Ο «εφιάλτης» της Euroleague

Ο «εφιάλτης» της Euroleague

Ο «εφιάλτης» της Euroleague
Ο Έκπε Γιούντο δεν διαθέτει το σύνηθες προφίλ ενός επαγγελματία αθλητή. Ίσως μάλιστα να είναι από τους πιο καλλιεργημένους αθλητές στο παγκόσμιο μπάσκετ.

Είναι από τις περιπτώσεις όπου η εικόνα μπορεί να παραπλανήσει. Βλέποντας δηλαδή αυτόν τον θηριώδη κύριο με το άγριο βλέμμα να έρχεται κατά πάνω σου, είναι κομμάτι δύσκολο να υποθέσεις ότι μέσα του κρύβει ευαίσθητη ψυχή και ανήσυχο μυαλό, έχοντας δημιουργήσει το δικό του book club στον λογαριασμό του στο twitter τον οποίο ακολουθούν περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι. Και είναι βέβαιο ότι μετά τελευταία κατορθώματά του στην Euroleague, προβλέπεται ραγδαία αύξηση.

Είναι τόσο ανήσυχο πνεύμα σε σημείο να διοργανώνει συγκεντρώσεις ανθρώπων που λατρεύουν τα βιβλία, ενώ ο ίδιος στον λογαριασμό του στο twitter κάθε εβδομάδα προτείνει κι ένα βιβλίο, ένα από αυτά που τον έχουν συναρπάσει. Γενικότερα, είναι άνθρωπος που προτιμά να αφιερώσει τον ελεύθερο του χρόνο στο βιβλίο, πέραν του ότι δεν έχει αφήσει ιστορικό μνημείο που να μην έχει επισκεφθεί στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Γιούντο δηλώνει μάλιστα ένθερμος θαυμαστής του Κεμάλ Ατατούρκ. Στο παρελθόν δεν δίστασε να προβάλει βιβλία που κατέγραψαν την ιστορία του Ατατούρκ, αλλά και να φωτογραφηθεί στο πάρκο Gulhane, δίπλα στο μνημείο του άλλοτε προέδρου της Τουρκίας.

Στην περίπτωση του Νιγηριανού σέντερ/φόργουορντ της Φενέρμπαχτσε, το ερώτημα δεν είναι «πώς κατάφερε να αναδειχθεί πολυτιμότερος παίκτης του φάιναλ φορ της Euroleague» αλλά… «τι διάολο κάνει στην Ευρώπη». Το επίσης αξιοσημείωτο για τη Φενέρ είναι ότι στο πρόσφατο φάιναλ φορ είχε στο ρόστερ της το Νο1 του ντραφτ του 2013 (σ. σ. Άντονι Μπένετ) και το Νο6 του ντραφτ του 2010, τον Γιούντο. Αυτό ως απλή σημείωση.

Ο Γιούντο αναγκάστηκε να μετακομίσει στην Ευρώπη διότι το καλοκαίρι του 2015 η Φενέρ του έδωσε ένα… καθαρό εκατομμύριο δολάρια αλλά και γιατί η καριέρα του στο ΝΒΑ είχε πάρει την κατηφόρα. Στο ΝΒΑ, στην καλύτερη περίπτωση, να υπέγραφε συμβόλαιο 980.000 δολαρίων (μικτά) και θα είχε... τρίτο ρόλο. Η περίπτωση του χρίζει ιδιαίτερης ανάλυσης υπό την έννοια ότι προκαλεί ένα σωρό ερωτήματα σχετικά με το πώς αυτός ο παίκτης δεν κατάφερε να πετύχει.

Μετά την τελευταία κολεγιακή χρονιά του (2009-10) συμπεριλήφθηκε στους κορυφαίους της Big 12 και αφού εξασφάλισε τις εγγυήσεις για την επιλογή του στο ντραφτ αποφάσισε να μην ολοκληρώσει τις σπουδές του. Ήταν μάλιστα η πρώτη επιλογή των Ουόριορς στο ντραφτ και είναι επίσης αλήθεια ότι οι «Πολεμιστές» είδαν στο πρόσωπό του τον άνθρωπο που θα πλαισιώσει τη δική τους Big Three μαζί με τους Στεφ Κάρι, Κλέι Τόμπσον!

Λίγο οι διαδοχικοί τραυματισμοί και πολύ περισσότερο η αδυναμία του στην αφομοίωση της φιλοσοφίας των Ουόριορς τον έθεσαν εκτός ομάδας. Συνολικά στο ΝΒΑ αγωνίστηκε σε 270 αγώνες συμπεριλαμβανομένης της διετίας του στο Μιλγούκι (2012-14) κι ενός χρόνου στους Κλίπερς (2014-15).

Έχοντας αντιληφθεί ότι με το αγωνιστικό στιλ που διέθετε δεν θα μπορούσε να κάνει καριέρα στο ΝΒΑ, ο Γιούντο προσπάθησε και κατάφερε να αλλάξει τα κύρια χαρακτηριστικά του. Υπέβαλε τον εαυτό του σε σκληρή δίαιτα, αύξησε τη μυϊκή μάζα του, έχασε αρκετά κιλά με στόχο να φθάσει στο σημερινό επίπεδο. Να μπορεί να μαρκάρει παίκτες από τη θέση «1» έως τη θέση «5».

Ο προφανής στόχος του Γιούντο είναι η επιστροφή του στο ΝΒΑ αλλά και τα πέντε εκατομμύρια δολάρια που θα εισπράξει από τη Φενέρμπαχτσε έως το καλοκαίρι του 2018 δεν είναι μικρό ποσό. Βέβαια οικονομικό ζήτημα δεν υφίσταται καθώς στην τετραετία του στο ΝΒΑ υπέγραψε συμβόλαια συνολικής μικτής αξίας 14 εκατομμυρίων δολαρίων.

Καθόλου άσχημα για ένα αυτοδημιούργητο παιδί. Ο Γιούντο γεννήθηκε στην Οκλαχόμα, λίγους μήνες μετά την εγκατάσταση της οικογένειάς του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για να ζήσει την οικογένειά του, ο πατέρας του Σαμ, έκανε αρκετές δουλειές του… ποδαριού έως ότου ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Oklahoma State και πάρει το πτυχίο στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων.

«Νιώθω ευλογημένος γιατί ο πατέρας μου δεν είχε τις ευκαιρίες που έχω εγώ όπως και εκατομμύρια παιδιά που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες», είχε πει κάποτε ο Εκπε. Ο πατέρας του είναι ο άνθρωπος που τον επηρέασε όσο κανείς άλλος, αν και στην πιο κρίσιμη απόφαση της ζωής του, του είπε ότι… «θα πρέπει να αποφασίσεις εσύ».

Για την ακρίβεια, το 2006, έχοντας κατακτήσει το τοπικό Πρωτάθλημα κλήθηκε να επιλέξει πανεπιστήμιο. «Είναι δική σου απόφαση αλλά μην ξεχάσεις δύο πράγματα. Το πρώτο πανεπιστήμιο που ενδιαφέρθηκε για σένα ήταν το University of Michigan και δεύτερον, κάποια παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σ’ αυτό το πανεπιστήμιο ενώ εσένα σου προσφέρουν υποτροφία». Στην πραγματικότητα, ο Σαμ του έδωσε την κατεύθυνση και ο Εκπε αποφάσισε.

Λίγα χρόνια μετά ο προπονητής του Kansas, Bill Self, παραδέχθηκε δημοσίως ότι «δεν θα συγχωρέσω ποτέ τον εαυτό μου για εκείνη την κακή απόφαση που πήρα». Ο Self κατάγεται επίσης από την Οκλαχόμα και είχε μετανιώσει για την επιλογή του να μην προσφέρει υποτροφία στον Γιούντο. Ο τελευταίος αποχώρησε από το Michigan δύο χρόνια μετά (2008) κρίνοντας ότι το μπασκετικό πρόγραμμα δεν τον βοηθούσε στην ανάπτυξή του. Χρειάστηκε να καθίσει έναν χρόνο εκτός και τη σεζόν 2009-10 πήγε στο Baylor όπου πραγματοποίησε μαγική χρονιά.

Το πλήρες όνομα του Γιούντο είναι Ekpedene Friday Ekpe Udoh. Στα νιγηριανά, ekpedene σημαίνει «λιοντάρι», αλλά το παρατσούκλι που του κόλλησαν από τα πρώτα χρόνια του στο high school (σ. σ. Edmond Santa Fe) είναι «εφιάλτης» καθώς ήταν πραγματικός… εφιάλτης για τους αντιπάλους του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.