Από την Μπασκόνια στα σαλόνια!!!

Από την Μπασκόνια στα σαλόνια!!!

Μιχάλης Λεάνης Μιχάλης Λεάνης
Από την Μπασκόνια στα σαλόνια!!!
Ο Μιχάλης Λεάνης γράφει για την σπουδαία νίκη των «πρασίνων» στην Φερνάντο Μπουέσα Αρένα και την επιστροφή του κανονικού Παναθηναϊκού, αυτού που είχαμε μάθει όλοι μας.

Καλώς τον! Στην κυριολεξία, πάνω στην ώρα!!! Τι δεν τον γνωρίσατε ; Ο Παναθηναϊκός είναι. Θα μου πείτε και πώς να τον γνωρίσω! Έχετε και εσείς τα δίκια σας.

Τι σχέση έχει αυτή η ομάδα με το σύνολο-μπουλούκι που προσπαθούσε πριν από λίγο καιρό να πλασαριστεί στην οκτάδα! Που μόνο στο ΟΑΚΑ κατάφερνε να διατηρεί το κύρος του και την φανέλα του βαριά. Αρκετές φορές με χίλια ζόρια! Οφείλεται στον Γκιστ( 18:57 λεπτά συμμετοχής 11 πόντοι, 3 ασίστ) η βελτιωμένη εικόνα των Πρασίνων. Και σ’ αυτόν! Η αλήθεια είναι ότι με την επιστροφή του Αμερικανού η ομάδα πήρε σημαντικές βοήθειες και στην πάνω και στην κάτω πλευρά του γηπέδου αλλάζοντας, έτσι τον αγωνιστικό της προσανατολισμό. Ιδιαίτερα στην επίθεση εκεί που ο πλουραλισμός επιβάλει να παίξεις πιο ορθολογικά.

Όπως είδατε τα …μονοπώλια κάποιων παικτών στην επίθεση των πρασίνων τείνων να περιοριστούν! Προϊόντος του χρόνου και όσο ο Γκιστ θα μπορεί να αυξάνει την παραμονή του στο παρκέ , τα μονοπώλια σχεδόν θα εκμηδενιστούν! Θα με θυμηθείτε… Ο Παναθηναϊκός πλέον εγκαταλείπει, με χαρά, στην επίθεση το παιχνίδι αποκλειστικά βασισμένο στους δυο από το…Ναυτικό!!! Δηλαδή, «τράβα μπρος και του κεφαλιού σου κάνε», Τζέιμς και Ρίβερς. Πυρ κατά βούληση και όποιον πάρει ο χάρος ο ανθρωποδιώκτης!!! Δεν το έχει πλέον ανάγκη, δεν αποτελεί μονόδρομο πια η λύση αυτή!
Λιγότεροι πόντοι από τους δυο αλλά περισσότεροι από την ομάδα για την ομάδα!

Οι αυτοσχεδιασμοί τελείωσαν , οι τρελές επινοήσεις στα όρια του τυχοδιωκτισμού εγκαταλείπονται! Ο καθένας ερμηνεύει το ρόλο του στον χρόνο που του επιτρέπεται , με βάση το σενάριο! Ο Καλάθης , παράγει έργο , κρατώντας πάντα …επαφή με τον Γκίστ! Η αυτοπεποίθηση του εξαργυρώνεται στην άμυνα αλλά και στις ασίστ!

Ο Φελντέιν (ακόμα δοκιμάζεται στα δύσκολα) δεν εκβιάζει τις καταστάσεις μιας και οι επιθέσεις των πρασίνων σε χρόνο έχουν επιμηκυνθεί, ο Παππάς θα καταθέσει ψυχή και λύσεις στο ένας εναντίον ενός και Γκάμπριελ με Νίκολς αφού ταλαιπωρήσουν τα κορμιά τους στην άμυνα , θα ψάξουν με ηρεμία στην επίθεση το ελεύθερο σουτ! Και στο τέλος… πλακώνει ο Μπουρούσης! Ριμπάουντ , ποσταρίσματα , βολές, δημιουργία από το ζωγραφιστό… είδη προικός! Απ όλα έχει ο μάστορας! Αν σ’ όλα αυτά προσθέστε την τεράστια συμβολή του Σίνγκλετον(32;12 χρόνο συμμετοχής, 18 πόντους και 8 ριμπάουντ) ο πιο σταθερός παίκτης των πρασίνων μέχρι τώρα εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως αυτή η ομάδα κατάφερε να επιστρέψει από την ασωτία!

Ο Παναθηναϊκός στο κρισιμότερο παιχνίδι της πρώτης φάσης παρέδωσε μαθήματα μπασκετικής λογικής. Ήξερε στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης πότε να σουτάρει , πότε να περάσει την μπάλα στο ζωγραφιστό, πότε και ποιοι παίκτες να επιχειρήσουν ντράιβ. Το καθαρό μυαλό και οι λογικές επιθέσεις σε βοηθούν να δεις τα miss match και τις αδύνατες πλευρές. Με μια άμυνα 2-1-2 ( μεγάλε Νταν Πέτερσον , πάντα θα είσαι επίκαιρος!) μπλόκαρε την κυκλοφορία του αντιπάλου, της άλλαξε το navigator στην οθόνη , την έστειλε off road!
Απέναντι σε ένα αντίπαλο που ψάχνει με σχολαστική λεπτομέρεια να βρει διαδρόμους , να βρει διεισδύσεις, η άμυνα αυτή έκατσε γάντι!

Απέτρεψε τις εύκολες διελεύσεις , έφερε τις βοήθειες πιο κοντά , η ομάδα έπαψε να είναι χάρτινη απέναντι στο ένας εναντίον ενός , επέτρεψε την πιο γρήγορη πρόσβαση των αμυντικών στην αδύναμη πλευρά! Τα αποτελέσματα φαίνονται στην σούμα αλλά και στον έλεγχο επιδόσεων που κρατούν στα χέρια τους οι παίκτες της Μπασκόνια! Το τελικό χαρτί γράφει 63 πόντοι , η δεύτερη χειρότερη επίδοση των Βάσκων , στην διοργάνωση παρακαλώ! Όταν βλέπεις τον Λάρκιν την μηχανή της ομάδας , με κατεβασμένο κεφάλι να μετρά να ξαναμετρά και οι πόντοι του να μην ξεπερνούν τους 7 με 26 σχεδόν 27 λεπτά στο παρκέ, εύκολα καταλαβαίνεις τι μπλοκάρισμα έχει πέσει!

Ο παίκτης κλειδί και αντικλείδι Σενγκέλια εκτός παιχνιδιού με 6 φτωχά ποντάκια στον κουμπαρά και μόλις 2 ριμπάουντ , ο Χάνγκα σε 32:23 λεπτά συμμετοχής 13 …μουσκεμένος πόντους , ο Μπλάζιτς άποντος και ο Ντιόπ σε 25:30 μόλις 7 καλάθια, έ τότε δεν χάνεις! Από ποιόν να χάσεις; Από τον Τιλλί; Τιγί; Λιλί; Από ποιόν; Πώς να το κάνουμε! Εκτός αν το προηγούμενο βράδυ έχεις ξενυχτήσει διαβάζοντας τις ερωτικές επιστολές των Καρυωτάκη-Πολυδούρη!

Σημαντικό επίσης νούμερο για την επικράτηση του Παναθηναϊκού; Το έπος του 40! Στα 40 ριμπάουντ αναφέρομαι απέναντι στην δεύτερη καλύτερη ομάδα στην διοργάνωση στην συλλογή… σκουπιδιών! Ακόμα και αν στην τελευταία περίοδο έχεις σκάσει , κοντεύεις να μείνεις από βενζίνη γιατί η διάρκεια παραμένει το ζητούμενο για την ομάδα, ακόμα και αν έχεις χάσει ένα κομμάτι από την συνοχή επειδή ο Γκίστ είχε ανάγκη από ξεκούραση και ανάσες (μόνος του ζήτησε αλλαγή) , επειδή βασικοί παίκτες δεν έχουν αφομοιώσει απόλυτα το σετάρισμα, επειδή ο Σινγκλετόν είναι αδύνατον να αγωνίζεται για 40 λεπτά, πάλι δεν χάνεις!

Γιατί απλά όταν έχεις μπει από την αρχή με μυαλό στο παρκέ και εκδηλώνεις στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού τις επιθέσεις με ορθολογικό τρόπο, βασισμένο σε πλάνο , το ίδιο θα κάνεις grosso modo, όταν η μπάλα θα αρχίσει να βαραίνει. Θυμηθείτε πως εκδήλωναν τις επιθέσεις σε προηγούμενα ματς στα τελευταία δευτερόλεπτα οι πράσινοι και πείτε μου τι σχέση έχει το «άμα κάτσει» του παρελθόντος, με την μεθοδικότητα που επέδειξαν στην χώρα των Βάσκων! Η απόλυτη επιστροφή!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!