Το αλφαβητάρι της EuroLeague! (pics & vids)

Το αλφαβητάρι της EuroLeague! (pics & vids)
Η regular season ολοκληρώθηκε, τα playoffs βρίσκονται προ των πυλών και το gazzetta.gr κάνει τον απολογισμό της EuroLeague από το Α ως το Ω!

Το ευρωπαϊκό μπάσκετ έζησε φέτος ημέρες... 2000 καθώς οι εθνικές ομοσπονδίες, οι λίγκες και οι ομάδες κλήθηκαν να επιλέξουν «στρατόπεδο» στις αρχές της χρονιάς, την ώρα που ο Τζόρντι Μπερτομέου διευκρίνιζε σε κάθε ευκαιρία ότι η EuroLeague Basketball δεν βρίσκεται σε πόλεμο με κανέναν, κάνοντας σαφείς αναφορές στη FIBA και το εγχείρημα του Basketball Champions League.

Παίξε νόμιμα στην Sportingbet με επιστροφή στοιχήματος στο Λάτσιο - Νάπολι, αν ο Μέρτενς σκοράρει το πρώτο γκολ (21+).

H Παγκόσμια Ομοσπονδία ήταν πιο αποφασισμένη από ποτέ να πάρει την κατάσταση στα χέρια της με την προώθηση της νέας διοργάνωσης ωστόσο η EuroLeague δεν ήταν διατεθειμένη να απολέσει τα κεκτημένα των προηγούμενων 16 ετών, προωθώντας το ιδιαίτερα φιλόδοξο πρότζεκτ του «όλοι εναντίον όλων, σε έναν μαραθώνιο 30 αγωνιστικών». Η regular season, λοιπόν, ολοκληρώθηκε, οι οκτώ ομάδες που επιβίωσαν από το εναρκτήριο τζάμπολ στις 12 Οκτωβρίου (σ.σ. Ρεάλ Μαδρίτης - Ολυμπιακός 83-65) έχουν ένα πρόγραμμα να πορεύονται ως τον τελικό του Final 4 στο Sinan Erdem της Κωνσταντινούπολης και το gazzetta.gr κάνει τον απολογισμό, παρουσιάζοντας το αλφαβητάρι του τουρνουά!

Α όπως... απογοήτευση: Η Μακάμπι είναι το πιο γνωστό εξαγώγιμο προϊόν του αθλητισμού στο Ισραήλ. Μια ομάδα που αντιπροσωπεύει ένα ολόκληρο έθνος ωστόσο δεν διάγει τις καλύτερες ημέρες της ενώ η συμμετοχή της στην ανανεωμένη EuroLeague εξελίχθηκε νωρίς-νωρίς σε αποτυχία. Οι Ισραηλινοί, λοιπόν, άρχισαν τη σεζόν με τον Έρεζ Έντελσταϊν στην άκρη του πάγκου, συνέχισαν με τους Ραμί Χαντάρ, Λιόρ Λούμπιν και Άιναρς Μπαγκάτσκις ενώ ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους με ρεκόρ 10-20. «Εύφημος μνεία» στις Αρμάνι (8-22) και Ούνικς Καζάν (8-22) που, σημειωτέον, μέτρησε 12 σερί ήττες στον β' γύρο.

Β όπως... Βάσκοι: Η Μπασκόνια άλλαξε προπονητή, έχασε τον περσινό MVP της, Γιάννη Μπουρούση και είδε τον Μάικ Τζέιμς να τον ακολουθεί στον Παναθηναϊκό. Επιπροσθέτως, ο Ντάριους Άνταμς προτίμησε την Κίνα και ο Νταβίς Μπερτάνς αποφάσισε να μετρήσει τις δυνάμεις του στο ΝΒΑ ωστόσο οι συγκεκριμένες αποχωρήσεις ουδόλως επηρέασαν τους Βάσκους του Σίτο Αλόνσο που επιβίωσαν στο νέο σύστημα της EuroLeague μετρώντας πέντε νίκες στα τελευταία επτά ματς. Κατά τα άλλα, ο Λάρκιν (13.1π., 5.7ασ.) έχει αποδειχθεί... λίρα εκατό ενώ η εντός έδρας ήττα από τον Παναθηναϊκό γκρέμισε τις βλέψεις τετράδας.

Γ όπως... Γιουλ: Ο κινητήριος μοχλός της Ρεάλ Μαδρίτης είναι η πιο ιντριγκαδόρικη διαστροφή στο ευρωπαϊκό μπάσκετ! Ο 29άχρονος γκαρντ είναι ο καλύτερος clutch παίκτης στην Ευρώπη, υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι το ΝΒΑ μπορεί να περιμένει ενώ οι συμπατριώτες του τον συγκρίνουν με τον Σέρχιο Ράμος λόγω της τάσης τους να σκοράρουν στο φινάλε. Κι όλα αυτά ενώ οι GMs των ομάδων της EuroLeague εξήγησαν ότι θα έδιναν το κρίσιμο σουτ στον Ντε Κολό σε ποσοστό 25%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους Γιουλ και Σπανούλη με 18.7%. Παρεμπιπτόντως, ο ηγέτης της Ρεάλ είναι τέταρτος σκόρερ με 434 πόντους σε 27 συμμετοχές.

Δ όπως... δύναμη της έδρας: Η Ρεάλ Μαδρίτης, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και ο Παναθηναϊκός είναι οι τρεις ομάδες με το καλύτερο εντός έδρας ρεκόρ στη διοργάνωση, σε αντίθεση με την Ούνικς Καζάν που φιγουράρει στην τελευταία θέση της σχετικής λίστας! Αναλυτικά οι επιδόσεις των 16 ομάδων μπροστά στον κόσμο τους: Παναθηναϊκός 14-1, Ρεάλ 14-1, ΤΣΣΚΑ Μόσχας 14-1, Ολυμπιακός 11-4, Αναντολού Εφές 11-4, Φενέρμπαχτσε 11-4, Νταρουσάφακα 11-4, Μπασκόνια 10-5, Ερυθρός Αστέρας 10-5, Μπαρτσελόνα 9-6, Γαλατάσαραϊ 8-7, Μπάμπεργκ 6-9, Μακάμπι 6-9, Αρμάνι Μιλάνο 6-9, Ζαλγκίρις 6-9, Ούνικς Καζάν 5-10.

Ε όπως... ελληνικές ομάδες στα playoffs: Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στα προημιτελικά έπειτα από την περσινή απουσία του, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή στα playoffs από την 25η αγωνιστική και το 81-73 επί της Νταρουσάφακα και επιβεβαιώνοντας τη σταθερότητά του καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Από την άλλη πλευρά, ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε σχεδόν στο ακέραιο το ΟΑΚΑ (σ.σ. μοναδική εντός έδρας ήττα το 77-79 από τους Πειραιώτες), σφράγισε το πλεονέκτημα την τελευταία αγωνιστική και θέλει να επιστρέψει στο Final 4 έπειτα από το 2012!

Ζ όπως... ζημιά: Το πιο σημαντικό θέμα συζήτησης, πέραν του αγωνιστικού, στην εφετινή EuroLeague αφορά τους τραυματισμούς των παικτών. Για την ακρίβεια, τα δυο παιχνίδια μέσα στην εβδομάδα και το πιεσμένο καλεντάρι σε συνδυασμό με τον υψηλό βαθμό δυσκολίας βρέθηκαν στο επίκεντρο ενώ οι προπονητές καλούνται να διαχειριστούν τη νέα τάξη πραγμάτων. Οι Τζέιμς Γκιστ (προσαγωγός), Ντάνιελ Χάκετ (δικέφαλος), Πάου Ρίμπας (ρήξη αχίλλειου τένοντα), Στράτος Περπέρογλου (γαστροκνήμιο) και Ματ Λοτζέσκι (πρόβλημα στον αχίλλειο) ήταν ορισμένοι, μόνο, από τους σοβαρούς τραυματισμούς στη διοργάνωση.

Η όπως... ήττα: Οι μεγάλοι έμαθαν στις ήττες με το νέο σύστημα διεξαγωγής που καθιέρωσε, ουσιαστικά, ένα πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών μεταξύ των πιο ισχυρών ομάδων στην Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της πρωταθλήτριας ΤΣΣΚΑ που τερμάτισε στη δεύτερη θέση της κατάταξης με ρεκόρ 22-8 συγκριτικά με τις επιδόσεις των προηγούμενων πέντε ετών στη διοργάνωση: 24-5 το 2015-16, 26-4 το 2014-15, 22-9 το 2013-14, 24-6 το 2012-13 και 19-3 το 2011-12. Από την άλλη πλευρά, ομάδες όπως ο Ερυθρός Αστέρας, η Ζαλγκίρις και η Γαλατά πέτυχαν μεγάλες εντός κι εκτός έδρας νίκες μολονότι έμειναν εκτός playoffs.

Θ όπως... θεατές: Τα νέα δεδομένα στην EuroLeague «υποχρέωσαν», ουσιαστικά, τον κόσμο να παρακολουθεί περισσότερο τη διοργάνωση ενώ τα νούμερα σημείωσαν κατακόρυφη άνοδο! Οι φίλαθλοι δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ενώ οι ελληνικές ομάδες είχαν τη συμπαράσταση του κόσμου στη μάχη για το πλεονέκτημα έδρας. Συγκεκριμένα, ο Παναθηναϊκός κατετάγη τέταρτος σται εισιτήρια με 10.312 μ.ό., πίσω από την πρωτοπόρο Μπασκόνια (11.618), τη Ζαλγκίρις (11.417) και τη Φενέρ (11.102) ενώ ο Ολυμπιακός φιγουράρει στην όγοδοη θέση 9.024 εισιτήρια μ.ό. ανά αγώνα.

Ι όπως Ιταλοί: Ο Παναθηναϊκός και η Μπασκόνια ήταν οι μεγάλες ευκαιρίες των Τζεντίλε και Μπαρνιάνι να σώσουν την υστεροφημία τους. Φευ...

Κ όπως... Κωνσταντινούπολη: Ο ιδανικός μπασκετικός προορισμός! Η Πόλη φιλοξένησε φέτος 45 αγώνες της EuroLeague στις Ulker Sports Arena, Volkswagen Arena και Abdi Ipekci ενώ οι οκτώ ομάδες που συνεχίζουν στα playoffs θέλουν να ζήσουν την εμπειρία του Sinan Erdem.

Λ όπως... Λάσο: Οι δηλώσεις του κόουτς της Ρεάλ παραμονές του αγώνα με την Εφες έδωσαν αφορμή για θεωρίες συνομωσίας όμως η νίκη της Ζαλγκίρις επί της Μπασκόνια αποκατέστησαν την κανονικότητα και μετέτρεψαν τον τελευταίο αγώνα της regular season σε ματς της σειράς.

Μ όπως... Μπαρτσελόνα: Το εφετινό μαρτύριο της Μπαρτσελόνα ολοκληρώθηκε στην Πόλη, εκεί όπου οι «μπλαουγκράνα» ηττήθηκαν από τη Φενέρ στο τελευταίο ματς της regular season, ολοκληρώνοντας την εφετινή παρουσία της με ρεκόρ 12-18 και γνωρίζοντας τον πρώτο αποκλεισμό από τη φάση των playoffs έπειτα από 11 συνεχόμενες παρουσίες! Οι τραυματισμοί... γονάτισαν τους Καταλανούς ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο ο Ταϊρίς Ράις και ο Σάσα Βεζένκοφ αγωνίστηκαν και στα 30 ματς της κανονικής περιόδου! Παρεμπιπτόντως οι 52 πόντοι των Καταλανών στο ΣΕΦ (σ.σ. 58-52) συνιστούν τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία τους στον θεσμό.

Ν όπως... Ντόντσιτς: Ο Λούκα Ντόντσιτς λογίζεται ως υποψήφιος για Νο.1 draft pick το 2018, όταν δηλαδή θα είναι διαθέσιμος για να συμμετάσχει στη διαδικασία. Μέχρι τότε ο 18άχρονος Σλοβένος συνεχίζει να κάνει εξωπραγματικά πράγματα με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ισπανικό πρωτάθλημα και την EuroLeague! Δεν διστάζει να τα βάλει με μεγαλύτερους και πιο έμπειρους αντιπάλους του, αποτελεί ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει το ευρωπαϊκό μπάσκετ σε αυτή την ηλικία ενώ αναδείχτηκε MVP της 17ης αγωνιστικής, έχοντας 10 πόντους, 11 ριμπάουντ και 8 ασίστ στη νίκη με 80-75 επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ξ όπως... ξέμεινε από δυνάμεις: Ο Ερυθρός Αστέρας πανηγύρισε τρεις νίκες κόντρα στις τελευταίες πρωταθλήτριες Ευρώπης (Μακάμπι, Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ) και την περσινή φιναλίστ Φενέρμπαχτσε όμως δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την υπέρβαση στην ιδιαίτερα απαιτητική EuroLeague. Οι Σέρβοι άρχισαν τη σεζόν με μοναδικό Αμερικανό τον Τσαρλς Τζένκινς, μέτρησαν επτά σερί θετικά αποτελέσματα από την 14η ως την 20η αγωνιστική όμως έμειναν εκτός συνέχειας, με τρεις ήττες στα τελευταία τέσσερα ματς. Το 78-62 στην Πόλη από την Νταρουσάφακα ήταν ο επίλογος για την ομάδα του Ντέγιαν Ράντονιτς.

Ο όπως... «ομάδα του στρατού»: Αν υπάρχει μια ομάδα που ξέρει καλύτερα από κάθε άλλη ότι δεν τελειώνει τίποτα πριν τελειώσει (πριν, δηλαδή γίνει η απονομή) αυτή είναι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ενδεχομένως και η Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία. Το πρόβλημα των Ρώσων είναι ότι μόνο δυο παιχνίδια, ο ημιτελικός και ο τελικός της Euroleague, κρίνουν αν η χρονιά είναι πετυχημένη ή αποτυχημένη. Οι πρωταθλητές Ευρώπης, λοιπόν, είχαν ρεκόρ 22-8 και καλούνται να υπερασπιστούν τον τίτλο τους, αρχής γενομένης από την προημιτελική σειρά με την Μπασκόνια. Θα καταφέρουν να κάνουν το repeat;

Π όπως... προπονητής της χρονιάς: Ο τίτλος ανήκει στον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Η Ζαλγκίρις έφτασε στο σημείο να διεκδικεί την πρόκρισή της στα playoffs χωρίς Αμερικανό ή κάποιον σούπερ σταρ στο ρόστερ της, στηριζόμενη κυρίως στους γηγενείς παίκτες. Η νίκη επί της ΤΣΣΚΑμε 79-74, η πρώτη στις αναμετρήσεις με την «ομάδα του στρατού» από το 2000 και έπειτα από 17 σερί ήττες ξεπέρασε κάθε προσδοκία! Η υπέρβαση δεν ολοκληρώθηκε ωστόσο οι Λιθουανοί αποχώρησαν με ψηλά το κεφάλι, κερδίζοντας την Μπασκόνια στη Βιτόρια και αλλάζοντας τα δεδομένα στα προημιτελικά.

Ρ όπως... ριμπάουντ: Ο αγώνας του Παναθηναϊκού με τη Ζαλγκίρις Κάουνας είχε ιδιαίτερη σημασία για τον Γιάννη Μπουρούση αφού ο διεθνής σέντερ ξεπέρασε τον Φελίπε Ρέγιες στην κορυφή της λίστας των παικτών με τα περισσότερα ριμπάουντ στην ιστορία της EuroLeague! Ο Μπουρούσης κατέβασε 5 ριμπάουντ κι έφτασε τα 1.569 στη διοργάνωση με την ΑΕΚ, τον Ολυμπιακό, την Αρμάνι Μιλάνο, τη Ρεάλ, την Μπασκόνια και τον Παναθηναϊκό. Η regular season ολοκληρώθηκε και ο ψηλός των Κυπελλούχων Ελλάδας έχει 1.591 ριμπάουντ ενώ ο αρχηγός της «Βασίλισσας» φιγουράρει στη δεύτερη θέση με 1.579.

Σ όπως... σκόρερ: Στα 32 του χρόνια ο Κιθ Λάνγκφορντ κέρδισε τρεις πρωτιές στην πρόσφατη έρευνα μεταξύ των GMs των 16 ομάδων της EuroLeague. Αυτές σε ό,τι αφορά τον καλύτερο Αμερικανό της λίγκας (43.75%), τον παίκτη που θα κάνει την breakout season (18.75%) και τον καλύτερο σούτινγκ γκαρντ της διοργάνωσης (31.25)! Τι άλλο πέτυχε; Ολοκλήρωσε τη regular season με 609 πόντους (21.8 μ.ό.), περισσότερους από άπό κάθε άλλον παίκτη σε μια αγωνιστική περίοδο στη διοργάνωση! Ο γκαρντ της Ούνικς ξεπέρασε την προηγούμενη καλύτερη επίδοση που ανήκε στον Νάντο Ντε Κολό, με 525 πόντους.

Τ όπως... Τουρκία: Η διεξαγωγή του Final Four στο Sinan Erdem της Κωνσταντινούπολης το τριήμερο 19-21 Μαΐου αποτελεί το πιο μεγάλο κίνητρο για τους Τούρκους που θα δουν τις τρεις από τις τέσσερις ομάδες τους στα προημιτελικά για πρώτη φορά στην ιστορία της EuroLeague! Η Γαλατάσαραϊ έμεινε εκτός συνέχεια όμως η Φενέρ, η Αναντολού Εφές και η Νταρουσάφακα θα παίξουν με μειονέκτημα έδρας στα προημιτελικά, διεκδικώντας μια θέση στην τελική φάση της διοργάνωσης. Για να συμβεί όμως αυτό, χρειάστηκε το comeback της Νταρουσάφακα που μέτρησε τέσσερις νίκες στα τελευταία πέντε ματς.

Υ όπως... υπόσχεση: Η εκτός έδρας ήττα από τη Ζαλγκίρις σόκαρε τον Παναθηναϊκό, καθώς έκανε τους Κυπελλούχους να νιώσουν άβολα ακόμα και όσον αφορά την πιθανότητα των playoffs! Ο Παναθηναϊκός είχε προηγηθεί ακόμη και με 14 πόντους ενώ ο Νικ Καλάθης βγήκε μπροστά: «Έχουμε ακόμη μπροστά μας στόχους που οφείλουμε να επιτύχουμε. Εγώ το έχω δει και παλιότερα. Το 2011, όταν το πήραμε, δεν παίζαμε καλά μέχρι να έρθει το φινάλε της σεζόν. Μπορώ να παίξω καλύτερα, πρέπει να βελτιωθώ και η ομάδα θα κάνει το ίδιο». Τι ακολούθησε; Πέντε σερί νίκες και πλεονέκτημα έδρας για τους «πράσινους»!

Φ όπως... φινάλε: Η 30ή αγωνιστική της regular season ήταν γεμάτη συγκινήσεις αφού τέσσερις ομάδες (σ.σ. Παναθηναϊκός, Φενέρ, Εφές, Μπασκόνια) διεκδικούσαν το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στην κατάταξη ενώ η Νταρουσάφακα και ο Ερυθρός Αστέρας έπαιζαν την ύπαρξή τους στην Κωνσταντινούπολη! Εν τέλει η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ κατέληξε στην όγδοη θέση, ο Παναθηναϊκός σφράγισε το πλεονέκτημα με το διπλό στο Τελ Αβίβ ενώ η νίκη της Ζαλγκίρις επί της Μπασκόνια έστειλε τη Φενέρμπαχτσε στους «πράσινους» και την Εφές στον Ολυμπιακό.

Χ όπως... Χουάν Κάρλος Ναβάρο: Είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών στη διοργάνωση, ο top σκόρερ της EuroLeague και, αισίως, ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που έφτασε τους 4.000 πόντους έπειτα από 319 παρουσίες! Η Μπαρτσελόνα, λοιπόν, ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στην εφετινή EuroLeague στην Ulker Sports Arena και ο αρχηγός των «μπλαουγκράνα» έφτασε στο συγκεκριμένο milestone σκοράροντας στο 24'16" με step-back στο αριστερό πόδι. Θυμίζουμε, πάντως, ότι ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο έχει σκοράρει άλλους 196 πόντους στο Κύπελλο Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης, τη σεζόν 1999-00.

Ψ όπως... ψυχραιμία: Το πρώτο ημίχρονο στη Μαδρίτη όδευε στο τέλος του, η Ρεάλ ήταν μπροστά στο σκορ με 37-25 στο Clásico με την Μπαρτσελόνα και ο Γιώργος Μπαρτζώκας εξερράγη με κάποιες διαιτητικές αποφάσεις, κάνοντας έντονες παρατηρήσεις στον Λουίτζι Λαμόνικα και ζητώντας του να δείξει σεβασμό! Ο Ιταλός ρεφ έστειλε τον 51άχρονο προπονητή στα αποδυτήρια με δεύτερη τεχνική ποινή κι εν συνεχεία ο Μπαρτζώκας εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ότι «Δεν μπόρεσα να βοηθήσω την ομάδα μου, ήμουν στα αποδυτήρια. Ο σταρ του αγώνα ήταν ο Λαμόνικα».

Ω όπως... ωραία: Ωραία ήταν. Η μελαγχολία ότι το πανηγύρι τελείωσε και ότι ο επόμενος μαραθώνιος της regular season θα αργήσει πάλι να ξανάρθει, είναι απλώς μέρος που συμπληρώνει το όλο σκηνικό. Ραντεβού, λοιπόν, στα playoffs!