Η ψυχή δεν αρκεί

Η ψυχή δεν αρκεί

Βασίλης Βλαχόπουλος Βασίλης Βλαχόπουλος
Η ψυχή δεν αρκεί

bet365

Πολλοί θα κλάψουν πάνω από το μνήμα του ελληνικού μπάσκετ, αλλά ο Βασίλης Βλαχόπουλος προτιμά να ασχοληθεί με αυτά που είδε και δεν είδε εντός των τεσσάρων γραμμών στον τελικό του Κυπέλλου…

Είναι αδύνατο να νικήσεις τους νόμους της αγοράς. Αυτούς που επιβάλλουν οι υψηλοί προϋπολογισμοί και τους οποίους δεν μπορεί να υπερπηδήσει η ψυχική δύναμη. Αυτό αποδείχθηκε στον τελικό του Κυπέλλου. Ο Άρης ήθελε, αλλά δεν μπορούσε. Ο δε Παναθηναϊκός όταν ήθελε, μπορούσε. Γιατί κι αυτός λίγο έλειψε να πέσει στην παγίδα της ψυχολογίας που συνήθως έχουν τα φαβορί ότι… με τον άλφα ή βήτα τρόπο θα κερδίσω.

Το ουσιαστικότερο συμπέρασμα για τον Άρη είναι ότι αυτά τα παιχνίδια μπορεί να τα διεκδικήσεις μέσα από την άμυνα αλλά για να κερδίσεις οφείλεις να βάλεις την μπάλα στο καλάθι. Και η ομάδα του Πρίφτη την έβαζε με το σταγονόμετρο. Στο πρώτο δεκάλεπτο έμεινε χωρίς πόντο για περίπου οκτώ λεπτά. Στο τρίτο δεκάλεπτο επίσης περιορίστηκε στους 10 πόντους. Σε 32 αγωνιστικά λεπτά είχε σημειώσει 37!

Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Απέναντι σε ομάδες επιπέδου Παναθηναϊκού ο Άρης έχει τρομακτικό πρόβλημα στην επίθεση. Θυμίζουμε ότι στον αγώνα του Πρωταθλήματος σημείωσε 59 πόντους, στον τελικό έβαλε 58, ενώ κόντρα στον Ολυμπιακό πέτυχε 63 πόντους στο Nick Galis Hall και 55 στο ΣΕΦ. Δύο μαθηματικές πράξεις, οδηγούν στον μέσο όρο των 58,7 πόντων. Με το συγκεκριμένο νούμερο δεν μπορείς να κερδίσεις Κύπελλο, ποσώ μάλλον τον Παναθηναϊκό.

Πάμε στο «γιατί». Είναι πολύ απλό. Δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτές τις άμυνες στο σετ παιχνίδι. Με εξαίρεση τον Κάμινγκς δεν έχει παίκτες που μπορούν να παίξουν στο ένας εναντίον εντός. Μοιραία, η επιθετική αποτελεσματικότητα του εξαρτάται από την άμυνα. Αν δεν κλέψει μπάλες, αν δεν αναγκάσει τον αντίπαλο σε κακές επιθέσεις που θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις στο transition game, τότε εναποθέτει τις ελπίδες του στο τρίποντο. Χθες είχε 2/13 στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, 3/22 στο αντίστοιχο της τρίτης περιόδου κι όταν έβαλε τα σουτ πλησίασε στο -5 (54-49). Και φθάνουμε στο 58-54.

Ο Δημήτρης Πρίφτης έχει δίκιο για τη συγκεκριμένη φάση. Ο Σχινάς έχασε το σφύριγμα – το φάουλ του Ρίβερς στον Κάμινγκς – και στην εξέλιξη της φάσης ο Αμερικανός του Παναθηναϊκού ανέβασε τη διαφορά στο +7.

Στη συνέχεια βέβαια ο Κάμινγκς φρόντισε να χάσει το δίκιο του γιατί οι πάσες που προσπάθησε να περάσει στον Τσαϊρέλη εξασφάλισαν (ξεκούραστα) δύο κατοχές στον Παναθηναϊκό. Αν κι εκεί ο Αμερικανός λειτουργούσε υποδειγματικά – με το συμπάθιο – αλλά θα ήταν ήδη στην Ευρωλίγκα.

Έτσι όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι, για τον Άρη ήταν αδύνατο να κερδίσει τον Παναθηναϊκό. Για να συμβεί αυτό θα έπρεπε οι πρωταγωνιστές του να υψώσουν ανάστημα και οι back up να δώσουν λύσεις. Τίποτε από τα δύο συνέβη. Με εξαίρεση τους Σίμτσακ, Τσαϊρέλη που κράτησαν όρθια την ομάδα τους στο πρώτο ημίχρονο. Επιθετικά δεν πήρε τίποτε από τους Γιάνκοβιτς, Ντραγκίτσεβιτς, ο δε Τζένκινς έβαλε τα σουτ όταν η διαφορά ήταν στο -17. Εκεί ο Πρίφτης επιχείρησε να κάνει πραξικόπημα με τον Γιάνκοβιτς στο «4», γύρισε το παιχνίδι αλλά στο τέλος χρειάζεσαι αυθεντικό πάουερ φόργουορντ. Ο Άρης δεν τον είχε.

Το φινάλε του τελικού είναι αυτό που μας αξίζει. Γιατί δεν έχουμε παιδεία και κουλτούρα. Ας σταματήσουμε την υποκρισία. Προσωπικά δεν έχω καμία διάθεση να συμμετέχω στο πινγκ πονγκ ευθυνών που διαπράττεται από το απόγευμα. Ο ένας δεν ήξερε, ο άλλος δεν ήθελε και ο άλλος δεν μπορούσε. «Αφού δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, τουλάχιστον ας το απολαύσουμε» που λέει και μια ψυχή. Βέβαια αυτό δεν είναι απόλαυση αλλά βιασμός.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.