Όταν ο «Τζίτζι» έγραψε στον «Ντάνι»

Όταν ο «Τζίτζι» έγραψε στον «Ντάνι»
Το γράμμα του Χάκετ στον Ντατόμε , μετά την κατάκτηση της Euroleague από την Φενέρμπαχτσε, δεν ήταν το πρώτο που έχουν ανταλλάξει οι δυο συμπαίκτες στην Εθνική Ιταλίας. Ας πάμε πίσω στο καλοκαίρι του 2014...

Οι μεγαλύτεροι αγώνες στην Sportingbet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5% στο Βόλφσμπουργκ – Μπράουνσβαϊγκ (21+).

Το γράμμα που έγραψε ο Ιταλός γκαρντ του Ολυμπιακού, Ντάνιελ Χάκετ στον συμπατριώτη του Τζίτζι Ντατόμε, λίγες ώρες μετά την νίκη της Φενέρμπαχτσε επί του Ολυμπιακού, στον τελικό του Final 4 της Πόλης, προκάλεσε έντονα συναισθήματα σε όσους το διάβασαν. Δεν ήταν μόνο γιατί μετέφερε την φόρτιση ενός παίκτη που έχασε το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν λόγω τραυματισμού και η ομάδα του εγκατέλειψε το παρκέ του «Sinan Erden” ηττημένη, αλλά γιατί έδειχνε ότι έκρυβε πίσω του περισσότερα απ’ όσα μετέφεραν οι λέξεις. Και κυρίως ένα παρελθόν μιας διαπροσωπικής σχέσης που έχει περάσει από σαράντα κύματα.

Απευθυνθήκαμε στον Ιταλό συνάδελφο της «Gazzetta dello Sport» , Μάσιμο Ριάνι, για να μας διαφωτίσει. Μας ξεκαθάρισε ότι οι δυο τους δεν υπήρξαν ποτέ «κολλητοί». Πρώτα μας θύμισε ότι οι δυο τους δώσανε μεγάλες μάχες σε τελικούς ως αντίπαλοι τότε που τον τίτλο διεκδικούσαν οι Σιένα (Χάκετ) και η Ρόμα (Ντατόμε). Αμέσως μετά μας έστειλε στο mail την απάντηση που ζητούσαμε.

Ήταν μια επιστολή την οποία έγραψαν δημοσιοποίησαν στις 30 Ιουλίου του 2014 , οι παίκτες της Εθνικής Ιταλίας και την υπέγραφε πρώτος απ’ όλους ο αρχηγός Τζίτζι Ντατόμε, για να ξεκαθαρίσουν την θέση τους σχετικά με την τιμωρία που επέβαλλε η Ιταλική Ομοσπονδία στον Χάκετ. Ο τότε παίκτης της Αρμάνι, τιμωρήθηκε με 6μηνο αποκλεισμό γιατί αποχώρησε χωρίς άδεια απ' την προετοιμασία της Εθνικής που ετοιμαζόταν να διεκδικήσει την πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ του 2015.

«Ήταν τότε που ένιωσα ότι με έχουν εγκαταλείψει όλοι. Η ομάδα και ο γιατρός δεν με προστάτευσαν παρά το γεγονός ότι ήξεραν με ακρίβεια την κατάσταση και πόσες ενέσεις χρειάστηκε να κάνω για να παίξω στα play offs. Γνώριζαν για όλα τα προβλήματα που υπήρχαν με τον αχίλλειο. Όταν λοιπόν, ήρθε η πρόσκληση για την Εθνική ομάδα μόλις 16 μέρες μετά το τέλος του πρωταθλήματος, είπα: 'Όχι, αποκλείεται. Δεν μιλήσατε με την ομάδα, με τους γιατρούς στο Μιλάνο; Δεν σας εξήγησαν την κατάσταση;'.

Η απάντησή τους ήταν: 'Οχι, δεν μας είπαν τίποτα. Πρέπει να έρθεις στην Εθνική'. Κι αυτό ήταν το μεγάλο ράγισμα στη σχέση μου με τον πρόεδρο του Μιλάνο. Ψυχρανθήκαμε. Με απείλησαν ότι θα μου κόψουν στο συμβόλαιο. Μου είπαν ότι δε με χρειάζονται άλλο, ούτε με θέλουν. Εκείνη την εποχή μόνο ένας άνθρωπος βρέθηκε να σταθεί στο πλευρό μου, όταν εγώ ήμουν κλεισμένος στο σπίτι μου κι έκλαιγα σαν μικρό παιδί, όντας τιμωρημένος και με τον κόσμο να λέει απίθανα πράγματα για εμένα.

Το μόνο που είχα ζητήσει ήταν λίγος χρόνος παραπάνω μέχρι να ενταχθώ στην Εθνική. Τίποτα άλλο. Ο μοναδικός που με υποστήριξε ήταν ο κόουτς Μπάνκι, που ύψωσε το ανάστημά μου λέγοντας: 'Εγω τον Ντάνιελ τον θέλω και θα μείνει εδώ...'. Μου είπε να είμαι προσεκτικός στη συμπεριφορά μου, να κλείσω τα αυτιά μου, να εξαντλήσω την ποινή στο ιταλικό πρωτάθλημα παίζοντας μόνο στην Εuroleague και όλα θα πήγαιναν καλά» ήταν η αλήθεια του Ντάνι, όπως την διατύπωσε σε μια παλαιότερη συνέντευξή του στον Θανάση Ασπρούλια.

Και πάμε στην περίφημη επιστολή που συνέταξαν ο Νατόμε και οι υπόλοιποι διεθνείς για να τοποθετηθούν στο «θέμα Χάκετ», αδειάζοντας ουσιαστικά τον συμπαίκτη τους:

«Νιώθουμε την ανάγκη να διευκρινίσουμε τις θέσεις μας σε σχέση με το θέμα του Ντάνιελ Χάκετ. Κανένας μας δεν θέλει να γίνει δικαστής κανενός. Είμαστε πάνω απ’ όλα άνθρωποι και μετά επαγγελματίες αθλητές που έχουν την τύχη να κάνουν το πάθος τους επάγγελμα και την ευκαιρία να δείχνουν την αγάπη τους για την φανέλα της Εθνικής.

Αφού πρώτα ακούσαμε τις διαφορετικές εκδοχές που κυκλοφόρησαν για το περιστατικό ως επίλογο αυτής της ιστορίας , θα καταθέσουμε την άποψή μας. Θα κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιζόμαστε και να προστατεύσουμε αυτούς που κάθε χρόνο αποφασίζουν να περάσουν τα καλοκαίρια τους καταθέτοντας την αγάπη τους στην Εθνική.

Ο καθένας που συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια το κάνει μέσα από κάποιους κανόνες. Υπάρχει εύλογος χρόνος να υπάρξει επικοινωνία με τους γιατρούς και τους γυμναστές ώστε να ενημερώσει για την κατάσταση του. Να τον εξετάσουν ώστε να καταθέσουν και τις δικές τους επιστημονικές εκτιμήσεις.

Ο Ντάνιελ δεν το έκανε. Θα ήταν αρκετό να περιμένουμε μια-δυο μέρες για να ακολουθηθεί η διαδικασία, όπως συμβαίνει με κάθε αθλητή της Εθνικής. Κι εφόσον το ιατρικό επιτελείο έκρινε ότι υπήρχε πρόβλημα, να πάει σπίτι του. Όμως αυτό δεν συνέβη.

Υπάρχουν και οι άγραφοι κανόνες μεταξύ των παικτών, τους οποίους ο Ντάνιελ έχει παραβιάσει. Ο εσωτερικός κώδικας σεβασμού έσπασε στην προκειμένη περίπτωση.

Ζητάμε απ’ όλους σεβασμό. Αν δεν υπάρχει αυτός ο σεβασμός , τότε είναι δύσκολο να συνεχίσουμε να προχωράμε στα δύσκολα και αβέβαια ταξίδια που έχουμε μπροστά μας , με στόχο να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την Εθνική μας ομάδα.

Θέλουμε επίσης να τονίσουμε ότι κανένας δεν υποχρεώθηκε να παίξει στην Εθνική, παρά τη θέλησή του. Ειδικά αν τα ιατρικά δεδομένα του καθενός έχουν αξιολογηθεί από το τεχνικό και ιατρικό τιμ , το οποίο μπορεί να καθορίσει και το πρόγραμμα αποθεραπείας ,το οποίο να ανταποκρίνεται στις ειδικές ανάγκες του καθενός.

Η διατήρηση της καλής συμπεριφοράς είναι το σημάδι του σεβασμού που νιώθουμε όλοι για την ομάδα που εκπροσωπεί την πατρίδα μας και όλους τους συντρόφους μας που εργάζονται γι αυτή,

Ελπίζουμε ότι ο Ντάνιελ θα μάθει από τα λάθη του και ότι παρόμοια περιστατικά , που βλάπτουν την συνοχή της ομάδας, δεν θα συμβούν στο μέλλον. Γιατί αυτή η συνοχή υπήρξε ο ακρογωνιαίος λίθος των επιτυχιών των Azzurri».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.