Εδώ δεν χωράνε οπαδικά! (pics & vids)

Γιάννης Σταυρουλάκης
Εδώ δεν χωράνε οπαδικά! (pics & vids)

bet365

Το gazzetta.gr... μετακόμισε στη Χώρα των Βάσκων και σας παρουσιάζει την κορυφαία μπασκετική εμπειρία. Εκεί όπου συνυπάρχουν οπαδοί οκτώ ομάδων, στο ίδιο γήπεδο, την ίδια στιγμή!

ΙΣΠΑΝΙΑ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Γιάννης Σταυρουλάκης

Την ώρα που ο Γιοχάνες Φόκτμαν της Μπασκόνια θα πηδάει στο τζάμπολ με τον θηριώδη Φραν Βάσκεθ της Τενερίφης, το 81ο Copa del Rey που φέτος διεξάγεται στη Fernando Buesa Arena της Βιτόρια την περίοδο 16-19 Φεβρουαρίου θα έχει μόλις ξεκινήσει.

Διόλου τυχαία το μότο που συνοδεύει το Final Eight του ισπανικού Κυπέλλου είναι «4 días de adrenalina», ελληνιστί τέσσερις ημέρες γεμάτες… αδρεναλίνη! Στη Χώρα των Βάσκων, λοιπόν. Την περιοχή όπου τα προηγούμενα χρόνια συνδέθηκε με την τυφλή βία της ΕΤΑ και τις ακραίες διεκδικήσεις. Εκεί όπου οι κάτοικοί της κατάφεραν να διατηρήσουν την ιδιαίτερη ταυτότητά τους, την αρχαία γλώσσα τους, το πάθος για την ελευθερία υπό αντίξοες συνθήκες. Το Κύπελλο του Βασιλιά είναι ένας καλός λόγος για να πάρει κανείς την κάμερα που κουβαλάει μαζί και να μαγνητοσκοπεί την όλη κατάσταση με τα απλωμένα χαμόγελα παντού!


Άλλο και τούτο πάλι: Οπαδοί οκτώ ομάδων, στο ίδιο γήπεδο, την ίδια στιγμή! Τις επόμενες ημέρες οι Ίβηρες θα παραδώσουν στον ισπανικό βορρά ταχύρρυθμα μαθήματα αθλητικής κουλτούρας και μπασκετικού πολιτισμού. Πρωταγωνιστές δεν είναι μόνο οι παίκτες του Πάμπλο Λάσο και του Γιώργου Μπαρτζώκα. Είναι οι παιδικές φάτσες, οι φαμίλιες που θα έλθουν στο γήπεδο για να φωνάξουν και να χειροκροτήσουν χωρίς προστατευτικά δίχτυα στις εξέδρες, χωρίς αντικείμενα στο παρκέ και καπνογόνα. Η αυθεντική διάσταση του μπάσκετ!

Το gazzetta.gr… μετακόμισε στη Χώρα των Βάσκων ως τον τελικό του Copa del Rey και θα σας μεταφέρει εικόνες κι εντυπώσεις από μια διοργάνωση στην οποία η παραμικρή ομοιότητα με την ελληνική πραγματικότητα είναι, απλώς, συμπτωματική.

Ο θεσμός του Copa del Rey είναι γιορτή. Φέτος, λοιπόν, οι επίσημοι προσκεκλημένοι είναι η διοργανώτρια Μπασκόνια, η Τενερίφη του Γιώργου Μπόγρη, η Ρεάλ Μαδρίτης που ταξίδεψε στη Βιτόρια έχοντας οκτώ σερί νίκες στην EuroLeague, η Ανδόρα του Θανάση Αντετοκούνμπο, η Βαλένθια, η κάτοχος του Supercopa Γκραν Κανάρια, η Μπαρτσελόνα των Μπαρτζώκα, Περπέρογλου, Βεζένκοφ και η Μάλαγα. Οι ομάδες, δηλαδή, που τερμάτισαν στις πρώτες οκτώ θέσεις της κατάταξης στη Liga Endesa με το τέλος του πρώτου γύρου.

Η έδρα του τουρνουά είναι η Fernando Buesa Arena, χωρητικότητας 15.504 θεατών. Ένας χώρος όπου παλαιότερα έβοσκαν αγελάδες κι αγοράστηκε από τη Σάσκι Μπασκόνια με σκοπό την κατασκευή ενός σύγχρονου μπασκετικού γηπέδου. Το 1990 έγιναν τα εγκαίνια του Pabellón Araba ενώ το 2000 πήρε το όνομα του Βάσκου πολιτικού και δικηγόρου στο επάγγελμα, Φενάντο Μπουέσα, ο οποίος δολοφονήθηκε από την ΕΤΑ όταν ανατινάχτηκε ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο με 20 κιλά εκρηκτικά!

Το ρεκόρ προσέλευσης στο συγκεκριμένο γήπεδο είναι οι 15.544 φίλαθλοι που βρέθηκαν στις εξέδρες για τον αγώνα της Μπασκόνια με τη Ρεάλ Μαδρίτης στις 3 Ιανουαρίου 2016, εκεί όπου ο Γιάννης Μπουρούσης (24π., 8ριμπ.) ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής των Βάσκων! Παρεμπιπτόντως, οι Ισπανοί γνώριζαν από τις 20 Οκτωβρίου την έδρα που θα φιλοξενήσει το Final Eight του Κυπέλλου ενώ η Liga Endesa έκανε τη σχετική ενημέρωση με ένα εντυπωσιακό promo video.


Παράλληλα με τις αθλητικές δραστηριότητες, οι φίλαθλοι που θα ταξιδέψουν στη Βιτόρια από κάθε γωνιά της Ισπανίας θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα είδωλά τους και να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στα διάφορα events που θα διεξαχθούν τις ημέρες του Final Eight στη Fan Zone!

Συγκεκριμένα, το Palacio de Congresos Europa που μπορεί να φιλοξενήσει 5.700 φιλάθλους χωρίζεται σε τρεις ζώνες. Αυτή των διαγωνισμών όπου θα στηθεί ένα μουσείο του μπάσκετ κι ένα σινεμά για την προβολή της ιστορίας του Copa del Rey, αυτή της παραδοσιακής κουζίνας όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ορισμένα από τα πιο γευστικά πιάτα στην Ευρώπη και φυσικά η ζώνη του Minicopa Endesa.

H διοργάνωση των πιτσιρικάδων που αποτελεί θεσμό από το 2004. Ένα τουρνουά οκτώ ομάδων, χωρισμένων σε δυο γκρουπ των τεσσάρων όπου συγκεντρώνονται τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ισπανίας. Εκεί, ακριβώς, όπου συστήθηκαν ο Ρίκι Ρούμπιο και ο Λούκα Ντόντσιτς!


Σε ό,τι αφορά τον Ρούμπιο, ο γκαρντ των Τίμπεργουλβς και διεθνής με την εθνική Ισπανίας κατέκτησε τον τίτλο του MVP στο τουρνουά της Σεβίλης το 2004 και ακολούθως ανέβηκε στην πρώτη ομάδα της Μπανταλόνα όπου παρέμεινε ως το 2009 πριν αποχωρήσει για την Μπαρτσελόνα κι εν συνεχεία για το ΝΒΑ. Ο, δε, Ντόντσιτς αναδείχτηκε MVP στο Minicopa του 2013 που διεξήχθη, επίσης, στη Βιτόρια και φέτος λογίζεται ως ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στα ευρωπαϊκά παρκέ, βάζοντας το όνομά του στην εξίσωση, πλάι σε αυτά του Πέτροβιτς, του Κούκοτς και του Μποντιρόγκα!

Οι ομάδες που θα διεκδικήσουν το εφετινό Mini Copa είναι οι Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μπέτις, Μπασκόνια, Μανρέσα, Μάλαγα (σ.σ. εκεί αγωνίζεται ο γιος του Βαλέρι Τικχονένκο, Γκλεμπ), Ρεάλ Μαδρίτης, Μούρθια και Μπανταλόνα.

Το πρόγραμμα του Copa del Rey 2017

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου
1. Μπασκόνια – Τενερίφη (προημιτελικός, 20:00)
2. Ρεάλ Μαδρίτης – Ανδόρα (προημιτελικός, 22:30)
Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου
3. Βαλένθια – Γκραν Κανάρια (προημιτελικός, 20:00)
4. Μπαρτσελόνα – Μάλαγα (προημιτελικός, 22:30)
Σάββατο 18 Φεβρουαρίου
5. Νικητής 1 – Νικητής 2 (ημιτελικός, 19:30)
6. Νικητής 3 – Νικητής 4 (ημιτελικός, 22:00)
Κυριακή 19 Φεβρουαρίου
7. Νικητής 5 – Νικητής 6 (τελικός, 19:30)

 

ΜΠΑΣΚΕΤ: ΙΣΠΑΝΙΑ Τελευταία Νέα