Τριάντα. Έλληνας. Και δεν είναι ψέμα

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Τριάντα. Έλληνας. Και δεν είναι ψέμα

bet365

O Nίκος Παπαδογιάννης σβήνει τα φώτα του All-Star Game και αναρωτιέται πόσο (δεν) ευχαριστήθηκε ο Γιάννης το ίδιο το ματς.

Στην πρώτη κιόλας φάση του All-Star Game, o Γιάννης Αντετοκούνμπο προσπάθησε να στήσει ένα pick’n’roll, μέχρι που είδε το απορημένο βλέμμα του ΛεΜπρόν Τζέιμς και το εγκατέλειψε.

Δευτερόλεπτα αργότερα σταμάτησε με τάπα του Άντονι Ντέιβις, ενώ λίγο πιο μετά έκλεψε τη μπάλα από τον ανυποψίαστο Χάρντεν και την κάρφωσε με «ανεμόμυλο».

Τι κάνεις, βρε αγόρι μου; Τι κάνεις, λεβέντη μου; Ποιος σου είπε ότι το All-Star Game είναι αγώνας μπάσκετ;

«Εάν συνεχίσει έτσι, θα αρχίσουν να τον στραβοκοιτάζουν οι άλλοι», λέγαμε μεταξύ σοβαρού, αστείου και σοβαρού στα ορεινά. O Γιάννης ήταν ο ένας που έπαιζε μπάσκετ μέσα στη χαρούμενη παρέα -των έμπειρων σε All-Star Game- που έκαναν καφενείο...

Το πανικόβλητο τιμ που κρατούσε στατιστικά με ταχύτητα πανικόβλητης γαζέλας του έγραψε 2 από τα 4 κλεψίματα που στην πραγματικότητα έκανε, μέχρι που ο Μπραντ Στήβενς τον απέσυρε στον πάγκο.

Το high-five του ΛεΜπρόν Τζέιμς ήταν η τελευταία πράξη του Γιάννη στο α’ δεκάλεπτο του αγώνα. Έμελλε να γράψει η ιστορία, ότι ο Αντετοκούνμπο έβαλε το πρώτο, αλλά και το αποχαιρετιστήριο, καλάθι του αγώνα..

Ο πρωτάρης Γιάννης ευχαριστήθηκε το All-Star Weekend όσο ελάχιστοι άλλοι, αλλά το ίδιο το ματς δεν ήταν το καλύτερό του. Μπάσκετ θέλει να παίζει το παιδί, όχι κουκλοθέατρο.

Όταν ο Γιάννης έφυγε ανενόχλητος στην αιφνιδιασμό για ένα από τα 14 καρφώματά του, ο Στεφ Κάρι ξάπλωσε για πλάκα στο παρκέ και έκλεισε τα μάτια. Όταν όμως ο κοντοπίθαρος Κάρι προσπάθησε να καρφώσει (μέσα σε εκκωφαντικά επιφωνήματα προσμονής από το κοινό), ο Γιάννης απογειώθηκε για να κόψει!

Αργότερα εθεάθη να τρέχει στην άμυνα για να μαρκάρει τον ευρισκόμενο σε θέση οφσάιντ Ντουράντ, έκανε σκριν για να περάσει συμπαίκτης, κυνήγησε επιθετικά ριμπάουντ πάνω από βαριεστημένα δυτικά κεφάλια, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να χαλάσει την πιάτσα!

Στο ημίχρονο, μάλιστα, όταν όλοι ανεξαιρέτως οι συμπαίκτες του περίμεναν αραχτοί στον πάγκο το σινιάλο για το ξεκίνημα, ο Γιάννης έκανε προπόνηση στα τρίποντα με τη βοήθεια ενός ball boy που τον έπαιζε άμυνα…

«Όποιος θέλει να καλαμπουρίσει, μίστερ Ντουράντ, ας πάει σε παιδική χαρά και όχι σε γήπεδο μπάσκετ», έμοιαζε να λέει με τη στάση του ο Γιάννης. Είχε και άλλη ερμηνεία βεβαίως η τακτική του: «Δεν μου φτάνει να είμαι εδώ, θέλω να κερδίσω και το ΜVP».

Και γιατί όχι, παρακαλώ; Η πλάκα τελειώνει μόλις ο αθλητής περάσει τις τέσσερις γραμμές του παρκέ. Μήπως ο Μάικλ Τζόρνταν αστειευόταν στα All-Star Game; Ο κανονικός Τζόρνταν ενοοώ, όχι ο ηθοποιός Michael B Jordan που ήταν χθες στις εξέδρες.

Ο Μιχαλάκης έμεινε στην έπαυλή του στη Νορθ Καρολάινα, σε ένδειξη δυσαρέσκειας για την απόφαση του ΝΒΑ να αφαιρέσει το All-Star Game (για πολιτικούς λόγους) από τη Σάρλοτ…

«Ο Αντετοκούνμπο είναι ο πιο θεαματικός παίκτης στο ΝΒΑ», σχολίασε από το στούντιο του ΤΝΤ ο Σακίλ Ο’Νηλ. Εάν υπήρχε δικαιοσύνη, θα του έδιναν ετεροχρονισμένα το έπαθλο του διαγωνισμού καρφωμάτων, αφού τα 14 που έκανε ήταν καλύτερα από τα χθεσινά του Γκλεν Ρόμπινσον ΙΙΙ.

Ρόμπινσον ο τρίτος, σου λέει ο άλλος. Εδώ μιλάμε για τον Αντετοκούνμπο τον δεύτερο, που σύντομα θα είναι ο πρώτος και καλύτερος όλων!

Το αποψινό All-Star Game, στη μαγευτική Νέα Ορλεάνη, ήταν το πρώτο από τα πολλά που θα ακολουθήσουν. Ραντεβού το 2017 στην πόλη του Μάτζικ Τζόνσον και της αιώνιας λιακάδας.

Ο Γιάννης ανανέωσε τα κύτταρά του και επέστρεψε στο Μιλγουόκι (με το ιδιωτικό αεροπλάνο του προέδρου των Μπακς) με τις μπαταρίες γεμάτες. Και με μία ωραιότατη συγκομιδή 30 πόντων στο παλμαρέ του!

«Θα ήθελα να είναι πιο ανταγωνιστικό το ματς», ομολόγησε με το πιο φωτεινό του χαμόγελο. «Το είπα στους άλλους στο ημίχρονο, άλλωστε, ότι στη συνέχεια θα τα δώσω όλα είτε με ακολουθήσουν είτε όχι! Είχα τέσσερις μέρες να παίξω κανονικο ματς και μου φαινόταν σαν να είχε περάσει ένας χρόνος…».

«Σας αγαπώ όλους», μας είπε στο τέλος -εμάς τους τυχερούς 5-10 Έλληνες που ταξιδέψαμε από την πατρίδα για να τον καμαρώσουμε και πήγαμε στο γήπεδο μα φανελάκια AΝΤΕΤΟΚΟUNMPO σαν μικρά παιδιά. «Την Ελλάδα την κουβαλάω πάντοτε στην καρδιά μου και στις αποσκευές μου».

Το είδα από κοντά, το έζησα, ξόδεψα μία περιουσία για να λέω στο μέλλον ότι ήμουν εκεί, και πάλι δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι είναι αλήθεια. Έλληνας μπασκετμπολίστας έπαιξε βασικός σε All-Star Game του ΝΒΑ και πέτυχε χαλαρά 30 πόντους στο ντεμπούτο του!

Έλληνας. Τριάντα. All-Star Game. Και ήμουν εκεί.

Την επόμενη φορά, ελπίζω ότι οι Αμερικανοί τηλεσχολιαστές θα έχουν μάθει πώς προφέρεται το στριφνό επώνυμό του...

* Το www gazzetta.gr ταξίδεψε στις ΗΠΑ με την υποστήριξη της ΑΝΥΤΙΜΕ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.