Αν είχε και τον Σπανούλη...

Αν είχε και τον Σπανούλη...

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Αν είχε και τον Σπανούλη...
O Nίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι το πρόσημο της βραδιάς ήταν θετικό για τον πρωταθλητή Ελλάδας.

Ήταν ένα παράξενο ματς το αποψινό του Ολυμπιακού στην ανατολική όχθη του Βοσπόρου. Η δ’ περίοδος θα πρέπει να αφιερωθεί σε εκείνους -τους λίγους- που πιστεύουν ότι η ομάδα μπορεί και χωρίς τον Σπανούλη, ενώ το δεκάλεπτο που προηγήθηκε δείχνει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η Φενέρ έδειξε τα δικά της δύο πρόσωπα με τρόπο ανάγλυφο, αλλά μόνο όταν ο Ολυμπιακός της έδωσε δικαιώματα. Πιο νωρίς, ο πρωταθλητής Ελλάδας έκανε τα πάντα χλιαρά, ωστόσο επέπλευσε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία σε δύσβατα νερά.

Το τελικό πρόσημο είναι μάλλον θετικό, άσχετα με την ακατανόητη συμπεριφορά παικτών και προπονητών στα τελευταία δευτερόλεπτα (όταν προτιμήθηκε να προστατευτεί το +9 του Φαλήρου παρά να διεκδικηθεί η νίκη).

Ο παράγων έδρα αλλοίωσε σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα, αλλά αυτό είναι ανθυπολεπτομέρεια, από τη στιγμή που η ίδια Κωνστατινούπολη έχει αναλάβει να φιλοξενήσει το final-4.

Εάν θεωρηθεί βέβαιη η συμμετοχή του Ολυμπιακού στην τελική τετράδα, που κατά τη γνώμη μου δεν είναι απόλυτα βέβαιη, ο μεγάλος ηττημένος της βραδιάς δεν είναι ο Ολυμπιακός, αλλά ο …Παναθηναϊκός!

Ο Παναθηναϊκός, ο οποίος περιμένει δώρα από φίλους και εχθρούς για να κυνηγήσει το πλεονέκτημα έδρας…

Ο Ολυμπιακός άγγιξε τη νίκη -απέναντι στην πληρέστατη Φενέρμπαχτσε- χωρίς Σπανούλη, χωρίς Γιανγκ, με σκιώδη παρουσία των Λοτζέσκι-Μπερτς και με μετρίως μέτριους τους Πρίντεζη, Μάντζαρη.

Ο Κώστας Παπανικολάου ισοφάρισε το καλό του (τρίτο) δεκάλεπτο με ένα γεμάτο απροσεξίες (τέταρτο), ενώ ρολίστες όπως ο Παπαπέτρου και ο Μιλουτίνοβ διακρίθηκαν μόνο στη χαμαλοδουλειά.

Πώς έγινε λοιπόν και πλησίασαν οι «ερυθρόλευκοι» σε τέτοια νίκη; Το 67 της Φενέρμπαχτσε ήταν αριθμός-κλειδί για την εξέλιξη του αγώνα. Και πού να έπαιζε και τη γνωστή σκυλίσια του άμυνα ο Ολυμπιακός...

Ο Έρικ Γκρην μυρίστηκε αίμα μόλις είδε απέναντί του τον Ντίξον, ο Ουότερς έκανε τα 9 λεπτά της συμμετοχής του να μοιάζουν περισσότερα, οι δύο σέντερ κράτησαν το φρούριο στα μετόπισθεν απέναντι στη γεμάτη με κορμιά μπροστινή γραμμή της Φενέρ, η μεθοδικότητα στην επίθεση απέδωσε καρπούς μέχρι που ξεκίνησε η τουρκική αντεπίθεση.

Αλλά δεν έφταναν αυτά τα πλεονεκτήματα για να φέρουν το μεγάλο διπλό. Ο Ολυμπιακός υπέστη απώλεια στήριξης όταν (μετά το 50-60) άρχισε να κοιτάζει το χρονόμετρο και να εκδηλώνει επιθέσεις στα τελευταία 7-8 δευτερόλεπτα κάθε κατοχής.

Όταν πήγαν περίπατο οι αυτοματισμοί και έγινε προβληματική η κυκλοφορία της μπάλας, βρέθηκαν οι Τούρκοι στρογγυλοκαθισμένοι στη θέση του οδηγού.

Ο απολογισμός των ομαδικών φάουλ στο 33ο λεπτό, 1-4, ήταν ένας φριχτός οιωνός. Η Φενέρ βάλθηκε να πιέζει τους κοντούς του Ολυμπιακού χωρίς να φοβάται τα σφυρίγματα, ενώ ο ίδιος δεν μπορούσε να παραχωρήσει ούτε ένα ανώδυνο φάουλ.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς μπορεί να έκανε δωράκια τύπου Μπένετ στον Σφαιρόπουλο στην προσπάθειά του να κρατήσει όλη τη δωδεκάδα του ενεργή, αλλά δεν είναι κανένας χθεσινός. Μόλις εντόπισε την αχίλλειο πτέρνα των «κόκκινων», τη χτύπησε ανελέητα.

Όπως εξελίχθηκε το ματς στο φινάλε, μάλλον θα πρέπει να αισθάνεται και τυχερός ο Ολυμπιακός που κράτησε το +9 του πρώτου αγώνα. Στην δ’ περίοδο μέτρησε 2/11 σουτ εντός παιδιάς (με 4/4 βολές) και 6 λάθη.

Απέδειξε, ωστόσο, με τη σειρά του, αυτό που κατάλαβαν πολλές ομάδες πριν από αυτόν: η Φενέρμπαχτσε είναι μία ομάδα θνητή. Το dvd του αγώνα θα αποδειχθεί πολύ χρήσιμο στον αντίπαλό της στα playoffs.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.