Και που λες, Γιάννη μου...

Και που λες, Γιάννη μου...
O Nίκος Παπαδογιάννης χαριεντίστηκε με τη μασκότ του γηπέδου Σινάν Ερντέμ και θυμήθηκε τον προπονητή που δεν φοβόταν τους Τούρκους, αλλά τις μαύρες γάτες.

Δεν θα το πιστέψεις αυτό που θα διαβάσεις, Γιάννη μου, αλλά το Σινάν Ερντέμ έχει για μασκότ έναν μαύρο γάτο, ο οποίος μάλιστα οδηγάει μηχανάκι. Έχει και μία φιλενάδα, πιο ανοιχτόχρωμη, αλλά εξίσου γοητευτική και αριστοκρατική. Όχι σαν εκείνη την πολεμοχαρή με τα φαγωμένα αυτιά, που ζούσε το 2005 στα έγκατα της σάλας Πιονίρ στο Βελιγράδι.

Φαντάσου τώρα, Γιάννη μου, να επέστρεφες στους πάγκους τώρα στα 72 σου (και ξέρω ότι σε τρώει ακόμα το σαράκι…), να ερχόσουν εδώ στην Πόλη ως μέντορας του Σφαιρόπουλου που είναι δικό σου παιδί και να ξαναφορούσες τα κόκκινα για να αναζητήσεις το ευρωπαϊκό στέμμα που σου λείπει, με πρόσθετο επιχείρημα την ιδιότητα του «Τουρκοφάγου».

Τι θα γινόταν, αν έβλεπες ξανά μπροστά σου μαύρη γάτα, παρά ένα 30 χρόνια από τη Γάνδη και το Auberge du Pecher; Θα απαιτούσες να διεξαχθεί το φάιναλ-φορ στο Αμπντί Ιπεκτσί, αυτό θα γινόταν. Ή έστω στο σπίτι του «Ζοτς», στην ανατολική ακτή.

Δεν λέω ότι θα έχανες πάλι από τον Ομπράντοβιτς όπως το ’94 και το ’95, διότι αυτό το σύνδρομο έπνευσε τα λοίσθια στον ημιτελικό του 1998 στη Βαρκελώνη. Αλλά τότε, Γιάννη μου, δούλευες στην ΑΕΚ. Με τον Άρη το ήθελες εσύ το τρόπαιο ή έστω με τον Ολυμπιακό…

Έμαθα, Γιάννη μου, ότι θα είσαι προσκεκλημένος στην εκπομπή της Nova για να σχολιάσεις εξ αποστάσεως το φάιναλ-φορ. Έμαθα, επίσης, ότι σκοπεύεις να εκδώσεις σε βιβλίο το playbook με τα συστήματα που εφάρμοζαν οι ομάδες σου, στις τέσσερις δεκαετίες της προπονητικής του καριέρας. Έμαθα, τέλος, ότι σε κάθε ευκαιρία βγάζεις το τετράδιο από την τσάντα σου και κάνεις διάλεξη σε όποιον τείνει προς το μέρος σου ευήκοον ους.

Μη ξεχάσεις, Γιάννη μου, να τους ενημερώσεις ότι πάνω απ’ όλα είχες τα γούρια. Αν είχες τρόπο να απαλείψεις τις εμμονές, τα κολλήματα και τις δεισιδαιμονίες από την καθημερινότητά σου, μπορεί να είχες τώρα περίοπτη θέση στη λίστα με τους πολυνίκες προπονητές του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Ας μη μελετήσω πού μπορεί να έφτανες με την Εθνική, αν έκλεινες τα αυτιά στις σειρήνες της πολιτικής, λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.