«Έχασε» πολλά περισσότερα από ένα Final 4!

«Έχασε» πολλά περισσότερα από ένα Final 4!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας γράφει για το πλήγμα που «κατάφερε», στο κύρος του συλλόγου αλλά και στις πιθανότητες διεκδίκησης του τίτλου στην Ελλάδα, η πρωτόγνωρη απόφαση του ισχυρού άνδρα του «τριφυλλιού», να επιστρέψει η αποστολή του «τριφυλλιού» οδικώς από την Πόλη.

Παίξε νόμιμα στην Sportingbet με επιστροφή στοιχήματος στο Μάντσεστερ Σίτι – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αν ο Ρουνέι σκοράρει το πρώτο γκολ (21+).

Σύμφωνοι, πριν από τo πρώτο τζάμπολ των playoffs, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστευαν ότι ο αήττητος Παναθηναϊκός (11/11 είχε πριν από το πρώτο ματς) των τελευταίων εβδομάδων, θα είχε σοβαρή τύχη να προκριθεί στο Final 4 της Κωνσταντινούπολης. Έστω κι αν η αντίπαλός του, ήταν η περυσινή φιναλίστ της διοργάνωσης του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Οι λόγοι είχαν να κάνουν με το πλεονέκτημα της έδρας (14-1 είχαν φέτος στο ΟΑΚΑ οι «πράσινοι» στην κανονική περίοδο), με την επιστροφή του τραυματία Γκιστ και την εξαιρετική απόδοση της ομάδας το τελευταίο διάστημα, αλλά και με την αγωνιστική κρίση που φαινόταν ότι περνάει η Φενερμπαχτσέ και η οποία της στοίχισε την 4η θέση της regular season.

Δυστυχώς, οι ευσεβείς πόθοι, οι επιθυμίες και οι προβλέψεις όλων όσων εξ' υμών (του υπογράφοντος συμπεριλαμβανομένου) πίστεψαν σε πιθανή πρόκριση των Κυπελλούχων Ελλάδας, διαψεύστηκαν πανηγυρικά! Υστερώντας δραματικά στο 2ο μέρος του 1ου ματς και χάνοντας στις λεπτομέρειες το 2ο, η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ πήγε στην Κωνσταντινούπολη να παλέψει για το θαύμα, αλλά παίζοντας με την πλάτη στον τοίχο, δεν άντεξε την πίεση και κατέρρευσε στην 4η περίοδο, χάνοντας για 2η συνεχή χρονιά με “sweep” το εισιτήριο για το κορυφαίο ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Εντάξει, να δεχθώ ότι ο Παναθηναϊκός έμεινε για 5η σερί χρονιά εκτός Final 4, γνώρισε την 7η διαδοχική ήττα του στα playoffs και έγινε η πρώτη ομάδα (στην ιστορία της Euroleague) που «σκουπίστηκε» έχοντας πλεονέκτημα έδρας... Να δεχθώ ότι οι περισσότεροι ακριβοπληρωμένοι παίκτες παρουσιάστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και επέδειξαν αδιαφορία, ότι ο έμπειρος προπονητής του δεν είχε plan b και plan c και ότι σε τελική ανάλυση, η ομάδα δεν μάτωσε τη φανέλα, όμως, αναρωτιέμαι αν αρκούν όλα αυτά τα παραπάνω, για να γραφτεί μία τόσο μαύρη σελίδα στην ιστορία της. Αν μία βαριά ήττα και ένας (ακόμη) ταπεινωτικός αποκλεισμός, έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από την δυσφήμηση μίας εκ των πιο ιστορικών και πετυχημένων ομάδων στην Ευρώπη.

Σίγουρα κάποιοι παίκτες έπαιξαν αδιάφορα και εν συνεχεία δεν έδειξαν να συναισθάνονται το μέγεθος της αποτυχίας της ομάδας, όμως, με συγχωρείτε, ποια συναίσθηση περιμένατε να επιδείξουν οι συνολικά επτά Αμερικανοί της ομάδας και πως πιστεύατε ότι θα αντιδρούσαν όταν μάθαιναν ότι η διοίκηση θα τους στοίβαζε σε ένα λεωφορείο για να διανύσουν μία απόσταση 1.100 χιλιομέτρων; Ειδικότερα, όταν ο πιο παλιός παίκτης της ομάδας (Φώτσης), με τους 18 τίτλους με το «τριφύλλι», αποφάσιζε να «σηκώσει μπαϊράκι» και να αγνοήσει την απόφαση της ΚΑΕ...

Αλήθεια, ποιοι μεγάλοι παίκτες από το εξωτερικό θα έρθουν να παίξουν στον Παναθηναϊκό από 'δω και στο εξής ή ποιος τεχνικός εγνωσμένης αξίας θα δεχθεί να κάτσει στον πάγκο της ομάδας, που εκτός των άλλων, στα τελευταία 5 χρόνια έχει κάνει συνολικά οκτώ αλλαγές προπονητή; Δεν είναι όμως, μόνο το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε το γόητρο και το κύρος του «Εξάστερου» από τη συγκεκριμένη απόφαση, που «ταξίδεψε» αμέσως σε όλη την Ευρώπη και έφτασε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού...

Το χειρότερο είναι ότι αυτός ο διχασμός της ομάδας, μέσω της σκληρής αυτής τιμωρίας, «επιβάλει» στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να στηρίξει μέχρι το τέλος την απόφασή του και να τιμωρήσει τους τέσσερις «απείθαρχους» με διακοπή συμβολαίου, ζητώντας τη συναίνεση του Τσάβι Πασκουάλ. Κάτι τέτοιο, όμως, ισοδυναμεί με την απόλυτη αποδυνάμωση του Παναθηναϊκού μέχρι το τέλος της σεζόν, δηλαδή με κάτι σαν... λευκή πετσέτα στην μάχη για τον τελευταίο και πιο σημαντικό στόχο της χρονιάς: τα σκήπτρα στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Οι μεγάλες ομάδες οφείλουν να στηρίζονται στην αρχή της συνέχειας και δεν πρέπει να επηρεάζονται από την επίτευξη ή όχι ενός συγκεκριμένου στόχου. Οι αποτυχίες, ειδικότερα, πρέπει να τις χαλυβδώνουν, να τις συσπειρώνουν και όχι να τις διαλύουν ή να τις διαμελίζουν. Η επόμενη μέρα πρέπει να είναι πάντα στο προσκήνιο και στην προκειμένη περίπτωση, όσο αδιαπραγμάτευτη είναι η λατρεία του Γιαννακόπουλου για την ομάδα, η απόφαση να στείλει την αποστολή πίσω με το πούλμαν, μόνο καλό δεν κάνει στην διασφάλισή της. Kατανοητή η οργή και η πίκρα για την αποτυχία, αλλά στον αθλητισμό, δεν έχει κανείς συμβόλαιο με τις διακρίσεις και ειδικότερα σε μία επαγγελματική ομάδα, τέτοιου είδους τιμωρίες, μόνο χειρότερα αποτελέσματα μπορούν να φέρουν. Μέσα σε λίγες ώρες, ο Παναθηναϊκός έχασε πολλά περισσότερα από μία πρόκριση σε ένα Final 4...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!