Ο φόβος των τρομοκρατών και οι αντροπαρέες από την Ελλάδα

Κυνηγητό στην Αγιά Σοφιά

O Nίκος Παπαδογιάννης ξύπνησε με ελληνόφωνα συνθήματα στα αυτιά του, από τοα χείλη των εκδρομέων που καταφτάνουν στην Πόλη.

Κυνηγητό στην Αγιά Σοφιά

Οι μεγαλύτεροι αγώνες στην Sportingbet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5% στο ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Ολυμπιακός (21+).

Τα πρώτα «κόκκινα» συνθήματα ακούστηκαν στον πεζόδρομο Ιστικλάκ («Η Μεγάλη Οδός του Πέρα») πριν από λίγη ώρα, μόλις ξαμολύθηκαν στους δρόμους της Πόλης όσοι ταξίδεψαν με τα πρωινά αεροπορικά δρομολόγια και ξεμπέρδεψαν με κόπους και βάσανα από τις ουρές του αεροδρομίου Ατατούρκ.

Πριν προχωρήσω στα περαιτέρω, σημειώνω για να μη το ξεχάσω ότι η 19η Μαϊου είναι αργία στην Τουρκία: «Ημέρα μνήμης του Κεμάλ Ατατούρκ, Νεολαίας και Αθλητισμού», κάτι τέτοιο.

Δεν μπορώ να βρω περισσότερες λεπτομέρειες στη Wikipedia, διότι, όπως σας έλεγα και χθες, ο σουλτάνος την έχει μπλοκάρει εδώ και τρεις εβδομάδες.

Τουλάχιστον, λειτουργεί το Youtube και έχουμε να ακούμε τις μουσικές που μας άφησε κληρονομιά πριν το ξαφνικό του φευγιό ο Chris Cornell…  

Κλείνουν οι απανωτές παρενθέσεις και επιστρέφω σε αυτό που σκόπευα να γράψω. Το νούμερο 1.700 που κυκλοφορεί εδώ και μέρες δεν είναι τελικά εικονικό, αλλά πραγματική εκτίμηση: τόσους θα έχει στο πλευρό του απόψε ο Ολυμπιακός.

Πιθανότατα θα τον υποστηρίξουν στο βιράζ και οι Τούρκοι, αφού προτιμούν αυτόν για αντίπαλο στον κυριακάτικο τελικό, παρά την ΤΣΣΚΑ. Όχι ότι είναι απίθανο να βρεθεί η Φενέρ στο ματς για την 3η-4η θέση…

Μου έκανε εντύπωση το νούμερο και το σκάλισα λίγο παραπάνω. Ποιος θέλει να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη των τρομοκρατικών ενεργειών και της πολιτικής αστάθειας; Τα δωμάτια είναι πάμφθηνα, διότι απλούστατα δεν έρχεται κανείς.

Έμαθα, λοιπόν, από αρμόδια χείλη, ότι φέτος ταξίδεψαν λιγότερες οικογένειες και λιγότερα γυναικόπαιδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι συντροφιές των ταξιδιωτών απαρτίζονται από αντροπαρέες που μάλιστα προτιμούν ως μέσο μετακίνησης το ιδιωτικό τους αυτοκίνητο.

Θα έγραφα «και τα πούλμαν», αλλά …πιπέρι στο στόμα.

Η Euroleague φρόντισε να τυπώσει τα εισιτήρια μετά τις 5 Μαϊου, ώστε να «γκρουπάρει» στην κερκίδα τους οπαδούς διαφορετικών ομάδων όσο γίνεται καλύτερα. Πιο πριν, ουδείς αγοραστής γνώριζε με ακρίβεια σε ποιο σημείο του Σινάν Ερντέμ θα βρισκόταν η αριθμημένη θέση του. 

Υπήρξαν, βέβαια, εκείνοι που προμηθεύτηκαν εισιτήρια την τελευταία στιγμή. Μέχρι και την Πέμπτη, κυκλοφορούσαν «πακέτα διημέρου» στο Viagogo (την επίσημη θύρα μεταπώλησης) έναντι 320 ευρώ.

Τσιμπημένα, αλλά όχι πανάκριβα. Η Euroleague ισχυρίζεται ότι ελέγχει και πατάσσει ανελέητα κάθε κρούσμα μαύρης αγοράς μέσω διαδικτύου.

Ουδείς μπορεί να μπει στο γήπεδο ή στο ξενοδοχείο των ομάδων ή στους χώρους των επισήμων αν δεν περάσει από ανιχνευτή μετάλλων.

Στη διαδρομή που ακολουθούν τα λεωφορεία με τους παίκτες υπάρχουν ακροβολισμένοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων, σε ακτίνα τουλάχιστον 5 οικοδομικών τετραγώνων. Οι περισσότεροι, βέβαια, είναι «αόρατοι». Νομίζω ότι είδα περισσότερα όπλα το 2012 από ό,τι φέτος.

Η Εuroleague προσέλαβε υπεύθυνο ασφαλείας (με θητεία στην UEFA) ώστε να περιχαρακωθεί, όχι μόνο για φέτος, αλλά με εξεατές συμβόλαιο. Το βασικό της μέλημα ήταν να αποφύγει τις εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους.

Η περυσινή Fanzone στήθηκε στην Alexanderplatz του Βερολίνου, όπου έγινε μάλιστα και η επίσημη συνέντευξη Τύπου. Το αρχικό σχέδιο για φέτος έλεγε Σουλταναχμέτ, ώστε να γίνουν όλα με φόντο την Αγιά Σοφιά και το Μπλε Τζαμί, αλλά η χαοτική καθημερινότητα της απέραντης πλατείας έφερε σύγκρυο στους διοργανωτές.

Έτσι, επελέγη ένα εμπορικό κέντρο, όπου συνδυάζεται το τερπνόν (και το ασφαλές) μετά του ωφέλιμου για τους μαγαζάτορες. Το πρώτο ζητούμενο, άλλωστε, δεν είναι το μπάσκετ αλλά το χρήμα.

«Την προηγούμενη φορά, το πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε ήταν η συνύπαρξη των οπαδών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού», μου έλεγε άνθρωπος της Euroleague. «Τώρα, έχουμε τον φόβο της τρομοκρατίας».

Οι τρομοκράτες βέβαια δεν πρόκειται να παίξουν κυνηγητό μέσα στην Αγιά Σοφιά, όπως έκαναν οι πρασινοκόκκινοι χούλιγκανς το 2012. Μπορεί να σκοτώνουν χωρίς δισταγμό αθώα παιδιά και άμαχους πολίτες, αλλά όλα κι όλα, τη θρησκεία την έχουν κορώνα στο κεφάλι τους…