Tα... κασκόλ του Σάρας!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Tα... κασκόλ του Σάρας!
Ο Ολυμπιακός υποδέχεται σε λίγες ώρες τη Ζαλγκίρις Κάουνας και ο Βασίλης Σκουντής θυμάται πώς ο Παναθηναϊκός του έκλεψε τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους...

Δεδομένου ότι οι αρπαγές και οι πάσης φύσεως κλοπές είναι σύμφυτες με την ανθρώπινη φάση, προφανώς ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση σε τούτο τον κανόνα.

Είναι σύμφυτες από αρχαιοτάτων χρόνων, άλλωστε για την ιστορική τεκμηρίωση του πράγματος οφείλω να υπενθυμίσω πως για την αρπαγή μιας Ελένης, που μάλιστα (έλεγαν πως) ήταν ωραία, ξέσπασε ένας ολάκερος πόλεμος, ο Τρωικός!

Για την αρπαγή του ωραίου Σάρας δεν κηρύχθηκε κανείς πόλεμος, άλλωστε τέτοιες κινήσεις που δεν αποτελούν κιόλας μπαγαποντιές είναι πολύ συνηθισμένες, είτε συντελούνται για λόγους ουσίας, είτε ακόμη και προς χάριν των εντυπώσεων...

Παίξε νόμιμα στην Sportingbet με επιστροφή στοιχήματος στο Ολυμπιακός - Ζαλγκίρις, αν ο Σπανούλης αναδειχθεί πρώτος σκόρερ.

Μακρηγορώ όμως με θεωρίες και φοβάμαι πως μέχρι να τερματίσω τη φλυαρία μου θα έχει αρχίσει κιόλας το ματς, οπότε θα χαθεί το νόημα της υπόθεσης, που εκτυλίχθηκε πριν από εννιάμισι χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα τη μεταγραφή του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στον Παναθηναϊκό.

Ο χαρισματικός Λιθουανός γκαρντ βρισκόταν από την άνοιξη στο στόχαστρο του Ολυμπιακού, μάλιστα στις 25 Απριλίου του 2007 ο Σπύρος Καβαλιεράτος είχε αποκαλύψει στην εφημερίδα “Goal News” (βλέπε σχετικό απόκομμα) ότι οι “ερυθρόλευκοι” μελετούσαν τους όρους του συμβολαίου του "Big Saras" που τότε αγωνιζόταν στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς ώστε να πράξουν εγκαίρως τα δέοντα.

Το προηγούμενο καλοκαίρι οι αδελφοί Αγγελόπουλου είχαν ήδη προβεί στην υπέρβαση της μεταγραφής του Αρβιντας Ματσιγιάουσκας και τότε μάλιστα ασχολήθηκαν και με τον Γιασικεβίτσιους, που δεν έφυγε ποτέ από την κόκκινη ατζέντα. Ούτως ή άλλως ο νυν προπονητής της Ζαλγκίρις δεν υπολογιζόταν ιδιαιτέρως από τον Ντον Νέλσον που τον θεωρούσε αργό για τα δεδομένα του ΝΒΑ και δη τα δικά του, καθότι πρόκειται για τον εμπνευστή του “Run TMC” και του “Nellie Ball”.

Τότε ο Γιασικεβίτσιους είχε συμβόλαιο 4.000.000 δολαρίων, που με τους φόρους μειωνόταν σε 2.400.000, τουτέστιν 1.800.000 ευρώ, τα οποία ήταν λιγότερα απ' όσα εισέπραττε ο συμπατριώτης του στον Ολυμπιακό.

Σε εκείνο το δημοσίευμα ο Καβαλιεράτος σημείωνε ότι “ο Ολυμπιακός δεν θα παίξει μόνος του διότι ο Σάρας θα είναι περιζήτητος, όταν βγει στην αγορά, αλλά αυτό δεν φοβίζει τους Αγγελόπουλους”.

Από τον Παναθηναϊκό, εκείνη την εποχή, ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Οι πρωταθλητές Ευρώπης της σεζόν 2006-07 δεν αναφέρθηκαν ως εμπλεκόμενοι στα πρώιμα μεταγραφικά σενάρια, αλλά αργότερα αποδείχθηκε πως πίσω είχε η (πράσινη) αχλάδα την ουρά!

Τέσσερις μήνες αργότερα - και ενώ η υπόθεση “έβραζε” - ο Γιασικεβίτσιους ήλθε στην Αθήνα ως μέλος της εθνικής ομάδας της Λιθουανίας, που θα συμμετείχε στο Τουρνουά Ακρόπολις. Στις 19 Αυγούστου στο αεροδρόμιο ένας οπαδός του Ολυμπιακού του κρέμασε ένα ερυθρόλευκο κασκόλ στο λαιμό, αλλά ο λεγάμενος το έβγαλε και μάλιστα δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του. Θα μπορούσε ωστόσο ακόμη και αυτή η σχετικώς οργίλη αντίδραση να μην προκαλέσει υποψίες, καθότι ο Γιασικεβίτσιους ουδέποτε ήταν ένας προβλέψιμος άνθρωπος...

Ο Παναθηναϊκός, κατά το κοινώς λεγόμενον, ποιούσε την νήσσαν, άλλωστε είχε ήδη παλιννοστήσει από το Χιούστον, μετά από μια σεζόν με τους Ρόκετς, ο Βασίλης Σπανούλης και θα συναντούσε στην περιφερειακή γραμμή τον Δημήτρη Διαμαντίδη, τον Σάνι Μπετσίροβιτς, τον Νίκο Χατζηβρέττα και τον... Αρη Ταταρούνη!

Εδώ ανοίγω μια μικρή παρένθεση για να υπενθυμίσω μια σέρβικη παροιμία την οποία συνήθιζε να επικαλείται πολύ συχνά ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και προφανώς παρέχει μια επί πλέον εξήγηση στην ηχηρή μεταγραφή...

Τα πολλά, λέει, δεν πονάνε το κεφάλι!

Στην προκειμένη περίπτωση ο Παναθηναϊκός ακολούθησε μια ήπια, αλλά ουσιώδη και εντέλει αποτελεσματική στρατηγική και κτύπησε ξαφνικά. Κινήθηκε εν κρυπτώ και παραβύστω και σημάδεψε διάνα στο στόχο του, χωρίς να τον κάνει βούκινο.

Σύμφωνα με τον αστικό μύθο της εποχής, ο Σάρας δεν ήταν πολύ ενθουσιώδης να ξαναπαίξει με προπονητή τον Πίνι Γκέρσον, αλλά ούτε και οι Σέρβοι τον ξετρέλαιναν.Το θυμάμαι καλά αυτό διότι μολονότι το 2003 στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την Μπαρτσελόνα και με προπονητή τον Σβέτισλαβ Πέσιτς, δεν πολυγούσαρε τους “πλάβι”, μάλιστα δυο χρόνια αργότερα, στο περιθώριο του (θρια,βευτικού για τον ίδιο, τον Γκέρσον και τη Μακαμπί) Φάιναλ Φορ της Μόσχας, μου είχε πει το εξής: “Σέβομαι τους Σέρβους προπονητές, αλλά δεν μου αρέσει το στιλ τους. Για να σου δώσω να καταλάβεις στην Μπαρτσελόνα έβγαζα τον σκασμό και έδινα την μπάλα στον Μποντιρόγκα και στον Φούτσκα, αλλά στο Τελ Αβίβ ξαναβρήκα τον εαυτό μου παίζοντας ελεύθερο, θεαματικό και ριψοκίνδυνο μπάσκετ”.

Μιας και το 'φερε η κουβέντα στον Γκέρσον, δέκα τέσσερις μήνες αργότερα και ενώ είχε αποχωρήσει από την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού (όπου τον διαδέχθηκε τον Φεβρουάριο του 2008 ο Παναγιώτης Γιαννάκης), μου έκανε την τιμή να έλθει ως προσκεκλημένος στην εκπομπή “Η Κερκίδα του Σαββάτου”,που παρουσίαζα τότε στην ΕΡΤ.

Ήταν 24 Οκτωβρίου του 2008 και όταν τον ρώτησα για τον Σάρας, ιδού τι μου απάντησε: “Εγώ δεν τον ήθελα στον Ολυμπιακό, αλλά του μίλησα και προσπάθησα να τον φέρω εδώ για να κάνω το χατίρι του κυρίου Αγγελόπουλου. Αυτό έκανα λάθος που μπήκα σε αυτή τη διαδικασία, διότι είμαι ευγενικός και δεν λέω εύκολα “όχι”. Ο Σάρας είναι μεγάλος παίκτης και έχει την προσωπικότητα του νικητή, αλλά τα λεφτά που θα κόστιζε η μεταγραφή του, γύρω στα 3-4 εκατομμύρια, είναι το μπάτζετ μιας ολόκληρης ομάδας. Ο Γκριρ είναι πιο νέος, πιο γρήγορος και έχει μεγάλο κίνητρο. Είμαι περίεργος να δω πως θα τα πάει με τον Ομπράντοβιτς και ειλικρινά , όταν σταματήσει ο Σάρας το μπάσκετ, θα ήθελα πολύ να μάθω τη γνώμη του Ζέλικο για τη συνεργασία τους”...

Στ' αλήθεια δεν ξέρω εάν ο Γκέρσον ρώτησε ποτέ τον Ομπράντοβιτς για τις δυο περιόδους της συνεργασίας του με τον Γιασικεβίτσιους και εάν έλυσε την απορία του!

Αυτό που δεν συνέβη με τον Ολυμπιακό στην Αθήνα, συντελέσθηκε με τον Παναθηναϊκό στη Μαδρίτη! Μεσούντος του Ευρωμπάσκετ, ο Γιασικεβίτσιους είπε το “ναι” στον Παναθηναϊκό, προσπερνώντας το ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ και η μεταγραφή ολοκληρώθηκε στο τυπικό μέρος της; με την παρουσία στην ισπανική πρωτεύουσα του τότε μάνατζερ της ομάδας Μάνου Παπαδόπουλου, στον οποίο άναψε το φως ο Θανάσης Γιαννακόπουλος που ασχολήθηκε προσωπικά με την υπόθεση και τη διεκπεραίωσε.

Η ΚΑΕ Παναθηναίκός ανακοίνωσε εν χορδαίς και οργάνω την ολοκλήρωση της μεταγραφής, την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου του 2007 και ακαριαία άναψαν τα τέλια σε ολόκληρη την Ευρώπη!

Λίγες ημέρες νωρίτερα ο Ιταλός ατζέντης του, ο Μαουρίτσιο Μπαλντούτσι είχε αποκαλύψει ότι ο “Σάρας δεν έχει καμιά διάθεση να παίξει στον Ολυμπιακό” και τότε κυκλοφορούσε η φήμη πως εκτός από τον Γκέρσον, ο Λιθουανός γκαρντ δεν ενθουσιαζόταν με την ιδέα να παίξει μαζί με τον Ματσιγιάουσκας.

Α, για να μην το ξεχάσω: αυτή ήταν η τρίτη και (όπως αποδείχθηκε) τυχερή φορά που ο Παναθηναϊκός κυνήγησε τον Γιασικεβίτσιους. Η πρώτη απόπειρα έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 2003, όταν ο Σάρας έφυγε από τη Βαρκελώνη, αλλά πρόλαβε να τον “κλείσει” η Μακαμπί. Ακολούθησε μια δεύτερη επιχείρηση, το καλοκαίρι του 2006, όταν ο Λιθουανός γκαρντ μουρμούραγε για τη “μεταχείριση” του από τους Πέισερς, ωστόσο αποφάσισε να παραμείνει για άλλη μια σεζόν στο ΝΒΑ.

Βεβαίως η μεταγραφή εκτός από ηχηρή υπήρξε και δαπανηρή, καθώς η οικογένεια Γιαννακόπουλου του έστρωσε 4.200.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.500.000 ήταν οι καθαρές ετήσιες αποδοχές του, χώρια τα πριμ και τα “έξοδα” της συμφωνίας με τους Γουόριορς.

Σε απλά μαθηματικά, ο Σάρας κόστιζε για μία σεζόν, όσο ο Ριβάλντο, ο Καραγκούνης, ο Γκαλέτι, ο Ντάντε και όλη η ομάδα γουότερ πόλο του Παναθηναϊκού. Συν τοις άλλοις, ο Γιασικεβίτσιους έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στην ιστορία του Παναθηναϊκού, ξεπερνώντας τον Νίκο Γκάλη (300.000.000 δραχμές, σεζόν 1992-93), τον Ντομινίκ Γουίλκινς (3.5000.000 δολάρια, σεζόν 1995-96), τον Ντίνο Ράτζα (2.000.000 δολάρια, σεζόν 1997-98) και τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα (2.000.000 δολάρια, σεζόν 1998-99).

Έμπλεος ενθουσιασμού ο Παύλος Γιαννακόπουλος δεν κρατήθηκε και ανακοίνωσε μόνος του (όπως το συνήθιζε άλλωστε) τη μεγάλη μεταγραφή και μάλιστα μέσω των ερτζιανών. Βγήκε στον ραδιοφωνικό αέρα της ΕΡΑ και του Sportime FM και είπε ότι “κάναμε μια τεράστια μεταγραφή, που εγώ τη θεωρώ εφάμιλλη εκείνης του Ντομινίκ Γουίλκινς. Έχουμε πει πως όποιον αθλητή θέλουμε, προσπαθούμε να τον αποκτήσουμε χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος”.

Η επόμενη και τελευταία πράξη του έργου της μεταγραφής ανέβηκε στη σκηνή του “Ελευθέριος Βενιζέλος”, όπου έγινε χαμός την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, όταν ο Big Saras ξαναπάτησε το πόδι του στο αεροδρόμιο, χωρίς αυτή τη φορά να βγάλει εκνευρισμένος τα πράσινα κασκόλ που του φόρεσαν, όπως είχε συμβεί πέντε εβδομάδες πριν...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3