Θρόνοι μέσα στα... πριονίδια!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Θρόνοι μέσα στα... πριονίδια!
Σε λίγες ώρες ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τη Ρεάλ Μαδρίτης και ο Βασίλης Σκουντής ξαναγεμίζει με πριονίδια και με νερό τους κουβάδες των αναμνήσεων...

Επίτηδες αναφέρθηκα σε νερά, σε πριονίδια και σε κουβάδες ώστε να διαμορφωθεί το απαραίτητο σκηνικό της εποχής και να βγει από τη μηχανή του χρόνου μια ιστορία που τη θυμάται πολύ καλά ένα από τα ιστορικότερα εν ζωή στελέχη του μπασκετικού Παναθηναϊκού, ο γλυκύτατος και αξιολάτρευτος Τάσος Στεφάνου.

Το ρολόι του χρόνου και των αναμνήσεων (όχι των δικών μου, καθότι ήμουν ακόμη αγέννητος) γυρίζει πενήντα τέσσερα χρόνια πίσω: στις 20 Ιανουαρίου του 1963 και μάλιστα μέρα Κυριακή όταν ο Παναθηναϊκός, στο πλαίσιο της δεύτερης παρουσίας του στα Κύπελλα Ευρώπης υποδεχόταν τη Ρεάλ Μαδρίτης και αυτό υπήρξε το πρώτο από τα 27 ανταμώματα τους...

Είκοσι επτά, εν αναμονή του 28ου στο οποίο θα υποβληθεί στη διαδικασία της βασάνου η σημερινή ανάρτηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στο Instagram, που την εικονογράφησε κιόλας με έναν λέοντα και μια λέαινα: θα φανεί δηλαδή εάν η βασίλισσα υποκλίνεται μόνο μπροστά στον βασιλιά της!

Εκείνη την πρώιμη εποχή οι βίοι των δυο ομάδων ήταν αντίθετοι: την προηγούμενη σεζόν η μεν Ρεάλ ήταν φιναλίστ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (έχοντας ηττηθεί στον τελικό της Γενεύης με 90-83 από τη Ντινάμο Τιφλίδας), ο δε Παναθηναϊκός βγήκε νοκ άουτ στον πρώτο γύρο από τη Χάποελ Τελ Αβίβ (58-82 και 72-84).

Στη δεύτερη ευρωπαϊκή συμμετοχή τους οι «πράσινοι» έπεσαν κατ' ευθείαν πάνω στους Μαδριλένους που ήταν αποφασισμένοι να πάρουν το αίμα τους πίσω και να διανύσουν όλο το δρόμο προς τον θρόνο, αλλά όπως αποδείχθηκε, θα έπρεπε να κάνουν υπομονή για άλλο έναν χρόνο.

Το ημερολόγιο έδειχνε 20 Ιανουαρίου και από τα ξημερώματα έριχνε όχι απλώς σταγόνες, αλλά... καρεκλοπόδαρα! Στις τάξεις του Παναθηναϊκού σήμανε συναγερμός διότι ο «Τάφος του Ινδού» έμπαζε από παντού και είχε πλημμυρίσει, μάλιστα, όπως θυμάται ο Τάσος Στεφάνου, «μέσα έβρεχε πιο πολύ απ' ό,τι έξω»!

Σαν να μην έφτανε ότι ο Παναθηναϊκός είχε να παίξει ένα σπουδαίο και ιστορικό ματς, συνέπεσε να βρίσκεται στην Αθήνα και το μετέπειτα βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας! Ο τότε διάδοχος του θρόνου Χουάν Κάρλος (ο οποίος επρόκειτο να αναλάβει τα καθήκοντα του το 1975) και η ελληνικής καταγωγής Σοφία ήταν αρραβωνιασμένοι και με την ευκαιρία της επίσκεψης τους στην Αθήνα εξέφρασαν την επιθυμία να παρακολουθήσουν τον αγώνα, μάλιστα προς τιμήν τους τοποθετήθηκαν στο σημείο όπου βρίσκεται η γραμματεία του γηπέδου δυο πανάκριβες πολυθρόνες.

Δυο πολυθρόνες που έμοιαζαν με θρόνους!

Στο πλαίσιο του συναγερμού που σήμανε λόγω της βροχής η οποία έθετε εν αμφιβόλω τη διεξαγωγή της αναμέτρησης, επιστρατεύθηκαν από το πρωί οι παίκτες της εφηβικής και της παιδικής ομάδας του Παναθηναϊκού, που έριχναν πριονίδι και εν συνεχεία μάζευαν το νερό και το έβγαζαν έξω με κουβάδες!

Μέλη αυτής της ομάδας εργασίας που ανέλαβε τη δύσκολη και επίπονη δουλειά να καθαρίσει το γήπεδο από το νερό ήταν μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Κυρίτσης, ο Μανώλης Λεκάκης και ο Τάσος Στεφάνου. «Το τι πριονίδι ρίξαμε και το πόσους κουβάδες βγάλαμε δεν περιγράφεται» λέει ο Τάσος. «Κάποια στιγμή που μαζεύαμε, αλλά συνέχισε να ρίχνει καρεκλοπόδαρα, μέχρι και τάματα κάναμε για να σταματήσει η βροχή. Μόνο Ινδιάνο μάγο δεν καλέσαμε για να συνδράμει και αυτός»!

Με τα πολλά ο καλός Θεός εισάκουσε τις ικεσίες, η βροχή σταμάτησε, το γήπεδο καθαρίστηκε από τα νερά και ο αγώνας διεξήχθη κανονικά και ο Χουάν Κάρλος με τη Σοφία κάθισαν κανονικά στις πολυθρόνες τους.

Κοινώς ούτε γάτα, ούτε ζημιά!

Βεβαίως εκείνη την εποχή η Ρεάλ Μαδρίτης έμοιαζε ακαταμάχητη, εξ ου και η άνετη επικράτηση επί του Παναθηναϊκού με σκορ 97-73 (ημίχρονο 50-34). Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Πάνος Κουκόπουλος 4, Γιώργος Λιαμής 17, Πέτρος Παναγιωταράκος 24, Τάκης Κατσικίδης 2, Στέλιος Ταβουλάρης 18, Γιώργος Ζάνος 6, Γιώργος Βασιλακόπουλος 2, Γιάννης Μακρίδης, Θανάσης Παπαδημητρίου.
Προπονητής: Πάνος Κουκόπουλος.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Λόλο Σάινθ 7, Κάρλος Σεβιγιάνο 25, Εμιλιάνο Ροντρίγκεθ 25, Κλίφορντ Λιουκ 15, Μπομπ Μπέρτζες 17, Χοσέ Ραμόν Ντουράν, Χούλιο Ντεσκαρτίν 8 Χόρχε Γκαρσία, Αρσένιο Λόπε, Αντόνιο Παλμέρο, Λορένσο Αλοθέν.
Προπονητής: Χοακίν Ερνάντεθ.

Δέκα επτά ημέρες αργότερα (6 Φεβρουαρίου 1963) στο «Φροντόν Φιέστα Αλέγκρε», η Ρεάλ επιβλήθηκε του Παναθηναϊκού με 90-60 (33-27) και προκρίθηκε πανηγυρικά στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.Οι συνθέσεις:

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Σάινθ 5, Σεβιγιάνο 22, Ροντρίγκεθ 27, Λιουκ 26, Μπέρτζες 10, Αλοσέν, Γκαρθία, Ντουράν, Ντεσκαρτίν, Λόπε, Παλμέρο

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Κουκόπουλος 4, Ζάνος 3, Παναγιωταράκος 24, Ταβουλάρης 16, Κατσικίδης 2, Λιαμής 9, Βασιλακόπουλος 2, Μακρίδης, Παπαδημητρίου

Από τους παίκτες που αγωνίσθηκαν σε αυτά το πρώτα δυο ματς του Παναθηναϊκού απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης έχουν φύγει από τη ζωή ο Στέλιος Ταβουλάρης, ο Γιώργος Ζάνος και ο Τάκης Κατσικίδης (ο επονομαζόμενος «Κανίβαλος»).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3