Θα σε κάνω βασίλισσα! (pics)

Θα σε κάνω βασίλισσα! (pics)

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Θα σε κάνω βασίλισσα! (pics)
Σε λίγες ώρες ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Ρεάλ Μαδρίτης και ο Βασίλης Σκουντής εξηγεί για ποιους λόγους αυτό το ζευγάρι εξελίσσεται σε γαϊτανάκι αιωνίων αντιπάλων!

Δεν έχουμε παράπονο ως ελληνικό μπάσκετ, διότι ακόμη και εκτός των τειχών καταφέραμε να πλάσουμε τους αιωνίους αντιπάλους μας!

Ναι, δεν έχει τύχει ακόμη να βρεθούν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός ενώπιος ενωπίω σε έναν τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης (αλλά διάβολε τρεις ημιτελικοί δεν είναι ούτε λίγοι, ούτε ευκαταφρόνητοι), ωστόσο οι δυο τους απέκτησαν τα κατά συνθήκην alter ego τους, που για μεν τον Παναθηναϊκό λέγεται Μακαμπί Τελ Αβίβ, για δε τον Ολυμπιακό Ρεάλ Μαδρίτης!

Τούτο τεκμαίρεται από το χρονικό των τελικών της διοργάνωσης: τους Ισραηλινούς οι “πράσινοι” τους βρήκαν απέναντι τους σε τρεις από δαύτους (2000/Θεσσαλονίκη, 2001/ Παρίσι, 2011/Βαρκελώνη), ενώ σε άλλους τόσους βρέθηκαν αντιμέτωποι οι “κόκκινοι” με τη “βασίλισσα” του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αλλά και του ποδοσφαίρου: το 1995 στη Σαραγόσα, το 2013 στο Λονδίνο και το 2015 στη Μαδρίτη.

Δυο φορές ο Ολυμπιακός έγινε το σκαλοπάτι για να κατακτήσει στοιχειωμένους τίτλους (μετά από 15 χρόνια στη Σαραγόσα και μετά από είκοσι στο σπίτι της) και ν' ανέβει στο θρόνο της η βασίλισσα, ενώ στο Λονδίνο αναγορεύθηκε ελόγου σε Σερ και την άφησε να βουρλίζεται!

Πέρα από τα τρία ανταμώματα σε τελικούς , ο Ολυμπιακός και η Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί να μην έχουν συναντηθεί σε ημιτελικό του Φάιναλ Φορ (όπως ο Παναθηναϊκός και η Μακαμπί το 2002 στην Μπολόνια), αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι σε τρεις σειρές πλέι οφς: το 1996 (Ρεάλ 2-1), το 2009 (Ολυμπιακός 3-1) και το 2014 (Ρεάλ 3-2)

Για να διατρανωθεί ακόμη περισσότερο το νταλαβέρι του Ολυμπιακού με τη Ρεάλ Μαδρίτης, οι δυο ομάδες κοντεύουν να σαρανταρίσουν. Αρχής γενομένης από τη πρώτη γνωριμία τους τη σεζόν 1978-79, έχουν αναμετρηθεί 36 φορές , ενώ επίκειται ο 37ος αγώνας τους, που κανείς μάλιστα δεν εγγυάται πως θα είναι ο τελευταίος στην τρέχουσα σεζόν...

Αμ' το άλλο; Πέρα από τον αριθμό των αγώνων (που συνιστά ρεκόρ για τον Ολυμπιακό έναντι οποιουδήποτε άλλου αντιπάλου), οι πρωταθλητές Ελλάδος μπορούν κιόλας να υπερηφανεύονται διότι έχουν τη μερίδα του λέοντος στις νίκες (με 19 έναντι 17) και οψόμεθα πού θα κάτσει η μπίλια απόψε στο Νέο Φάληρο...

Μιας και το 'φερε η κουβέντα στα πιο συχνά νταλαβέρια των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη, το ζευγάρι Ολυμπιακός- Ρεάλ Μαδρίτης βρίσκεται στο Νο 2 με 37 “επεισόδια” (συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού), καθώς ο Παναθηναϊκός και η Μπαρτσελόνα έχουν να επιδείξουν ένα παραπάνω: 38 με σκορ 24-14 υπέρ των Καταλανών.

Στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου στο Τελ Αβίβ ο Παναθηναϊκός καί η Μακαμπί θα συμπληρώσουν 36 ματς (σκορ 17-18), ενώ κόντρα στη Ρεάλ οι “πράσινοι” έχουν δώσει 28 αγώνες (17-11). Από την πλευρά του ο Ολυμπιακός έχει παίξει 26 φορές κόντρα στην Μπαρτσελόνα (16-10)

Τώρα που ξετυλίγω το φιλμ των αγώνων ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στη Ρεάλ και μολονότι δεν τα πηγαίνω καλά με τις προβλέψεις, οι συμπτώσεις με σπρώχνουν να ποντάρω στον Βαγγέλη Μάντζαρη! Από πού κι ως πού; Αφενός μεν διότι αύριο έχει την ονομαστική γιορτή του και αφετέρου διότι την τίμησε δεόντως στον αντίστοιχο περυσινό αγώνα που διεξήχθη ανήμερα του Ευαγγελισμού!

Στις 25 Μαρτίου του 2016 ο Ολυμπιακός που πάλευε κόντρα σε θεούς και δαίμονες για να αλλάξει τη μοίρα του (χωρίς εντέλει να καταφέρει να προκριθεί στα πλέι οφς) επικράτησε της Ρεάλ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με 99-84, σε ένα ματς που εξελίχθηκε σε φεστιβάλ από τη γραμμή των 6μ.75: προεξάρχοντος του Περιστεριώτη γκαρντ που πέτυχε 6/6 και σκόραρε 19 πόντους, οι “ερυθρόλευκοι” είχαν 11/23 τρίποντα, ενώ οι Μαδριλένοι αντιπαρέβαλαν 12/31 (Γιουλ και Ρίβερς από 3/6).

Στην πρεμιέρα της εφετινής διοργάνωσης, στις 12 Οκτωβρίου 2016, οι Μαδριλένοι τίμησαν τη δική τους εθνική επέτειο: ανήμερα της “Dia de Hispanidad” (εις ανάμνησιν της άφιξης του Χριστόφορου Κολόμβου το 1492 στις Μπαχάμες) επιβλήθηκαν του Ολυμπιακού με 83-68 και πήραν το αίμα τους πίσω.

Εκείνο το βράδυ ο δαιμονισμένος Σέρχιο Γιουλ πρόλαβε να βάλει 15 (από τους 24) πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο, ενώ έκλεισε κιόλας τον λογαριασμό με ένα buzzer beater τρίποντο στην εκπνοή της αναμέτρησης. Νωρίτερα με σημείο εκκίνησης της Ρεάλ και καθίζησης του Ολυμπιακού το (δια χειρός Μάντζαρη) 49-51 οι Μαδριλένοι έτρεξαν ένα επί μέρους σκορ 15-2 ως μέρος του 34-14 των τελευταίων δέκα τεσσάρων λεπτών.

Οι δυο ομάδες έδωσαν τις απαραίτητες συστάσεις πριν από τριάντα οκτώ χρόνια, όταν η μεν Ρεάλ είχε ήδη στο παλμαρέ της έξι Κύπελλα Πρωταθλητριών, ο δε Ολυμπιακός εμφανιζόταν για πρώτη φορά στην εξάδα της τελικής φάσης.

Οι “ερυθρόλευκοι” προκρίθηκαν στους “6”, αφήνοντας πίσω τους τη γαλλική Λε Μαν, την πολωνική Βίμπρζεζε Γκντανσκ και τη Γιάλα Χαλέπα από τη Συρία, ενώ στην πρεμιέρα του τελικού γύρου επικράτησαν της Μακαμπί στο “Παπαστράτειο” με 79-77. Αυτή έμελλε να είναι η μοναδική νίκη τους, καθώς στη συνέχεια υπέστησαν εννέα απανωτές ήττες από τη (μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης) Μπόσνα Σαράγεβο, από την Εμερσον Βαρέζε, από τη Τζουβεντούτ Μπανταλόνα, από τη Ρεάλ Μαδρίτης και από τη Μακαμπί στο Τελ Αβίβ.

Ο πρώτος από τους 36 μέχρι στιγμής αγώνες απέναντι στη Ρεάλ διεξήχθη στις 25 Ιανουαρίου του 1979 στο “Pabellón de la Ciudad Deportiva”, όπου έπεσε βαρύς ο πέλεκυς: 113-72 (ημίχρονο 54-33), με τον Στιβ Γιατζόγλου να αποβάλλεται με πέμπτο φάουλ στο 22ο λεπτό και τον Γιώργο Καστρινάκη να τον ακολουθεί στο 30'.

Στη σύνθεση της Ρεάλ Μαδρίτης δέσποζε η φυσιογνωμία του Γουόλτερ Σέρμπιακ, ενώ μέλος της ομάδας ήταν και ο νυν (και αεί!) πρόεδρος της Μπασκόνια, Χοσέαν Κερεχέτα. Οι συνθέσεις:

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Κορμπαλάν 6, Μπράμπεντερ 10, Σέρμπιακ 37, Ρουγιάν 14, Μάιστερ 18, Καμπρέρα 10, Ιτουριάγκα 8, Ροντρίγκεθ, Κερεχέτα 2, Μπειράν 8. Προπονητής: Λόλο Σάινθ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γιατζόγλου 21, Μελίνι 12, Διάκουλας 8, Καστρινάκης 12, Τζένκινς 11, Σισμανίδης 4, Μπαρλάς 8. Προπονητής: Κώστας Μουρούζης.

Στο ματς του β' γύρου, στις 7 Μαρτίου του 1979 στο “Παπαστράτειο”, ο Ολυμπιακός υπήρξε πολύ ανταγωνιστικός και λίγο έλειψε να αρπΆξει τη νίκη, γνωρίζοντας εν τέλει μια ήττα με διαφορά τεσσάρων πόντων (97-101). Οι συνθέσεις:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γιατζόγλου 29, Μελίνι 8, Διάκουλας 13, Καστρινάκης 11, Τζένκινς 23, Σισμανίδης 5, Ραφτόπουλος 8.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Ιτουριάγκα 4, Μπράμπεντερ 31, Σέρμπιακ 36, Ρουγιάν 16, Μάιστερ 8, Πράντα 6, Κορμπαλάν, Κερεχέτα, Ροντρίγκεθ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3