Ομιλείτε την αγγλικήν;

Ομιλείτε την αγγλικήν;

bet365

Ο Νίκος Παπαδογιάννης περιμένει τον Παπαγιάννη και τον Ντόρσεϊ στην «επίσημη αγαπημένη» της μεθεπόμενης ημέρας.

H επόμενη ή η μεθεπόμενη Εθνική Ανδρών του μπάσκετ μπορεί, θεωρητικά, αν προκύψουν και 4-5 απουσίες σαν τις περυσινές, να έχει την παρακάτω μορφή: Καλάθης, Ντόρσεϊ, Γιάννης και Θανάσης Αντετοκούνμπο, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Μήτογλου, Παπαγιάννης, Κουφός, Όγκαστ και ρεζέρβες οι Δημακόπουλος, Τσαλμπούρης. Καταλαβαίνετε πού το πάω ή να βάλω τις φωνές στα αγγλικά;

Όλοι οι παίκτες της παραπάνω δωδεκάδας έχουν στο βιογραφικό τους μικρή ή μεγάλη ή …πολύ μεγάλη θητεία στην απέναντι ακτή του Ατλαντικού.

Οι 8 από τους 12 έπαιξαν μπάσκετ σε κολέγια του ΝCAA. Οι 6 από τους 12 αγωνίζονται ή αγωνίστηκαν σε ομάδες του ΝΒΑ.

Οι 4 από τους 12 μιλούν ελάχιστα ή καθόλου ελληνικά. Οι 2 από τους 12 γεννήθηκαν από δύο ξένους γονείς, άλλοι 2 έχουν αλλοδαπό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα και άλλοι 2 είναι παιδιά Ελλήνων εμιγκρέδων στις ΗΠΑ.

Οι μισοί τουλάχιστον πήγαν ακόμα και σε αμερικάνικο γυμνάσιο. Τέσσερις από τους δώδεκα είναι μαύροι, με ρίζα είτε στην Αφρική είτε στη βόρεια Αμερική είτε, σε μία περίπτωση (Όγκαστ), στην Καραϊβική.

Ο μεγαλύτερος είναι 28 ετών και ο μικρότερος σκάρτα 20. Οι Παπαπέτρου-Δημακόπουλος είναι μήλα που έπεσαν κάτω από τη μηλιά, αφού έχουν πατέρα διεθνή μπασκετμπολίστα (ο μπαμπάς Μήτογλου ήταν ποδοσφαιριστής).

Σχεδόν όλοι φόρεσαν ήδη τα μπλε των Εθνικών μας ομάδων. Και είναι Έλληνες όσο εγώ και εσείς, για να μη πω περισσότερο. Το δυσώδες ελληνόμετρο καλό θα είναι να μείνει κλειδωμένο στο συρτάρι.

Στα σχολεία εντοπίζονται και άλλοι αξιοσημείωτοι παίκτες με ελληνική καταγωγή, όπως ο 23χρονος σουτέρ του Άιοβα Στέιτ Ναζ Λονγκ, που έχει Ελληνίδα μητέρα (Μήτρου).

Σπουδάζουν επίσης με υποτροφίες στις ΗΠΑ ουκ ολίγα Ελληνόπουλα, είτε της ομογένειας είτε του αεροπλάνου είτε της αστείρευτης οικογένειας Αντετοκούνμπο!

Στους παίκτες που συνεχίζουν την καριέρα τους στην Α1 και έχουν στο βιογραφικό τους σύντομη θητεία στο ΝΒΑ θα πρέπει να συμπεριλάβουμε επίσης τον Βασίλη Σπανούλη, τον Αντώνη Φώτση και τον Ανδρέα Γλυνιαδάκη.

Εάν τραβήξουμε περισσότερο το σχοινί και συμπεριλάβουμε στην εξίσωση εκείνους που έγιναν ντραφτ αλλά έμειναν Ευρώπη, θα γεμίσουμε ακόμα περισσότερο τη γραμμή των ψηλών: Πρίντεζης, Μαυροκεφαλίδης, Αγραβάνης. Ναι, και Σχορτσανίτης…

Τις τελευταίες δύο παραγράφους την προσέθεσα περισσότερο για λόγους ακαδημαϊκούς. Δεν έχει τόση σημασία η ιστοριολαγνεία, όσο το μέλλον. Στο μέλλον, που λέτε, η «επίσημη αγαπημένη» μπορεί να είναι πολυπολιτισμική και να έχει για δεύτερη επίσημη γλώσσα την αγγλική.

Τόσο το καλύτερο θα πείτε και θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας. Προσωπικά προτιμώ μία Εθνική ομάδα που ενσωματώνει ομαλά και πρόθυμα τους εμιγκρέδες και τους πρόσφυγες (όπως το Βέλγιο ή η Γερμανία στο ποδόσφαιρο), παρά τους υπερμάχους της φυλετικής καθαρότητας και τους φελλούς τύπου Μόρα.

Αφορμή για αυτό το σημείωμα ήταν η πορεία του Τάιλερ Ντόρσεϊ προς το final-4 του NCAA, αλλά και η σταθερή παρουσία του Γιώργου Παπαγιάννη στη 12άδα των Σακραμέντο Κινγκς, με αξιοσημείωτο χρόνο συμμετοχής.

Τα ονόματα των δύο νέων θα ακουστούν σίγουρα στο καλοκαιρινό προσκλητήριο, όποιος και αν είναι ο επόμενος προπονητής της Εθνικής ομάδας. Αρκεί να δηλώσουν οι ίδιοι διαθέσιμοι.

Η πρόοδος του Ντόρσεϊ στους μήνες που μεσολάβησαν από το καλοκαίρι του 2016 είναι καταφανής. Το παιδί προσθέτει καινούρια πράγματα στο ρεπερτόριό του, σουτάρει καλύτερα από ποτέ και καταθέτει στο παρκέ την προσωπικότητα ενός μελλοντικού ηγέτη.

Θα μπορούσε, ίσως, να βρει χώρο και στην 12άδα του Τορίνο, αλλά ο Φώτης Κατσικάρης προτίμησε έναν «παίκτη αποδυτηρίων» (τον έμπειρο Αθηναίου) για την άκρη του πάγκου. Νομίζω ότι έπραξε σωστά, με δεδομένη την απειρία των υπολοίπων.

Ο μικρός απογοητεύτηκε, αλλά ξέρει ότι αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι. Μεγαλύτερο εμπόδιο για την καλοκαιρινή του άφιξη θα είναι η πιθανή επιλογή του στο ντραφτ, εάν αποφασίσει την πρόωρη αποχώρηση από το Όρεγκον.

Με τη φόρα που έχει πάρει (και ως σχεδόν βέβαιος All-American), δεν αποκλείεται να δοκιμάσει την τύχη του. Το καλοκαίρι του θα γεμίσει με υποχρεώσεις εν μία νυκτί.

Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση Παπαγιάννη. Κορυφαίο στοίχημα του ελληνικού μπάσκετ, ο νεαρός σέντερ μπορεί να γιορτάσει τα 20ά του γενέθλια (στις 3 Ιουλίου) σε κάποιο γήπεδο της Αμερικής, αφού οι Κινγκς θα θέλουν να δουλέψουν μαζί του όσο γίνεται πιο εντατικά.

Ωστόσο, οι εμπειρίες από πιθανή συμμετοχή του στην Εθνική Ελλάδας μπορεί να αποτελέσουν θεμέλιο προόδου και ο Βλάντε Ντίβατς το γνωρίζει καλά.

Ο Παπαγιάννης πέρασε το πρώτο τετράμηνο της σεζόν σε ένα αδιάκοπο πήγαινε-έλα μεταξύ Σακραμέντο και ΝΒDL, αλλά φαίνεται ότι ευεργετήθηκε από αυτή τη διεργασία. Ενώ στα καμπ του περασμένου καλοκαιριού έμοιαζε χαμένος, σήμερα κρατάει με άνεση το φρούριο, στα 20-25 λεπτά της συμμετοχής του.

Έμαθε σιγά σιγά να προστατεύει το «βαμμένο», χρησιμοποιεί καλύτερα το κορμί του, αποφεύγει τα αχρείαστα φάουλ, μαζεύει ριμπάουντ, κάνει τάπες, τελειώνει φάσεις, βάζει και τις βολές.

Ομολογώ ότι η βελτίωσή του είναι πιο θεαματική και πιο γρήγορη απ’όσο περίμενα. Όπως φαίνεται και στην περίπτωση του Κώστα Παπανικολάου, το ΝΒΑ είναι τεράστιο σχολείο, όσο και αν συχνά συνηθίζουμε να το απαξιώνουμε.

Το γυμνό μάτι λέει ότι ο Παπαγιάννης έχασε χρόνο με την σχετικά άγονη διετία του στον Παναθηναϊκό (όπου παλιννόστησε στα 17 του), αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι ωφελήθηκε, τουλάχιστον σωματικά. Το γυμνό μάτι δεν είναι παρόν στις προπονήσεις ούτε μπορεί να δει μέσα στο μυαλό του αθλητή.

Ο Όγκαστ –σπάνια πρώτη ύλη, αν και σχετικά ακατέργαστη- παίζει ήδη στην Ευρώπη (Ουσάκ) και περιμένει το ελληνικό του διαβατήριο μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ο Μήτογλου, δυσεύρετη περίπτωση ψηλού που σουτάρει φαρμακερά τρίποντα, έχει άλλον ένα χρόνο στο Γουέικ Φόρεστ, όπου είναι πενταδάτος και αναντικατάστατος.

Ο Δημακόπουλος, ελαφρύς και ικανός σουτέρ σαν τον πατέρα του, παρουσίασε αλματώδη πρόοδο στην τελευταία του χρονιά στο Καλιφόρνια-Ιρβάιν και βλέπει τον κόσμο από τα 2μ18. Τα επόμενα προσκλητήρια της Εθνικής ομάδας θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και άφθονη εξωστρέφεια.

Απομένει να προσληφθεί ένας προπονητής ικανός να συσπειρώσει αυτά τα παιδιά, να εξυπηρετήσει το αμερικανικό μοντέλο και να μετατρέψει σιγά σιγά το υλικό σε αξιόμαχη ομάδα, με τη διαρκή υποσημείωση των προκριματικών αγώνων που θα διεξάγονται μες στον χειμώνα.

Εάν η Εθνική έπρεπε να δώσει επίσημο αγώνα τον περασμένο Φεβρουάριο (όπως θα δώσει τον ερχόμενο Νοέμβριο), θα είχε στη διάθεσή της μόνο παίκτες από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ούτε Γιάννη ούτε Παπαγιάννη ούτε Κουφό ούτε Μήτογλου ούτε Ντόρσεϊ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.