Ας μιλήσουμε ΜΟΝΟ για μπάσκετ

Χρήστος Κιούσης Χρήστος Κιούσης
Ας μιλήσουμε ΜΟΝΟ για μπάσκετ
Ο Χρήστος Κιούσης γράφει για τον τελικό των τελικών την ερχόμενη Κυριακή, τους πρωταγωνιστές του και το σεβασμό που πρέπει να απολαύσουν αυτές οι δύο σπουδαίες ομάδες.

Live Στοίχημα σε NBA & Bundesliga με Live Stream στη Novibet (21+).

Για να σας είμαι ειλικρινής, το έγραψα άλλωστε, δεν είμαι ενθουσιασμένος από την φετινή σειρά των τελικών, δεν παύει όμως να είναι μια συναρπαστική σειρά. Πολλοί μάλλον περίμεναν ότι, μετά από μια τέτοια σεζόν για τους δυο μονομάχους, δεν θα φτάναμε σε game 5, αλλά να που φτάσαμε. Ακολουθώντας την αμερικάνικη λογική την Κυριακή τα μεσάνυχτα ο πρώτος θα είναι τα πάντα κι ο δεύτερος τίποτα. Από αγάπη στο άθλημα και στους αθλητές του, επιτρέψτε μου να κρατηθώ μακριά από αυτή τη λογική.

Στο 4ο παιχνίδι ο Παναθηναϊκός έβγαλε extra ενέργεια στο γήπεδο που θα προσπαθήσει να βγάλει και μέσα στο ΣΕΦ κι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να παρουσιαστεί παθητικός στο σπίτι του, αν συναντήσει “ξύλο” θα απαντήσει με “ξύλο” γιατί μπορεί. Σε επίπεδο αθλητικότητας μπορεί οι πράσινοι να είναι ένα βήμα μπροστά αλλά οι κόκκινοι έχουν τα κορμιά και τους παίκτες να συμπεριφερθούν αθλητικά.

Σε επίπεδο μπασκετικού οργανισμού ο Ολυμπιακός είναι ένα βήμα πιο μπροστά λόγω δεσίματος, ομοιογένειας, εμπειρίας τελευταίων λεπτών και προσωπικοτήτων. Άλλο το “πρέπει” του 4ου τελικού στο ΟΑΚΑ, άλλο το “πρέπει” του 5ου τελικού στο ΣΕΦ για Σπανούλη, Πρίντεζη και Μάντζαρη. Από την άλλη μεριά τρεις είναι επίσης οι καθοριστικοί για μένα παίκτες. Ο Νικ Καλάθης από την “οικονομία” του οποίου θα κριθούν τα πάντα, ο Μπουρούσης τόσο ως center όσο και σαν play maker ρακέτας και ο Γκιστ γιατί η δική του ενέργεια σε άμυνα και πάνω από το στεφάνι μπορεί να φορτίσει όλους τους υπόλοιπους.

Στη συνέντευξη τύπου ο κόουτς Σφαιρόπουλος και ο Κώστας Παπανικολάου μίλησαν για καθαρή νίκη των πρασίνων και ανάγκη δικής τους αντίδρασης. Έγραψα στο twitter ότι αυτό και μόνο τους καθιστά φαβορί την Κυριακή γιατί όσο μια σοβαρή ομάδα δουλεύει χωρίς να χάνει το μυαλό της, τόσο καλύτερα αποδίδει και μάλιστα εντός έδρας.

Ας δούμε τα τρία ενδεχόμενα του 5ου τελικού. Αν το ΣΕΦ κατηφορίσει αυτό μπορεί να γίνει πολύ ευκολότερα υπέρ του Ολυμπιακού. Έχει ξανασυμβεί φέτος, παιδιά όπως οι Παπανικολάου, Παπαπέτρου και Μιλουντίνοφ ανεβάζουν κατά πολύ την απόδοσή τους στο Φάληρο. Για να κατηφορίσει το ματς υπέρ Παναθηναϊκού, πράγμα δύσκολο, πρέπει αυτό να γίνει στοχευμένα στο τρίτο δεκάλεπτο και να διαφυλαχθεί ως το τέλος. Ό,τι κι αν συμβεί στα πρώτα δύο δεκάλεπτα, ο Ολυμπιακός μπορεί να το διαχειριστεί. Αν τα πράγματα πάνε σφιχτά ως το τέλος πλεονέκτημα σαφές έχουν οι κόκκινοι λόγω πρότερου μπασκετικού βίου.

Ο Ολυμπιακός μπορεί όλο το βράδυ να ψάχνει όλα τα miss match σε set παιχνίδι με ηρεμία και οξυδέρκεια κι ο Παναθηναϊκός μπορεί να τρέχει και να σπρώχνει όλο το βράδυ τα πιο κουρασμένα κορμιά των κόκκινων. Τελικά τη νίκη θα πάρει αυτός που βάζει πιο δυνατά και πιο πολλά χέρια σε άμυνα και ριμπάουντ. Αν τα τρίποντα “ξεφύγουν” αλλάζουν πολλά, μα όποιος πάει να επενδύσει εκεί θα έχει πρόβλημα.

Δυο λόγια για τη διαιτησία. Δεν μπορώ να σκεφτώ άθλημα όπου η διαιτησία είναι επιδραστικότερη απ' ότι στο μπάσκετ. Η φιλοσοφία των σφυριγμάτων, αν σφυράς τα τσεκαρίσματα ή τα αφήνεις, αν στη ρακέτα αφήνεις τα σώματα να σπρώχνονται ή όχι, αν είσαι χαλαρός ή αυστηρός με τα κινητά σκριν, αν είσαι τυπολάτρης στα βήματα ή εξετάζεις το πλεονέκτημα του παίκτη, πως διαχειρίζεσαι το trash talking και πολλά άλλα. Δεν θα ήθελα να είμαι διαιτητής μπάσκετ. Δε θα ήθελα ΠΟΤΕ να είμαι διαιτητής σε Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Δε θα έπρεπε καν να θυμόμαστε τα ονόματά τους, αλλά εδώ τους ξέρουμε καλύτερα από το πλήρες ρόστερ των ομάδων μας. Όσο κάποιοι μιλούσαν για Eξασφύριχτρο, ο Παναθηναικός έραβε ευρωπαϊκά αστέρια στην φανέλα του κι όσο κάποιοι μιλάνε για Βηματούλη, αυτός "κηδεύει" ομάδες εκατομμυρίων σε Final 4. Αυτά κάτι πρέπει να λένε σε όλους μας.

Τέλος η “ατμόσφαιρα”. Όποιος θέλει μπορεί να ψάξει τη σοκαριστική ρατσιστική επίθεση του Σπανούλη στον Γκιστ, αλλά ο Γκιστ απάντησε. Μπορείτε να ψάξετε για επεισόδιο Σπανούλη-Παππά, αλλά αυτά τα “μη μιλάς” και μετά “άντε ρε μαλ... φύγε από δω” σερβίρονται σε όλα τα γήπεδα του κόσμου κατά χιλιάδες. Εγώ κρατάω την φωτογραφία του Γιώργου Πρίντεζη με έναν πράσινο πιτσιρίκο έξω από τα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ. Το μπάσκετ και τα είδωλά του είναι πέρα και πάνω από τα μυαλά σας κάφροι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Χρήστος Κιούσης
Χρήστος Κιούσης

Ο Χρήστος Κιούσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά ζει κι εργάζεται στην Θεσσαλονίκη από το 1997. Σπούδασε Κινηματογράφο και Τηλεόραση στη Σχολή Σταυράκου και digital marketing. Mιλάει Αγγλικά κάθε μέρα, Γερμανικά όποτε τα θυμηθεί και Ιταλικά στις διακοπές κυρίως αν χρειαστεί να παραγγείλει φαγητό στην Ιταλία. Εργάζεται σε τηλεοπτικές παραγωγές από το 1994. Συμπαρουσιάζει τη σατιρική εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» στον ΑΝΤ1 και το "Βινύλιο" στο ίδιο κανάλι.

Είναι φίλαθλος από μικρός και πατέρας τριών υπέροχων παιδιών. Έχει παίξει μπάσκετ ως νέος με επιεικώς μέτριες επιδόσεις και τένις ως μεσήλικας με ακόμα πιο φτωχά αποτελέσματα. Του αρέσουν το γράψιμο, οι συνεντεύξεις, το ραδιόφωνο, η παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου και τα ταξίδια κι ελπίζει μια μέρα, να μπορέσει να τα συνδυάσει όλα επαγγελματικά.