Και τώρα πια, θα κάαααθεται!

Και τώρα πια, θα κάαααθεται!
Ο Νίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι το μεγάλο κέρδος του Ολυμπιακού είναι το δικαίωμα να αφιερώσει τις επόμενες 4 εβδομάδες σε ανασυγκρότηση.

Ούτε παραγγελία να το είχε ο Ολυμπιακός, αυτό το αποψινό. Άλωσε μολονότι ελλιπέστατος την πιο δύσβατη έδρα της Ευρώπης, πέρασε με «άριστα» το τεστ χαρακτήρα των τελευταίων 10 λεπτών, υπενθύμισε στο πρώτο ημίχρονο ότι μπορεί με την άμυνά του να στραγγαλίσει έναν ικανότατο αντίπαλο μέσα σε ηφαίστειο και καθάρισε με τον ελληνικό του κορμό ένα ματς που μύριζε πλέι-οφ.

Χωρίς Λοτζέσκι, με μισό Σπανούλη, αλλά με …Αγραβάνη! Όποιος κερδίζει τέτοιο παιχνίδι με πρωταγωνιστή τον 12ο παίκτη του δεν έχει να φοβηθεί μία σειρά πέντε αγώνων. Στον «πόλεμο των δεκαπέντε ημερών», το βάθος του πάγκου είναι βαρύ πυροβολικό.

Για το νικητήριο καλάθι δεν χρειάζεται να γράψω πολλά, ούτε χρειαζονται γελοίες φανφάρες. Πίστευε κανείς ότι ο Γιώργος Πρίντεζης θα αστοχούσε; Αυτό το «πεταχτάρι» είναι, ίσως, το πιο σίγουρο σουτ της Ευρώπης.

H κωμικά κακή άμυνα του Ντίον Τόμπσον ήταν ένα θαυμάσιο δώρο. Αλήθεια, πού βρισκόταν ο Αμερικανός τη μέρα του τελικού του 2012; Μάλλον θα έβλεπε σουρβάηβορ...

Μήπως έπρεπε ο Ολυμπιακός να δοκιμάσει κάτι ανάλογο στο τέλος της κανονικής διάρκειας; Στην επίθεση που θα μπορούσε να τελειώσει τη δουλειά μία ώρα αρχύτερα, οι «κόκκινοι» του Πειραιά δεν άλλαξαν ούτε μία πάσα, μέχρι που δοκίμασε σουτ-προσευχή ο Μάντζαρης.

Όχι ο Σπανούλης ή ο Γκρην, που μπορούν να σκοράρουν ένας-εναντίον-πολλών, αλλά ο Μάντζαρης. Η φάση φωνάζει «λάθος» από μακριά.

Βεβαίως, ο Ολυμπιακός είχε στο παρκέ «αμυντική» πεντάδα, αφού δεν προηγήθηκε τάιμ-άουτ. Αυτή ήταν η ειδοποιός διαφορά, σε σύγκριση με το φινάλε της παράτασης.

Μόλις ο Σφαιρόπουλος απέκτησε την πολυτέλεια να σχεδιάσει την τελευταία επίθεση, ο Ολυμπιακός βρήκε το τέλειο σουτ και το εκτέλεσε με ιδανικό, σχεδόν, timing.

Όταν η μπάλα έσκασε μέσα στο καλάθι των Σέρβων, απέμεναν 4 σκάρτα δευτερόλεπτα, χωρίς να έχει ο Ράντονιτς τάιμ-άουτ στη διάθεσή του.

Οι Σέρβοι έπαθαν αυτό που σιχαίνονται περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο μετά το καλοκαίρι του «Λιέτουβα-Λιέτουβα»: ηττήθηκαν από ελληνική ομάδα και μάλιστα μέσα στο σπίτι τους, μπροστά σε 18.000 κόσμο.

Έχασαν μάλιστα ένα ματς το οποίο κρατούσαν σφιχτά στα χέρια τους, μετά το 18-0 που εξανέμισε το προβάδισμα του Ολυμπιακού.

Μπορεί να περιείχε δόσεις τύχεις ο τρόπος με τον οποίο ο πρωταθλητής Ελλάδας δρομολόγησε την αντεπίθεσή του, ωστόσο η τύχη βοηθάει τους ικανούς, τους τολμηρούς και κυρίως τους ψύχραιμους.

Οι παίκτες του Σφαιρόπουλου κράτησαν την αυτοκυριαρχία τους και επέστρεψαν με ηρεμία στο αρχικό τους σχέδιο, χωρίς να χρειαστούν απονενοημένα διαβήματα για να κερδίσουν το ματς.

Η συνταγή που έδωσε τη νίκη μετά το 53-51 είχε ως κύρια συστατικά, σε βαθμό 90% θα έλεγα, την άμυνα, τον ιδρώτα και το καθαρό μυαλό.

Ο Αστέρας πέτυχε όλα κι όλα τρία καλάθια στα τελευταία 10 λεπτά και δύο από αυτά ήταν τραβηγμένα από τα μαλλιά (τρίποντο Γκούντουριτς μπροστά στον καταπληκτικό Παπανικολάου, ποστάρισμα Σιμόνοβιτς με τον Παπαπέτρου κρεμασμένο στα χέρια του).

Ο Ολυμπιακός, πάλι, πήρε πόντους από επιθετικά ριμπάουντ (Αγραβάνης, Μιλουτίνοβ), από σωστό διάβασμα (το γκολ-φάουλ του Παπανικολάου), από μεγάλα σουτ που έγιναν υπό καλές προϋποθέσεις (Πρίντεζης εις διπλούν). Και κυρίως από την άμυνα που ψαλίδισε τα φτερά των γηπεδούχων.

Το νικητήριο καλάθι του υπαρχηγού θα ήταν ίσως νεκρό γράμμα αν δεν υπήρχε η αμυνάρα του Παπαπέτρου στον Γκούντουριτς μερικά δευτερόλεπτα νωρίτερα. Kαι μία ακόμη, του Πρίντεζη, στο τέλος της κανονικής διάρκειας.

Το σερί των Σέρβων μετά το 32-42 έμεινε στις αποσκευές του Ολυμπιακού, χρήσιμο εργαλείο για τις επόμενες εβδομάδες, όπως και η απόλυτη αφλογιστία των περιφερειακών του παικτών μετά το α' ημίχρονο.

Είχε περάσει αρκετός καιρός από το τελευταίο «refuse to lose» δείγμα του Ολυμπιακού. Η νίκη του σε ένα γήπεδο όπου ηττήθηκαν όλοι οι υπόλοιποι μνηστήρες του τίτλου είναι το ιδανικό εφαλτήριο για την τελική ευθεία.

Ταυτόχρονα του προσφέρει τη δυνατότητα για έναν μήνα ξέγνοιαστης ανασυγκρότησης, αποθεραπείας και συντήρησης, για παίκτες που τη χρειάζονται απεγνωσμένα, όπως ο Σπανούλης.

Μέχρι την Τρίτη 18 Απριλίου, όλοι οι αγώνες του Ολυμπιακού είναι ουσιαστικά προπονήσεις προετοιμασίας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.