Υπερωρίες για έναν μήνα

Υπερωρίες για έναν μήνα

Υπερωρίες για έναν μήνα
O Nίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι ο Παναθηναϊκός έβαλε εαυτόν σε ένα διαρκές διαγώνισμα χημείας.

O κωδικός «Γαλατασαράι» αποδεικνύεται χρήσιμος όχι μόνο για τον στραπατσαρισμένο Ολυμπιακό, αλλά και για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος παρακολούθησε με μάτια ορθάνοιχτα το πάθημα του άσπονδου εχθρού την περασμένη Παρασκευή. Εκείνη που πήγε στο μάθημα αδιάβαστη ήταν η Φενέρμπαχτσε του Ομπράντοβιτς.

Η πρώην ομάδα του «Ζοτς» απειλεί πλέον τη νυν, αλλά η εξίσωση έχει και απρόσκλητους επισκέπτες, έναν από την άλλη άκρη της Ευρώπης και έναν από την πόλη όπου ο Ζέλικο ανδρώθηκε ως μπασκετμπολίστας και προπονητής.

Η κούρσα για την 4η θέση είναι πλέον ανοιχτή, άσχετα αν υπάρχουν (ακόμη) φαβορί και αουτσάιντερ.

Όποιος κερδίσει το μεθαυριανό ντέρμπι Βασκόνια-Παναθηναϊκού στη Βιτόρια θα κοιτάξει με αξιώσεις προς τα πάνω, ιδίως αν ηττηθεί στο μεταξύ η -αίφνης αύθραυστη- Φενέρ από τη συμπολίτισσα Εφές στο «Ιπεκτσί».

Βεβαίως οι Βάσκοι υπερτερτούν σε πιθανή ισοβαθμία με τους Τούρκους (αφού τους έχουν κατατροπώσει μέσα-έξω), ενώ ο Παναθηναϊκός υστερεί. Και ο …Αστέρας καραδοκεί για να τρυπώσει στην εξίσωση, εάν νικήσει τους «όρθοντοξ μπράδερς» αύριο στο Βελιγράδι!

Τρέχει γύρευε όμως, τι είδους θηρία μπορεί να βρεθούν στο μονοπάτι των μνηστήρων τις τελευταίες δύο εβδομάδες αυτού του συναρπαστικού σαφάρι.

Ο Παναθηναϊκός έχει να παίξει ακόμα με ΤΣΣΚΑ μέσα, Μακάμπι έξω. Η Φενέρ με Ρεάλ εκτός, Μπαρτσελόνα εντός. Η Βασκόνια, με Γαλατασαράι στην Πόλη και Ζαλγκίρις στη Βιτόρια. Ο Αστέρας, με Μπαρτσελόνα στην Ισπανία, Ούνιξ στο Βελιγράδι και Ντραρουσάφακα στην Τουρκία.

H πείρα 5 μηνών διδάσκει ότι οφείλουμε να μετρήσουμε όλους τους αγώνες σοβαρά. Όπως ακριβώς έκανε απόψε ο Παναθηναϊκός για να αποφύγει οδυνηρές περιπέτειες…

Δεν βρίσκω κάτι άλλο να γράψω για το σημερινό ματς, πέρα από επαίνους για την επαγγελματική συμπεριφορά των παικτών (και του προπονητή) του Παναθηναϊκού. Ακόμα και η υπερβολική χαλαρότητα του εναρκτήριου τριλέπτου εξανεμίστηκε μετά το πρώτο τάιμ-άουτ, χωρίς πολλές πολλές κουβέντες.

Η καλή απόδοση του Νικ Καλάθη ήταν για δεύτερη σερί εβδομάδα θεμέλιο νίκης και σιγουριάς, αλλά τον τίτλο του κορυφαίου τον δικαιούται ο Νίκος Παππάς, ο οποίος προσέθεσε άλλον ένα θαρραλέο βήμα στην πορεία της επιστροφής προς τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία.

Για άλλη μία φορά, έκανε συνεχώς το σωστό, τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα. Όσοι οι τρεις γκαρντ του παίζουν καλά και αλληλοσυμπληρώνονται ιδανικά, ο Παναθηναϊκός θα βαδίζει με σταθερό βήμα.

Η επιστροφή του Τζέιμς Γκιστ κάνει όλη την ομάδα καλύτερη, αφού ο Καλάθης απέκτησε το στήριγμα που χρειαζόταν, ενώ η βελτίωση σε τομείς όπως το pick and roll, το επιθετικό ριμπάουντ και η άμυνα με «αλλαγές» βγάζει μάτι.

Στοιχεία που μέχρι προχθές ήταν εκ των ων ουκ άνευ (όπως τα ποσταρίσματα του Μπουρούση) πλέον αποτελούν πολυτελή εναλλακτική προσέγγιση. Ο Γκιστ γεμίζει το γήπεδο όσο κανένας άλλος «πράσινος», ακόμα και τώρα που είναι ανέτοιμος.

Ο πλήρης Παναθηναϊκός θα είναι πολύ σκληρό καρύδι για οποιονδήποτε αντίπαλο στα πλέι-οφ, ιδίως αν οι τέσσερις εβδομάδες που μεσολαβούν αφιερωθούν σε εντατικό φροντιστήριο χημείας.

Νομίζω ότι τέτοιο ακριβώς ήταν το δεύτερο ημίχρονο του αποψινού αγώνα: διαγώνισμα χημείας για τη συνέχεια. Ο Τσάβι Πασκουάλ προτίμησε να παίξει το ματς ως το τέλος με τη βασική του δεκάδα, παρά να δώσει χρόνο συμμετοχής στους Φώτση-Μποχωρίδη και να ξεκουράσει τους ταλαιπωρημένους.

Τρία λεπτά πριν το φινάλε, με το ματσάκι τελειωμένο, ο Παναθηναϊκός απλώθηκε σε όλο το γήπεδο για να πιέσει. Ακόμα και στα τελευταία δευτερόλεπτα, ο Καταλανός έδωσε εντολή να γίνει κανονικά επίθεση, μολονότι οι Ιταλοί τον κοιτούσαν καλά καλά.

Βεβαίως, υπάρχει στο βάθος του μυαλού η πιθανότητα ισοβαθμίας π.χ. με την Εφές, όπως υπάρχει «συν-πλην μηδέν». Δεν είναι απίθανο να παίξει ρόλο ακόμα και ο συνολικός συντελεστής πόντων. Σε προηγούμενα παιχνίδια, όμως, ο ίδιος Πασκουάλ προσπέρασε με ευκολία αυτόν τον αστερίσκο.

Τώρα που η σεζόν πλησιάζει στην τελική της ευθεία, δεν αφήνει τίποτε στην τύχη, αφού ο χαμένος λόγω τραυματισμών και ανακατατάξεων χρόνος πρέπει να αναπληρωθεί με υπερωρίες.

Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται τουλάχιστον ένα μεγάλο διπλό για να χαράξει πορεία προς την Κωνσταντινούπολη. Ακόμη δεν έχει πετύχει ούτε ένα τέτοιο μέσα στη σεζόν.

Απομένει να δούμε πώς θα χειριστεί τις δικές του ισορροπίες ο Ολυμπιακός, εάν και όταν «κλειδώσει» το πλεονέκτημα της έδρας. Τούτο μπορεί να συμβεί πριν συμπληρωθεί 24ωρο από τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.