Περάστε τώρα από το Φάληρο...

Περάστε τώρα από το Φάληρο...
O Nίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι ο Ολυμπιακός κέρδισε στο αποψινό ματς πολύ περισσότερα πράγματα από ένα απλό δίποντο.

Όταν χρειάστηκε να ακαταθέσουμε τα προγνωστικά μας στο ξεκίνημα της περιόδου, έριξα μια βιαστική ματιά στην κρυστάλλινη σφαίρα μου –την παροιμιωδώς αναξιόπιστη…- και προφήτευσα ότι οι ομάδες μας θα τερματίσουν αμφότερες κάπου ανάμεσα στην 5η και την 7η θέση. Ο Παναθηναϊκός λίγο ως πολύ με δικαιώνει, αλλά στον Ολυμπιακό οφείλω μία συγγνώμη, διότι τον υποτίμησα βάναυσα.

Μία ομάδα που κατορθώνει μέσα από τόσους τραυματισμούς και αντιξοότητες να εξασφαλίσει (ουσιαστικά) το πλεονέκτημα έδρας 5 αγωνιστικές πριν το τέλος ανήκει όχι στο δεύτερο ράφι, αλλά στο πρώτο και υψηλότερο.

Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να τον εξοστρακίσει από το αεροπλάνο που οδηγεί στην Κωνσταντινούπολη καλείται να το κάνει μέσα στο σχεδόν άπαρτο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Εκτός αν πιστεύει κάποιος ότι κάποια από τις τρεις ομάδες που ακολουθούν (Παναθηναϊκός, Βασκόνια, Ερυθρός Αστέρας) μπορεί να πετύχει 4-5 νίκες παραπάνω απ΄τον πρωταθλητή Ελλάδας στις 5 αγωνιστικές που υπολείπονται…

Ο Ολυμπιακός πήρε από το ματς όχι μόνο το δίποντο (χρήσιμο για τον ίδιο και πολύτιμο για τον …Παναθηναϊκό), αλλά και χρήσιμο υλικό για μελέτη. Η επιστροφή της Νταρουσάφακα από το -20 του 26ου λεπτού ήταν ένα μάθημα που δεν έγινε πάθημα.

Νικημένος κατά κράτος από το αρχικό πλάνο του Γιάννη Σφαιρόπουλου, ο πονηρός Μπλατ τράβηξε φύλλο από το κάτω μέρος της τράπουλας και παραλίγο να ξεφουρνίσει άσο Έριξε στο παρκέ τέσσερις κοντούς, απέσυρε τους σέντερ του, έστησε και μία περίεργη άμυνα με αλλαγές στην περιφέρεια.

Απέναντι στο small-ball του Αμερικανοϊσραηλινού (με τον Μοερμάν στο «5»), ο Ολυμπιακός έχασε τον μπούσουλα και υστέρησε σε όλους τους τομείς.

Η κυκλοφορία της μπάλας έγινε δύσκολη υπόθεση όσο ο Σπανούλης παρακολουθούσε από τον πάγκο, ο Μπερτς ανεβοκατέβαινε στο γήπεδο χωρίς να προσφέρει το παραμικρό, η ικανότητα των Αμερικανών της Νταρουσάφακα δημιούργησε ρήγματα, το προπονητικό τιμ άργησε να προσαρμοστεί, το ματς πήγε να γυρίσει.

Ο Ολυμπιακός βρήκε στο χαμαλίκι τους πόντους που χρειαζόταν για να κρατηθεί μπροστά, ενώ η αστοχία της Νταρουσάφακα στο τρίποντο (1/18 μετά την α’ περίοδο) βραχυκύκλωσε την αντεπίθεσή της.

Χρειάστηκε μία μίνι Σπανουλειάδα για να προστατεύσουν οι «ερυθρόλευκοι» τα κεκτημένα 37 λεπτών. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού άφησε κατά μέρος τις ασίστ (8 στα πρώτα 17’ της συμμετοχής του) και έδειξε τον δρόμο με δύο καλάθια και δύο ηρωικά πλονζόν.

Το σκορ όσο έπαιζε στη θέση του Σπανούλη ο Γκρην στο β’ ημίχρονο ήταν 22-8 υπέρ των Τούρκων.

Εάν τα φώτα του ΣΕΦ έσβηναν μετά το 26ο λεπτό, θα μιλούσαμε τώρα για μία μαγευτική παράσταση και για ολοκληρωτικό μπάσκετ που έκανε τη Νταρουσάφακα να ζητάει αυτόγραφα.

Ο Σπανούλης μοίραζε έτοιμα καλάθια στους φορτσάτους Μιλουτίνοβ και Μπερτς, ο Παπανικολάου κάρφωνε στα μούτρα των αντιπάλων του, ο Ουότερς δικαίωνε για άλλη μία φορά το συμβόλαιό του, ο Γκρην-Λοτζέσκι βομβάρδιζαν ανηλεώς, ο Πρίντεζης χρησιμοποιούσε την ευστροφία και την ωριμότητά του.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με 18/24 δίποντα και έφερε τον ρυθμό στα μέτρα του, χωρίς να πτοείται από τις σκόρπιες εξάρσεις και από τα επιθετικά ριμπάουντ των αντιπάλων του.

Στο πρώτο ημίχρονο βρισκόταν σε πορεία για 100άρα στην επίθεση και για 70άρα στην άμυνα. Είχε στη στατιστική του εννέα σκόρερ, επτά ριμπάουντερ, έξι πασέρ. Ομάδα με τα όλα της.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν η μπάλα άρχισε να κολλάει στα χέρια των παικτών του και όταν δημιουργήθηκε πεδίο βολής για τους Ουοναμέικερ, Κλάιμπερν.

Στο τέλος, όμως, μίλησε η ποιότητα και η προσωπικότητα των παικτών του, απέναντι σε αντιπάλους που –σε κρίσιμα σημεία- κάρφωναν τη μπάλα στη στεφάνη. Η Νταρουσάφακα θα πρέπει να ψάξει αλλού τις μεγάλες νίκες που χρειάζεται για να τρυπώσει στα playoffs.

Το σβουριχτό διπλό της Μπάμπεργκ στο νερόβραστο λημέρι της νερόβραστης Εφές ήταν ένα θαυμάσιο δώρο, όχι μόνο για τον Μπλατ, αλλά και για τον …Πασκουάλ.

Ο Παναθηναϊκός έχει αέρα δύο βαθμών από τη Νταρουσάφακα, ενός από την Εφές και αβαντάζ σε πιθανή ισοβαθμία, τουλάχιστον με την πρώτη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.