Βυθίσατε το «Χόρα» και το «Σισμίκ»!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Βυθίσατε το «Χόρα» και το «Σισμίκ»!
O Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός στήνουν το γαϊτανάκι της πρόκρισης κόντρα στην Φενέρμπαχτσε και στην Αναντολού Εφές και ο Βασίλης Σκουντής παρουσιάζει το εγχειρίδιο με τις οδηγίες προς ναυτιλλομένους στο Αιγαίο, με προορισμό τον Βόσπορο!

Οι μεγαλύτεροι αγώνες στην Sportingbet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5% στο Ρεάλ Μ. - Μπάγερν Μ. (21+).

Χρησιμοποιώ επίτηδες και μάλιστα εις διπλούν την ιστορική φράση που άρθρωσε στις 6 Ιουνίου του 1976 ο (τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης) Ανδρέας Παπανδρέου διότι ταιριάζει γάντι στην περίσταση...

Αποκλειστικώς και μόνον την μπασκετική περίσταση εννοώ και ουχί την πολιτική και την περιρρέουσα αυτής ατμόσφαιρα, διότι τυγχάνει και ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός οι οποίοι μάλιστα τερμάτισαν με το ίδιο ρεκόρ στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας (19-11) να αντιμετωπίζουν πρέσβειρες της οικοδέσποινας του Φάιναλ Φορ και μάλιστα με πλεονέκτημα έδρας, που βεβαίως είναι μείζον, αλλά όχι το παν, πολλώ δε μάλλον το άπαν!

Για να μη μένουν κενά στην ιστορική διήγηση και επειδή πέρασαν ήδη σαράντα ένα χρόνια από το πρώτο, τριάντα από το δεύτερο και είκοσι ένα από το τρίτο «θερμό επεισόδιο» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπενθυμίζω ότι και τις τρεις φορές βρεθήκαμε στα πρόθυρα των πολεμικών συρράξεων.

Στις 6 Ιουνίου του 1976 το ωκεανογραφικό πλοίο “Χόρα” παραβίασε την ελληνική υφαλοκρηπίδα πλέοντας βορειανατολικά της Λέσβου και τότε οι Τούρκοι ζήτησαν τον έλεγχο του Αιγαίου. Ενα ανάλογο δεύτερο επεισόδιο σημειώθηκε και τον Μάρτιο του 1987 με την έξοδο του “Σισμίκ” για να ακολουθήσει στις 31 Ιανουαρίου του 1996 η κρίση στα Ιμια και να παγιωθεί ως καθεστώς στις διμερείς σχέσεις (όχι η ειρήνη, αλλά) ο “μη πόλεμος”!

Αρχής γιγνομένης από απόψε στο ΟΑΚΑ και από αύριο στο ΣΕΦ και όσο τραβήξουν η παρθενική στα χρονικά σειρά του Παναθηναϊκού με τη Φενέρμπαχτσε και το déjà vu από το 2013 ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στην Αναντολού Εφές, η Ελλάδα και η Τουρκία επιδίδονται σε μια διμέτωπη μπασκετική μάχη και μάλιστα εκ του συστάδην...

Οι δυο τουρκικές ομάδες διαφέρουν αισθητά στη φυσιογνωμία, στη φιλοσοφία και στο στιλ τους τόσο μεταξύ τους όσο και σε σχέση με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, ωστόσο αυτά τα στεγανά αρχίζουν και τελειώνουν στις προκαταρκτικές αναλύσεις.

Σε τέτοιες μάχες και με τόσο σοβαρό διακύβευμα, όλα μπορούν να μεταλλαχθούν, όλα μπορούν να ανατραπούν, άλλωστε λένε πως στον πόλεμο και στο.. σεξ όλα επιτρέπονται: στην προκειμένη περίπτωση αρχίζει ένας “πόλεμος” τριών, τεσσάρων ή πέντε ημερών που μπορεί μάλιστα να ξεφύγει από τα πλαίσια του τακτικού και να εξελιχθεί σε ανορθόδοξο!

Η ταυτότητα της Φενέρμπαχτσε

  • Ως είθισται με τις ομάδες του Ομπράντοβιτς, η Φενέρμπαχτσε προσπαθεί να ελέγξει τον ρυθμό και να φέρει κάθε αγώνα στα δικά της καλούπια μέσα από το σετ παιχνίδι και με επιθέσεις πέντε εναντίον πέντε. Οι αιφνιδιασμοί δεν αποτελούν το φόρτε της, ωστόσο παρουσιάζεται αρκετά αποτελεσματική όσες φορές έχει την ευκαιρία να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο.

  • Η αντίπαλος του Παναθηναϊκού έχει τον χαμηλότερο μέσο όρο κατοχών/τελικών προσπαθειών (78 ανά αγώνα) μεταξύ των οκτώ ομάδων που προκρίθηκαν και την τρίτη χειρότερη επίθεση σε ολόκληρη την Ευρωλίγκα με μέσο όρο 76.2 πόντους.

  • Σε πείσμα της παρουσίας του Γιούντο, του Βέσελι και του Αντιτς που συγκροτούν μια ισχυρή τριάδα στη front line, δεν διαπρέπει στα ριμπάουντ, έχοντας μέσο όρο 32.6 ανά αγώνα.

  • Το ποσοστό ευστοχίας της από τα 6μ.75 είναι 38.3% , ωστόσο τέσσερις παίκτες σουτάρουν πάνω από 43%: ο Κώστας Σλούκας 47.4%, ο Λουίτζι Ντατόμε 46.7%, ο Μελίχ Μαχμούτογλου 43.8% και ο (άλλοτε παίκτης της Καβάλας) Τζέημς Νάναλι 43.3%

  • Τα κλειδιά της ομάδας βρίσκονται στα χέρια του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, ο οποίος αποτελεί τον ηγέτη της και το μεγαλύτερο λούσο της, ενώ σε ό,τι αφορά στη δημιουργία πλαισιώνεται και υποστηρίζεται από τον Σλούκα και τον Ντίξον.

  • Ο Ομπράντοβιτς βάζει συχνά στο ίδιο σχήμα και τα δυο πεντάρια του (Γιούντο και Βέσελι), ενώ δεν χρησιμοποιεί συχνά τον Ντατόμε στο «4» προτιμώντας σε αυτή τη θέση τον σκληροτράχηλο Κάλινιτς.

  • Ενα από τα πιο συνηθισμένα τρικ του πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού και δη στα τελευταία λεπτά αμφίρροπων αγώνων είναι (όταν παίζει με αλλαγές σε όλα τα σκριν στην άμυνα) να στέλνει τον Κάλινιτς να μαρκάρει τον αντίπαλο που έχει την μπάλα, ώστε να δημιουργείται μικρότερο εσωτερικό mismatch.

  • Δεδομένου ότι ο Ομπράντοβιτς είναι ο μεγαλύτερος μύστης και θιασώτης του pick n' roll στην Ευρώπη και μάλιστα το επέβαλε εδώ και χρόνια (με αποτέλεσμα ο Ντούσαν Ιβκοβιτς να τον αποκαλεί μεταξύ σοβαρού και αστείου «εγκληματία που πρέπει να περάσει από το δικαστήριο της Νυρεμβέργης) επ' ουδενί θα απαρνιόταν αυτό το παγιωμένο δόγμα του. Η αντίπαλος του Παναθηναϊκού έχει ως άρμα μάχης στην επίθεση το pick n’ roll σε διάφορες εκδοχές και με σύντομη διάρκεια στα plays, ώστε να αναζητήσει από νωρίς το πλεονέκτημα να σημαδέψει τον αδύναμο κρίκο στην αντίπαλη άμυνα και να εκτελέσει.

  • Ο Βέσελι και ο Γιούντο «κλειδώνουν» πολύ καλά μετά το pick και χάρη στα μεγάλα κορμιά τους «βουτάνε» στη ρακέτα για να τελειώσουν τη φάση

  • Στην άμυνα η Φενέρμπαχτσε δείχνει προσαρμοστικότητα στο παιχνίδι του αντιπάλου και αναλόγως αντιμετωπίζει τα pick n’ roll είτε με αλλαγές και με παγίδες στο εσωτερικό mismatch, είτε επιθετικά, είτε πιο παθητικά. Στον εκτός έδρας αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης δέχθηκε 61 πόντους παίζοντας διαρκώς με αλλαγές σε όλα τα σκριν.

  • Κατά τα ειωθότα (του) ο Ομπράντοβιτς αρέσκεται να σκαρώνει διάφορα κόλπα, ενίοτε και παράδοξα ή απροσδόκητα, με στόχο να εξολοθρεύσει τα ατού της αντίπαλης ομάδας και να χαλάσει το παιχνίδι της.

  • Η στατιστική εικόνα της Φενέρμπαχτσε: 5η θέση, 18 νίκες-12 ήττες, ρεκόρ 4-5 στα τελευταία εννέα ματς, 76.2 πόντοι στην επίθεση, 74.8 πόντοι στην άμυνα, 51.6% στα δίποντα, 38.3% στα τρίποντα, 75.7% στις βολές, 32.6 ριμπάουντ, 17.1 ασίστ, 6.7 κλεψίματα, 3.2 τάπες, 12.4 λάθη. 20.8 φάουλ υπέρ, 19.4 φάουλ εις βάρος

  • Οι κορυφαίοι από στατιστικής πλευράς: Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς 13.6 πόντοι, 3.1 ριμπάουντ, 3.9 ασίστ και 1.2 κλεψίματα σε 27 λεπτά, Εκπε Γιούντο 11.8 πόντοι, 7.7 ριμπάουντ, 1.9 ασίστ, 1.0 κλέψιμο και 2.1 τάπες, Μπόμπι Ντίξον 11.3 πόντοι, 2.8 ριμπάουντ και 3.2 ασίστ, Κώστας Σλούκας 10.2 πόντοι, 1.9 ριμπάουντ και 4.5 ασίστ, Γιαν Βέσελι 10.1 πόντοι, 4.5 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ και 1.1

  • Οι προτεραιότητες του Παναθηναϊκού: Να διαβάσει εγκαίρως και ορθώς τις καταστάσεις και κυρίως τα «κόλπα» του Ομπράντοβιτς, να πάρει σωστές αποφάσεις στην επίθεση, να ανεβάσει τον ρυθμό του αγώνα, να διώξει την μπάλα από τα χέρια των τριών περιφερειακών δημιουργών και να «πειράξει» το μυαλό του Ντίξον.

Η ταυτότητα της Αναντολού Εφές

  • Η αντίπαλος του Ολυμπιακού στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ταχύτητα, στα αθλητικά προσόντα των παικτών της, στο up tempo game και στον υψηλό βαθμό δημιουργίας που της εξασφαλίζουν ο Γάλλος Τομά Ερτέλ και ο Ουρουγουανός Τζέισον Γκρέιντζερ.

  • Είναι η ομάδα με τις περισσότερες κατοχές/ τελικές προσπάθειες (87) ανά αγώνα σε ολόκληρη την Ευρωλίγκα, η τρίτη καλύτερη επίθεση με μέσο όρο 84.3 πόντους και η Νο 1 σε πόντους στον αιφνιδιασμό (16.0) και σε επιθετικά ριμπάουντ (12.7).

  • Διαθέτει αξιοσημείωτη πολυφωνία στην επίθεση έχοντας να επιδείξει τουλάχιστον επτά παίκτες οι οποίοι μπορούν να απειλήσουν με ευχέρεια το αντίπαλο καλάθι και να μπουν ανά πάσα στιγμή στην εξίσωση ενός αγώνα.

  • Σε αντίθεση με τα γρήγορα “κτυπήματα” του Ομπράντοβιτςσε, ο Βέλιμιρ Πςεράσοβιτς προτιμά μεγαλύτερα σε διάρκεια plays και συνηθίζει να μεταφέρει την μπάλα από τη μια πλευρά στην άλλη και να τελειώνει τις επιθέσεις της με close out. Σε αυτές τις περιπτώσεις η Εφές αναγκάζει την αντίπαλη άμυνα να μετακινείται από την αδύνατη πλευρά και να κατευθύνεται προς τους παίκτες που έχουν την μπάλα.

  • Ο Ερτέλ και ο Γκρέιντζερ είναι εξαιρετικοί δημιουργοί από τη θέση του πόιντ γκαρντ είτε σε φάσεις ένας εναντίον ενός, είτε μέσα από pick n’ roll, ενώ συνολικά η Εφές μοιράζει 18.5 ασίστ ανά αγώνα.

  • Ο Ντέρικ Μπράουν εκτελεί πολύ συχνά επιθέσεις ένας εναντίον ενός από τη θέση του πάουερ φόργουορντ.

  • Ο Περάσοβιτς αρέσκεται να χρησιμοποιεί χαμηλά σχήματα, με τρεις γκαρντ και δυο φόργουορντ, ενώ με τη λογική του “by the book” μένει πιστός στο πλάνο που έχει καταστρώσει και σπανίως αλλάζει τακτική στη διάρκεια ενός αγώνα.

  • Σε αντίθεση με την ευχέρεια και την παραγωγικότητα της στην επίθεση η Εφές διαθέτει τη δεύτερη χειρότερη άμυνα στη διοργάνωση, με παθητικό 83.7% πόντους και συν τοις άλλοις επιτρέπει στους αντιπάλους της να σουτάρουν με υψηλά ποσοστά ευστοχίας (54% στα δίποντα, 40% στα τρίποντα) και να μοιράζουν 19.5 ασίστ ανά αγώνα. Γενικώς πρόκειται για μια ομάδα η οποία δύσκολα μπορεί να “χαλάσει” το παιχνίδι των αντιπάλων της μέσα από την άμυνα της.

  • Η αντίπαλος του Ολυμπιακού αντιμετωπίζει τα pick n’ roll των αντιπάλων της είτε με δυναμικές εξόδους, είτε κρατώντας τον ψηλό μέσα στη ρακέτα.

  • Εσχάτως πήρε περισσότερο χρόνο συμμετοχής ο Ντόγους Μπαλμπάι ο οποίος διαθέτει αμυντικές ικανότητες και δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί στο μαρκάρισμα του Βασίλη Σπανούλη και του Ερικ Γκριν.

  • Η στατιστική εικόνα της Εφές: 6η θέση, 17 νίκες-13 ήττες, ρεκόρ 9-3 στα τελευταία δώδεκα ματς, 84.0 πόντοι στην επίθεση, 83.7 πόντοι στην άμυνα, 50.3% στα δίποντα, 34.8% στα τρίποντα, 74.8% στις βολές, 35.6 ριμπάουντ, 18.5 ασίστ, 7.0 κλεψίματα, 3.3 τάπες, 11.8 λάθη. 20.9 φάουλ υπέρ, 18.9 φάουλ εις βάρος

  • Οι κορυφαίοι από στατιστικής πλευράς: Τομά Ερτέλ 13.2 πόντοι, 5.8 ασίστ και 1.7 ριμπάουντ σε 26 λεπτά, Ντέρικ Μπράουν 13.0 πόντοι, 5.8 ριμπάουντ και 2.3 ασίστ, Μπράιαντ Ντάνστον 10.7 πόντοι, 6.4 ριμπάουντ, Μπράντον Πολ 9.6 πόντοι και 1.2 κλεψίματα, Τζέισον Γκρέιντζερ 9.4 πόντοι και 3.9 ασίστ, Τάιλερ Χάνικατ 9.0 πόντοι, 7.1 ριμπάουντ, 2.2 ασίστ και 1.1 κλεψίματα, Τσεντί Οσμάν 7.4 πόντοι και 2.7 ριμπάουντ.

  • Οι προτεραιότητες του Ολυμπιακού: Να επιβάλει τον ρυθμό, να περιορίσει τις κατοχές της Εφές, να περιορίσει τη δημιουργία του Ερτέλ και του Γκρέιντζερ, να εκμεταλλευθεί την ευάλωτη άμυνα των Τούρκων, να ελέγξει τα ριμπάουντ στη ρακέτα του και να μη χαρίσει δεύτερες ευκαιρίες.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3