Ο χάρτης της EuroLeague 2017-18

Ο χάρτης της EuroLeague 2017-18
Η EuroLeague 2017-18 έχει συμπληρωθεί κατά 13/16 και το gazzetta.gr παρουσιάζει πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στη διοργάνωση ενόψει της νέας σεζόν.

Το νέο και ιδιαίτερα φιλόδοξο πρότζεκτ του «όλοι εναντίον όλων, σε έναν μαραθώνιο 30 αγωνιστικών» εφαρμόστηκε φέτος με ιδιαίτερη επιτυχία ενώ οι οκτώ ομάδες που επιβίωσαν από το εναρκτήριο τζάμπολ της EuroLeague στις 12 Οκτωβρίου (σ.σ. Ρεάλ Μαδρίτης - Ολυμπιακός 83-65) έχουν ένα πρόγραμμα να πορεύονται ως τον τελικό του Final 4 στο Sinan Erdem της Κωνσταντινούπολης.

Τα νέα δεδομένα, λοιπόν, σε ό,τι αφορά το σύστημα διεξαγωγής «υποχρέωσαν», ουσιαστικά, τους φιλάθλους να παρακολουθούν περισσότερο τη διοργάνωση ενώ τα νούμερα σημείωσαν κατακόρυφη άνοδο αφού ο κόσμος δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Την ίδια στιγμή, ο Ερυθρός Αστέρας και η Μάλαγα εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στην επόμενη διοργάνωση, ακολουθώντας τις 11 ομάδες που δεσμεύονται με πολυετή συμβόλαια. Όπως είναι γνωστό, ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η Ρεάλ, η Αναντολού Εφές, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Αρμάνι Μιλάνο, η Μπαρτσελόνα, η Φενέρμπαχτσε, η Μπασκόνια, η Μακάμπι και η Ζάλγκιρις Κάουνας είναι οι 11 από τις 16 ομάδες που έχουν δεδομένη τη συμμετοχή τους στο τουρνουά για άλλα 9 χρόνια. Θυμίζουμε πως οι υπόλοιπες πέντε θέσεις προκύπτουν από τρία εθνικά πρωταθλήματα (σ.σ. Αδριατική Λίγκα, Γερμανία, VTB United League), τον νικητή του Eurocup ενώ η Ισπανία θα έχει ακόμα μια ομάδα, αφού δεν ισχύει πλέον η wild card.


H Ουνικάχα, λοιπόν, επιστρέφει στην EuroLeague μετά από την εφετινή απουσία αφού κατέκτησε τον τίτλο στο EuroCup στους τελικούς με τη Βαλένθια. Τη θέση του στην επόμενη διοργάνωση ανανέωσε και ο Ερυθρός Αστέρας ως πρωταθλητής στην Αδριατική Λίγκα, μετά το sweep στη σειρά με την Τσεντεβίτα ενώ ο Τζόρντι Μπερτομέου παραδέχτηκε πρόσφατα ότι η διοργανώτρια αρχή εξετάζει την αύξηση των ομάδων σε 18 ή ακόμη και 20, ωστόσο την επόμενη σεζόν οι συμμετέχουσες ομάδες θα είναι 16. «Σε βάθος χρόνου, σκεφτόμαστε την επέκταση της Euroleague αρχικά με τη συμμετοχή 18 και στη συνέχεια 20 ομάδων. Αυτός είναι ο στόχος μας για τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της διοργάνωσης, δίχως να επεκταθεί στο αν και πώς θα τροποποιηθεί το σύστημα διεξαγωγής.

Επίσης, από τις ομάδες που αγωνίστηκαν στην εφετινή διοργάνωση, του χρόνου δεν θα βρίσκονται εκεί η Γαλατάσαραϊ (περσινή κάτοχος του EuroCup) και η Νταρουσάφακα (έπαιξε με wild card).

EuroLeague 2017-18

Οι σίγουρες
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΟΜΑΔΑ
1. Liga Endesa (Ισπανία) - Ρεάλ Μαδρίτης
2. Liga Endesa (Ισπανία) - Μπαρτσελόνα
3. Liga Endesa (Ισπανία) - Μπασκόνια
4. Basket League (Ελλάδα) - Παναθηναϊκός
5. Basket League (Ελλάδα) - Ολυμπιακός
6. Serie A (Ιταλία) - Αρμάνι Μιλάνο
7. LKL (Λιθουανία) - Ζαλγκίρις Κάουνας
8. TBL (Τουρκία) - Αναντολού Εφές
9. TBL (Τουρκία) - Φενέρμπαχτσε
10. VTB United League - ΤΣΣΚΑ Μόσχας
11. Winner League (Ισραήλ) - Μακάμπι
12. Eurocup - Μάλαγα (νικήτρια διοργάνωσης)
13. Αδριατική Λίγκα - Ερυθρός Αστέρας (νικητής διοργάνωσης)

Οι εκκρεμότητες
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΟΜΑΔΑ
14. Bundesliga (Γερμανία) - Νικητής διοργάνωσης
15. VTB United League - Νικητής ή φιναλίστ (αν το πάρει η ΤΣΣΚΑ)
16. Liga Endesa (Ισπανία) - 4η ομάδα, αντί της wild card