Υπεύθυνη δήλωση ετοιμότητας

Υπεύθυνη δήλωση ετοιμότητας

Υπεύθυνη δήλωση ετοιμότητας
Ο Γιάννης Ντεντόπουλος, θεωρεί ότι στην Βιτόρια ο Παναθηναϊκός κέρδισε , πρώτα και πάνω απ’ όλα τον αυτοσεβασμό του και έδειξε τόσο στον εαυτό του όσο και τους υποψήφιους αντιπάλους του ότι στα play offs θα είναι "σκληρό καρύδι".

Με τη νίκη μέσα στη Βιτόρια, ο Παναθηναϊκός Superfoods δεν εξασφάλισε ακόμη την 4η θέση που δίνει το πλεονέκτημα έδρας. Απλά απέκτησε δικαίωμα να την διεκδικήσει μέχρι αυτή να κριθεί και μαθηματικά και με βάση τα σενάρια που ασφαλώς θα έχετε ήδη διαβάσει, ξεκινώντας από το απλούστερο που τον ευνοεί και είναι το να κάνει η αφεντιά του το «δυο στα δυο» (με ΤΣΣΚΑ εντός και Μακάμπι εκτός) και ταυτόχρονα η Φενέρ να κάνει τουλάχιστον μία ήττα (με Ρεάλ Μ. εκτός και Μπαρτσελόνα εντός) μέχρι τις διπλές, τριπλές, τετραπλές και τέλος την μία και μοναδική περίπτωση πενταπλής ισοβαθμία (με Φενέρ, Μπασκόνια, Ερυθρό και Εφές) , που κατά σύμπτωση τον αναδεικνύει τέταρτο.

Ολυμπιακός - Ρεάλ Μαδρίτης με επιστροφή αν σκοράρει ο Γκριν αναδειχθεί πρώτος σκόρερ.

Με την νίκη μέσα στην Βιτόρια, ο Παναθηναϊκός Superfoods φυσικά και δεν προκρίθηκε στο final4 της Πόλης που είναι πλέον ο βασικός στόχος του, μετά τη επίτευξη του minimum, που ήταν η συμμετοχή στα play off.

Όμως, με την νίκη στην Βιτόρια ο Παναθηναϊκός Superfoods κέρδισε κάτι πολύ σημαντικό που ενδεχομένως να του φανείς πολύ πιο χρήσιμο στην ακόμη πιο κρίσιμη συνέχεια αυτής της διαδρομής: τον αυτοσεβασμό του. Πήγε και νίκησε σε ένα ματς που είχε άρωμα play off. Σε ένα ματς στο οποίο μπήκε με το «πρέπει» απέναντι σε έναν αντίπαλο που - μετά την ήττα της Φενέρ από την Εφές - είχε ακόμη μεγαλύτερη (από αυτόν) ευκαιρία να αλλάξει τα δεδομένα ολόκληρης της κανονικής περιόδου μέσα στην έδρα του. Πήρε το πρώτο του φετινό «διπλό» από ομάδα της πρώτης οκτάδας.

Ανεξάρτητα λοιπόν πως θα καταλήξουν τα πράγματα μετά και το τέλος της 30ης και τελευταίας αγωνιστικής αυτού του αχαρτογράφητου και επίπονου μαραθωνίου, το αποτέλεσμα αυτό και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο προέκυψε, πέρα από την εκπλήρωση ενός απωθημένου, μπορεί και να εκληφθεί και ως μια «υπεύθυνη δήλωση ετοιμότητας». Προς εαυτούς και αλλήλους. Γιατί κακά τα ψέματα , όπως λέει και ο Coehlo : «Ο τρόπος που εσύ βλέπεις τον εαυτό σου, συχνά καθορίζει τον τρόπο που σε βλέπουν οι άλλοι». Ή όπως , λίγο διαφοροποιημένα το τοποθέτησε ο Λουίτζι Πιραντέλο: «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε».

Το πρώτο πράγμα που αισθάνθηκαν οι «πράσινοι» σε αυτό το παιχνίδι ήταν ότι τα πάντα εξαρτήθηκαν από αυτούς. Και το καλό - εντυπωσιακό για την ακρίβεια ξεκίνημά τους, με την άμυνα που τσάκιζε κόκκαλα και τις σωστές επιλογές που τους έφτασε μέχρι το 30’, αλλά και το κακό- επιπόλαιο και ανεύθυνο (πάλι για την ακρίβεια) που πήγε να τους στοιχίσει μια ανατροπή που δεν θα μπορούσαν να την χωνέψουν στον αιώνα τον άπαντα και θα τους άνοιγε πληγές που κανείς δεν είναι σίγουρος αν θα προλάβαιναν να θεραπεύσουν.

Είναι κι αυτό μια πρόοδος , γιατί μην μου πείτε ότι δεν υπήρξαν μπόλικα εντός έδρας παιχνίδια που κρίθηκαν ερήμην του. Δηλαδή περισσότερο τα έχασαν οι αντίπαλοι παρά τα νίκησαν αυτοί (;) με όση αυθαιρεσία μπορεί να κρύβει μια τέτοια παρατήρηση.

Το δεύτερο (που αισθάνθηκαν) ήταν ότι πλησιάζουν στο πιο κρίσιμο κομμάτι της σεζόν με όλα τους τα «όπλα» σε θέση μάχης, από τη στιγμή που επέστρεψε ο Γκιστ και ο Καλάθης στέκεται στο ύψος του.Αφού στον πρώτο γύρο, με όσες ανοιχτές πληγές κι αν κουβαλούσαν εκείνη την περίοδο, χτύπησαν στα ίσα ματς όπως στην Μόσχα και στην Μαδρίτη, γιατί να μην μπορέσουν και ξανά, αν έτσι τους τα φέρει η ζωή;

Αντί επιλόγου , θα το θέσω απλά και πρακτικά, έτσι ακριβώς όπως πέρασε από το μυαλό μου, συνοψίζοντας τα μέχρι στιγμής συμπεράσματα της πράσινης εικόνας: αν υπήρχε ένας μαγικός τρόπος να βρεθεί ο Παναθηναϊκός στο final 4, χωρίς να χρειαστεί να παίξει στα play off, θα του έδινα πολύ περισσότερες πιθανότητες να κατακτήσει την κούπα, απ’ όσες θα του έδινα απλά και μόνο για να προκριθεί ως εκεί παίζοντας με μειονέκτημα έδρας. Για τον απλούστατο λόγο ότι έχει τα υλικά (παίκτες και προπονητή) για το καλύτερο –ειδικά σε ένα μεμονωμένο παιχνίδι- αλλά έχει αποδείξει ότι είναι ικανός και για το χειρότερο, το οποίο συνήθως παίζει ρόλο σε μια σειρά παιχνιδιών.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Ντεντόπουλος
Γιάννης Ντεντόπουλος