Η βροχή των αστερίσκων

Η βροχή των αστερίσκων

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Η βροχή των αστερίσκων
Ο Νίκος Παπαδογιάννης υπενθυμίζει ότι μόνο οι καλές και έμπειρες ομάδες βρίσκουν καλάθια και ήρωες της τελευταίας στιγμής.

Yπάρχει δοκιμασμένη και αλάνθαστη συνταγή για να κόψει κανείς τον βήχα της Ούνιξ Καζάν: μπαίνεις στο παιχνίδι με μαχαίρι στα δόντια, επιβάλλεις τον νόμο σου με όπλο την άμυνα, τραμπουκίζεις στο μέτρο του επιτρεπτού τον Λάνγκφορντ πριν αυτός ζεσταθεί και υπενθυμίζεις στον βαθμολογικά αδιάφορο αντίπαλο ότι δεν έχει πολλά να κερδίσει από αυτό το ματς.

Ο Ολυμπιακός έπραξε τα δέοντα όταν φιλοξένησε την ομάδα του Πασούτιν και τη διαμέλισε με συνοπτικές διαδικασίες (59-88). Ο Παναθηναϊκός, πάλι, μπήκε στο ματς με ένδυμα περιπάτου και το αντιμετώπισε σαν να ήταν βραδιά «αποθεραπείας» μετά τις εχθροπραξίες του Αλεξανδρείου.

Είχε, όμως, το κοκκαλάκι της νυχτερίδας και το έτριψε στα μούτρα των Ρώσων. Μολονότι έκανε τα πάντα -ή σχεδόν τα πάντα- λάθος μέχρι και την τελευταία στιγμή, ήταν εκείνος που άρπαξε το ροζ φύλλο.

Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Το μοναδικό πράγμα που μετράει είναι το κουκί που κατέληξε στο πράσινο σακούλι…

Δείτε ξανά την τελευταία φάση και πείτε μου από πού και ως πού αυτό το σουτ «δικαιούται» να πάει μέσα. Στα 7 δευτερόλεπτα που είχε ο Παναθηναϊκός στη διάθεσή του, και δεν είναι δα λίγα, δεν έκανε απολύτως τίποτε. Κανένα σκριν, κανένα σχέδιο, καμία πάσα, τίποτε, το παραμικρό.

Ο Τζέιμς κλείστηκε από δύο αντιπάλους, τους ξεφορτώθηκε με ισάριθμες προσποιήσεις και νίκησε τον νόμο της λογικής, λες και ήταν ο Τζόρτζεβιτς του 1991 κλωνοποιημένος!

Μπράβο του, εκατό χιλιάδες φορές. Με τέτοια σουτ γράφεται η ιστορία. Ο Τζέιμς είναι από τους λίγους παίκτες στην Ευρώπη που προβάρουν τέτοιες καταστάσεις ακόμα και στην καθημερινή προπόνηση.

Κάτι μου λέει, ότι αυτό το τρίποντο θα παίξει ρόλο στην τελική κατάταξη, όπως και οι 3/3 βολές του ίδιου του Τζέιμς στο τέλος του αγώνα με την Eφές. Ας μη τραβήξουμε πολύ αυτό το σχοινί, όμως, διότι θα πέσουν στο παρκέ καμιά δεκαριά «εάν». Μερικά από αυτά συνοδεύονται από χαμόγελο, άλλα από κατεβασμένα μούτρα.

Το σκηνικό του δράματος στήθηκε στο 80-80, όταν ο Τσάβι Πασκουάλ έδωσε εντολή για φάουλ, σε φάση όπου άλλοι προπονητές θα έπαιζαν καθαρή άμυνα για να στείλουν το ματς στην παράταση.

«Να ντουμπλάρουμε τον Λάνγκφορντ για να φύγει η μπάλα από τα χέρια του», ήταν η μοναδική οδηγία που έδωσε ο Ισπανός. Ο Λατάβιους Ουίλιαμς ήταν μία καλή επιλογή για τη γραμμή, αλλά ευστόχησε και στις δύο.

Κάλλιστα θα μπορούσε να βάλει 2/2 λίγο νωρίτερα ο Κρις Σίνγκλετον (με 72% φετινό, όπως και ο Ουίλιαμς), αλλά σούταρε ένα τούβλο και άφησε το ματς στην ισοπαλία. Ακόμα πιο πριν, ο Λάνγκφορντ αστόχησε σε «δικό του» σουτ, ενώ ο Ουίλιαμς απέτυχε ανενόχλητος σε φόλοου-κάρφωμα.

Να τη, πάλι, η βροχή των αστερίσκων! Καλύτερα, λοιπόν, να μείνουμε σε ένα πραγματικό σημείο αναφοράς, το ίδιο που έβγαλε τον Παναθηναϊκό ασπροπρόσωπο και σε προηγούμενους αγώνες.

Η δράση του Γιάννη Μπουρούση στο low post στην δ’ περίοδο εξορθολόγισε το παιχνίδι των «πρασίνων», βοήθησε τη μπάλα να κυκλοφορήσει καλύτερα, απελευθέρωσε παίκτες όπως οι Τζέιμς, Σίνγκλετον, Ρίβερς και ξεκούμπωσε τη ρωσική άμυνα, ποτίζοντας ολόκληρη την πεντάδα με το απαιτούμενο πάθος.

Δεν είναι εκκωφαντική η σιωπή όσων έλεγαν μέχρι πρόσφατα ότι είναι «ο χειρότερος σέντερ της Ευρώπης»; Μπορεί να υστερεί στην άμυνα ο Μπουρούσης όταν οι αντίπαλοι στήνουν pick and roll με γρήγορα πόδια, αλλά αυτά που προσφέρει υπερκαλύπτουν το κενό.

Ο Τσάβι Πασκουάλ ομολόγησε ότι ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας άδειασε το μυαλό των παικτών του, αλλά είπε και κάτι άλλο, πολύ ενδιαφέρον: «Ίσως να μην είμαστε τόσο καλοί όσο νομίζετε». Τα τρίποντα, 10/19 μετά την ανάπαυλα απόψε, καμουφλάρουν πολλές αδυναμίες.

Η βαθμολογία, όμως, δεν λέει ψέματα. Η 5η θέση είναι τίτλος τιμής για αυτή την παράξενη και αλλοπρόσαλλη ομάδα, η οποία -παρά τα προβλήματα χημείας και τις πολλές αλλαγές- μπαίνει στην τελική ευθεία της κανονικής περιόδου με αξιώσεις ακόμα και για πλεονέκτημα έδρας.

Η τελική βαθμολογία δεν πρόκειται να θυμηθεί ότι κάποια από τις νίκες σημειώθηκε με buzzer-beater ούτε ότι ορισμένες εμφανίσεις προκάλεσαν κύμα γκρίνιας. Στο κάτω κάτω, είναι ίδιον έμπειρης και ποιοτικής ομάδας να κερδίζει όταν παίζει άσχημα και να φέρνει από τον πάγκο της ήρωες της ύστατης στιγμής.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.