Τίμησε την επέτειο του '87

Τίμησε την επέτειο του '87
O Nίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης στα «ντέρμπι των τριών λεπτών».

Στο ξεκίνημα του 1ου τελικού, ο Ολυμπιακός είχε στη φαρέτρα του το μπαρούτι της Πόλης και την αυτοπεποίθηση του πολεμιστή που επιστρέφει όρθιος από το μέτωπο. Στο τελευταίο βιράζ, ο Παναθηναϊκός πόνταρε στο περίσσευμα ενέργειας και στη φλόγα του διψασμένου για δόξα.

Όταν όμως οι δύο «αιώνιοι» στήθηκαν στην εκκίνηση για το τελικό σπριντ, ο Ολυμπιακός έριξε στο παρκέ ένα προσόν που δεν διαθέτει κανένας άλλος στην Ευρώπη: τη σιγουριά της ομάδας που αισθάνεται ακατανίκητη σε «αγώνες των τριών λεπτών».

Live Στοίχημα σε NBA & Bundesliga με Live Stream στη Novibet (21+).

Έναν θα χάσει, δέκα θα κερδίσει. Το ξέρει ο ίδιος, το ξέρουν και οι αντίπαλοι.

Εάν κατακτήσει και το φετινό πρωτάθλημα, θα το οφείλει εν πολλοίς στην ικανότητά του να κρατάει το μυαλό του ήρεμο και το βλέμμα του καθαρό όταν το τεντωμένο σχοινί κλυδωνίζεται. Αυτήν που έκρινε τον κρίσιμο πρώτο τελικό.

Θυμηθείτε τις τελευταίες επιθέσεις του ντέρμπι και προχωρήστε σε όποια σύγκριση σας βολεύει, με κριτήριο είτε το «μπορώ» είτε το «θέλω» των δύο ομάδων.

Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 55-58 με την άψογη συνεργασία των Τζέιμς-Μπουρούση και έπαιξε άμυνα χαρακωμάτων αμέσως μετά, αλλά έχασε το λογικό του την πιο κρίσιμη στιγμή.

Όταν ο άστοχος Πρίντεζης δοκίμασε σουτ απελπισίας από τα 6μ75, ο Τζέιμς εγκατέλειψε τον παίκτη του και έτρεξε τυφλά στο ανοιχτό γήπεδο.

Ο Σπανούλης αποδέχθηκε ευχαρίστως το δώρο, άρπαξε ένα σπάνιο επιθετικό ριμπάουντ και σκόραρε με σπάσιμο της μέσης ανάμεσα στους ψηλούς, λες και ήθελε να τιμήσει την επέτειο του Ευρωμπάσκετ ’87, στο ίδιο γήπεδο όπου έδρασε πριν από 30 χρόνια ο Γκάλης.

Τρελαμένος από την εξέλιξη της προηγούμενης φάσης, ο Τζέιμς προσπάθησε να σκοράρει περικυκλωμένος από τέσσερις αντιπάλους χωρίς να αλλάξει έστω μία πάσα: μόνο ο «γκάνγκστερ» τα έβαζε αυτά απέναντι στους Σοβιετικούς, μίστερ!

Ο Ολυμπιακός διάβασε τις αλλαγές στην άμυνα του Παναθηναϊκού, τάισε δύο φορές τον Μιλουτίνοβ στον άξονα και επιβραβεύτηκε με τους 4 νικητήριους πόντους (61-58), αφού ενδιάμεσα ο κρύος Καλάθης δοκίμασε ένα παράλογο τζαμπ-σουτ μέσα στο μποτιλιάρισμα.

Όταν ο Παπανικολάου σταμάτησε στον αέρα τον Ρίβερς, ο κύβος ερρίφθη. Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε τον αγώνα με σερί 8-0 στα τελευταία 2:15 και έφυγε για τα αποδυτήρια του ΣΕΦ με αναστεναγμούς ανακούφισης.

Ο Παναθηναϊκός είχε στα χέρια του μία μεγάλη ευκαιρία και την άφησε να ξεγλιστρήσει μέσα από τα αγχωμένα δάχτυλά του, ενώ είχε φέρει την κατάσταση στα χέρια του.

Το 13+11 του Μπουρούση, το 5+6+5+2 του Καλάθη, οι 16 «αναίσθητοι» πόντοι του Ρίβερς, το δυναμικό β’ ημίχρονο του Σίνγκλετον, η κυριαρχία στους αιθέρες, οι 7 διαφορετικοί παίκτες με τουλάχιστον 4 ριμπάουντ, ο μονοψήφιος αριθμός λαθών, η εμφάνιση καμικάζι όπως ο Φώτσης, όλα αυτά αποτελούν θεμέλια νίκης, ιδίως αν συνδυαστούν με την αστοχία των Πρίντεζη (5/16 σουτ) και Σπανούλη (0/5 τρίποντα) και τους 63 πόντους του Ολυμπιακού.

Αλλά τέτοιοι αγώνες κρίνονται στην τελική ευθεία, από τους παίκτες και τις ομάδες που φτάνουν στο νήμα δίχως τρέμουλο. Ο Ολυμπιακός ανταπεξήλθε στην πίεση, ενώ ο Παναθηναϊκός την ένιωσε σαν ασήκωτη πέτρα στο λαιμό του.

Και είχε και την τηλεόραση να τσαμπουνάει διαφημίσεις με τον Διαμαντίδη, σαν να ήθελε να παίξει με τα νεύρα του…

Ο τελικός ήταν με τον «ελληνικό» τρόπο του απολαυστικός, χωρίς να παρουσιάζει ωραίο θέαμα. Προσωπικά προτιμώ το σκάκι των πάγκων και τις οδομαχίες, παρά τους ξένοιαστους αγώνες που κρίνονται στους 80 και στους 90 πόντους.

Τα ποσοστά των δύο ομάδων έμειναν σε χαμηλό επίπεδο, αλλά αυτό οφείλεται μάλλον στις αντρικές άμυνες, παρά σε κάποια υποτιθέμενη έλλειψη ταλέντου.

Ο Ολυμπιακός έχασε αρκετές βολές στο ξεκίνημα, αλλά τις έβαλε όλες όταν η μπάλα έκαιγε, απέναντι σε έναν αντίπαλο που κέρδισε μόλις 3 μετά την ανάπαυλα. Η άμυνα των «ερυθρολεύκων» έκανε τη διαφορά στα πρώτα και στα τελευταία λεπτά και έδειξε τον δρόμο προς την κατάκτηση του τίτλου.

Θα είναι πάντως άκυρο να θεωρήσει κανείς ότι ο Παναθηναϊκός υστέρησε στα μετόπισθεν ή ότι νικήθηκε στη μάχη της τακτικής. Περισσότερο τον πλήγωσαν τα αντανακλαστικά παικτών άβγαλτων σε τέτοια μονοπάτια και το έλλειμμα προσωπικότητας της ομάδας ως σύνολο.

Ο δεύτερος αγώνας θα είναι διαφορετική υπόθεση. Η έδρα έχει τον τρόπο της για να αλλοιώνει τα δεδομένα και να προσφέρει δεκανίκι σε ομάδες και παίκτες που το χρειάζονται.

Αλλά ο Ολυμπιακός είναι πια γκραν φαβορί. Δεν είναι πολλοί οι μνηστήρες που μπορούν να τον νικήσουν 3 φορές σε ορίζοντα 4 αγώνων και 11 ημερών.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.