Κωδικός: «Γαλατασαράι»

Κωδικός: «Γαλατασαράι»

Κωδικός: «Γαλατασαράι»
O Nίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι η ήττα του Ολυμπιακού από τη Γαλατασαράι θα του φανεί πολύ χρήσιμη από τον Απρίλιο.

Μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη, πολύ χρήσιμη η αποψινή ήττα για τον Ολυμπιακό. Όταν οι ομάδες στηθούν στην αφετηρία για τα πλέι-οφ του Απριλίου, σε ένα μήνα από σήμερα, θα πρέπει τα πόδια να είναι καρφωμένα στο παρκέ.

Ο αιθεροβάμων μπορεί να πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά στον «πόλεμο των δέκα ημερών», εάν προσπαθήσει να πάρει ένα ματς με τη φανέλα και με την έδρα. Στον μαυροπίνακα της 1ης και της 2ης αγωνιστικής, στο Φάληρο, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θα πρέπει να γράψει μία και μοναδική λέξη: «Γαλατασαράι».

Ο Ολυμπιακός κατόρθωσε να χάσει μέσα-έξω από τη χειρότερη ομάδα της Euroleague, αλλά αυτή είναι μόνο η μία όψη του φεγγαριού.

Η άλλη λέει ότι δεν υπάρχουν κουρελήδες στο σαλόνι της Ευρώπης. Η χειρότερη ομάδα της Euroleague είναι έτη φωτός ανώτερη από την καλύτερη του Eurocup ή του Champions League.

Ο Ολυμπιακός δεν έχασε από τη Γαλατά, αλλά από τον εαυτό του. Το +13 και η απόλυτη κυριαρχία του α’ ημιχρόνου, όταν οι Τούρκοι έμοιαζαν έτοιμοι να ρίξουν λευκή πετσέτα στο ρινγκ, έκαναν το μυαλό να ξενοιάσει και το κορμί να χαλαρώσει.

Το μπάσκετ έχει πολλούς κανόνες με ή χωρίς εξαιρέσεις και ένας από τους πιο στέρεους είναι ο εξής: «Μηχανή που έχει σβήσει δεν είναι εύκολο να ξανανάψει». Όποια και αν είναι η δυναμικότητα των δύο ομάδων, όπου και αν γίνεται το ματς.

Η αντεπίθεση της Γαλατασαράι με κινητήριο μοχλό τον θαυμάσιο Γκιουλέρ και εκτελεστικά όργανα τους Μίτσοβ, Ντέι, Τάιους έπιασε τον Ολυμπιακό εξ απήνης και η δική του αστοχία στο μακρινό σουτ τον έριξε στα νύχια μίας άμυνας που ξαφνικά έτρωγε σίδερο.

Ο πονηρός Αταμάν έδωσε στον Ολυμπιακό το σουτ και δικαιώθηκε, αφού το τούβλο έπεσε βροχή. Ο Γκρην έβαλε δύο τριποντάκια, αλλά οι υπόλοιποι είχαν όλοι μαζί 0 στα 18. Ούτε ματιασμένοι να ήταν.

Η κακή εμφάνιση του Σπανούλη (ο οποίος μάλλον έπρεπε να μείνει έξω) έγινε βαρίδι για τον πρωταθλητή Ελλάδας και η συγκομιδή-ρεκόρ των 22 επιθετικών ριμπάουντ έμεινε ανεκμετάλλευτη.

Η στατιστική του β’ ημιχρόνου κάνει τα μάτια να πονάνε. Εγκλωβισμένος σε παιχνίδι μισού γηπέδου και με τον ηγέτη του ανέτοιμο, ο Ολυμπιακός πέτυχε 23 πόντους με 8/21 δίποντα, 1/13 τρίποντα και 4/5 βολές και 9 λάθη, ενώ στο πρώτο μέρος έβαλε 48 πόντους με 50% εντός παιδιάς και μόλις 3 χαμένες μπάλες.

Με άλλα λόγια, αξιοποίησε 24 από τις 54 κατοχές του πριν την ανάπαυλα και μόλις 11 από τις 46 επιθέσεις στο δεύτερο μισό του αγώνα. Το επί μέρους σκορ των τελευταίων 18 λεπτών ήταν 43-19 υπέρ της Γαλατασαράι!

«Μάλλον ο Ολυμπιακός νόμισε ότι το παιχνίδι ήταν πια εύκολο», σχολίασε ο σπουδαίος Μίτσοβ. Ωραία θα ήταν, αν είχαμε έναν τέτοιο παίκτη στην Εθνική μας ομάδα…

Βαθμολογικά, η ήττα εκμηδενίζει σχεδόν τις πιθανότητες του Ολυμπιακού για 1η ή 2η θέση, αλλά δεν χάνει η Βενετιά βελόνι.

Το στοίχημα του πλεονεκτήματος έδρας για τα πλέι-οφ έχει ουσιαστικά κερδηθεί, αφού θα πρέπει να συμβούν θαύματα για να περάσει τους «ερυθρόλευκους» κάποια από τις ομάδες που συνωστίζονται στις θέσεις 5η-7η.

Η διαφορά των 3 βαθμών από ΠαναθηναΪκό και σία τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος (και με τις ισοβαθμίες «κόκκινες») δεν είναι απλό μαξιλάρι, αλλά ολόκληρο αγκωνάρι.

Να γιατί γράφω ότι αυτή η ήττα μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη. Μαθήματα χωρίς παθήματα, άλλοι θα πλήρωναν πολλά λεφτά για να τα αποκτήσουν!

Το κακό για τον Ολυμπιακό, είναι ότι αυτό το dvd θα αξιοποιηθεί δεόντως και από τον μελλοντικό του αντίπαλο. Ελπίζω να είστε έτοιμοι για «κοκκινοπράσινους» προημιτελικούς, διότι το σενάριο πλησιάζει όλο και περισσότερο στην πραγματοποίηση.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.