν είναι αυτό που θα προσφέρει συνέπεια στην αγωνιστική απόδοση μίας ομάδας.

Ο Στρέλνιεκς δε θα βάλει ποτέ 25 πόντους όπως έβαλε ο Γκριν στον εκτός έδρας τελικό με τον Παναθηναϊκό, αλλά σίγουρα δε θα δεχτεί άλλους τόσους στην άμυνα όπως συνέβη με τον Αμερικανό και επίσης μπορεί να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του.

Δεύτερον το κίνητρο που έχει. Ο ίδιος ο Ζήσης ανέφερε ότι απέρριψε προτάσεις με πολλά περισσότερα χρήματα (Χίμκι και Λοκομοτίβ), επίσης απέρριψε ομάδες που βρίσκονται πιο κοντά στην πατρίδα του. Στα 28 χρόνια είναι λογικό κάθε αθλητής να δίνει προτεραιότητα στο οικονομικό κομμάτι μία συμφωνίας, αλλά ο Στρέλνιεκς λειτούργησε όπως ο Μάντζαρης πριν λίγες μέρες. Αυτό δείχνει πολλά.

Πέρυσι με τόσα προβλήματα στην επίθεση, με έλλειψη κίνησης ένας «Στρέλνιεκς» έλειψε πολύ και ουσιαστικά έκρινε και τον τίτλο αφού ο Ολυμπιακός από την επίθεση έχασε το πρωτάθλημα, όχι από την άμυνα.

Στη δική μου υποτιθέμενη ζυγαριά ο Στρέλνιεκς αποτελεί πολύ καλύτερη επιλογή από τον Γκριν.

ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Ο Ολυμπιακός και η ΤΣΣΚΑ είναι οι μοναδικές ομάδα της Euroleague οι οποίες έχει προχωρήσει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα σε πολύ σημαντικές αλλαγές.

Οι «ερυθρόλευκοι» ανανέωσαν με συνοπτικές διαδικασίες τα δύο σημαντικότερα συμβόλαια που έληξαν (Πρίντεζης, Μάντζαρης) και προχώρησαν σε μία μεταγραφή υψηλού επιπέδου (Στρέλνιεκς).

Οι Ρώσοι ανανέωσαν Κουρμπάνοφ και Βοροντσέβιτς ενώ έχουν προσθέσει τον Κλάιμπερν και οσωνούπω τον Βέστερμαν.

Το να κινείται ο Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος με την ίδια ταχύτητα της ΤΣΣΚΑ είναι άθλος γιατί ο Ολυμπιακός πολεμάει με σφεντόνες οικονομικά ενώ οι Ρώσοι με πυραύλους (πάντα οικονομικά).

Ο Ολυμπιακός απέκτησε τον πρώτο του στόχο. Τέτοιος ήταν ο Στρέλνιεκς. Δεν πήγε ούτε στη δεύτερη, ούτε στην τρίτη λύση.

Θυμάμαι άλλες σεζόν να καθυστερεί χαρακτηριστικά ο καταρτισμός του ρόστερ. Ακόμη και σε χρονιές που είχε χαθεί ο τίτλος όπως και φέτος.

Αυτό το άλλαξαν οι Πειραιώτες.

Ο ΓΙΑΝΓΚ ΕΔΙΩΞΕ ΤΟΝ ΧΑΚΕΤ

Αν ο Ολυμπιακός δεν είχε βιώσει την άσχημη εμπειρία με τον Πάτρικ Γιανγκ, θεωρώ πως ο Ντάνιελ Χάκετ θα συγκέντρωνε πολλές πιθανότητες παραμονής. Οι Πειραιώτες έβλεπαν τον Γιανγκ από τον Νοέμβριο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2017 να μην προσφέρει τίποτα.

Φοβήθηκε ο Σφαιρόπουλος μη συμβεί το ίδιο και στον Ντάνιελ και τρέχει μεσούσης της σεζόν.

Για να προλάβω όσους σκεφτούν κάποιον όρο που θα μπορούσε να μπει στο συμβόλαιο για μία τέτοια περίπτωση, θα αναφέρω πως σε ανάλογες καταστάσεις το δύσκολο είναι να βρεις παίκτη για αντικαταστάτη και όχι πως θα γλυτώσει η ομάδα από το συμβόλαιο του τραυματία.

ΥΓ: Ξεκάθαρα ο Σφαιρόπουλος θέλει να αποαμερικανοποιήσει την ομάδα. Εμπιστεύτηκε τον Στρέλνιεκς, θέλει τον Άαρον Τζάκσον (Αμερικανός μόνο στο διαβατήριο) ο οποίος παίζει στην Ευρώπη τα τελευταία εννιά χρόνια με πέντε σερί Final 4. Νομίζω πως θα πάει σε τέτοιο στυλ παίκτη και για τη θέση 4.

ΥΓ 2: Επαναλαμβάνω γιατί είναι σημαντικό για τον τρόπο σκέψης της διοίκησης. Ο Λετονός ήταν ο πρώτος στόχος τους και αυτόν απέκτησαν.

ΥΓ 3: Το κασέ του Κόρι Χίγκινς σε Τουρκία και Ρωσία είναι απλησίαστο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.