Κλειστά «παράθυρα»!

Κλειστά «παράθυρα»!
Ο Τζόρντι Μπερτομέου τόνισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στο περιθώριο του Final 4 στην Κωνσταντινούπολης ότι η Euroleague δεν θα κάνει το χατίρι της FIBA να διακόψει τη ροή της διοργάνωσης για τα «παράθυρα» των προκριματικών αγώνων των Εθνικών ομάδων.

Αντιθέτως, ο πρόεδρος της EuroLeague υπογράμμισε ότι οι παίκτες των ομάδων που αγωνίζονται στο Eurocup θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν «παρών» καθώς η δεύτερη τη τάξει διοργάνωση θα διακοπεί στις συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης τύπου του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Εuroleague:

Για τα «παράθυρα» των εθνικών ομάδων και τη σύγκρουση με τη FIBA: «Αναρωτιέμαι γιατί η FIBA και οι ομοσπονδίες αντιδρούν για τη δική μας άρνηση να μη διακόψουμε την Εuroleague ώστε να διεξαχθούν οι προκριματικοί αγώνες των Εθνικών ομάδων και δεν αντιδρούν για την άρνηση του ΝΒΑ να αφήσει τους διεθνείς παίκτες να αγωνισθούν. Οι ομάδες και οι λίγκες έχουν διαφωνήσει εξαρχής με την πρόθεση της FIBA. Εμείς στη γενική συνέλευση δεν είπαμε ποτέ ότι απαγορεύουμε στους παίκτες να αγωνισθούν στις εθνικές ομάδες τους, ίσα ίσα που σεβόμαστε τη θέληση τους και είμαστε κάθετα εναντίον κάθε διάκρισης. Θεωρούμε ότι η υπόθεση έχει να κάνει με τον σεβασμό όλων προς όλους και γι αυτό θα προστατεύσουμε μα κάθε τρόπο τους παίκτες. Τα χρονικά περιθώρια που έχουμε στη διάθεση μας είναι πολύ στενά και δεν μας επιτρέπουν να διακόψουμε τη Euroleague, σε αντίθεση με το Eurocup, στο οποίο υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία. Η δική μας πρόταση προς τη FIBA είναι να επαναφέρει τις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων μετά τη λήξη των πρωταθλημάτων, δηλαδή τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, ώστε οι παίκτες να έχουν στη διάθεση τους περισσότερο χρόνο ξεκούρασης».

Οι μεγαλύτεροι αγώνες στην Sportingbet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5% στο Πεσκάρα – Παλέρμο (21+).

Για τη μελλοντική αύξηση των ομάδων της Euroleague: «Η πρόθεση μας είναι να τις αυξήσουμε σε μια προοπτική δύο ή τριών ετών σε 18 από 16. Αυτή τη στιγμή έχουμε τις έντεκα με τα εγγυημένα συμβόλαια, τέσσερις από τα εθνικά πρωταθλήματα και την πρωταθλήτρια του Εurocup. Θέλουμε να αποφύγουμε τη διαδικασία των wild cards. Προσεχώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να έχουμε μία ομάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο και ήδη βρισκόμαστε σε διεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση, όπως επίσης και για ομάδες από τη Γαλλία, η οποία τα τελευταία χρόνια δεν εκπροσωπείται και από τη Γερμανία.»

Για το ενδεχόμενο διοργάνωσης μιας κλειστής λίγκας: «Οχι δεν το θεωρούμε πιθανό να διοργανωθεί ένα τέτοιο πρωτάθλημα με 16 μόνιμες ομάδες.»

Για το σύστημα της διοργάνωσης: «Η νέα φόρμουλα υπήρξε απολύτως επιτυχημένη. Αναζητούμε τρόπους να τη βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο.»

Για τη διαιτησία: «Είμαστε ικανοποιημένοι, παρά τις διαμαρτυρίες των ομάδων. Στα πλέι οφς δεχθήκαμε παράπονα από τις επτά εκ των οκτώ ομάδων, ότι τάχα οι διαιτητές δεν τις σέβονται και μόνο η Νταρουσάφακα δεν έθεσε τέτοιο ζήτημα. Οι νέοι διαιτητές χρειάζονται χρόνο και εμπειρίες. Αρνούμαστε να μπούμε στη διαδικασία των διαφόρων θεωριών συνωμοσίας οι οποίες αναπτύσσονται κατά καιρούς.»

Για το ενδεχόμενο προαγωγής της πρωταθλήτριας ομάδας του Basketball Champions League στη Euroleague: «Οχι αυτό αποκλείεται. Εμείς θέλουμε να έχουμε καλή συνεργασία με όλους τους φορείς και μάλιστα εδώ στην Κωνσταντινούπολη συναντήθηκα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο τουChampions League, Πατρίκ Κομνηνό και είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Δεν είναι όμως δυνατό να υπάρξει σύνδεση των δυο διοργανώσεων και μια ομάδα της τρίτης κατηγορίας να βρεθεί ξαφνικά στην πρώτη.»

Για την πιθανότητα αύξησης του bonus προς την πρωταθλήτρια ομάδα της Euroleague, δεδομένου ότι το Champions League ανακοίνωσε ότι το διπλασιάζει: «Προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο απορώ από πού προέρχονται τα χρήματα που προσφέρει το Champions League.»

Για τις πιέσεις που δέχθηκαν οι ομάδες και οι διαιτητές κατά την περυσινή περίοδο ώστε να μη συμμετέχουν στο Εurocup: «Η FIBA γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό δεν μπορεί να επαναληφθεί. Οι Ελληνες διαιτητές που επέλεξαν να σφυρίζουν στις δικές μας διοργανώσεις και τέθηκαν σε καραντίνα από την Ελληνική Ομοσπονδία θα έπρεπε να προσφύγουν αμέσως στα διαιτητικά δικαστήρια. Σε ό,τι αφορά τις ομάδες, εκείνες που πέρυσι εξαναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν (βλέπε ΑΕΚ, Παρτίζαν Βελιγραδίου) είναι ευπρόσδεκτες από εμάς εφόσον κρίνουν ότι το Champions League δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες τους.»

Για τους προϋπολογισμούς των ομάδων: «Δεν τίθεται κάποιο ζήτημα, άλλωστε οι ισολογισμοί των ομάδων/ εταιρειών δημοσιεύονται και είναι γνωστοί».

Για τη φυγή των παικτών προς το ΝΒΑ: «Αυτό δυστυχώς μοιάζει πλέον αναπόφευκτο λόγω των οικονομικών μεγεθών. Ωστόσο οι ευρωπαϊκές ομάδες μπορούν και πρέπει να ενισχύσουν και να προστατεύσουν την παραγωγική διαδικασία τους».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.