Μπαταρίες για ένα ημίχρονο

Μπαταρίες για ένα ημίχρονο

Μπαταρίες για ένα ημίχρονο
O Nίκος Παπαδογιάννης αναρωτιέται πόση βενζίνη είχε το ρεζερβουάρ του Παναθηναϊκού στο Κάουνας.

Μια ήττα με διαφορά 6 πόντων από τη θαυμάσια Ζαλγκίρις του Σάρας στο Κάουνας δεν είναι δα τραγωδία ούτε στοιχειοθετεί αιτία για εσωστρέφεια και προβληματισμό. Επειδή όμως ο Παναθηναϊκός άφησε για πολλοστή φορά μία πολύτιμη εκτός έδρας νίκη να ξεγλιστρήσει μέσα από τα δάχτυλά του και επειδή οι κοροϊδίστικες ήττες τσούζουν άσχημα, χρήσιμο θα είναι να αναλύσει το αποψινό στραπάτσο και να μετατρέψει τα παθήματα σε μαθήματα.

Ο αντίπαλός του στα playoffs, εφ΄όσον βεβαίως προκριθεί σε αυτά, θα είναι μία ομάδα έτη φωτός ανώτερη της Ζαλγκίρις.

Το εξαιρετικό α’ ημίχρονο θα μπορούσε να αποτελέσει πυξίδα για τη συνέχεια. Έχει παίξει βεβαίως ο Παναθηναϊκός και καλύτερο μπάσκετ από αυτό που έφερε το αρχικό 19-31 στο Κάουνας, αλλά με σύνηθες επιχείρημα τα μακρυνά σουτ και τη ρέντα παικτών όπως ο Τζέιμς.

Αυτή τη φορά έφτασε στο +12 ποντάροντας σε μία εξοντωτική άμυνα και σε ορθολογιστικές επιθετικές επιλογές που ανέδειξαν τις αρετές πολλών διαφορετικών παικτών του. Ποιος περίμενε ότι οι «πράσινοι» θα άνοιγαν διψήφια διαφορά σε αφιλόξενο γήπεδο έχοντας 1/10 τρίποντα;

 

Σε αυτό το διάστημα, έμοιαζε με ομάδα Πασκουάλ περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Μετά την ανάπαυλα, όμως, το κομπιούτερ βραχυκύκλωσε και οι ρολίστες που νωρίτερα έκαναν τη διαφορά άραξαν στην άκρη του πάγκου για να κάνουν χώρο στους συνήθεις υπόπτους και στον αυτόματο πιλότο.

Η Ζαλγκίρις μυρίστηκε αίμα και σημάδεψε στο ψαχνό, όχι με ηρωισμούς και βροχή τριπόντων, αλλά με μπάσκετ του προπονητή και επίμονη στόχευση στην αχίλλειο πτέρνα του Παναθηναϊκού.

Η μπάλα περνούσε συνεχώς στην πίσω γραμμής άμυνας όπου ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί από τους Παππά και (κατά δεύτερο λόγο) Καλάθη η δράση παικτών πιο ψηλών και πιο δυναμικών, σαν τον Γιανκούνας και τον Ουλανόβας.

Όταν η μαύρη βραδιά του Τζέιμς έβαλε στην εξίσωση τον μέχρι τότε νικημένο Πάνγκος, η Ζαλγκίρις λειτούργησε σαν καλολαδωμένη μηχανή. Το τελικό σκορ του β’ ημιχρόνου ήταν 45-27 υπέρ των Λιθουανών.

Ο Σαρούνας Γιασικέβιτσιους -που χαρακτήρισε «απίστευτη» τη δουλειά του Πασκουάλ στο διάβασμα του αντιπάλου- θα είναι περιζήτητος τα επόμενα καλοκαίρια.

Ο Παναθηναϊκός μου έδωσε την εντύπωση ότι «έσκασε» μετά την αμυντική υπερπροσπάθεια του α’ ημιχρόνου. Θα γίνω κακός αν υποψιαστώ ότι υπάρχει πρόβλημα φυσικής κατάστασης; Η έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης συνήθως οφείλεται στην κόπωση του κορμιού.

Ο Καλάθης και ο Σίνγκλετον σήκωσαν τεράστιο βάρος στο πρώτο τρίμηνο της περιόδου και μοιάζουν -ειδικά ο πρώτος- σαν να κινούνται πάνω σε άμμο. Ορισμένοι παίκτες (και μάλιστα περιφερειακοί) φαίνεται να κουβαλάνε περιττά κιλά, ενώ ο Τζέιμς έχασε πολλές εβδομάδες προπονήσεων και δεν έχει πάντοτε τα πατήματα για υψηλές πτήσεις.

Η άμυνα με τις συνεχείς αλλαγές ξεχαρβάλωσε το παιχνίδι των Λιθουανών στο πρώτο μισό του αγώνα, αλλά άφησε κραυγαλέα κενά στο τελευταίο δεκάλεπτο, σαν να άδειασαν λίγο λίγο οι μπαταρίες.

Πέρα από οποιαδήποτε τεχνική ανάλυση, το απόλυτο μηδενικό των δύο πόιντ-γκαρντ (2 πόντοι, 1/9 σουτ, 5 λάθη, 7 ασίστ, 0 κλεψίματα) είναι ένα ασήκωτο βαρίδι. Ο Πασκουάλ αναγκάστηκε να επιστρατεύσει σε ρόλο οργανωτή τον Παππά, αλλά αυτό το κόλπο πιάνει σπάνια.

Το σουτάκι με το οποίο ο Νικ Καλάθης προστάτευσε το +8 της Αθήνας ήταν μία υποτυπώδης παρηγοριά, αλλά τα κομπιουτεράκια θα βρίσκονται σε πρώτη ζήτηση τις επόμενες εβδομάδες. Ο αυριανός αγώνας του Ολυμπιακού με τη Νταρουσάφακα απέκτησε ξαφνικά πολλαπλή σημασία.

 

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta. Ακολούθησέ μας και στο Google News.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.