Το μπρίο και το μαυσωλείο

Το μπρίο και το μαυσωλείο
Εικοσιτέσσερις ώρες πριν τον τελικό, ο Nίκος Παπαδογιάννης βρίσκεται ακόμη εικοσιτέσσερις ώρες μετά τον ημιτελικό.

Μπήκα για μια στιγμή λαθραία στην αρένα όπου έκανε την προπόνησή της η ΤΣΣΚΑ και νόμισα ότι βρισκόμουν σε μαυσωλείο. Η σιωπή και η μελαγχολική διάθεση πρόδιδαν μάλλον τη σκασίλα από την προχθεσινή ήττα, παρά κάποια αδιόρατη προσπάθεια ανασυγκρότησης.

Υποψιάζομαι ότι ο Δημήτρης Ιτούδης πέρασε τη νύχτα μελετώντας το βίντεο και μετανιώνοντας για πολλές επιλογές του, ιδίως καλοκαιρινές.

Η ΤΣΣΚΑ συσσώρευσε άφθονο επιθετικό ταλέντο στην περιφέρεια και έπαιξε “μπάσκετ του προπονητή”, ιδίως πέρυσι, αλλά έφτιαξε μία ομάδα με κραυγαλέες τρύπες στην άμυνα, αργά ποδάρια και έλλειμμα ενέργειας.
Ο Ολυμπιακός τη χτύπησε στο ψαχνό με ακρίβεια έμπειρου χειρούργου. Ο Τζάκσον δεν μπορούσε να καλύψει τις αδυναμίες του Τεόντοσιτς και του Ντε Κολό στα μετόπισθεν, ο Χάινς είναι αδύνατο να γίνει μπλοκέρ με μπόι κάτω από τα 2 μέτρα και ο Χριάπα δεν γίνεται να νικήσει τον πανδαμάτορα.

Για την ψυχή ψαριού παικτών όπως ο Βορόντσεβιτς και ο Ντε Κολό δεν υπάρχει φυσικά σωτηρία. Ο δείκτης που έκανε τη διαφορά στον χθεσινό ημιτελικό δεν ήταν τόσο το τρίποντο και το ριμπάουντ, όσο η καρδιά.

Θα χρειαστεί ακόμα περισσότερο στον αυριανό τελικό, η “refuse to lose” μενταλιτέ. Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, με όλους τους παίκτες της ετοιμοπόλεμους και φορμαρισμένους, η Φενέρμπαχτσε είναι καλύτερη ομάδα από την ΤΣΣΚΑ.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημά της είναι ότι δεν έχει αχίλλειο πτέρνα στα μετόπισθεν. Ο καλύτερος σκόρερ της, ο Μπογκντάνοβιτς, είναι ταυτόχρονα ένας από τους καλύτερους αμυντικούς της.

Ο Ομπράντοβιτς θα ήθελε, ιδανικά, να έχει τους Ούντο-Βέσελι μαζί στο παρκέ επί 40 λεπτά, αλλά ξέρει ότι αυτό είναι αδύνατο, οπότε περισσεύει χώρος για κάποιον από τους Ντατόμε, Κάλινιτς (αν όχι Άντιτς) στο “4”.

Ο Ιταλός υστερεί στο αντάρτικο, οπότε μάλλον θα δει την πλάτη του Σέρβου, όπως και ο Ντίξον του Σλούκα.

Υπάρχει περίπτωση να ξεφουρνίσει ο “Ζοτς” άλλον παίκτη πέρα από τους οκτώ που τράβηξαν και χθες το κουπί; Υποψιάζομαι πως όχι, αν και θα χρειαστεί κάποιον καμικάζι τύπου Νάναλι για να ταλαιπωρήσει τον Σπανούλη.

Πιστεύω ότι εκεί εντοπίζεται το μεγάλο αγωνιστικό πλεονέκτημα του Ολυμπιακού: στην ικανότητά του να κρατάει φρέσκια και γεμάτη ενέργεια την πεντάδα του αλιεύοντας παίκτες από την άκρη του πάγκου.

Απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, ο Ολυμπιακός μάζεψε 19 επιθετικά ριμπάουντ χωρίς να έχει καθαρό ριμπάουντερ στη σύνθεσή του και έβαλε 14 τρίποντα χωρίς να διαθέτει κλασσικούς σουτέρ. Οι στατιστικές κατηγορίες που του έδωσαν υπεροχή οφείλουν περισσότερα στη φρεσκάδα της ομάδας και στα αποθέματα καυσίμων, παρά στο ταλέντο ή στο μπρίο.

Μπρίο, μπρίο, καιρός για τρίο: η τρίτη θέση είναι το ταβάνι τόσο της ΤΣΣΚΑ όσο και της λαθρεπιβάτισσας των φάιναλ-φορ, Ρεάλ. Ζήτημα είναι, αν την ακολούθησαν 50 άτομα στην Κωνσταντινούπολη...

Μετά από κάποια μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού, έγραφα ότι ένα μεγάλο του προσόν είναι ότι έχει για 11ο παίκτη τον Αγραβάνη.

Φυσικά αυτοί που τα ξέρουν όλα έσπευσαν να χλευάσουν, όχι τόσο εμένα (που δεν ιδρώνει δα τ’αυτί μου...), όσο τον ίδιο τον Αγραβάνη, λησμονώντας προφανώς ότι του ζητούσαν θαύματα όταν τον είδαν βασικό στην Εθνική ομάδα του 2016.

Θα μου πείτε ότι δεν γίνεται να εξαιρεθεί από την κακεντρεχή κριτική ο Αγραβάνης, όταν αμφισβητείται ακόμα και ο Σπανούλης ή, ξέρω γω, ο Παπανικολάου.

Ο Ολυμπιακός είναι παράξενη περίπτωση ομάδας που αξιοποιεί ακόμα και την αμπαλοσύνη της μαθημένης στο ποδόσφαιρο “κοινής γνώμης”, μετατρέποντάς τη σε κίνητρο.Τα αυτιά των παικτών του δεν είναι κλειστά, αλλά ορθάνοιχτα.

Θα γελάσουμε πολύ, ένα μερικοί παίκτες του κρατήσουν μανιάτικο όσα διαβάζουν στα social media και αποφασίσουν να απαντήσουν. Προς το παρόν, γελάνε αυτοί.

Ο Αγραβάνης κυκλοφορεί με το dvd του ημιτελικού στην τσέπη για να το τρίψει στη μούρη όποιου τον στραβοκοιτάξει, ενώ ο Παπανικολάου δεν ξεχνά ότι οι φωστήρες τον αποκαλούσαν ...παλαίμαχο.

Ο Σπανούλης, πάλι, δεν έχει το παραμικρό να αποδείξει σε κανέναν. Οι τελευταίοι που πιστεύουν ακόμη ότι θα ήταν προτιμότερος για οποιοδήποτε ομάδα ο Τεόντοσιτς ή ο ... Ερτέλ, Έλληνες φυσικά και όχι ξένοι, ζουν πλέον σε κάποιο λαγούμι.

“Spanoulis for the win”, φώναξε χθες ο Νίκολα Βούιτσιτς όταν έβαλε τρίποντο από τη σέντρα στο ματς των παλαιμάχων. Σε κάποιο ακριβό εστιατόριο της Κωνσταντινούπολης, ο Αντρέι Βατούτιν πετάχτηκε από την καρέκλα του σαν κεραυνόπληκτος.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.